moky 22.04.05, 02:11 Poszukuje osob, ktore mialy stycznosc z choroba Freemana Sheldona. Chetnie udziele informacji, wskazowek, wymienie sie spostrzezeniami. Nie wiem czy na terenie Polski sa rodzice z dzieckiem posiadajacym ten syndrom? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pmajkap Re: Freeman Sheldon Syndrome 24.04.05, 13:32 moja córeczka ma artrogrypozę i podejrzenie tego zespołu. Napisz proszę o jakiś charakterystycznych zmianach. U nasze malutkiej są liczne przykurcze stawowo - mięśniowe, skrzywienie kręgosłupa, b.niska waga, rozszczep podniebienia miękkiego Odpowiedz Link
moky Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 00:38 Przede wszystkim zespol zwiazany jest z mala aktywnoscia miesni. U nas jest to zwiazane z ograniczeniem sprawnosci ruchowej. Dziecko nie chodzi, nie ma tez automatycznego odruchy przelykania - co zwiazane jest z koniecznoscia karmienia go przez sade zoladkowa (jesli dziecko jest male bedzie to sada nosowa). W zwiazku z ograniczonym rozwojem miesni i uszkodzonym ukladem nerwowym nie ma "wrodzionych nawykow" przelykania, mrugania powiekami (to powoduje wysuszenie spojowek - np. spi z otwartymi oczami). Poza tym widoczne jest znieksztalcenie calego ciala: krotkie przykurczone rece, cienkie nogi,znieksztalcone stopy (przykurcze stawowo-miesniowe), znieksztalcona klatka piersiowa (skrzywienie kregoslupa). Pojawia sie tez czesciowe znieksztalcenie twarzy (oczy, nos, usta). Dziecko nie mowi (choc mozliwa jest rehabilitacja - w naszym przypadku nie przyniosla ona rezultatow mimo kilkuletnich staran). Sa to osoby bardzo niskiego wzrostu, niskiej wagi, ze skrzywieniem kregoslupa i czesto wlasnie z rozszczepem podniebienia. W internecie mozecie poczytac troche na stonie www.fspsg.org, niestety jest to praktycznie jedyna strona zawierajaca obszerniejsze informacje. (choroba jest malo znana - w tej chwili jest ok 80 osob z tym syndromem w Ameryce Polnoscnej i Europie) Strona zostala zalozona przez rodzicow dziecka z tym syndromem, jednak nie mozecie przyjmowac wszystkich informacji jako wyrocznie. Syndrom ma to do siebie, ze nikt jeszcze nie scharakteryzowal go "do konca". Czesc dzieci ma jedynie czesiowe problemy ruchowe, problemy z mowieniem. Znam 20letniego chlopaka, ktory ma jedynie problemy z chodzeniem i czasami z przelykaniem, ale funkcjonuje zupelnie normalnie (czasami korzysta z wozka - kiedy nie ma juz sily), mowi i jest w stanie normalnie jesc. Nie napisalas nic o przelykaniu. Czy dziecko jest w stanie normalnie przelykac? Mam nadzieje, ze te informacje troche pomogly. Zawsze sluze pomoca. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
pmajkap Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 08:21 nasza malutka jest po rozszczepie podniebienia miękkiego, do operacji była karmiona sondą, później normalnie jadła około pół roku (oczywiście ciągłe masaże buzi), nietety zaczęły się infekcje i jadła dosłownie śloadowe ilości, teraz ma PEGa, pije normalnie, je buzią jak ma ochotę. Po operacji rozszczepu p. prof. powiedziała że mała nie ma prawie mięśni podniebienia. Nasza gada jak najęta jeszcze trochę po swojemu, ale wszystko co chce przekaże, chodzi w chodziku, na jesieni operaja stóp (końsko - szpotawe). Napisz coś więcej o swoim maluszku może na priva : pmajkap@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
moky Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 17:34 Nie taki znow malutki:) Ja zajmuje sie m.in. jego rehabilitacja (cwiczenia, codzienne inhalacje). Chlopak ma juz 20lat. Znam tu wiecej dzieci z tym syndromem, ale kazdy przypadek jest inny. (mieszkam w usa) Odpowiedz Link
spinka3m Re: Freeman Sheldon Syndrome 28.04.05, 21:40 U naszego synka chorobe- syndrom Freemana-Sheldona rozpoznal po urodzeniu w warszawskim szpitalu profesor genetyk. Po prostu spojrzal i powiedzial to jest to..Chyba mielismy szczescie,ze ktos postawil rozpoznanie...Jakkolwiek z tym haslem Freeman-Sheldon wrocilismy do domu i nie wiedzielismy co dalej. Terminu artrogrypoza wielu lekarzy w naszym przypadku uzywa zamiennie z FS, lub pisza syndrom artrogrypotyczny...Nasze kochanie nie ma rozszczepu podniebienia. Chetnie podziele sie swoim doswiadczeniem z innymi i wyslucham wszelkich rad. Pozdrawiam Odpowiedz Link
magggi Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 16:11 Mam pytanie: czy ten syndrom, lekarz (genetyk?) stwierdza na podstawie obserwacji dziecka, czy są jakieś testy? Kilka pkt odpowiadało by mojej nie zdiagnozowaniej jeszcze córeczce, stąd moje zainteresowanie. Magda Odpowiedz Link
moky Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 17:30 Nie powiem ci dokladnie, bo sam nie wiem. Ale z cala pewnoscia w przypadku Freemana Sheldona sa zmiany w kodzie genetycznym, dlatego ze gdyby osoba z tym syndromem zdecydowala sie na zalozenie rodziny - jej dzieci rowniez bylyby uposledzone tym syndromem. Zapewne mozna wiec stwierdzic to genetycznie. Ale pamietajcie - lekarze moga mowic naprawde rozne rzeczy - choroba jest na tyle rzadka, ze rodzice sami musza sie "jej uczyc". Odpowiedz Link
moky Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 17:46 jeszcze raz daj mi troche czasu, dowiem sie wszystkiego. wieczorem napisze konkretna odpowiedz. Odpowiedz Link
magggi Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 18:14 Dzięki, a rozumiem, że Wy stwierdziliście wg jakiegoś zespołu cech? Odpowiedz Link
pmajkap Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 18:40 na podstawie badań genetycznych, jesteśmy w trakcie, na pewno izolacja DNA Odpowiedz Link
moky Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 23:15 Dowiadywalem sie dzis na temat badan genetycznych. Rodzina z Ohio, ktora ma syna z tym syndromem przeprowadzala takie badania, ale twierdzi ze medycyna nadal nie jest w stanie jednoznacznie odpowiedziec na pytanie, ktore geny sa za to odpowiedzialne. Diagnoza chlopaka ktorego znam polegala glownie na dopasowywaniu okreslonych wad do danej jednostki chorobowej. Sam syndrom Freemana Scheldona nie jest jeszcze dokladnie sklasyfikowany, ze wzgledu na liczne odmiany tej choroby. Rodzice twierdza nawet, ze samo zakwalifikowanie dziecka jako chorego - nie jest do konca wiarygodne, gdyz kazda z osob z tym syndromem na rozne jego obiawy. Stwierdzili, ze wrecz jest to na zasadzie przydzielenia do tej "dzialki" ze wzgledu na brak innego odpowiednika. Np. w usa jest tylko 3 dzieci z tym syndromem, ktore wymagaja karmienia przez sonde. Wielu chorych sprawnie chodzi, mowi i posluguje sie rekoma. Inni sa zupelnie nie sprawni. Ciezko zatem jest jednoznacznie zdjagnozowac ten syndrom, acz wczesniej opisane objawy sa najczestsze. Odpowiedz Link
magggi Re: Freeman Sheldon Syndrome 25.04.05, 23:50 Chyba zagadnę naszego genetyka, ale przeraża mnie to, że tak naprawdę dziecko może zostać nie zdiagnozowane w ogóle, ponoć 50%osób chorych na ch. genetyczne nie jest właśnie zdiagnozowane. Cóż... najważniejsze żeby było jak najlepiej z rozwojem dzieciaczka i nie trzeba było poszukiwać. Dzięki jeszcze raz i wszystkiego naj Odpowiedz Link
spinka3m Re: Freeman Sheldon Syndrome 28.04.05, 22:03 Przeczytalam kiedys na yahoo fss groups, ze aby wyodrebnic element odpowiedzialny za ten syndrom nalezaloby poddac badaniom genetycznym przynajmniej 8 czlonkow jednej wielopokoleniowej rodziny, u ktorych wystapily cechy tej choroby... Wydaje mi sie to niemozliwe. Podobno badania nad testem sa prowadzone, miejmy wiec nadzieje... Odpowiedz Link
spinka3m Re: Freeman Sheldon Syndrome 28.04.05, 21:24 Mam synka z choroba Freemana- Sheldona. Na szczescie nie musial byc karmiony sonda, a lek zwiazany z czestym krztuszeniem udalo sie nam jakos oswoic . Mimo ze we wrzesniu skonczy 3 latka nie je pokarmow stalych, wazy 9 kg. Ma wiekszosc charakterystycznych cech tego syndromu. Mial makabryczne stopy konsko-szpotawe, a palce jego znieksztalconych dloni byly po urodzeniu zamkniete w piastki tak mocno, ze nie dalo sie ich otworzyc. Teraz po operacji stop w Poznaniu nasze syniatko samo chodzi a raczkami potrafi naprawde wiele..Od wrzesnia idzie do przedszkola! Mamy w planach kolejne operacje: dlonie, przepukliny... Z doswiadczenia wiem, ze przy tej chorobie moga wystapic powazne problemy anestezjologiczne: mala buzia uniemozliwia intubacje i jeszcze ta hipertermia zlosliwa...Chetnie udziele informacji o tym syndromie, licze tez na wszelkie rady ... Odpowiedz Link
ksawcio5 Re: Freeman Sheldon Syndrome 23.05.13, 20:01 witam serdecznie bardzo proszę o pomoc dla naszego 2 letniego synka urodził się z zespołem Freemana Sheldona i artrogrypoza mam problem bo żaden szpital nie chce się podjac operacji z powodu zbyt malej jamy ustnej i krotliej szyjki problem jest anestezjologiczny dziecko musi mieć zrobiona operacje na stopy i na dłonie z przykurczami paluszków proszę o pomoc jeśli ktoś ma takie dziecko i może nam pomoc w tej sprawie i polecić dobry szpital. e-meil iwoness27@o2.pl Odpowiedz Link