madzia-doktorantka 30.10.09, 13:42 Witam Czy był ktoś z was na wymianie w ramach tego programu ? Bardzo proszę o wszelkie opinie na ten temat - ja bowiem noszę się z zamiarem wyjazdu na 10 miesięcy w przyszłym roku akademickim... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marektralala Re: ERASMUS dla doktorantów 03.11.09, 23:22 Ciekawy wątek. Na czym polega w przypadku doktorantki/doktoranta wartość dodana wyjazdu w ramach ERASMUSa w odróżnieniu od nie-ERASMUSowego wyjazdu? Czy tu jest jakieś dodatkowe finansowanie? Odpowiedz Link
happy.phantom Re: ERASMUS dla doktorantów 08.11.09, 13:20 rozumiem,że chcesz jechać do uczelni, która Cię przyjmie, zapewni odpowiedni seminarium i zajęcia? albo chcesz jechać i przez 10 miesięcy pisać:)bo uczelnia ma super bibliotekę? szczerze: Erasmus to super sprawa, ale nie wiem, czy akurat dla dr, czy nie lepiej było jechać na studiach... bo jeżeli nie będziesz miała zajęć/biblioteki lub nie potrzebujesz spokoju, aby skończyć pisać - to nie warto...nie na dr Odpowiedz Link
r-kwadrat Re: ERASMUS dla doktorantów 08.11.09, 16:45 Kurcze też bym sie wybrał :) może nie na tak długo, ale np. na 2-3 miesiące. Jak sie ktos orientuje to niech da znać jak sie to załatwia w sensie formalnym. Uczelnia czy doktorant??? Ja jestem na ostatnim juz roku ale zawsze warto by pobyc troche w innej rzeczywistości. :) Mnie interesuje głównie UK. Po doktoracie chyba zaczne sie rozglądać za jakimś postdoc. Bo w PL to raczej dużo nie narobie :))) i jak bedzie możliwość to przeniose sie na stałe. Co o tym myślicie ??? Pozdrawiam Odpowiedz Link
madzia-doktorantka Re: ERASMUS dla doktorantów 09.11.09, 11:03 Istnieje możliwość wyjazdu na 1 lub 2 semestry - ani krótsze ani dłuższe nie wchodzą w grę. Co się tyczy formalności - na przełomie stycznia i lutego organizowana jest rekrutacja (już na przyszły rok akademicki)... dlatego jeśli w chwili obecnej jesteś na ostatnim roku drogi r-kwadracie to przykro mi ale już chyba nie będziesz mógł pojechać :( Ja cały czas się jeszcze zastanawiam nad tą opcją - zaczęłam dopiero studia doktoranckie :) Odpowiedz Link
happy.phantom Re: ERASMUS dla doktorantów 09.11.09, 18:56 szczerze: zastanów się, nie wiem, z czego piszesz dr i czy ten pobyt Ci się przyda, poza tym na każdej uczelni zasady wysyłania dr są różne - więc nie jest wcale powiedziane, że pojedziesz:( Erasmus jest super sprawą, ale chyba raczej dla studentów - taka okazja, żeby się wyszaleć, zobaczyć kawałek świata...dla dr...na IIgim roku, nie wiem...czy nie zmarnujesz roku naukowo (życiowo raczej nie:) Odpowiedz Link
luisapaserinni Re: ERASMUS dla doktorantów 19.11.09, 13:41 u nas na uni (UWR) jest mozliwosc wyjazdu dla doktorantow na okres do 5 miesiecy, wiec nie ma mowy o roku, ale jak ktios woli to mozna mniej niz te 5 miesiecy (np.2-3)! finanse tak jak studenci, czyli mało. lepiej IMHO zaliczyc Erasmusa na studiach nie ma sie poczucia straconego czasu i wiecej sie wyciagnie z jezyka i doktorat potem mozna robic zagranica. Odpowiedz Link
stoff Re: ERASMUS dla doktorantów 20.11.09, 07:44 Moim wielkim marzeniem jest teraz właśnie taki dwu-, trzymiesięczny wyjazd. Na studiach była taka szansa, praktycznie pewność... i moja wina, że nie została wykorzystana. Odpowiedz Link
hankahsz Re: ERASMUS dla doktorantów 17.01.10, 15:32 Po jakimś czasie odpowiadam, nie wiem, czy osoba pytająca się zdecydowała jechać czy nie, bo rzeczywiście teraz trwa właściwie rekrutacja. Ja na Erasmusa zdecydowałam się jechać właśnie na studiach doktoranckich, na 2 roku i kilka kwestii o tym zadecydowało. Studiowałam dwa kierunki studiów, więc na magisterskich wyjazd na Erasmusa wiązał się z wieloma problemami i praktycznie dziekanka- wtedy zrezygnowałam z wyjazdu W momencie, gdy kilka lat temu zaczęłam doktorat, pojawiła się możlwiość wyjazdu także dla doktorantów - akurat na UJ nie było problemów z dostaniem się stypendium - fakt, było ono głodowe, ale ja akurat wybrałam taki ośrodek naukowy, gdzie było relatywnie tanio. Jeśli chodzi o argumenty zmarnowanego roku w sensie naukowym - wszystko zależy tak naprawdę od tego, z jakiego powodu ktoś na stypendium jedzie - imprezować można i na super prestiżowym stypendium dla pracowników naukowych i nic naukowego na nim nie zrobić. Ja miałam obowiązek, w ramach Erasmusa, zrealizować sówj projekt naukowy, który był de facto badaniami do doktoratu i uzyskać opinie profesora, z którym na stypendium współpracowałam. Pojechałam do miejsca, gdzie była rewelacyjna biblioteka i archiwa (wszystko otwarte od 7 rano do 1 w nocy...), zrobiłam w 8 miesięcy naprawde dużo do doktoratu. Jedyny minus to tak naprawdę finanse, ale jak się pokombinuje, to niekiedy da się również dodatkowe środki z jakiś innych źródeł zdobyć. Więc warto jechać, nawet na doktoranckich na Erasmusa - tylko warto pamiętać jednak, po co się tak naprawdę na to stypendium jedzie.. Pozdrawiam Odpowiedz Link
83kimi Re: ERASMUS dla doktorantów 03.02.10, 10:39 Ja właśnie jestem na Erasmusie. Uczę się języka, trochę dorabiam, a doktorat piszę swoją drogą. Nie imprezuję tak jak studenci studiów magisterskich czy licencjackich, ale tez jest fajnie. Polecam, Odpowiedz Link