Dodaj do ulubionych

hamartoma -co to

11.01.05, 15:35
mój roczny synek ma w prawym oku na siatkówce guz zwany hamartoma. jest pod
opieką Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu - jedziemy tam w lutym na
kolejne badania na okulistykę. jeśli ktoś z was wie coś o takim guzie, prosze
o jakieś informacje. Mama szymona i mateusza.
Obserwuj wątek
    • zorka7 Re: hamartoma -co to 11.01.05, 18:11
      www.dzieci.bci.pl/strony/stowarzyszeniestwguz/med.html
    • zorka7 Re: hamartoma -co to 11.01.05, 18:13
      W tamtym linku właściwie tylko to:
      "Zmiany w narządzie wzroku
      Guzki siatkówki można stwierdzić w każdym wieku, nawet u noworodków. Występują
      one u około 30-40% chorych. Mnogie guzki siatkówki są uważane przez niektórych
      autorów za patognomoniczne dla stwardnienia guzowatego. Wyróżnia się 3 rodzaje
      guzków:
      1! płaskie. półprzezroczyste, słabo odgraniczone od otoczenia, 2/ guzki owocu
      morwy, oraz 3/ guzki „mieszane”. Guzki siatkówki zazwyczaj przebiegają
      bezobjawowo. "

• imonmati Re: hamartoma -co to 12.01.05, 08:08
        dziękuje za odpowiedź bardzo mi pomogła bo kompletnie nie wiedziałam gdzie
        szukać odpowiedzi na takie pytania. Pozdrawiam.
    • jjulita Re: hamartoma -co to 11.01.05, 20:14
      H. jest guzem nienowotworowym, złożonym z tkanek prawidłowych , typowych dla danego miejsca, ale o nieprawidłowej proporcji i zdezorganizowanym układzie. Guz taki albo nie rośnie, albo powiększa się minimalnie. Odzwiercidla on nieprawidłowe zestawienie tkanek i np. w płucach zawiera bezładnie ułożone składnieki ściany oskrzela, tkanekę mięśniową, crzęstną i nabłonkową. Niektórzy badacze do grupy hamartoma zaliczają także znamiona barwnikowe i naczyniowe skóry.
      • imonmati Re: hamartoma -co to 12.01.05, 07:48
        dziekuję za informację, trochę mi to rozjaśniło w głowie, bo o zgrozo nie mogłam
        od żadnego lekarza! dowiedzieć nic tak konkretnego. Powiedzieli mi tylko, ze nie
        będzie mój Szymon na te oko widział, ale tym tak bardzo sie nie martwię. Dziekuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka