Dodaj do ulubionych

Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!!

15.04.07, 21:13
Witam wszystkich sytuacja o której chce napisać nie dotyczy bezposrednio mnie
ale mojej przyjaciółki chociaż jestem bardzo nią wstrząśnieta i przeżywam to
razem z nią .Jest w 28 tyg ciązy nie dawno okazało sie ,że dzidzia ma wady
njapierw miał być roszczep wargi i wada serca poźniej okazało się ,że to
raczej jakiś zespół bo doszła przepuklina pepkowa z wytrzewieniem jelit nie
prawidłowy splot naczyń krwionośnych lekarze nie dają pozytywnych rokaowan
chcą ustalić jeszcze co to za zespół.Nigdy nie byłam w takiej sytuacji w naj
bliższym otoczeniu nie było takich przypadków jest to dala nas szok
chciałabym jej jekoś pomóc ale nie wiem co mogę zrobić wspierm ją jak mogę
ale chciałabym jej jakoś ulżyć zdjąć tego ciężru z jej serca powiedzieć ,że
wszystko będzie dobrze,że to zły sen i jutro wszystko będzie inne jestem
bezradna.Jaki zespół objawia sie takimi wadami.
Obserwuj wątek
    • mon36 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 16.04.07, 11:43
      Witaj!Ja jestem po przebytej podobnej sytuacji. Jezeli bedziecie chciały
      kontaktu piszcie na pocztę gazetową lub nr tel.691748196. Twojej kolezance
      potrzebne jest wsparcie teraz i pozniej bez wzgledu na wszystko.
    • vinga_o Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 16.04.07, 12:01
      Czy Twoja przyjaciółka miała robioną kordocentezę (pobranie krwi pępowinowej)?
      Ja miałam kordocentezę w 24 tc., ponieważ na amiopunkcję było już za późno. Z
      krwi dziecka można określić liczbę, układ i budowę chromosomów. Takie badanie
      może dużo powiedzieć o ewentualnej chorobie genetycznej.
      Niestety, nawet jeśli takie badanie nie wykaże choroby, a wynik będzie
      prawidłowy, nie musi to oznaczać, że dziecko jest zdrowe :(
      Wspieraj przyjaciółkę i badź z nią, to bardzo ważne. Życzę jej dużo sił i
      nadziei ...
      • judyta10 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 16.04.07, 21:41
        Dziękuje za odpowiedz.W przyszłym tygodniu ma mieć jakieś badanie które ma
        nakreślić co to za zespół nie wiem co to ma być bo i ona sama nie wie dokładnie
        jeśli diagnoza sie potwierdzi lekarze chcą zakończyć ciąze jak było w waszym
        przypadku,ona chce czekac do końca.
        • vinga_o Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.07, 10:09
          Rzeczywiście lekarze sugerują terminację ciąży, ale ostateczna decyzja powinna
          należeć i należy do rodziców! Nie chcę obrażać lekarzy, ale niestety dla
          niektórych terminacja jest wygodniejsza :( A powinni tylko pokazać kobiecie
          możliwe wyjścia i to ona powinna dokonać wyboru, tak jak czuje, że powinna
          zrobić.
          Ja zdecydowałam się donosić ciążę i dziś nie żałuję. Wiem, że postąpiłam
          słusznie - tak jak mi mówiło sumienie i serce.

Trzymam kciuki za kolejne badania - oby diagnoza się nie potwierdziła!
    • agalech Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.07, 21:59
      witaj judyto co za zbieg okolicznosci u mnie lekarz wykryl zespol wad
      wrodzonych tez w 28 tyg ciazy teraz z perspektywy czasu uwazam ze wolalabym nie
      wiedziec bo i tak bylo wtedy za pozno na usuniecie ciazy lekarze tak mi
      naopowaidali ze bylam strasznie zalaman i zdruzdotana zylam przez 3 miesiace
      tej ciazy jak w amoku i czekalam na urodzemie nie wiadomo czego tak okreslili
      lekarze moje nienarodzone dziecko michal ma teraz 15 miesiecy jest mocno
      opozniony ale jest bardzo kochaniutki jak na wady jakie posaiada zajrzyj na moj
      blog www.lechowicz.smyki.pl moze uda sie nam pogadac na gg tam jest napisany
      numer bo nie pamietam jaki on jest pozdr aga
      • judyta10 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.07, 17:08
        Winga czy mogłabyś napisac coś więcej o ciązy rozpoznaniu porodzie chwilach po
        i jak sobie radziłaś jeśli to nie jest dla ciebie zbyt bolesne możesz pisac na
        pocztę z góry bardzo dziękuje.Agalech chętnie bym z tobą pogadała ale nie mam
        założonego GG zaraz będę czytać twojego bloga,odezwę się na pocztę.
        • vinga_o Judyto... 20.04.07, 14:35
          ... dzisiaj napiszę maila :)
    • marysia96152 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 19.04.07, 08:21
      Mogę powiedzieć,że byłam w podobnej sutaucji choć żadna z nich nie jest podobna.
      W ubr.w 22 tygodniu ciazy na usg genetycznym robionym z ciekawości bo u lekarza
      prowadzacego ciaza była ksiazkowa dowiedziałam się,ze dziecko ma wodoglowie i
      wade serca, brak kosci nosowej.Trafilam do szpitala gdzie miałam rezonans
      magnetyczny, oraz tzw aminoredukcję ze względu na nadmiar wód płodowych. Po
      rezonansie okazało się iż mam córkę, która ma wodogłowie bliżej niesprecyzowaną
      wadę serca natomiast twarzoczaszkę okey.Potem miałam robioną w 27 tygodniu
      aminopunkcję, która wykazała wadę genetyczną, której jednak genetycy nie
      potrafili określic. Mylące było dla nich, że mamy już 10 letniego syna
      zdrowego. Córka postanowiła się urodzić w 33 tygodni ciązy-cc. Żyła 2 dni.
      Potwierdziło się tylko wodogłowie i jak się okazało mała wada serca. Obecnie
      czekamy z męzem na nasza genetykę i choć 2 % szans na to czy moze mieć jeszcze
      dziecko. Nikt z lekarzy nie proponował mi zakonczenia ciąży. Najgorsze było po
      porodzie sala z mama, które mają dzieci. Przepraszam za chaos w pisaniu, ale to
      wszystko jest tak swieze.
      • judyta10 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 19.04.07, 21:07
        Dziewczyny bardzo Wam dziękuje ,że piszecie to nam daje siłę nadzieje
        uświadamiam sobie ,że nie jesteśmy same z tym nieszczęściem ,że takich ludzi
        jest więcej a to duzo znaczy.Marysiu jaka była przyczyna śmierci twojej
        córeczki?Moja przyjaciółka jedzie do Łodzi na badanie krwi pępowinowej ma to
        dać odpowiedź jaki to zespół i jakie dzidzia ma szanse.
        • marysia96152 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 20.04.07, 10:52
          Nie wyrazilismy z męzem zgody na sekcję, więc 99,9 % pewnosci na co zmarła
          córcia nie będziemy mieć nigdy. W karcie zgonu mieliśmy napisane zespól wad
          mnogich (tak pisze się w przypadku niejasnej genetyki) i niewydolność oddechowo-
          krążeniowa. Mała miała konsultację neurologiczną i kardiologiczną. Z tego co
          wiem to napewno decydujące było duże wodogłowie wewnętrzne i duże ubytki w
          sercu w komorach i przedsionku. Zupełnie co innego (jezeli chodzi o serce)
          mieliśmy stwierdzone w czasie ciązy u dwóch róznych fachowców.Córcia fizycznie
          nie miała żadnych defektów, natomiast w środku było tak jak napisałam. Z tego
          co wiem Łodz jest wiodącym osrodkiem w kraju co do genetyki ja jestem z Krakowa
          i tutaj jest tak jak jest.Liczę,że wynik badania będzie dawał nadzieję. Trzymam
          za Was.
          • judyta10 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 13.05.07, 16:00
            Witajce,chciałam powiedzieć ,że już po wszystkim potoczyło sie
            błyskawicznie,kordocentoza krwotok ,cc w 32tyg i mała Iza sie urdziła niestety
            wielowaadzie się potwierdziło nie miała szans żyła trzy dni był to zespól Patau
            albo Edwartsa wyniki pokaża ale to już nie ma znaczenia Jej córeczka nie żyje
            nie wiem jak to przeżyje samej jest mi ciężkoa co dopiero matce.
            • lewana77 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 13.05.07, 17:03
              Mysle, ze w konteskcie tego smutnego tematu mozna zapoznac sie z tym artykulem
              www2.tygodnik.com.pl/tp/2820/main01.php
            • zabka11 Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 13.05.07, 18:42
              Światełko dla małej Izy(*)
            • vinga_o Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 15.05.07, 09:53
              Asiu, tak straszliwie mi przykro ...
    • u.too Re: Zespół wad wrodzonych!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.07, 09:44
      W przypadku wystąpienia wad wrodzonych u dziecka dla lekarza genetyka nawet
      posiadanie zdrowego potomstwa nie jest żadnym wyznacznikiem.
      Doświadczenie i ilość diagnozowanych przypadków zwiększa prawdopodobieństwo
      zidentyfikowania choroby, choć nie daje gwarancji, pewne cechy fenotypu
      pozwalają jedynie obrać kierunek poszukiwań, to zajęcie dla 'detektywa'.
      Jeśli u dziecka nie znaleziono przyczyny choroby (mutacji, delecji, czy innej)
      to jak lekarz może sprawdzić czy rodzice nie są nosicielami jakiegoś
      uszkodzenia?
      Wspaniali i z dużym doświadczeniem w identyfikacji wad wrodzonych lekarze
      genetycy pracują w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka w Warszawie, własna
      pracownia cytogenetyki molekularnej daje im możliwość zrobienia dokładnych
      badań, których nawet nie podejmą się w innych ośrodkach.
      Bywa,że rezultat badań zaskoczy nawet samych naukowców, bo to taka dziedzina
      wiedzy, gdzie nie każda choroba została opisana w literaturze med. czy bazie
      danych, stąd robienie badań pobieżnie nie ma sensu. Wynik kariotyp prawidłowy
      informuje jedynie,że ma się typowy dla kobiety, czy dla mężczyzny zestaw
      chromosomów, a nie np. więcej, czy mniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka