Dodaj do ulubionych

Festiwal "Galicja"???

02.07.06, 23:34
Czy to prawda, że przemyscy vel czarnogrodzcy radni nie wykazują
zainteresowania tym festiwalem, który jest jedynym ratunkiem dla naszego
miasta??? "Galicja" to prezent, jaki chciałoby dostać nie jedno miasto!!! Nie
odrzucajmy tego prezentu!!! Tych, którzy są przeciwko tej imprezie,
proponuję "powystrzelać"!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Przemyśl Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 08:45
      Typowe myślenie ukraińskiego nacjonalisty. Jak ktoś jest przeciw "sprawie" to
      powystrzelać. Nic dodać, nic ująć...
      P.S. Jak widać z wcześniejszego postu o ten festiwal zabiegają w najwyższym
      stopniu przedstawiciele mniejszości. Jakoś niewidać tłumów przemyślan
      szturmujących rynek i domagających się kolejnej imprezki pani Shmerukowej. A z
      tym jedynym ratunkiem dla naszego miasta to się poprostu ośmieszyłeś. Zresztą
      nie poraz pierwszy.
      • Gość: Imac Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.chello.pl 03.07.06, 20:15
        Jasne, jasne. Tym wywodem dałeś popis myślenia typowo
        nacjonalistyczno-zaściankowego.

Jak ktoś czegoś chce, czego Ty nie chcesz, to zawsze będzie mniejszością narodową.
        Trafiłeś akurat na Argesa, ale w innym przypadku ten ktoś okazałby się Żydem,
        albo Niemcem.

> Jakoś niewidać tłumów przemyślan
        > szturmujących rynek i domagających się kolejnej imprezki pani Shmerukowej.

A widać tłum przemyślan szturmujących Rynek i domagających się czegokolwiek?
        Co to za idiotyczny argument? Czy przyszło Ci do głowy, że takie festiwale są
        nie tylko "dla Przemyślan" ?
        Przemyślanie (statystycznie) najbardziej zadowoleni byliby z Łez, Krawczyka i
        Ich Troje i co z tego?

> A z
        > tym jedynym ratunkiem dla naszego miasta to się poprostu ośmieszyłeś. Zresztą
        > nie poraz pierwszy.

Nie no jasne, Przemyśl ma tak bogatą i tak ambitną ofertę kuturalną, tak
        atrakcyjną w skali Polski, że przecież może sobie zrobić 10 festiwali, nie
        będzie się nam tu narzucać jakaś nawiedzona baba.
        To nic, że Galicja to jedyny festiwal, który jakoś tam przebijał się do
        przestrzeni telewizyjnej czy prasowej naszego kraju.
        My, jak przystało na "miasto turystyczne" organizujemy "imprezki" tylko dla siebie.
        Mamy od czasu, do czasu kapelę podwórkową, mamy naszą orkiestrę kameralną, od
        czasu do czasu odwiedzi nas jakiś prowincjonalny teatr, albo gwiazda operetki.
        Szczytem wyrafinowania jest Justyna Steczkowska i walki rycerzy. A już prawdziwe
        święto jest, jak przyjedzie Michał Wiśniewski.
        • Gość: Doxa Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 20:56
          Masz rację Imac! O festiwalu Galicja wie Kraków,Warszawa, Lublin. Natomiast w
          wymienionych miastach mało kogo obchodzi jakaś Steczkowska przyjeżdżajaca na
          Zamek, na nasz koszt i w dodatku publicznie namawiająca do głosowania na
          naszego prezia. Steczkowska na stoku, Steczkowska na Zamku, mąż Steczkowskiej
          projektuje coś na stoku. Kółeczko się zamyka. A naród to kupuje i pędzi na
          zamek.
        • arges Re: Festiwal "Galicja"??? 03.07.06, 21:04
          Dzięki Imac. Znane są jakieś konkrety w sprawie "Galicji"? O niechęci ze strony
          części Magistratu dowiedziałem się od osoby pracującej w "Życiu Podkarpackim".

Do Przemyśl: Ujmowania słów w cudzysłów nie można interpretować jedynie jako
          cytat. Wiedz, że nie wszystko, co zostało napisane, należy odczytywać literalnie
          (czyli dosłownie). Sapienti sat.
          Jestem ukraińskim patriotą, a nie nacjonalistą. Nie dyskryminuję ciebie, ani
          nie jestem do ciebie wrogo nastawiony. Dbam o nasze wspólne dobro, jakim jest
          miasto Przemyśl, stąd moje zainteresowanie festiwalem "Galicja". Ta "impreza"
          mogłaby urosnąć do rangi, jaką posiada Festiwal Kultury Żydowskiej w Krakowie,
          a to przyniosłoby wymierne i niewymierne korzyści. Mimo wszystko z tych drugich
          cieszyłbym się bardziej. Kropka
    • Gość: Bandera Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 22:26
      Tak jest, ukraińscy patrioci tylko by "ryziali polaczków". Arges czy ty dbasz o
      dobre stosunki nazywając Przemyśl "czarnogrodem"?
      • Gość: Imac Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.chello.pl 03.07.06, 23:35
        Co to znaczy "ryziać"(kogoś) ?????

On mieszka w Przemyślu i ma prawo nazywać to miasto tak, jak mu się podoba.
        "Czarnogród" to i tak jedno z najbardziej kulturalnych określeń (wręcz
        finezyjne) spośród innych, pojawiających się na tym forum, których autorami są
        zapewne Polacy.
        • Gość: ja Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:57
          Festiwal Galicja, owszem jest medialną imprezą o szerszym zasięgu
          niż "przemyski grajdołek", tylko dlaczego wszelkie kulturalne wydarzenia, które
          i tak odbyłyby się bez festiwalu są do jego programu wciągane. Taki proceder ma
          miejsce od lat zarówno w Przemyślu, Krasiczynie, Krośnie Jarosławiu jak i w
          Koszycach, we Lwowie i gdzie by nie był. Bardzo cenna idea, tylko niech to będą
          wydarzenia kulturalne propagujące wielonarodowość miejsc, w których się
          odbywają, organizowane za pieniądze fundacji i jej sponsorów, a nie kosztem
          skromnych budżetowych funduszy, z których do tej pory w dużej mierze Festiwal
          korzystał. Rangi i klimatu Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie nie uda się
          chyba Galicji osiągnąć. Choć Przemyślakom, oraz z Przemyśla rodem Krysi S.z
          całego serca tego życzę.
          • Gość: or Re: Festiwal "Galicja"??? IP: 83.19.248.* 05.07.06, 11:08
            tak się składa, że wiem wiele o II edycji festiwalu (w 2004 r.), bo byłem wtedy
            rzecznikiem tej imprezy.

budżet tej edycji wynosił prawie 1 mln zł. Z tego ok. 50% dali sponsorzy
            (najwięcej: Prokom), 30% - ministerstwa kultury i ambasady 7 lub 8 krajów
            obecnych w czasie Galicji, 20% - lokalne samorządy. Z czego najlepiej promowany
            w czasie "Galicji" Przemyśl - ok. 60 tys. zł (czyli 6% budżetu).

W tym roku niestety nie będzie tak dobrze... W poprzednich latach w ściąganiu
            sponsorów i w kontaktach z ambasadami i ministerstwami innych krajów pomagała
            kancelaria Kwaśniewskiego. Teraz jest problem - wiadomo kto rzadzi :|

Dlatego prawdopodobnie festiwal potrwa w tym roku trzy dni. I zasieg jego
            bedzie ograniczony. Chyba ze powtorzy sie historia z festiwalem filmowym "Nowe
            horyzonty" organizowanym przez Gutek Film. Festiwał był w Sanoku, był w
            Cieszynie, a w tym roku będzie we Wrocławiu. Bo tam nikt nie skąpi "skromnych
            budżetowych funduszy" na dobrą promocję miasta...

pozdruffki!
            • Gość: bb arges napisał: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:27
              <Dzięki Imac. Znane są jakieś konkrety w sprawie "Galicji"? O niechęci ze
              <strony części Magistratu dowiedziałem się od osoby pracującej w "Życiu
              <Podkarpackim

Czy prypadkiem tą osobą pracującą w "ŻP" nie była ponętna, krótko ostrzyżona
              blondynka
          • Gość: or Re: Festiwal "Galicja"??? IP: 83.19.248.* 05.07.06, 11:33
            > dlaczego wszelkie kulturalne wydarzenia, które
            > i tak odbyłyby się bez festiwalu są do jego programu wciągane. Taki proceder
            > ma miejsce od lat zarówno w Przemyślu, Krasiczynie, Krośnie Jarosławiu jak
            > i w Koszycach, we Lwowie i gdzie by nie był.

Część samorządów decydowała się na uczestnictwo w festiwalu kilka miesięcy,
            czasem nawet kilkanaście tygodni przed imprezą. A ponieważ budżet uchwalany
            jest co najmniej pół roku wcześniej, to - żeby zaznaczyć swoją obecność na
            festiwalu i dać jakiś wkład własny - samorządy wpisywały w festiwal wydarzenia,
            na które już zaplanowały pieniądze i które (nawet bez samorządu) by się
            odbyły...

Ale też takich przypadków nie było wiele. Zdecydowana większość koncertów czy
            wystaw, gdyby nie "Galicja", po prostu by się nie odbyła. Mieszkańcy Radymna
            nie zobaczyliby np. jednej z najlepszych, młodzieżowych grup wokalno-tanecznych
            na świecie. Bo nikt nie wpadłby tam na sprowadzenie zespołu z regionu
            położonego 2 tys. km na wschód od Radymna :)

pzdr.
            • Gość: bb Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:33
              <Część samorządów decydowała się na uczestnictwo w festiwalu kilka miesięcy,
              <czasem nawet kilkanaście tygodni przed imprezą. A ponieważ budżet uchwalany
              <jest co najmniej pół roku wcześniej, to - żeby zaznaczyć swoją obecność na
              <festiwalu i dać jakiś wkład własny - samorządy wpisywały w festiwal
              <wydarzenia, na które już zaplanowały pieniądze i które (nawet bez samorządu)
              <by się odbyły...

Taka sytuacja może była oczywista w pierwszej edycji Festiwalu. W edycji II i
              III już nie tak bardzo. Festiwal też powinien być planowany wcześniej! Chyba,
              że ten robiony jest ad hoc.

salut
            • wiemcopisze Re: Festiwal "Galicja"??? 05.07.06, 13:42
              Ej, ukraińscy "patrioci". Doceniam wasze starania i dobre chęci o właściwą
              ideologicznie i narodowo promocję Przemyśla:), ale wyluzujcie bo wam żyłka
              pęknie...
              • Gość: or Re: Festiwal "Galicja"??? IP: 83.19.248.* 05.07.06, 15:33
                skąd taka pewność, że jestem ukraińskim patriotą? <lol2>

może akurat jestem Żydem? Albo Słowakiem, Węgrem lub Rumunem? :P

• Gość: Imac Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.chello.pl 05.07.06, 17:11
                > Ej, ukraińscy "patrioci". Doceniam wasze starania i dobre chęci o właściwą
                > ideologicznie i narodowo promocję Przemyśla:), ale wyluzujcie bo wam żyłka
                > pęknie...

To zaproponuj coś odpowiedniego, ideologicznie i narodowo - czystego?
                Może światowy zjazd Młodzieży Wszechpolskiej?
                Pan-globalne Muzeum Ruchu Narodowego?
                Pomnik Domwskiego, obejmującego Przemysl, jak Chrystus Rio de Janeiro?

Dla Ciebie mogę być Żydem, Ukraińcem, Rumunem, Albańczykiem, Japończykiem. Zwisa
                mi to.
                • Gość: frazes Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.ptvk.pl 05.07.06, 21:47
                  Imac odpuść - z takimi nie ma co dyskutować - mają klapki na oczach. Malkontenci. Nic im nie pasuje.
                  • Gość: starski Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 17:47
                    Roznorodnosc wzbogaca a nie dzieli. Ludzie z kompleksami sa szczesliwi jak
                    znajda - w ich opinii- kogos gorszego od siebie.Tymi gorszymi sa zwykle inni.

• Gość: Ghana Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 08.07.06, 13:34
                      Roznorodnosc wzbogaca a nie dzieli.

To najmądrzejsze zdanie w tym wątku i na tym forum. W pełni popieram. Ja nie
                      pójdę na Steczkowską (przed jej koncertem byłem na rycerzach), nie pójdę na Ta
                      Joj - bo tego nie lubię. Ale jest wiele innych osób, które to uwielbiają. To,
                      że Steczkowska agituje za Chomą - to tylko plus dla Chomy, PR trzeba umieć
                      robić, a nie tylko narzekać, że przemyślanie nie wiedzą na kogo głosować (ja na
                      Chomę nie głosowałem i nie bedę głosować).

Im więcej różnych imprez w Przemyślu, tym lepiej. Obecny rok jest niezły, ale
                      mam nadzieję, że to nie ze względu na jesienne wybory...
                      • Gość: bogna Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:37
                        Galicja na początku września!! Program???
    • Gość: Kasia Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 14:49
      Ja też czekam na informacje o "Galicji".
      Dwa lata temu byli u mnie znajomi, bardzo im się spodobał ten festiwal i w tym
      roku też chętnie by odwiedzili Przemyśl włąśnie w tym okresie, kiedy ma się
      odbyć.

Czy ktoś wie kiedy to będzie? - jeśli w ogóle będzie:)
      • Gość: bogna Re: Festiwal "Galicja"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 23:53
        na początku września, chyba pierwszy lub drugi tydzień
        • slon251 Re: Festiwal "Galicja"??? 07.08.06, 20:44
          Festiwal "GALICJA" odbędzie sie w naszym mieście po raz kolejny dzięki
          bezgranicznemu zaangazowaniu sie Pani Krystyny S.jej znajomym i sympatykom.
          Tylko takie osobowości jak Pani K.S.mogą zrobić jeszcze coś dobrego dla naszego
          miasta.Promocja Przemyśla w czasie Galicji jest ogromna. Nie są zainteresowani
          tym festiwalem tylko wieczni malkontenci i oczywiście władze miasta.Gdy
          jednak , pomimo wielu przeszkód, uda się całe przedsiewzięcie, to ojców sukcesu
          jest wielu.Proponuje więc pomagać organizatorom festiwalu,wspierać ich, a nie
          bezprzedmiotowo dyskutować.Pozdrawiam i wierzę w kolejny sukces "GALICJI" .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka