Dodaj do ulubionych

Nielegalny pomnik UPA w Hruszowicach

IP: *.toya.net.pl 20.07.13, 09:14
Europoseł PiS zaapelował dziś do władz samorządowych oraz Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa (ROPWiM) o usunięcie pomnika ku czci OUN/UPA w Hruszowicach. „UPA wymordowało ponad 100 tys. osób tylko dlatego, że byli Polakami. Była to zbrodnia ludobójstwa. Działalność tej nacjonalistycznej formacji nie powinna być nigdzie w Polsce upamiętniana" - podkreślił Tomasz Poręba.

Więcej w artykule: Dość upamiętniania UPA w Polsce. Pomnik w Hruszowicach musi zniknąć
Obserwuj wątek
    • Gość: Brawo Re: Nielegalny pomnik UPA w Hruszowicach IP: *.toya.net.pl 20.07.13, 09:33
      W końcu ktoś powiedział dość. Brawo Panie Pośle! Szkoda że żaden z lokalnych parlamentarzystów, tylko dopier Europoseł, który mieszka w Mielcu. Gratuluję i mam nadzieję że zrobi Pan wszystko aby go usunąć

www.zycie.pl/aktualnosci/1156,Dosc-upamietniania-UPA-w-Polsce-mowi-europosel-Tomasz-Poreba-PiS.html
    • Gość: Spokojny Jedynie cgchce.A nigdy nie wychodzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 11:31
      Jedynymi osiągnięciami europoseł PiS Tomasza Poręby w jego kadencji to wyciąganie trupów i robienie z trupow kolejnej hucpy politycznej.
      Innych osiągnięc dla Regionu Pana Poręby to bardziej niż cieniutko.Oprócz tego,że od czasu do czasu dzieli sie publicznie co chciałby zrobić.A jeszcze nic mu się nie udało z tego co chciał.

To chciałby już się przejadło w regionie mieleckim to siega poza swój region wyborczy gdzie też coś będzie chciał.

Ale trupami gra bardziej niż znakomicie.Powiniem pracować w branży pogrzebowej.
      • Gość: pysio Re: Jedynie cgchce.A nigdy nie wychodzi. IP: *.alfaks.com 20.07.13, 11:45
        Ten spokojny jako neobanderowiec musiał pierdnąć przy takiej "okazji"!!!
        • Gość: Spokojny. Re: Jedynie cgchce.A nigdy nie wychodzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 11:49
          Daj sobie Pysiu spokój.Piszemy o osiągnieciach naszych lokalnych politycznych wybranych z przypadku do Europarlamentu miernot,którym jedynie wychodzi przy każdej nadażającej sie okazji trupów.Obojętnie jakich byle tylko trupów.
          Padlinożerca czy też inne nieznane zboczenie.
          • Gość: pysio Re: Jedynie cgchce.A nigdy nie wychodzi. IP: *.alfaks.com 20.07.13, 14:28
            Ciekawe zjawiskowo interpretowanie protestu przeciwko stawianiu pomników zwyrodnialcom po polsku czyli zgodnie z tematem i po ukraińsku czyli zgodnie z przykazaniami ukraińskiego nacjonalisty. Jeśli jesteś specjalistą od-bytu naszych posłów to proszę o uwagi ale nie w tym wątku.
            PS. Co to znaczy cgchce po ukraińsku bo nijak nie mogę pojąć!
            • Gość: staszek Kiślak do nie spokojnego IP: *.toya.net.pl 20.07.13, 16:45
              Ico ty gadasz ty świniu jedna jak ty gadasz czegu ty tak gadasz jak świnia ta jak tak mużna
              Dalej klamia i manipuluja ! pewni ży kłamiom i manapolujom a na tym stiudijo tu tam kumnisty na stadyjoni
              siedzum a tyn wunsaty tu hrypky rossypuji rzyd jedyn rzeby polski dziecie ni mieli co jiść. Bandytu jedyn ty
              I jedyna Pani w łonecie pisała
              czitujem
              ,,To co się dzieje to mnie przeraża. Oglądałem niedawno program Telewizji w Polsce na programie TVP Kultura ( emitowanego o 1 w nocy - pora zrozumiała bo nie chodzi o tragedię jedynego słusznego narodu ) o wydarzeniach na Wołyniu. Kobieta, której wymordowano całą rodzinę skonkludowała swoją opowieść słowami: " Mogę wszystko zrozumieć, walkę wyzwoleńczą, walkę twarzą w twarz jak żołnierz z żołnierzem ale nie mogę zrozumieć tej bestialskiej przyjemności mordowania ludności cywilnej, bezbronnej. Nie mogę zrozumieć i przebaczyć kiedy przyjeżdżam złożyć kwiaty na tej ziemi, na której rozegrał się dramat moich najbliższych i mój. Nie mogę zrozumieć po co to było wszystko widząc te ukraińskie ugory na których rośnie tylko piołun i macierzanka, na biedę. Za to musieli wymordować ponad 100 tysięcy moich rodaków?"'
              Ta ty nie spokojny . ty bandycki bandytu. Ta ty cheba to wyczytał w Latupysach UPA albu w Naszem Słowi albu jinnych bandyrowskich gazytach, Tak czi Pan Pysio muwi ży tu cały prawdy muwi a ni jakiś bandyrowcy A kórwesyńskij bandytu ty, ty bandytu ty, ty francuwatyj bandytu a rzeby ciem szljag trafjuł ty
              I czegu ty rynky bandytu na Pulaka Patulika pudnosisz,czegu Marud Polskij chcysz
              wymurdowac i wszyskich PAtulików Rzemskich, boisz si Maryji bandytu? Iczegu
              ubrarzasz Marud Polski co bojisz si rzeby Marud ni wybrał rzemskego patulika na
              prezędętą?! Boisz si bandytu Ja wim rzy si boisz bandytu bandycki jidź morduj
              dalij ali ud Pulaków ci wara bandytu złodzijeski cu małem dzicium ałtka kradni
              ty bandyidiotu ty!
              • fanka_online Re: do nie spokojnego 20.07.13, 17:55
                Idź het, nędzna podróbo! Najlepiej z PANEM PYSIEM na piwo;)
              • Gość: pysio Re: do nie spokojnego IP: *.alfaks.com 20.07.13, 18:15
                Panie Staszku! To jest taka wredna odmiana niby ludzi i jedynym, ulubionym ich zajęciem jest tańcowanie na grobach. Stwierdził to na łamach tego forum histeryk i kilku innych neobanderowców, post banderowców czy krypto banderowców. Im do tego potrzebne są trupy aby mogli swoje orgie kontynuować w nieskończoność. Produkcja artefaktów została dość skutecznie powstrzymana a to co im się uda od czasu do czasu wyprodukować to wg nich stanowczo za mało. Oni całą resztę świata szczerze nienawidzą za anty nekrofilskie podejście! Powinien Pan wiedzieć że nawet najlepsze prochy nie dają im takiej satysfakcji jak nekrofilskie orgie które są spełnieniem celu ich istnienia.
                • fanka_online Re: do nie spokojnego hmmm 20.07.13, 18:33
                  PAN PYSIO pisze do PANA STASZKA!;)
                  • Gość: pysio Re: do nie spokojnego hmmm IP: *.alfaks.com 20.07.13, 20:29
                    Cześć fanka! Jak zdróweczko?
                    • jesus33 Re: do nie spokojnego hmmm 20.07.13, 20:33
                      Pysio lepiej nie pytaj to drażliwy dla niej temat, i możesz dostać bana :-)
                      • jesus33 Re: do nie spokojnego hmmm 20.07.13, 20:37
                        Wracając do tematu wątku. Pomniki są od lat stawiane i od lat Posłowie tylko protestują. Powinna powstać już dawno temu jakaś obywatelska inicjatywa na rzecz wysłania ich w kosmos, tak po cichu ale z hukiem. Jeżeli stawiane są wbrew prawu to nikt nie zostanie za rozwalenie ich skazany.
                        • Gość: staszek Kiślak Re: do nie spokojnego hmmm IP: *.toya.net.pl 20.07.13, 20:43
                          Nabyjaj sie Pani Faniu nabyjaj sie z PAN PYSIO pisze do PANA STASZKA!, A Zynekj Bugajow cu na grunwaldzky mieszka tam w bljoku co jegu baba je tera w szpitalju bu hora je, tyż si smijał s i PANA STASZKA poszyd du piwnicy pu wino cu mial shuwane przyd Kryskom jegu babom i zubaczył PANA PYSIO i puścił winu i het si stłukłu i tera un juz si tak ni smieji. Ty bandytu
                          jedyn ty!
                          • Gość: pysio Re: do nie spokojnego hmmm IP: *.alfaks.com 20.07.13, 21:30
                            Strasznie mi przykro Panie Staszku że naraziłem Pańskiego kolegę Zenka na niepowetowaną stratę! Najgorsze jest to ze ja musiałem być wtedy strasznie nabuzowany bo nie przypominam sobie takiej akcji? O co tu chodziło? Czy Pan Bugajow miał zamiar mnie zaatakować tą rozbitą butelką czy to ja coś zrobiłem złego że to wino się rozbiło z innych powodów? Będę niezmiernie zobowiązany jeśli ta przerwa w życiorysie się wyjaśni.
                            Z wyrazami szacunku! Pysio.
                            • fanka_online Re: do nie spokojnego hmmm;) 20.07.13, 21:56
                              "Stał się cud pewnego razu.Dziad przemówił do obrazu. A ten obraz ani słowa. Taka była ich rozmowa."

P.S. Pysiu, z jakimi jeszcze postaciami literackimi zdarza Ci się rozmawiać?;)
                        • Gość: Igła Re: do nie spokojnego hmmm IP: *.przemysl.hypnet.pl 20.07.13, 22:07
                          > Jeżeli stawiane są wbrew prawu to nikt nie zostanie za rozwalenie ich skazany.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Bez względu na to, czy jest coś legalnie postawione czy nie, niszczenie lub uszkadzanie tego traktowane jest jako przestępstwo.
                          • jesus33 Re: do nie spokojnego hmmm 20.07.13, 22:13
                            Przestępstwem jest stawiać wbrew prawu i stosownym pozwoleniom. Za samowolę budowlaną o najmniejszej kubaturze płaci się karę 50 tysięcy złotych, plus ponosi się koszty rozbiórki.
                            • jesus33 Do Igły :-) 20.07.13, 22:17
                              muratordom.pl/eksperci/pytania/kara-za-samowole-budowlana/17453/
                              • jesus33 Re: Do Igły :-) 20.07.13, 22:20
                                I jeszcze:
                                www.wspolnota.org.pl/index.php?id=10&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Bnews%5D=24919&tx_archives%5Bcontroller%5D=Category&cHash=eb9a0bca4f4f7738028c552eda1b8f7e
                                • jesus33 Re: Do Igły :-) 20.07.13, 22:25
                                  Pomnik – jako budowla w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 243, poz. 1623 z późn. zm.) – dalej pr. bud. – wymaga uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę. Uzyskiwanie uchwały rady gminy w przypadku inwestycji tego rodzaju, które miałyby powstać z prywatnej inicjatywy i środków byłoby pozbawione sensu oraz stanowiłoby nieuzasadnioną ingerencję samorządu w możliwość wykorzystania i zabudowania nieruchomości przez właściciela. Oczywiście należy liczyć się z tym, że pomnik wymaga również uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, względnie powinna być zgodna z postanowieniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Myślę, że ani jeden z tych pomników nie ma wymaganych dokumentów, a to wystarczy sprawdzić w Starostwie.
                                  • Gość: Igła Re: Do Igły :-) IP: *.przemysl.hypnet.pl 20.07.13, 23:33
                                    Dobrze, ale Ty cały czas piszesz o wymaganych przez prawo zezwoleniach na budowę pomników. To, czy one mają takie zezwolenia czy nie, to jest inna sprawa. Ja Ci tylko tłumaczę, że Ty jako osoba prywatna nie możesz takiego pomnika rozwalić, bo to podchodzi pod k.k. Od egzekwowania prawa i ewentualnej rozbiórki są odpowiednie instytucje :)

PS Mój znajomy rozwalił kiedyś płot sąsiadowi, bo stwierdził, że jest on postawiony kilkadziesiąt cm na jego działce, co rzeczywiście było akurat prawdą. Sąsiad oczywiście oddał sprawę do sądu i wygrał, bo uznano że zostało zniszczone jego mienie i tyle.
                                    • jesus33 Re: Do Igły :-) 21.07.13, 00:14
                                      A w którym miejscu napisałam, że zamierzam to robić? Od tego są ludzie z nadzoru budowlanego:-) Kto postawił bez odpowiednich zezwoleń budowle musi również zapłaci karę, i to będzie tylko z korzyścią dla budżetu państwa, oby więcej takich nielegalnych pomników i mniej opieszałych i strachliwych urzędników.
                                      • Gość: Igła Re: :-) IP: *.przemysl.hypnet.pl 21.07.13, 10:24
                                        Nigdzie nie napisałaś. Ja odniosłem się tylko do Twojego wpisu: "Jeżeli stawiane są wbrew prawu to nikt nie zostanie za rozwalenie ich skazany" i udowadniam, że rozwalenie czegokolwiek wbrew prawu jest przestępstwem :)
                                        • Gość: mat120 Re: :-) IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 11:59
                                          Gość portalu: Igła napisał(a):
                                          "Jeżeli stawiane są wbrew prawu to nikt nie zostanie za rozwalenie ich skazany" i udowadniam, > że rozwalenie czegokolwiek wbrew prawu jest przestępstwem :)

I tu niestety masz rację. Przypominam przy tej okazji przypadek rozwalonego w czynie społecznym banderowskiego "pomniczka" na Chryszczatej. Na wniosek przedstawicieli jednej z mniejszości narodowych w Polsce prokuratura wszczęła w tej sprawie śledztwo i przesłuchiwano ludzi w całej Polsce pytając m. in. czy bywali na Chryszczatej.:)

Prawdziwym jednak skandalem jest to, że nie ściga się i nie karze winnych stawiania tych faszystowskich przybytków, mimo że są oni przecież w większości przypadków znani.
                                          Gdzie są odpowiedzialne za przestrzegania prawa urzędy? Dlaczego nie interweniują? Do tego są przecież powołane. Chyba, że się mylę i Polska jest krajem o znamionach bananowego.
                                          Tzw. pomnik w Hruszowicach dawno już powinien zostać wyburzony, nie tylko ze względu na swoją oczywistą nielegalność ale przede wszystkim dlatego, że zbudowano go dla chwały uznanej w Polsce za przestępczą organizacji, która dopuściła się barbarzyńskiego ludobójstwa.
                                          Czy ktoś może sobie wyobrazić by na żydowskim cmentarzu niemieccy sympatycy nazistów upamiętnili w taki sam sposób SS-manów, odpowiedzialnych za Holocaust? Wolne żarty....

• Gość: Widz Re: do nie spokojnego hmmm IP: *.107.113.24.mediahost.pl 21.07.13, 06:03
                              Starostwo z PSL+PO,ale gdzie jest Urząd Nadzoru Budowlanego, powinni być bezpartyjni,kompetentni i sprawdzać każde doniesienie o samowolach, a złaszcza jeśli europoseł publicznie o tym mówi .I co?Nic!A może to sympatycy tej Armii która walczyła z karabinem PO komorach i zwała się UPA, teraz opowiadają że walczyli o wolną Ukrainę,a gdzież ona jak Premyśl nadal w Polszy.
                              • Gość: staszek Kiślak Re: do nie spokojnego hmmm IP: *.toya.net.pl 21.07.13, 09:10
                                Zynek Bugajow już ni tylku boi si tu zaglondać, żeby fanki ni zubaczyć. Jak my pili ustatniu i ja hciał kunserwe z paprykażą szczycińską utworzyć tu Zynek zaczuł krzyczyć żeby ni utwirać bu tam napewnu fanka si pukaży. I tak my musieli pić na głodnu. Ta idź het ty gitku jedyn francuwaty weki robić, ta czegu babu durna si wszendzi phasz?
    • Gość: Spokojny. Zezwolenie na pomnik na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 09:51
      To wszystko prawda.Tylko mały szczególik.Ten pomnik stoi na cmentarzu.A o ile wiem na postawienie pomnika na cmentarzu nie jest wymagane zezwoleni budowlane.
      Zaostrzone są jedynie przepisy stawiania pomników w częściach cmentarzy zabytkowych.
      A moze ktos wie więcej.

• Gość: staszek Kiślak Re: Zezwolenie na pomnik na cmentarzu IP: *.toya.net.pl 21.07.13, 09:56
        Ty nie spokojny ,ty bandytu, ty bandytu francuwaty - jużyś wrucił szatanistu francuwaty, My tu z tobum tera purzondyk zrubimy kurvesynu kumunistycznyj ty. Czekaj ty hamskij ryju ty, tylku Zynek Bugajow z Kryskom spud Krzyża wruci tam z Warżawy co si tam Pan Pręzęt Kajczyjskij zabiuł, już ci het ty morde milicyjne ubije kurwesynu.
        Zazdraszczasz, tu dalij zazdraszczaj a ty co masz? Guwnu masz i w dupi' yś był i gu.wnuś widział, bandytu. Idz i dalij czytaj tegu Karola Marksista cu kościeły chciał pupalić i patuklików zymskich het pumurdować. ty bandytu francuwaty ty, ty bandytu ty!
        • Gość: Albatros Re: Zezwolenie na pomnik na cmentarzu IP: 195.116.41.* 21.07.13, 11:39
          Spokojny napisał :
          "Tylko mały szczególik.Ten pomnik stoi na cmentarzu.A o ile wiem na postawienie pomnika na cmentarzu nie jest wymagane zezwoleni budowlane."

Słusznie prawisz. To i teraz możesz sobie postawić na cmentarzu bez zezwolenia i bez krępacji na przykład pomnik Misia Coralgola".
      • jesus33 Re: Zezwolenie na pomnik na cmentarzu 22.07.13, 16:03
        Gość portalu: Spokojny. napisał(a):

> To wszystko prawda.

Nie potrzebuję Twojej akceptacji w mówieniu jej, a od pisania nieprawdy są tutaj inni.

Tylko mały szczególik.Ten pomnik stoi na cmentarzu.A o ile w
        > iem na postawienie pomnika na cmentarzu nie jest wymagane zezwoleni budowlane.

To nie jest wcale szczególik, jest to bardzo istotne. Owszem wymagane są zezwolenia, należy również przedłożyć projekt pomnika, a ten ma być odpowiednią uchwałą zatwierdzony.

> Zaostrzone są jedynie przepisy stawiania pomników w częściach cmentarzy zabytko
        > wych.

Trudno żeby niebyły, odpowiednią opinię należy uzyskać od konserwatora zabytków, nawet przy drobnych przeróbkach.

> A moze ktos wie więcej.

Nic więcej oprócz pozwoleń wydawanych przez odpowiednie organy nie trzeba mieć. Pytanie zatem kto wydał pozwolenie na budowę tego pomnika, i kto zatwierdził projekt, oraz kto za to odpowie?
        • Gość: Tutejszy. Kto wiecej straci juz po wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 17:37
          Tak się kończa wojny pomnikowe.Było jak było ale źle nie było.Taki jeden przygłup przywieziony w teczce na europosła oczywiście z PiS którego śmiało możemy nazwać kibolem politycznym ile może zniszczyć polskości na ziemi lwowskiej.No chyba,ze działa z polecenia Rosji to już wtedy wypełnia tylko zadanie poróżnienia narodu polskiego i ukraińskiego i depolonizacji pamieci materialnej Lwowa i okolic.

www.polskiekresy.info/index.php?option=com_content&view=article&id=784:nowa-wojna-o-pomniki-na-ziemi-lwowskiej&catid=128:ukraina&Itemid=512
          • Gość: JK Re: Kto wiecej straci juz po wakacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 12:35
            No proszę znowu grozisz, podobnie jak na innych wątkach. Tymczasem na Ukrainie nie ma żadnego, ale to żadnego nielegalnego pomnika, czy innego upamiętnienia martyrologii Polaków. Nie ma i być nie może, zważywszy na tamtejszą demokrację. Nawet legalne upamiętnienia to wyjątki. Jeżeli się mylę to wskaż jeden (słownie jeden) taki przypadek.Świadomie więc łgarz i tworzysz pogromową atmosferę.Chyba, że rada miasta Lwowa legalne uzna za nielegalne. Rzeczona Rada jest specem, od takich dziwnych działań, np. kiedyś zaleciła, by po Lwowie (po mieście, nie po muzeach) oprowadzali wyłącznie ukraińscy przewodnicy, by lwowiak wracający do swego miasta, albo turysta uzyskał wlaściwe i tylko takie wiadomości historyczne, albo pobierano forsę za wejście na cmentarz w Łyczakowie. Polacy wybudowali ogrodzenie cmentarne, bo napływowi mieszkańcy Lwowa ślicznie je rozkradli.Tak więc rada opanowana prze nacjonalistów może uchwalić wszystko. Tylko, co to ma wspólnego z prawda, nie mówiąc o zdrowym rozsądku, o normalności. A ty w to wchodzisz i jeszcze grozisz. Nie jestem w stanie zrozumieć takiej mentalności, myślę nacjonalistycznej zmieszanej z bolszewicką. Zamiast samemu coś zbudować, legalnie zgodnie z prawem nacj. zaśmiecają cmentarze i inne miejsca płodami chorej wyobraźni tj. upamiętnianiem zbrodniarzy UPA. I potem robią szum na cały świat, ze im Polacy - zupełnie słusznie te pożal się Boże - pomniki rozbierają. I jeszcze grożą. Co za ludzie, co za ideologia. Powiem ci tutejszy po staropolsku: nie strasz, nie strasz, bo się zes.
            • Gość: dark Re: Kto wiecej straci juz po wakacjach IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 13:13
              Kopię Szczerbca na Łyczakowskim umieszczono nielegalnie, zaraz po remoncie cmentarza, to była głośna sprawa, ale Szczerbca wtedy nie usunięto.
            • Gość: Tutejszy. Wracajcie .Nie ma problemu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 14:55
              Co Ty "JK" bzdury wypisujesz.Kto komu grozi.
              Widocznie masz problemy i to duże z czytanym tekstem.Jak jest zrozumienie dla Ciebie zbyt trudne to lepiej się nie wypowiadaj.
              A co mnie obchodzi Lwów i Ukraina.Jedynie to,ze jest naszym sąsiadem i powinniśmy mieć dobre stosunki na każdej płaszczyźnie.Ja jestem Przemyślakiem,gdzie mieszkają nie tylko Polacy ale też Ukraińcy,Żydzi,Rosjanie,Niemcy jak też inne narodowości.Jednym słowem tygiel,który ubarwia Przemyśl.
              Do Przemyśla przywieziono też popłuczyny ze wschodu,które jedynie co im wychodzi to sieją jad nienawiści .Nic innego im nie wychodzi.Ciągle tylko widzą,że ich mordowano i trabią gdzie się da jacy są pokrzywdzeni.To nie problem Przemyśla i nie jest wskazane by te popłuczyny nadawały ton tak jakby wypowiadali się na ten temat mieszkańcy Przemyśla.
              Wracajcie na Wołyń,na Kresy i dajcie nam spokój z swoimi urojeniami.
              Uwolnijcie od siebie miasto Przemyśl.Miastu wyjdzie to na dobre.A wamto nigdzie nie będzie dobrze.Nie nadajecie się nie tylko do współżycia a nawet do życia w normalnym środowisku.
              normalnych ludzi.Nie dość,że w II RP potraktowano was jak popłuczyny osiedlając na Wołyniu i Kresach to dokladnie tak samo dzisiaj jesteście tylko popłuczynami polskiego narodu.
              • jesus33 Do Tutejszego 22.08.13, 16:29
                Z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że należy siedzieć cicho jak mysz pod miotłą i liczyć na to, że stosunki Polsko-Ukraińskie mają się być na zasadzie pozwalamy wszystkim na wszystko, a jak nie to druga strona się nam zrewanżuje. Zwariowałeś? Kto się godzi na coś takiego? Jeżeli coś jest wbrew obowiązującemu prawu to należy uczynić wszystko aby prawo doszło do głosu, a co robią kilka kilometrów dalej mnie nie interesuje.
                • Gość: Tutejszy Od naszego miasta wara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 19:01
                  A kogo w Przemyślu obchodzą stosunki polsko-ukraińskie.Żyjemy jak sąsiedzi.
                  Nie dotyczy to szuwaru przywiezionego nam do naszego miasta ze wschodu a szczegolnie z Wołynia .
                  To ten szuwar tylko i wyłącznie ciagle obnosi się ze swoimi krzywdami.Mam daleko w nosie Wołyniaków,Kresowiakow i ich problemy.Niech swoje problemy rozwiązuja w swoim gronie.
                  Niech nie angazują do swoich problemów mieszkańców naszego miasta.W naszym mieście są też tylko popłuczynami i niczym więcej.My mamy swoje groby o które dbamy.Oni mają swoje groby o które zadbać nie potrafią a nas nie interesują.Niech jadą sobie na Wołyń szukają swoich truposzy,ujeżdzają ich ale tylko w swoim gronie.A od naszego miasta wara.
                  • jesus33 Re: Od naszego miasta wara 22.08.13, 19:33
                    Najwyraźniej obchodzą Ciebie i dlatego tak chętnie zabierasz w tych sprawach głos. Owszem jesteśmy sąsiadami, no i? Czy jak sąsiad nasra Ci na wycieraczkę to Ci to odpowiada i milczysz, żeby przypadkiem nie zrobił tego drugi raz, czy zwracasz mu uwagę?
                    Reszty wypowiedzi nie skomentuję, bo i po co.
                    • Gość: Tutejszy. Re: Od naszego miasta wara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 20:24
                      Jesus Jesteś tylko szuwarem a nie zadnym sąsiadem.Nawet twój nik swiadczy,ze wyraźnie masz cos z głową.Taklasz sie w gó...e jak na szuwar przystało i myślisz,ze wszyscy tak jak ty to uwielbiają.Masz pretensje do Ukraińców to idż do konsulatu ,ambasady,jedż do Kijowa i tam walcz o swoja zasrana sprawę.Nasze miasto zostaw w spokoju.
                      • jesus33 Re: Od naszego miasta wara 22.08.13, 20:43
                        Tylko na tyle Cię stać?:-)))) Myślisz, że jesteś wstanie mnie obrazić, jak tak uważasz to Cię rozczaruję, nie jesteś. Życzę Ci spokoju ducha i oby Pan zesłał na Ciebie łaskę swoją i przeprowadził Cię przez ciemną dolinę głupoty.
                        • Gość: Tutejszy. Re: Od naszego miasta wara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 21:04
                          Masz zbyt wysokie mniemanie o sobie.Takich jak ty się nie obraża.Takich sie tylko opisuje czym są.Popuczyny naszego miasta.
                          • jesus33 tiaa:-))) 22.08.13, 22:55

• Gość: maćko z bogdańca Re: tiaa:-))) IP: *.31.172.143.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.08.13, 23:58
                              Tak to już jest; wpuścisz chama do salonu to Ci nasra na dywan.
                              • Gość: JK Re: tiaa:-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 12:23
                                Na moje pytanie gdzie i jaki pomnik poświęcony martyrologii Polaków, a zbudowany nielegalnie; na dawnych Kresach cisza i brak przykladów. Bo przecież ten, kto tak twierdzi musi zyć w prawdziwej nienawiści, albo też nie zna zupełnie demokracji w wydaniu nacjonalistów ukraińskich. Jeszcze raz; nie ma bo być nie może żadnego nielegalnego upamiętnienia męczeństwa Polaków. Co do Cmentarza Łyczakowskiego - to został odbudowany legalnie, za polskie pieniądze (przy okazji Polacy zbudowali ogrodzenie cmentarza, które uprzednio rozkradli nowi mieszkańcy Lwowa) i otworzony (po odbudowaniu) tez legalnie z udziałem prezydentów obu państw. Grzebanie w tym, jest wyrazem bezsilności i łajdackiego pohukiwania. Ale to są tacy Ukraińcy: nacjonalizm+bolszewizm i jeszcze kołchozowa mentalność.
          • Gość: tamtutejszy Re: Do niby Tutejszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 15:09
            czytam Twoje wpisy,chcę być obiektywny-ale Ciebie z "jakijś"powodów nie da się do końca zrozumieć.Masz rozszczepienie jaźni.Podszywasz się pod Polaka,pod "Przemyślaka" z krwi i kości-tylko Kresowiacy Ci nie podchodzą.Co jest powodem?A może musiałeś kiedyś uciekać przed Nimi ???
            • Gość: Tutejszy. Ruscy prowokatorzy Won z tego forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 20:19
              Prawdziwi Kresowiacy pojechali do Wrocławia,Gliwic,Krakowa Tarnowa i tamtych okolic.To widac nawet dzisiaj jak pieknie mówia z akcentem kresowym.
              Przemyśl miał to nieszczęście,ze tutaj dotarły same popłuczyny z Kresów.
              Mamy więc Wołyniakow podd dostatkiem w UB w Przemyślu,Jaroslawiu,Sanoku,Rzeszowie.
              Innych wołyniaków w tym regionie nie było.Ale znaczna część Kresowiakow przyszła do Przemyśla jako działacze komunistyczni i też dali sie poznać w swojej działalnosci.
              Cieszyli sie dużym zaufaniem Sowietów.Innych Kresowiaków w Przemyślu brak oczywiscie oprócz meneli lwowskich,którym klimat Przemysla bardzo odpowiadał.
              Nawet AK w tym rejonie kolaborawało ściśle z sowietami.Pomagali wyzwalać podobno Lwów,Przemyśl itd.Owszem wyzwalali tutejszych z rzeczy co bardziej wartosciowych.W tym bardzo dobrze ukladała się im współpraca z Sowietami.
              Dobrze jest wiedziec ,jaki to przekrój spoleczny Wołyniaków i Kresowiakow mamy w naszym regionie a szczególnie w naszym mieście.
              To dzięki Wołyniakom i Kresowiakom miasto cofnęło sie w rozwoju.
              To dzięki Wołyniakom duzo mieszkańcow Przemysla wylądowała na Rokitniańskiej lub w więzieniach Rzeszowa.
              Wystarczy tylko poczytać dostepne dzisiaj dokumenty.
              I takie popłuczyny Wołyniakow zasłużone i wysłużone dla komuny siada do komputera i na zasadzie wytnij i wklej chce uczyć patriotyzmu nienawiści do wszystkiego co jeszcze zachowało znamiona polskości.
              To sługusy Rosji działający w naszym mieście tylko dla jej dobra.Tacy Pysie Gonzalesy,Fanki,i matoły i goście w tym przodują.
              Zobaczmy jakie wątki opanowali i co w nich wypisują byle tylko jątrzyć.Ograniczeni w rozwoju na etapie trzeciego zwoju by pod siebie nie robic chcą nas Przemyślaków na tym forum sprowadzić do dna.
              Mam nadzieję,że to długo nie potrwa.
              • fanka_online Re: prowokatorzy z tego forum.;) 23.08.13, 20:24
                Wrzuciłam Ci właśnie pioseneczkę.
                W ruskim, muzycznym wątku, oczywiście;)
              • Gość: pysio Re: Ruscy prowokatorzy Won z tego forum. IP: *.alfaks.com 23.08.13, 20:32
                Ja też mam nadzieję że to długo nie potrwa. Ktoś musi w końcu się wziąść za banderowców. Strasznie denerwująca jest banderowska mania oskarżania całych grup społecznych. Przypomnę twoje słowa; wszyscy Polacy to zbrodniarze! Cała AK jest zbrodnicza i wiele innych. A to słownictwo; szuwar i popłuczyny tak często przez ciebie używane wyraźnie świadczy że nie jesteś z Przemyśla bo na naszym terenie te słowa w stosunku do innych obywateli nigdy nie były używane. Nawet pisząc o zbrodniarzach upowskich czy ukraińcach nie używamy takich określeń. Możesz na nocnym dyżurze zamiast pisać do siebie sprawdzić posty prawdziwych Przemyślaków.
                • Gość: Tutejszy. Re: Ruscy prowokatorzy Won z tego forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 21:13
                  Wont z tego wątku prowokatorze.Wont z tego forum ruski sługusie.
                  • wampir-wampir Re: Ruscy prowokatorzy Won z tego forum. 23.08.13, 21:23
                    Wont? Po jakiemu to ruska popłuczyno? :-)))
                  • Gość: pysio Re: Ruscy prowokatorzy Won z tego forum. IP: *.alfaks.com 23.08.13, 21:29
                    Co? Nerwy zawodzą? Biedactwo się wnerwiło! Jakoś nie widać żebyś było super banderowcem! Opanuj się bo ci resztki mózgu wyparują! Chyba teraz polecisz do zbrojowni po antenatach po jakąś poświęcaną siekierkę? A tak z ciekawości zapytam; która siekierka lepiej działa? Poświęcana przez zwykłego popa, kocyłowskyja czy szeptyckiego? A jakie jest twoje ulubione narzędzie gospodarskie służące do riezania lachów?
                    • wampir-wampir Re: Ruscy prowokatorzy Won z tego forum. 23.08.13, 21:34
                      Jakieś nieporęczne, bo zamiast Lacha wyriezało sobie pewną część ciała i bidne nie wie już, czy jest chłopcem, czy dziewczynką :-)))
                      • Gość: pysio Re: Ruscy prowokatorzy Won z tego forum. IP: *.alfaks.com 23.08.13, 21:47
                        WIDZĘ CIĘ !!!

Widzę Cię we śnie Ziemio Wołyńska kochana,

Widzę miasta i twoje zielone zioła.

Ziemio wołyńska, tyś krwią naszą skapana.

Los twój krwawy o pomstę do nieba woła.

Zdeptały Cię bandy UPA i hordy OUN

Niosące nawet śmierć tym w kołyskach,

Ginęły Twoje wioski wśród czerwonych łun.

Konały polskie osiedla w ognia błyskach.

Niebo nocą czerwienią pożarów gorzało.

Palono wsie, starców kobiety i dzieci.

Powietrze od ognia i grozy aż drżało,

Czy to bestialstwo miłość kiedyś wznieci?

Sprawcy ludobójstwa na kresowej ziemi

Wy którzy, różnych tortur nie pomijali

Czy nic boicie się własnych cieni?

Wy narzędzi zbrodni nie wybierali!

Tępe i ostre narzędzia krwawej roboty

Siekiery, łopaty, młotki nawet i piły

Swiatyły waszi diaki i popy

Aby skuteczniej i boleśniej Lachiw były.

Ziemio wołyńska, ty przez nas kochana,

Ziemio wołyńska, z nami związania

Twe wsie, sady, ogrody w step się zmieniły,

A tam zostały nasze bratnie mogiły.

Ta krew i te dzieci przez was krzyżowane

Nigdy nie będą przez nas zapomniane

My - Wołyniacy ludobójstwo wasze znamy

I nie kłamstwa waszego, prawdy żądamy.

Czesława Zadarnowska
                        • Gość: Staszek Kiślak Jebacz Histerykurw ,Tadeuhu 4 IP: *.toya.net.pl 24.08.13, 07:32
                          Jebacz Histerykurw ,Tadeuhu 4 bandowcow antepolskich pratolikpków co niemawidzom
                          Marud Polski sziem szmieją jak MArud Polskij ma swoji tradycji szanuji rzy
                          maurki i krakuwiaki tanczy i szpiewa i gra ukriestra ludowa tradycyzyjna i s
                          tegu sizę nabyjasz bandytu i były UPA banderowski? Arzeby ci ku...sny bandetu
                          antypolsky co siem z kujawiaków tanczenia smiejesz rzeby ty du piekła poszydł ty
                          bandytu jeden ty! ty esysmanie z dupa, ty bandytu francuwaty ty, ty bandytu ty
                          • Gość: Tutejszy Rynsztok zkanalizować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 10:02
                            Popłuczyny z swoim barwnym językiem rynsztokowym na stanowiskach.
                            Ale oprócz śladowych ilości w naszym mieście rynsztoki już skutecznie i na zawsze zlikwidowano.
                            Ten też trzeba skanalizować i na oczyszczalnię czyli :
                            won z naszego mieskiego forum
                            • Gość: Staszek Kiślak Tutejsi zkanalizować IP: *.toya.net.pl 24.08.13, 10:10
                              Tutejszy i co ty gadasz ty świniu jedna jak ty gadasz czegu ty tak gadasz jak świnia ta
                              jak tak mużna Ja by czi te dupy pudpalił het kazał gnać a Wladyk Bugajow cu nas Grunwaldzkyj mieszka tam kołu Kryśki jeszczy by ci łeb urwał i het w dupy nakopał. Bandytku jedna.
                              No iczegu ty rynky bandytu na Pulaka Patulika pudnosisz,czegu Marud Polskij chcysz
                              wymurdowac i wszyskich PAtulików Rzemskich, boisz si Maryji bandytu? Iczegu
                              ubrarzasz Marud Polski co bojisz si rzeby Marud ni wybrał rzemskego patulika na
                              prezędętą?! Boisz si bandytu Ja wim rzy si boisz bandytu bandycki jidź morduj
                              dalij ali ud Pulaków ci wara bandytu złodzijeski cu małem dzicium ałtka kradni
                              ty bandyidiotu ty!
                        • Gość: dark Pięknie, qr.., pięknie IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 11:20
                          > Ta krew i te dzieci przez was krzyżowane
                          > Nigdy nie będą przez nas zapomniane
                          > My - Wołyniacy ludobójstwo wasze znamy
                          > I nie kłamstwa waszego, prawdy żądamy.

Cudowne rymy.
                          • Gość: pysio Re: Pięknie, qr.., pięknie IP: *.alfaks.com 24.08.13, 11:57
                            Co ty dark w krytyka literackiego się bawisz? Moim zdaniem lepsze to niż zachwyty nad twórczością bandery, doncowa czy jakiegoś debila czuprynky lub żelaźniaka albo zawora. Mimo wszystko cieszy mnie fakt ze wziąłeś na warsztat twórczość ludzi którzy coś piszą z autopsji. Owszem nie jest to perełka literatury wielkiej ale poetyka faktu i z tą różnie bywa ale wstrząsnąć potrafi! No, nie jestem pewny czy wszystkich? Ale mam jedną pewność że banderowca nie da rady jakąkolwiek tragedią wzruszyć! Taki banderowiec tylko wtedy okazuje uczucia gdy jemu się koło pióra robi. Popatrz na swego kumpla historyka, ika czy tadzia. U nich to charakterystyczne że Polacy czy Żydzi nie mają prawa do rozpaczy po swoich bliskich ale oni na każdym kroku podkreślają tragedię swojego narodu chociaż sami sobie ją zafundowali.
                            • Gość: dark Re: Pięknie, qr.., pięknie IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 13:02
                              "Poetyka faktu". Brnij dalej.
                              • Gość: pysio Re: Pięknie, qr.., pięknie IP: *.alfaks.com 24.08.13, 15:24
                                Ja wiem że dla siekiernika to zbyt subtelna różnica w nazwie aby ją zrozumiał. To ci wytłumaczę; poetyka to - to wszystko co nie jest poezją klasyczną a próbuje ją naśladować. Jest to dział literatury i ostatnio dosyć mocno się rozwija. Masz tu króciutki /zaznaczam króciutki/ esej na ten temat.

NDRZEJ KALISZEWSKI
                                Poezja faktu. Próba typologii
                                1
                                1. Kult faktu a proza
                                Kwestię relacji między gatunkami literackimi i dziennikarskimi w dziedzinie poznania i
                                refleksji nad światem trafnie ujął Kazimierz Wyka, mówiąc o reportażu, iż jest on wyprzedz
                                e-
                                niem prozy powieściowej
                                ku tematom, które jeszcze nie podlegają literackiemu przetw
                                o
                                rzeniu
                                z racji swej świeżości, potrzeby większego dystansu. Uogólniając tę myśl można stwierdzić, iż
                                dla pisarza XX wieku gatunki dziennikarskie stały się ważnym, wręcz niezbędnym przedłuż
                                e-
                                niem zm
                                ysłów przy zgłębianiu każdego tematu

przy dokumentalizacji, jak również kreacji
                                rzeczywistości. Tak jak ongiś prawdziwe podróże, tak dziś wirtualne w
                                ę
                                drówki po świecie
                                mediów dodatkowo wzbogacają, a nawet determinują pisa
                                r
                                ską wyobraźnię.
                                Oczywisty jest w
                                pływ gatunków literackich oraz wypracowanych dla ich potrzeb śro
                                d-
                                ków stylistycznych i retorycznych na takie gatunki publicystyczne, jak: esej, felieton, reportaż
                                problemowy czy informacyjny (reportaż fabularny). Jednak ciekawsza, choć mniej oczywista,
                                jest
                                obserwowana stosunkowo od ni
                                e
                                dawna presja w drugą stronę. Mamy na myśli swoiste
                                „prasowienie” prozy (beletrystycznej, psychologicznej, popularnonaukowej), owocujące ost
                                a-
                                tecznie tzw. literaturą faktu, zajmującą coraz ważniejszą pozycję na rynku ksią
                                ż
                                ki.
                                Pr
                                zyczyn tego ostatniego zjawiska jest wiele: dewaluacja i wyczerpanie się awangardy,
                                tempo życia, sceptycyzm odbiorcy i

ogólnie

wysoki poziom jego wykszta
                                ł
                                cenia, szybki
                                dostęp do informacji w globalnej wiosce, skutkujący kultem konkretu, zaś dezawuujący
                                et
                                e-
                                ryczne programy oraz

arbitralne z natury

fikcje i przypuszczenia. Notabene wspomniany
                                kult faktu nie ominął także teatru, gdzie objawia się wychodzeniem ze sceny i widowni na ulicę
                                czy próbami uwspółcześniania klasycznych dramatów.
                                2.
                                Casus
                                liry
                                ki
                                Liryka wydaje się być ostatnim bastionem tradycyjnej literackości wobec wszechobe
                                c-
                                nej „prasowości”. Literackość utworu poetyckiego to przecież jego subiektywizm, emoty
                                w-
                                ność, redundancja, zagęszczony, często hermetyczny język,
                                mimesis
                                (ograniczona do nie
                                kt
                                ó-
                                1
                                Pierwsza wersja tego artykułu ukazała się pod tytułem:
                                Poezja faktu. Wpływ gatunków dziennika
                                r
                                skich
                                na gatunki literackie na przykładzie liryki współczesnej
                                , [w:]
                                Poetyka i pragma
                                tyka gatunków dziennika
                                r
                                skich
                                ,
                                red. W. Furman, K. Wolny
                                -
                                Zmorzyński, Rzeszów 1999
                                • Gość: dark Re: Pięknie, qr.., pięknie IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 15:51
                                  Jesli uporządkujesz tekst, to przeczytam. Jesli nie, nie ma mowy.
                                  • Gość: pysio Re: Pięknie, qr.., pięknie IP: *.alfaks.com 24.08.13, 17:41
                                    To już na tym poziomie masz problem?
                                    • jesus33 Re: Pięknie, qr.., pięknie 25.08.13, 00:13
                                      Pysio mam zły dzień, bardzo i se słucham, a Ty się zlituj bardzo proszę i już bez wrzucania tych tekstów dziwnych, pisz od siebie :-)
                                      www.youtube.com/watch?v=z3YMxM1_S48

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka