euna 06.02.07, 13:45 PILNIE poszukuję Rodziców, których dzieci chorują lub chorowały w przeszłości na histiocytozę. W szczególności poszukuje informacji o lekarzach, którzy specjalizują się w takich przypadkach. Chodzi o kilkumiesięczne niemowlę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agau7 Re: histiocytoza - PILNE 06.02.07, 14:17 Syn mojego brata właśnie zakończył leczenie. Mogę coś doradzić Odpowiedz Link
euna Re: histiocytoza - PILNE 06.02.07, 14:36 dzięki, chwilowo nie mam dostępu do GG. Czy możesz mi proszę napisać w którym mieście się leczył i w akim jest wieku ? Odpowiedz Link
agau7 Re: histiocytoza - PILNE 06.02.07, 15:14 Mateuszek leczył się w Katowicach. Obecnie ma 2,5 roku. Rozpoznawanie histiocytozy trwało pół roku. Początkowo były mylne diagnozy. Rok temu w styczniu dostał pierwszą chemię, w grudniu ostatnią.A jaki typ histiocytozy ma dziecko? Jakie ma objwy? Lekarka z Katowic, która leczyła Mateuszka robiła w tym zakresie specjalizację. Jest podobno świetna. Agnieszka Odpowiedz Link
ela2225 Re: histiocytoza - PILNE 07.02.07, 07:48 Mój Pawełek chorował. Leczyliśmy się w Centrum Zdrowia Dziecka(Profesor Perek) Odpowiedz Link
lhotse71 Re: histiocytoza - PILNE 07.02.07, 10:55 HLH - zespół hemofagocytarny, jeśli chcesz więcej wiedzieć napisz na priva. pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
euna Re: histiocytoza - PILNE 09.02.07, 12:28 Bardzo dziękuję za szybki odzew - dni mijają nam teraz tak szybko, że dopiero teraz mam czas coś napisać. Napisałam do Was na priva. Mam wrażenie , że coraz mniej już się dzieje po omacku i coraz więcej wiemy jednak szczególnie cenne byłyby doświadzenia innych rodziców takich maluchów, którzy byli juz niestety w takiej sytuacji jak my. Gdzie leczyły się dzieci ? W jakim wieku ? Jak się przygotować do podawania małemu ew. chemii, czego się spodziewać ? Znalazłam fantastyczną stronę o histiocytozie www.histio.org . Wiele się można tam o chorobie dowiedzieć, ale realia leczenia wyglądają w USA zupełnie inaczej niż u nas. Stąd poszukuję osób, które przechodziły lub przechodzą naszą polską "drogę" leczenia. Z góry serdecznie dziękuję za wsparcie i wszelkie wskazówki czy doświadczenia, jakimi zechcecie się z nami podzielić ! Pozdrawiam, euna Odpowiedz Link
ela2225 Re: histiocytoza - PILNE 11.02.07, 20:30 Wiem ze Ania jest na bieżąco ja już chyba trochę mniej...ale w miarę możliwości pomogę. Odpowiedz Link
euna Re: histiocytoza - PILNE 12.02.07, 17:16 Bardzo Wam Dziewczyny dziękuję ! Disiaj zaczęliśmy chemię - trzymajcie prosze kciuki ! Oprócz podawania kuracji dożylnie (raz na tydzień) , mały dostaje 3 razy dziennie lek w tabletkach, po rozgniecieniu i wymieszaniu z mlekiem/wodą strasznie gorzki. Wypluwa go i nie chce (wcale się nie dziwię) - nie mam pojęcia jak to ma działac :-(.... Mały wszystko wypluwa i nie chce przełykać :-( Odpowiedz Link
ela2225 Re: histiocytoza - PILNE 12.02.07, 20:00 euna napisała: > Bardzo Wam Dziewczyny dziękuję ! > > Disiaj zaczęliśmy chemię - trzymajcie prosze kciuki ! > > Oprócz podawania kuracji dożylnie (raz na tydzień) , mały dostaje 3 razy > dziennie lek w tabletkach, po rozgniecieniu i wymieszaniu z mlekiem/wodą > strasznie gorzki. Wypluwa go i nie chce (wcale się nie dziwię) - nie mam > pojęcia jak to ma działac :-(.... Mały wszystko wypluwa i nie chce przełykać :- > ( Ten lek to zdaje się Enkorton jeśli dobrze pamietam nazwę i czegoś nie pokręciłam. Mój Pawełek też go nie chciał pić z mlekiem bo był gorzki. Mozesz poprośić lekarza o zmianę lub podawanie zamiennika dożylnie. Odpowiedz Link
euna do Eli 12.02.07, 17:20 Elu, czy zechciałabyś prosze napisać mi na priv. jak oceniasz opiekę w CZD ? Caly czas zastanawiamy się gdzie najlepiej w Warszawie małego leczyć... Sciskam mocno i raz jeszcze dziekuje wszystkim za wsparcie ! euna Odpowiedz Link