Dodaj do ulubionych

Rocznica rzezi wołyńskiej. Pamiętamy!

IP: 80.12.37.* 09.07.18, 06:54
"Mam tylko jedną jeszcze prośbę, mówię do zgromadzonych tutaj mieszkańców Ołyki i jej okolic, mówię także do wszystkich tych przedstawicieli władz Ukrainy, którzy być może zobaczą mnie za pośrednictwem mediów i być może usłyszą tą moją wypowiedź. Chciałbym, żeby każdy z tych Polaków, którzy kiedyś zostali zamordowani i leżą w tej ziemi, odzyskał swoje imię i nazwisko; żeby był oznaczony w miejscu, w którym spoczywa" - powiedział prezydent Andrzej Duda składając kwiaty na bezimiennej mogile Polaków pomordowanych bestialsko przez Ukraińców.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cypis Re: Rocznica rzezi wołyńskiej. Pamiętamy! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.07.18, 14:12
      Lepiej posłuchać... KLIK
    • darino Re: Rocznica rzezi wołyńskiej. Pamiętamy! 09.07.18, 17:56
      Czy klęczał, jak to mówił ?
      • 99venus Re: Rocznica rzezi wołyńskiej. Pamiętamy! 09.07.18, 20:19
        Padlina jesteś.
    • Gość: wiktor Dziadek a rocznica Wołynia IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.18, 20:54
      Trzeba przyznać, że rocznicowe obchody zaczęły się w tym roku dość nietypowo bo zaingurowali je sami Ukraińcy w Rudce Kozińskiej na Wołyniu. Nie, nie chodziło o uczczenie pomordowanych tam Polaków. Wołodymyr W. razem z Pawło Rozenko w otoczeniu członków, uznanej w Polsce za przestępczą, organizacji, oddali hołd 17 Ukraińcom zamordowanym rzekomo przez Polaków w Rudce Kozińskiej podczas tzw. "wojny polsko-ukraińskiej".
      wschodnik.pl/ukraina/item/17592-przemowienie-prezesa-ukrainskiego-ipn-podczas-uroczystosci-poswieconych-75-rocznicy-konfliktu-ukrainsko-polskiego-na-wolyniu.html
      Na wieść o wyjeździe polskiego prezydenta na Wołyń jego ukraiński odpowiednik, zapewne za radą "dziadka", ni stąd ni zowąd pośpieszył do Sahrynia gdzie na początku marca 1944r. polscy partyzanci rozbili zbójecki kuszcz sahryński.
      kresy.pl/wydarzenia/polska/poroszenko-w-sahryniu-i-gonczym-brodzie-ukraina-tworzy-anty-wolyn-video/
      Przy tej okazji prezydent Poroszenko odpuścił nam nasze winy i zasuerował byśmy odpuścili winy ukraińskie. Zażądał przy tym zmiany polskiej ustawy o IPN.
      No i zaczęło się. Nawet lubelski wojewoda nie wytrzymał poziomu tej "prowokacji i hucpy którą urządzono" i zamierza złożyć doniesienie do prokuratury.
      kresy.pl/wydarzenia/polska/wojewoda-lubelski-zlozy-zawiadomienie-do-prokuratury-ws-wypowiedzi-w-sahryniu-video/
      Jednocześnie wojewoda podziękował policji za zapewnienie bezpieczeństwa miejscowym mieszkańcom ponieważ jak się wyraził "przybycie tysiąca czy dwóch tysięcy ukraińskich nacjonalistów do Polski nie jest wydarzeniem bezpiecznym”.

Jest coraz ciekawej...:)
      • Gość: obserwator Re: Dziadek a rocznica Wołynia IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.18, 23:06
        Właściwie to ja się dziwię, dlaczego na miejsce upamiętnienia ofiar konfliktu polsko-ukraińskiego wybrano jakąś Rudkę Kozińską gdzie zginęło z rąk polskich zaledwie 17 Ukraińców. Czyż nie o wiele lepszym miejscem byłaby miejscowość Hajowe (dawniej Przebraże) gdzie polscy szowiniści wspólnie z rosyjskimi partyzantami wymordowali ponad 1500 bezbronnych Ukraińców?
        mysl-polska.pl/550
        • 99venus Re: Dziadek a rocznica Wołynia 29.07.18, 20:51
          Nie kłam i nie prowokuj.Niewinnych Ukraińców w bandach UPA nie było.
      • Gość: Młody Wsadzą Kuprianowicza? IP: *.124.40.224.static.user.ono.com 27.07.18, 15:23
        Prawdę mówiąc, ten mieniący się historykiem osobnik, powinien odpowiedzieć za brednie, które wygłaszał podczas sahryńskiej hucpy.
        prawy.pl/75629-czy-grzegorz-kuprianowicz-stanie-przed-sadem-za-zrownanie-rzezi-wolynskiej-z-akcjami-ak/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka