zoselin1987 13.03.10, 22:21 Witam czy ktoś się może orientuje jak wyglądają studia doktoranckie na KULu? Kończę studia na kierunku: filologia romańska i jestem ciekawa opinii < może są ludzie z innych filologii>? Proszę o opinie Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rilian Re: doktor KUL 16.03.10, 09:26 wyglądają, jak wszędzie, mało atrakcyjnie. choć wiele zależy od Twego/Twej Profesora/Profesor. ale jeśli masz nieco kasy odłożonej i sporo samozaparcia ... ;) Odpowiedz Link
zoselin1987 Re: doktor KUL 20.03.10, 23:11 rilian napisał: > wyglądają, jak wszędzie, mało atrakcyjnie. choć wiele zależy od Twego/Twej > Profesora/Profesor. > a dlaczego mało atrakcyjnie?:) Profesorkę mam świetną,więc o to bym się najmniej martwiła. Odpowiedz Link
rilian Re: doktor KUL 21.03.10, 11:25 jeśli tak, to super - choć rzeczywistość może okazać się bardziej brutalna od twych marzeń. pogadaj z nią. generalnie problemem będzie pewnie miejsce na regularnych studiach, gwarantujące ci bezpłatność przewodu, z drugiej zaś strony przymuszające cię w ramach tego do pracy całkiem sporej. Odpowiedz Link
zoselin1987 Re: doktor KUL 21.03.10, 12:38 Oczywiście pogadam. Ale nie wiem czy to nie za wcześnie. Jestem na IV roku. Może to tak głupio przed obroną pytać o takie rzeczy? Trochę się naczytałam o studiach doktoranckich i mam wrażenie,że większość nie jest zadowolona... no i do tego,że jest to praca w stylu 'wypruwanie sobie flaków'- kolokwialnie mówiąc. Dlatego zastanawiam się czy warto. Odpowiedz Link
rilian Re: doktor KUL 21.03.10, 19:29 ja zapytałem o to mego Mistrza na początku studiowania na V roku, gdy uznałem, że temat nad którym już pracuję, jest zbyt fajny i rozległy na magisterium. twoje wątpliwości raczej źle wróżą - przynajmniej ja uważam, że doktoraty dziś, zwłaszcza w humanistyce, są dla lekko pierdolniętych, którzy nie przejmują się pewnymi rzeczami, albo mają pieniądze i komfort bycia wolnym. Odpowiedz Link
zoselin1987 Re: doktor KUL 21.03.10, 22:49 rilian napisał: > ja zapytałem o to mego Mistrza na początku studiowania na V roku, gdy uznałem, > że temat nad którym już pracuję, jest zbyt fajny i rozległy na magisterium. > Moja promotorka powiedziała,że mój temat można rozbudować przy pisaniu doktoratu właśnie. > twoje wątpliwości raczej źle wróżą - przynajmniej ja uważam, że doktoraty dziś, > zwłaszcza w humanistyce, są dla lekko pierdolniętych, którzy nie przejmują się > pewnymi rzeczami, albo mają pieniądze i komfort bycia wolnym. > nie do końca rozumiem. Dlaczego dla 'lekko pierdolniętych'? Odpowiedz Link
rilian Re: doktor KUL 22.03.10, 10:05 nieżyciowych, zakręconych, zakochanych w swej dziedzinie. w oglądzie świata całego jesteśmy pierdolnięci. :) nic personalnego Odpowiedz Link
zoselin1987 Re: doktor KUL 22.03.10, 10:41 rilian napisał: > nieżyciowych, zakręconych, zakochanych w swej dziedzinie. w oglądzie świata > całego jesteśmy pierdolnięci. :) dobrze,że się utożsamiasz z tymi 'pierdolniętymi'. A tak serio. Mógłbyś coś więcej powiedzieć o tych studiach? Odpowiedz Link
rilian Re: doktor KUL 22.03.10, 16:15 niestety, skończyłem 5 lat temu. od tej pory na forum chyba nikt z KULu nie przybył. ale moje obserwacje z dwóch sąsiednich mojemu instytutów mówią: nawet załapanie się w tym wydziale na doktoranckie nie gwarantuje ci w żaden sposób pozostania w tym miejscu. więc jeśli na to liczysz... Odpowiedz Link
zoselin1987 Re: doktor KUL 22.03.10, 17:47 Niestety? chyba stety. Biorąc pod uwagę to, co już przeczytałam na temat studiów doktoranckich. Tak, zdaję sobie sprawę z tego,że załapanie się na doktoranckie nie daje mi żadnej gwarancji... Mógłbyś mi powiedzieć czy jest jakieś ograniczenie wiekowe jeśli chodzi o studia doktoranckie? tzn. mam na myśli,że np. powyżej określonego wieku nie ma już możliwości rozpoczęcia studiów doktoranckich. Jest coś takiego? jak z językiem,który trzeba zdać? W moim przypadku < filologia> jest o tyle trudniej,że nie mogę zdawać francuskiego. Więc poziom znajomości języka jest wysoki? Jakie są Twoje odczucia? Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania Odpowiedz Link