Dodaj do ulubionych

ilość publikacji

15.07.06, 15:57
Mam pytanie- może ktoś sie orientuje ile trzeba mieć publikacji, aby otworzyć
przewód doktorski i gdzie zaczerpnąć informacji dotyczących charakteru i
punktacji za wspomniane publikacje.
Obserwuj wątek
    • mikrometr Re: liczba publikacji 15.07.06, 20:43
      Nie ma formalnych wymogów, można obronić doktorat bez publikacji.

Natomiast czasem są „lokalne” zwyczaje, że np. dwie lub trzy. Publikacja jest po
      prostu potwierdzeniem postępów pracy. Jeżeli jest w czasopiśmie recenzowanym tym
      lepiej bo jest to ocena kogoś z zewnątrz.
      • flamengista gdzie tak można? 17.07.06, 08:19
        Pierwsze słyszę o obronie doktoratu bez publikacji. Moim zdaniem to skandal.

Na ogół - i myślałem że to wymóg odgórny - mają być dwie publikacje recenzowane.
        Przy czym, ze względu na długość procesu wydawniczego często dopuszcza się
        możliwość złożenia samego zaświadczenia, że artykuły są przyjęte do druku, po
        pozytywnej recenzji.
        • mikrometr Re: gdzie tak można? 17.07.06, 09:06
          Niema w przepisach nigdzie wymogu posiadania publikacji.

A teraz wyobraź sobie pracę z dziedziny zagadnień technicznych. Robi się ją
          powiedzmy 3 lata, osiąga dobre wyniki, udawania, że ma ona pierwiastek nowości.

Jeśli to na prawdę dobra praca i chcemy ją publikować w dobrym czasopiśmie z
          listy f. to trzeba na to często czekać czasem ponad rok czy dwa lat. Z obroną
          też, w takim razie??

Co więcej niektóre zagadnienia (zwłaszcza w technice) mogą się zestarzeć. Ale to
          już problem przede wszystkim tegoż właśnie oczekiwania na wydanie.
        • aquarius1980 Re: gdzie tak można? 17.07.06, 10:03
          To ja jeszcze zapytam o takie szczegóły:

Jakie to mają być publikacje - tylko prace badawcze, czy może być przeglądowa?
          I czy doktorant ma być jedynym, pierwszym czy może być jednym z kilku autorów?

z góry dziękuję za przybliżenie mi tematu :)
          • mikrometr Re: gdzie tak można? 17.07.06, 10:15
            To wszystko zależy od przyjętych zasad w danej jednostce doktoryzującej.
            Najlepiej pytać promotora lub starszych kolegów.

Przypuszczam, że najczęściej patrzy się na to czy prace te dotyczą tematyki
            doktoratu i wskazują na postępy w nim. Czy publikacja przeglądowa może mieć
            takie cechy? W mojej dziedzinie nie, ale może w innych być może tak.

U mnie (PW) wystarczy mieć do obrony kilka referatów konferencyjnych. Publikacje
            zazwyczaj pojawiają się tuż po doktoracie - mało kto zdąża przed obroną.

Co do liczby autorów też zależy to od przyjętych zwyczajów. U nas zazwyczaj
            współautorem – stróżem merytorycznym - jest promotor. Czasem prace są zespołowe
            i wtedy autorów jest kilku. Jest to akceptowane, choć całkowicie samodzielne
            prace na pewno robią lepsze wrażenie.
    • malluch Re: ilość publikacji 15.07.06, 22:09
      Lokalny u nas mówi o 2 ale nie do otwarcia tylko do zamknięcia.
      Punktacja była dostępna kiedyś na stronie ministerstwa (lista Filadelfijska,
      listy A i B). Ale to powinno się dać wygooglać.
    • babazgaga Re: ilość publikacji 17.07.06, 09:46
      Liczba, nie ilość
      wrrrr
      • mikrometr Re: ilość publikacji 17.07.06, 10:06
        no chciałam dyskretnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka