aleksa34 15.07.06, 15:57 Mam pytanie- może ktoś sie orientuje ile trzeba mieć publikacji, aby otworzyć przewód doktorski i gdzie zaczerpnąć informacji dotyczących charakteru i punktacji za wspomniane publikacje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikrometr Re: liczba publikacji 15.07.06, 20:43 Nie ma formalnych wymogów, można obronić doktorat bez publikacji. Natomiast czasem są „lokalne” zwyczaje, że np. dwie lub trzy. Publikacja jest po prostu potwierdzeniem postępów pracy. Jeżeli jest w czasopiśmie recenzowanym tym lepiej bo jest to ocena kogoś z zewnątrz. Odpowiedz Link
flamengista gdzie tak można? 17.07.06, 08:19 Pierwsze słyszę o obronie doktoratu bez publikacji. Moim zdaniem to skandal. Na ogół - i myślałem że to wymóg odgórny - mają być dwie publikacje recenzowane. Przy czym, ze względu na długość procesu wydawniczego często dopuszcza się możliwość złożenia samego zaświadczenia, że artykuły są przyjęte do druku, po pozytywnej recenzji. Odpowiedz Link
mikrometr Re: gdzie tak można? 17.07.06, 09:06 Niema w przepisach nigdzie wymogu posiadania publikacji. A teraz wyobraź sobie pracę z dziedziny zagadnień technicznych. Robi się ją powiedzmy 3 lata, osiąga dobre wyniki, udawania, że ma ona pierwiastek nowości. Jeśli to na prawdę dobra praca i chcemy ją publikować w dobrym czasopiśmie z listy f. to trzeba na to często czekać czasem ponad rok czy dwa lat. Z obroną też, w takim razie?? Co więcej niektóre zagadnienia (zwłaszcza w technice) mogą się zestarzeć. Ale to już problem przede wszystkim tegoż właśnie oczekiwania na wydanie. Odpowiedz Link
aquarius1980 Re: gdzie tak można? 17.07.06, 10:03 To ja jeszcze zapytam o takie szczegóły: Jakie to mają być publikacje - tylko prace badawcze, czy może być przeglądowa? I czy doktorant ma być jedynym, pierwszym czy może być jednym z kilku autorów? z góry dziękuję za przybliżenie mi tematu :) Odpowiedz Link
mikrometr Re: gdzie tak można? 17.07.06, 10:15 To wszystko zależy od przyjętych zasad w danej jednostce doktoryzującej. Najlepiej pytać promotora lub starszych kolegów. Przypuszczam, że najczęściej patrzy się na to czy prace te dotyczą tematyki doktoratu i wskazują na postępy w nim. Czy publikacja przeglądowa może mieć takie cechy? W mojej dziedzinie nie, ale może w innych być może tak. U mnie (PW) wystarczy mieć do obrony kilka referatów konferencyjnych. Publikacje zazwyczaj pojawiają się tuż po doktoracie - mało kto zdąża przed obroną. Co do liczby autorów też zależy to od przyjętych zwyczajów. U nas zazwyczaj współautorem – stróżem merytorycznym - jest promotor. Czasem prace są zespołowe i wtedy autorów jest kilku. Jest to akceptowane, choć całkowicie samodzielne prace na pewno robią lepsze wrażenie. Odpowiedz Link
malluch Re: ilość publikacji 15.07.06, 22:09 Lokalny u nas mówi o 2 ale nie do otwarcia tylko do zamknięcia. Punktacja była dostępna kiedyś na stronie ministerstwa (lista Filadelfijska, listy A i B). Ale to powinno się dać wygooglać. Odpowiedz Link