Dodaj do ulubionych

Dieta makrobiotyczna

03.05.04, 07:51
Usłyszałam niedawno o diecie makrobiotycznej. Ciekawa jestem co to takiego
stosowała któraś z Was? Z jakimi skutkami? Pozdrowinka
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: Dieta makrobiotyczna 04.05.04, 12:03
      Ograniczylam sie do przestudiowania ksiazki,zakupy zdrowej zywnosci zachowanie
      rownowagi energetycznej,dlugie gotowanie i jeszcze dluzsze przezuwanie bylo
      ponad moje sily....
      • gosiasta Re: Dieta makrobiotyczna 05.05.04, 07:02
        NO tak ale je tylko wiem że jest taka dieta i że je się dużo kasz i zupełnie
        wcala a to wcale słodyczy. Co do dłgiego przeżuwania to też mam opory (jak jem
        coś smacznego to lubię się tym rozkoszować i przedłużać chwile jedzenia - ale
        raczej kosztem dokładki:)
        • anula36 Re: Dieta makrobiotyczna 05.05.04, 18:48
          mnie glownie przybilo to dlugie, energetyzujace gotowanie- wiesz ja przy
          moimtrybie zycia nwet jakjem quasi - zdrowo, np kasza gryczana to gotuje w
          plastikowych woreczkach,rzadko jem groch i fasole,choc wiem,ze super
          zdrowe,wole pare palsterkow filetu z indyka...choc faszerowany chemia..
          • anula36 Re: Dieta makrobiotyczna 09.05.04, 12:29
            Zastanowilam sie nad tym wszystkim jeszcze raz, mysle,ze tak naprawde bylo
            wiecej powodow= np to ze odrzuca mieso i nabial. Ja ma jakies zakorzenione
            pewnie glupie poczucie,ze bez bialka zwierzecego, to sie daleko nie pociagnie.
            Nie moglabym zostac wegetarianka, a juz na pewno ne weganka, bo uwilebiam
            nabial. I dlatego odzywiam sie jak odzywiam, setki pewnienei dociagne, na tej
            diecie,a le co tam...
            • gosiasta Re: Dieta makrobiotyczna 09.05.04, 13:33
              Ja nie znałam szczegółów tej diety tylko usłyszałam ze jest i ponoć
              rewelacyjna - weganką też w życiu bym nie została - łaknę mięsa nawet
              niskokalorycznego i parę dni to wytrzymałaby ale potem to bym się pewnie z
              łakomstwa na na własnego psa rzuciła :)
              NIby substytutem moze być soja - ale z tego wszystkiego jako tako jadalne są te
              flaczki - ile można na tym przeżyć.
              oj coś dziś jestem w negatywnym nastroju:(

• anula36 Re: Dieta makrobiotyczna 09.05.04, 18:04
                no wlasnie,ale w makrobiotyce flaczki sojowe jako produkt, wtorny, przetworzony
                i chemizowany odpada.
                Makrobiotyka stawia na produkty podstawowe, nie pzretwarzane, co oznacza ze
                soje z uprawy ekologicznej musialabys:
                1.moczyc
                2.gotowac
                3.mielic
                4.robic np pasztecik

Paszczcik z puszeczki odpada:(
                Dlatego ja tez odpadlam.
                Myslem,ze jest dobra bo po pierwsze-jarzyny , owoce, malo bialka, pelne
                weglowodany, zadnych zywnosciowych smieci- dobre dl aorganizmu. A ograniczenie
                smieci, male porcje,dokladen przezuwanie, amlo bialka, tluszczu- sprawia ze sie
                chudnie. Ale trzeba miec silna wole - jak dla mnie.
                • gosiasta Re: Dieta makrobiotyczna 10.05.04, 02:37
                  to ja odpadam wole już dietę 1000 kalorii - zeżrę mniej ale za to wszystkiego,
                  a poza tym nie bede musiała sprawdzać drzewa geneologicznego obiadku :) chyba
                  ze znasz jakaś inna skuteczną dietę, gdzie nie trzeba sobie tak zawracac glowy?
                  • anula36 Re: Dieta makrobiotyczna 10.05.04, 10:32
                    w sumie makrobiotyka nie zostala pomyslana jako dieta tylko styl zycia. I jako
                    taki na pewno pozwala zachowac dobra sylwetke do poznej starosci.
                    Diet na obnizenie wagi jest duzo i kazdy sobie muzi wybrac to co mu odpowiada i
                    tak krytyczny jest czas po diecie, prawda jest smutna, jesli ktos ma sklonnosci
                    do tycia to powinien sie ograbniczac do konca zycia:(
                    Tak naprawde znam tylko skuteczne diety na skuteczne schudniecie- bo na tyle
                    starcza mi naprawde silnej woli, na 2-3 miesiace, potem przewaznie sie dosc
                    dobrze tzymalam, ale w koncu stresy+ anormalny tryb zycia znowu mnie utuczyl.
                    Tak wiec nie jestem dobrym przykladem na to jak schudnac i chuda zostac.
                    • gosiasta Re: Dieta makrobiotyczna 11.05.04, 06:06
                      Chętnie zmieniłabym tryb życia - a najchętniej nawyki - codzienne bieganie
                      byłoby dobre - podejrzewam że największy wpływ na moją wagę ma nie tylko styl
                      zycia ale i znajomi, którzy tak jak ja cenia sport ale w telewizji - o wiele
                      łatwiej by było gdyby coś uprawiali nawet amatorsko, bo jak im mówię ze idę
                      pobiegać patrzą na mnie jakbym z ksiezyca spadla. wiec ostatnio nic nie mówie i
                      biegam już na rezerwie motywacyjnej (bo ambicja mi sie już skończyła:)
                      • anula36 Re: Dieta makrobiotyczna 11.05.04, 06:58
                        Ja bym zmienila chlopa na bardziej ruchliwego i mniejszego lasucha ( zeby tak
                        nie zapwlnial lodowy). Obiecywal ze bedzie biegac..ale ostanio to mu glownie
                        biegaja paluszki po klawiaturze, bo ma jakas fuche na cito
                        Dlatego moge opanowac kompa o 7 rano, kiedy spi a ja sie zbieram na pociag do
                        stolicy.
                        • gosiasta Re: Dieta makrobiotyczna 11.05.04, 07:02
                          wawa zaprasza - nawet ładna pogoda ci się trafiła, a mężusia pogoń - kto to
                          słyszał by kobiety do kompa nie dopuszczać!:)
                          • anula36 Re: Dieta makrobiotyczna 11.05.04, 11:50
                            Wlasnie dotarlam i siedze w biurze:)
                            To nie jest mezus, wiec sobie pozwala, ale po slubie to sie skonczy:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka