ol2 22.02.06, 23:57 Witam! Czy któraś z Was korzysta z pampersów z NFZ-u dla dziecka? Jakie trzeba spełnić warunki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kla.kier.ka Re: pampersy z NFZ-u 23.02.06, 10:58 Witaj Pampersy należą się dzieciom powyżej 3 roku życia,"- z głębokim upośledzeniem umysłowym, w zespołach otępiennych o różnej etiologii - w postępujących chorobach układu nerwowego z pęcherzem neurogennym lub z zaburzeniami mikcji zwieraczy - z wadami rozwojowymi: przepuklinami oponowo-rdzeniowymi, przepuklinami oponowo-mózgowymi, wynicowaniem pęcherza". Zlecenie może wystawić lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, jak również neurolog, urolog, chirurg. POzdrawiam Klaudia Odpowiedz Link
magdalenkaaa78 Re: pampersy z NFZ-u 23.02.06, 14:37 Odnośnie głębokiego upośledzienia : jak to jest? Moja koleżanka dostala pieluszki dla synka , ktory ma autyzm. Stąd moje pytanie: czy jeśli dziecko ma autyzm to należą mu się refundowane pieluchy? Odpowiedz Link
agamama123 Re: pampersy z NFZ-u 23.02.06, 15:34 Mój synek ma ZD i otrzymywał pieluchy a upośledzony jest w stopniu lekkim. Odpowiedz Link
martek40 Re: pampersy z NFZ-u 23.02.06, 15:46 Uzupełnię: Specjalista wypisuje zaświadczenie dla pediatry z informacją o rodzaju schorzenia i konieczności korzystania z pampków z tegoż powodu. Pediatra wypisuje wniosek - przysługuje 60/mies. - z którym należy się udać do rejonowego punktu NFZ, gdzie zostaje uruchomiona karta zaopatrzenia (ważna jest 12 miesiecy). Następnie kierunek apteka lub sklep rehabilitacyjny. W kolejnych miesiącach już tylko do pediatry po wniosek (można go dostać na 3 miesiące=180 sztuk). Dziecko musi mieć skończone 3 latka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
magdalenkaaa78 Re: pampersy z NFZ-u 24.02.06, 08:25 Specjalista czyli kto?? Ja sie zapytalam naszego lekarza rodzinnego czy wypisze i powiedzial,że wypisze. To już nie rozumiem.... Odpowiedz Link
mamakaroli Re: pampersy z NFZ-u 24.02.06, 11:00 Nie wiem czy przepisy się aż tak bardzo zmieniły , ale nam zawsze wypisywała i wypisuje zlecenie pediatra. Nigdy nie miałam żadnego zaświadczenia od specjalisty. Odpowiedz Link
martek40 Re: pampersy z NFZ-u 24.02.06, 11:56 Specjalista to np. urolog, neurolog, nefrolog. Pediatra jest lekarzem ogólnym, więc zaświadczenie, wydawane przez specjalistę tylko raz, gdy dysfunkcja jest stała, jest dla niego niejako "poleceniem" do wypisywania dziecku wniosków, np. co miesiąc. Tak działa to w moim mieście i z tego, co wiem, w innych także. Może po prostu zapomniałyście, że musiałyście za pierwszym razem dostarczyć pediatrze takie zaświadczonko, albo..."co kraj, to obyczaj" - co niestety także się zdarza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mamakaroli Re: pampersy z NFZ-u 24.02.06, 12:20 Możliwe ,że powinnam mieć zlecenie od specjalisty.Nie spieram się. Sądze ,że w naszym przypadku ( choroba widoczna na pierwszy rzut oka , że tak powiem )pediatra uznała to za zbędne.No ale to było prawie dziesięć lat temu. Tak troszkę z innej strony. Mam Babcię po wylewie też pampersowaną.Pamiętam jak lekarz - neurolog w szpitalu kazał nam sie zgłosić po zlecenie na pieluchy do lekarza pierwszego kontaktu.Żadnego zaświadczenia nie wypisywał.Internista ,bez żadnego świstka , bez informacji ze szpitala, zlecenie wypisała , bez żadnych ceregieli. Sadzę ,że to bardziej zależy od lekarza prowadzącego.Nie bardzo rozumiem po co to "polecenie" od specjalisty.Może to swoista forma asekuracji przed nadużyciami.Co pewnie też się zdarza. Odpowiedz Link