Dodaj do ulubionych

ERASMUS dla doktorantów

30.10.09, 13:42
Witam

Czy był ktoś z was na wymianie w ramach tego programu ? Bardzo proszę o
wszelkie opinie na ten temat - ja bowiem noszę się z zamiarem wyjazdu na 10
miesięcy w przyszłym roku akademickim...
Obserwuj wątek
    • marektralala Re: ERASMUS dla doktorantów 03.11.09, 23:22
      Ciekawy wątek. Na czym polega w przypadku doktorantki/doktoranta wartość dodana
      wyjazdu w ramach ERASMUSa w odróżnieniu od nie-ERASMUSowego wyjazdu? Czy tu jest
      jakieś dodatkowe finansowanie?
    • happy.phantom Re: ERASMUS dla doktorantów 08.11.09, 13:20
      rozumiem,że chcesz jechać do uczelni, która Cię przyjmie, zapewni odpowiedni
      seminarium i zajęcia?

albo chcesz jechać i przez 10 miesięcy pisać:)bo uczelnia ma super bibliotekę?

szczerze: Erasmus to super sprawa, ale nie wiem, czy akurat dla dr, czy nie
      lepiej było jechać na studiach...
      bo jeżeli nie będziesz miała zajęć/biblioteki lub nie potrzebujesz spokoju, aby
      skończyć pisać - to nie warto...nie na dr
      • r-kwadrat Re: ERASMUS dla doktorantów 08.11.09, 16:45
        Kurcze też bym sie wybrał :) może nie na tak długo, ale np. na 2-3
        miesiące. Jak sie ktos orientuje to niech da znać jak sie to
        załatwia w sensie formalnym. Uczelnia czy doktorant??? Ja jestem na
        ostatnim juz roku ale zawsze warto by pobyc troche w innej
        rzeczywistości. :) Mnie interesuje głównie UK.
        Po doktoracie chyba zaczne sie rozglądać za jakimś postdoc. Bo w PL
        to raczej dużo nie narobie :))) i jak bedzie możliwość to przeniose
        sie na stałe. Co o tym myślicie ???

Pozdrawiam
        • madzia-doktorantka Re: ERASMUS dla doktorantów 09.11.09, 11:03
          Istnieje możliwość wyjazdu na 1 lub 2 semestry - ani krótsze ani dłuższe nie
          wchodzą w grę.
          Co się tyczy formalności - na przełomie stycznia i lutego organizowana jest
          rekrutacja (już na przyszły rok akademicki)... dlatego jeśli w chwili obecnej
          jesteś na ostatnim roku drogi r-kwadracie to przykro mi ale już chyba nie
          będziesz mógł pojechać :(

Ja cały czas się jeszcze zastanawiam nad tą opcją - zaczęłam dopiero studia
          doktoranckie :)
          • happy.phantom Re: ERASMUS dla doktorantów 09.11.09, 18:56
            szczerze: zastanów się, nie wiem, z czego piszesz dr i czy ten pobyt Ci się
            przyda, poza tym na każdej uczelni zasady wysyłania dr są różne - więc nie jest
            wcale powiedziane, że pojedziesz:(

Erasmus jest super sprawą, ale chyba raczej dla studentów - taka okazja, żeby
            się wyszaleć, zobaczyć kawałek świata...dla dr...na IIgim roku, nie wiem...czy
            nie zmarnujesz roku naukowo (życiowo raczej nie:)
            • luisapaserinni Re: ERASMUS dla doktorantów 19.11.09, 13:41
              u nas na uni (UWR) jest mozliwosc wyjazdu dla doktorantow na okres
              do 5 miesiecy, wiec nie ma mowy o roku, ale jak ktios woli to mozna
              mniej niz te 5 miesiecy (np.2-3)!
              finanse tak jak studenci, czyli mało.
              lepiej IMHO zaliczyc Erasmusa na studiach nie ma sie poczucia
              straconego czasu i wiecej sie wyciagnie z jezyka i doktorat potem
              mozna robic zagranica.
              • stoff Re: ERASMUS dla doktorantów 20.11.09, 07:44
                Moim wielkim marzeniem jest teraz właśnie taki dwu-, trzymiesięczny wyjazd. Na studiach była taka szansa, praktycznie pewność... i moja wina, że nie została wykorzystana.
                • hankahsz Re: ERASMUS dla doktorantów 17.01.10, 15:32
                  Po jakimś czasie odpowiadam, nie wiem, czy osoba pytająca się zdecydowała jechać
                  czy nie, bo rzeczywiście teraz trwa właściwie rekrutacja.
                  Ja na Erasmusa zdecydowałam się jechać właśnie na studiach doktoranckich, na 2
                  roku i kilka kwestii o tym zadecydowało.

Studiowałam dwa kierunki studiów, więc na magisterskich wyjazd na Erasmusa
                  wiązał się z wieloma problemami i praktycznie dziekanka- wtedy zrezygnowałam z
                  wyjazdu

W momencie, gdy kilka lat temu zaczęłam doktorat, pojawiła się możlwiość wyjazdu
                  także dla doktorantów - akurat na UJ nie było problemów z dostaniem się
                  stypendium - fakt, było ono głodowe, ale ja akurat wybrałam taki ośrodek
                  naukowy, gdzie było relatywnie tanio.
                  Jeśli chodzi o argumenty zmarnowanego roku w sensie naukowym - wszystko zależy
                  tak naprawdę od tego, z jakiego powodu ktoś na stypendium jedzie - imprezować
                  można i na super prestiżowym stypendium dla pracowników naukowych i nic
                  naukowego na nim nie zrobić.
                  Ja miałam obowiązek, w ramach Erasmusa, zrealizować sówj projekt naukowy, który
                  był de facto badaniami do doktoratu i uzyskać opinie profesora, z którym na
                  stypendium współpracowałam. Pojechałam do miejsca, gdzie była rewelacyjna
                  biblioteka i archiwa (wszystko otwarte od 7 rano do 1 w nocy...), zrobiłam w 8
                  miesięcy naprawde dużo do doktoratu.
                  Jedyny minus to tak naprawdę finanse, ale jak się pokombinuje, to niekiedy da
                  się również dodatkowe środki z jakiś innych źródeł zdobyć.

Więc warto jechać, nawet na doktoranckich na Erasmusa - tylko warto pamiętać
                  jednak, po co się tak naprawdę na to stypendium jedzie..

Pozdrawiam
                  • 83kimi Re: ERASMUS dla doktorantów 03.02.10, 10:39
                    Ja właśnie jestem na Erasmusie. Uczę się języka, trochę dorabiam, a doktorat
                    piszę swoją drogą. Nie imprezuję tak jak studenci studiów magisterskich czy
                    licencjackich, ale tez jest fajnie. Polecam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka