Dodaj do ulubionych

witam i od razu mam pytanie

21.06.06, 21:28
Dotychczas przyglądałam się temu forum raczej jako czytelnik, zresztą już
prawie nie mam do niego uprawnień, bo za 5 dni moja obrona :)
Ale mam pytanie do tych, którzy piszą już, bądź napisali tekst obrony. Jak go
rozpocząć? Od nawiązania do opinni recenzentów od razu? Czy są jakieś gotowe
formuły?
Obserwuj wątek
    • mikrometr Re: witam i od razu mam pytanie 21.06.06, 22:21
      Co to znaczy tekst obrony?
      Chodzi o autoreferat?
      A może zastanawiasz się jak przebiega obrona. Tu pewnie są lokalne zwyczaje o
      które warto spytać, tych co już przeszli przez ten etap.
      U nas (PW) jest tak:
      1. Przewodniczący wita wszystkich i stwierdza prawomocność obrony (przytacza
      daty wymaganych zdarzeń: otwarcia, egzaminów oraz wysłanie zawiadomień i
      złożenie pracy w odpowiednich miejscach). Przedstawia porządek obrony.
      2. Promotor przedstawia sylwetkę doktoranta.
      3. Doktorant prezentuje tezy pracy (o to Ci chodzi??).
      4. Recenzenci czytają (streszczają ) recenzje.
      5. Doktorant ustosunkowuje się do uwag recenzentów (rozpoczynając od podziękowań
      za cenne uwagi:). Tu może być ewentualna dyskusja z recenzentami.
      6. Publiczna dyskusja (czyli pytania z sali)
      7. Zakończenie części jawnej i tajne posiedzenie Komisji.
      • szokiren Re: witam i od razu mam pytanie 22.06.06, 10:57
        Witam
        Dzięki serdeczne za pomoc.
        Nie chodzi mi o autoreferat, ale o to, co ujmujesz w pkt. 5. czyli odpowiedź na
        uwagi recenzentów. Sam autoreferat, co do którego wiem, że nie powinien być
        streszczeniem pracy, a raczej wyłożeniem tez, mam już przygotowany. Nawet obyło
        się bez "kopiuj + wklej" :)
        Podziękowania dla recenzentów za uwagi planowałam zostawić na koniec, ale może
        dam też troszkę uprzejmości na początku tekstu.
        A przy okazji skoro już o autoreferacie mówimy, to pytanie do humanistów - jak
        długie bywały Wasze autoreferaty? Mnie przestrzegano - nie więcej niż 5xA4 i
        wydaje mi się to za mało :( Ale może to już objaw paniki przedobronowej.

------
        pytania są wciąż takie same
        na przykład dlaczego by nie
        • mikrometr Re: witam i od razu mam pytanie 22.06.06, 12:11
          Po zaproszeniu Doktoranta do udzielenia odpowiedzi recenzentom możesz zacząć od
          „Dziękuję recenzentom za wnikliwe recenzje” albo od razu przejść do informacji
          na czyje uwagi najpierw odpowiadasz:
          „Na początku ustosunkuję się do uwag zawartych w recenzji prof. Iksińskiego
          (zazwyczaj zewnętrzny na początku).
          W odniesieniu do uwagi dotyczącej.... (i tu cytujesz słowo kluczowe i dalej
          np.:) oczywiście zgadzam się, że można było podejść do tego (tak a tak) ale
          zdecydowałam się rozwiązać problem w opisany w pracy sposób ponieważ ....(i tu
          uzasadnienie).
          Zazwyczaj lepiej nie mówić, że się nie zgadzasz. Łatwiej powiedzieć, że została
          wybrana inna droga i dlaczego taka. W oczywistych wypadkach przyznajesz
          recenzentowi rację. „rzeczywiście należało to zrobić tak jak napisał prof....”
          Zawsze też możesz powiedzieć, że coś czego nie zrobiono planujesz podjąć w
          przyszłych pracach. (Tu warto zorientować się jakie są lokalne zwyczaje.)
          Na koniec mówisz, że to już wszystko i czekasz na reakcje Przewodniczącego
          Obrany, który udziela głosu recenzentowi, pyta czy odpowiedzi są wystarczające
          lub prosi Cię o odpowiedzi na drugą recenzję albo robi jeszcze coś innego :).
          Oczywiście zależy to od przyjętych zwyczajów.
        • jakubsky Re: witam i od razu mam pytanie 09.07.06, 19:34
          co prawda juz po jablkach, ale nie ty pierwszy sie bedziesz bronil na PW.
          i od razu zasadnicza sprawa - na polibudzie (i na wiekszosci cywilozowanych uczelni) taki referat walimy z laptopa, wiec przygotowanie go to banal.
          ale nie sadze, aby 5xA4 to bylo za malo, dla mnie to zdecydowanie za duzo.
          Inna sprawa, ze ja mam obrone (nazywana u nas na PW godzina wstydu) przy zielonej tablicy i pisze kreda. I mam na to max 30 minut, co wcale nie jest proste, jesli sie ma polaczyc swoje ble ble ble i malowac to na tablicy.
          Obrona w Heidelbergu.
    • miluszka Re: witam i od razu mam pytanie 21.06.06, 22:26
      Zerknęłam do swojego referatu ( dalej mam go w kompie, choć to już dwa lata jak
      go wygłaszałam) i: główny referat to było streszczenie pracy, bez żadnych
      wstępów i specjalnych formułek. Przy jego pisaniu głównie używałam doktoratu i
      klawiszy ctrl+c i ctrl +v. Po autoreferacie z kolei pastwili( no przesadzam)
      się nade mną recenzenci i dopiero po ich wystąpieniach odpowiadałam na zarzuty
      z recenzji. Odpowiedź zresztą mocno ocenzurowałam, namawiał mnie do tego także
      mój promotor. Cóż bowiem można było odpowiedzieć recenzentce, która zarzuciła
      mi,że cytowałam tekst angielski, podczas gdy mamy go tłumaczony- pięknie- na
      j. polski? A było tak, iż niestety przetłumaczono na polski coś innego niż to,
      czym się posłużyłam. -
      www.ligon.chorzow.pl/tara/
      • mikrometr Re: witam i od razu mam pytanie 21.06.06, 22:34
        Tak jak napisała Miluszka– sam autoreferat (czyli zszywka rozdawana podczas
        obrony) zazwyczaj jest streszczeniem pracy i najczęściej tworzona przez kopiuj i
        wklej z fragmentów pracy.
        • rilian Re: witam i od razu mam pytanie 21.06.06, 23:11
          www.rilian.republika.pl/text/autoreferat.pdf
          • jakubsky Re: witam i od razu mam pytanie 09.07.06, 19:39
            tekst - abstrakcja
            dla mnie bomba!!!!
            to z tego mozna zrobic doktorat????

moge dostac PDF z caloscia?
    • tocqueville Re: witam i od razu mam pytanie 22.06.06, 15:49
      Wersja bezpieczna :)

"Na początku chciałbym bardzo podziękować recenzentom za cenne uwagi i
      wskazówki. Niewątpliwie okażą się pomocne w trakcie ewentualnego przygotowywania
      rozprawy do druku. Kilka poruszonych kwestii wymaga dłuższej odpowiedzi. I tak
      prof. X zwrócił uwagę..."

i dalej z koksem :)
      Powodzenia
    • szokiren Re: witam i od razu mam pytanie 08.07.06, 09:52
      dziękuję wszystkim za rady, jestem już dr, wszystko odbyło się poprawnie. W moim
      autoreferacie nie było typowego opisu treści rozdziałów, rzecz ujęłam raczej
      problemowo, ale został dobrze przyjęty. Pozdrawiam.
      • mikrometr Gratulacje 08.07.06, 11:07
        Cieszymy się razem z Tobą :)))
      • rilian noooo! ślicznie! 09.07.06, 10:56
        gratulujemy i cieszymy się!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka