Dodaj do ulubionych

Twierdza Przemyśl

IP: *.toya.net.pl 21.01.16, 09:02
www.zycie.pl/informacje/artykul/6266,beda-pieniadze-na-dalsza-rewitalizacje-twierdzy
Jak nie zrobią drogi asfaltowej to NIC z Fortów bo kto w XXI wieku będzie jeździł (samochodem, rowerem czy też chodził) po dziurawej, pylistej drodze jak w średniowieczu po klepisku.
Drogi łączące Forty to podstawa turystyki.
Mapa Przewodnik po Fortach czy jest gdzieś dostępna???
Mam nadzieję że nie zmarnują tych pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 23.01.16, 11:16
      Bardzo intryguje mnie fort w Bolestraszycach, ale ten mniej znany, należący do Arboretum, dlaczego zainwestowano tam pieniądze, a potem wszystko zakratowano?

Czy powodem był strach przed pokazaniem, że dobrą wolą i dobrym pomysłem można ratować upadające miasto?
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 23.01.16, 11:18
      Ktoś pamięta meandry tej sprawy? Wydaje mi się, że mówiono o jakiejś blokadzie inwestycji fortu należącego do Arboretum?
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 23.01.16, 11:22
      Łączę to ze sprawą bunkru na Jagiellońskiej. Miasto upada od 20 lat, przez długi okres w tysiącletnim Przemyślu zabytków mnóstwo było, tylko prawie nic nie kwalifikowało się do spektakularnego pokazania turystom. Kiedy zobaczyłem zdjęcia z tego bunkru byłem zszokowany, pokazanie go zwiedzającym nie wymagało chyba wielu nakładów, zatem dlaczego?
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 23.01.16, 11:26
      Rozumiem, że najpierw Rzeszów zablokował nam pieniądze na oczka wodne, potem władze wojewódzkie starały się uciąć środki na rewitalizację Twierdzy, ale jedno niewyklucia drugiego, o co chodziło?
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 24.01.16, 14:44
      Beata Kot, kierownik biura Związku Gmin Fortecznych Twierdzy Przemyśl (ZGFTP), poinformowała: Niestety nie mamy pewności, że będziemy mogli uzyskać dofinansowanie na drugi etap rewitalizacji z programów unijnych, tak jak to było w pierwszym etapie. Rozmawialiśmy już z marszałkiem województwa podkarpackiego w tej sprawie, który jest nam przychylny, ale żadnych gwarancji jeszcze nie mamy.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,91446,19506504,podkarpackie-ponad-22-mln-zl-kosztowala-rewitalizacja-twierdzy.html#ixzz3yAUP4JT2

Prezydent Miasta Przemyśla na długo przed pojawieniem się wytycznych na obecną perspektywę finansową mówił, bodajże na łamach radia Rzeszów, o celowo sprawianych trudnościach. Twierdza Przemyśl fascynuje ludzi z całego świata, zatem jaki lobbing może tu przysparzać trudności?

Dlaczego 17 stycznia Życie wie że pieniądze będą, a Wyborcza 20 I informuje, iż to nie jest pewne.
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 24.01.16, 14:53
      Może najwięksi sympatycy Twierdzy Przemyśl powinni założyć, przykładowo, na Facebook?u fanpage monitorujący tę kwestię?
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 24.01.16, 14:58
      Możemy także pytać o możliwości otrzymania dofinansowania z UE w LPI EFS, na Kościuszki 2, godziny pracy pon.7.30-18.00, wt.-pt. 7.30-15.30, telefony do konsultantów 16 678 56 32, 798 771 080.
    • Gość: Libera Regia Civit Re: Twierdza Przemyśl IP: *.ip.oxynet.pl 26.01.16, 22:41
      www.youtube.com/watch?v=AKu8WMYiaHE
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 28.01.16, 21:17
      Nie znam szczegółowo tematu projektu rewitalizacji Twierdzy Przemyśl, ale zwyczajnie nie rozumiem dlaczego w tonie sensacji zaprezentowano w skądinąd interesującym materiale prasowym starą muszlę klozetową i inne śmieci na jednym z fortów.

W tym przypadku zabrakło chyba komunikacji. Jak mniemam wystarczyłoby powiesić kartkę pod okolicznym Kościołem i sklepami spożywczymi: szukamy pasjonatów TP, którzy w czynie społecznym zbiorą i wywiozą śmieci, wówczas chyba najwięksi zwolennicy Twierdzy ruszyliby z pomocą.

Rozumiem, że projekt może się skomplikować wskutek odkryć archeologicznych, ale nielegalne wysypisko śmieci było chyba problemem do rozwiązania przed rozpoczęciem projektu.

Skoro projekt jest taki trudny, to musi być bardzo UNIKATOWY. A skoro jest taki niezwykły to za logiczne uważam otoczenie go protektoratem podkarpackich europosłów. Czyż oni, skoro projekt jest taki niezwykły, bo trudny, nie powinni zrealizować konferencji lub innego eventu pokazującego jakie ambitne projekty są realizowane w Polsce?
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 02.02.16, 12:40
      Nowy film o Twierdzy Przemyśl www.zycie.pl/kino/artykul/6496,itwierdza-przemysl-i-15-film-janka-miszczaka-
      • Gość: M Re: Twierdza Przemyśl IP: *.toya.net.pl 03.02.16, 10:23
        Geofizyka Kraków wjechała szukać nowych złóż gazu i drogi forteczne po przejeździe ciężkich samochodów doprowadziły do tego że drogi są błotniste.
        Ciekaw jestem czy Wójt Gminy Przemyśl będzie się starał o odszkodowanie i poprawę nawierzchni dróg.
        Bo na konserwator zabytków nie ma co liczyć?
        • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 03.02.16, 11:41
          Motyw złóż gazu pojawia się na forum cyklicznie. Jak rozumiem nie mamy z tego od lat nic poza stratami. Czy nasi politycy uprawiają jakikolwiek lobbing w tym zakresie?
    • mon-tini Re: Twierdza Przemyśl 04.02.16, 11:39
      Kwestia wydobywania złóż gazu na ogromna skalę w powiecie przemyskim nie daje mi spokoju. Jesteśmy najbiedniejszym powiatem w Polsce, z owego wydobywania (jak rozumiem) nie mamy nic poza stratami, a jednocześnie na przestrzeni lat musieliśmy niekiedy toczyć walki o profity jakie na szczeblu wojewódzkim ot tak przyznawano innym miastom Podkarpacia. Ktoś coś z tego rozumie?
      Władza nie uprawia stosownego lobbingu czy jest inspirowana do marazmu. Przykładowo mieszkańcy Lubina od lat czerpią, oczywiście pośrednio, profity z wydobywania polimetalicznej rudy. A u nas? Nawet większe biuro jest w innym mieście województwa, to jest normalne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka