skrzydelkowiec
09.05.08, 19:50
Przygotowuje wniosek o dofinansowanie konferencji przez urząd marszałkowski. Mam problem z jedną rubryczką, mianowicie należy wymienic działalność statutową odpłatną i nieodplatną. Rozmawiałam z urzędniczką, która doradziła mi aby nie ograniczac sie do pozycji „Kształcenie studentów w ramach studiów..” i szczególnie wskazać te zadania statutowe uczelni, które są zgodne z wnioskowanym projektem. W tym wypadku najbliższe zadanie statutowe to: upowszechnianie i pomnażanie osiągnięc nauki i kultury narodowej. Nie wiem jednak czy jest to działaność statutowa odpłatna czy nieodpłatna. Czy ktoś się orientuje jak to zakwalifikować? Statut tego nie precyzuje, a ja pracuje w szkole prywatnej.
Wczytywałam się w ustawę z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, która jest podstawą do wzoru wniosku, który się wykorzystuje w podaniu ale ona mówi o ogranizacjach pożytku publicznego. Nie wiem czy w związku z tym zapisy tej ustawy można odnosić do szkoły prywatnej. Według ustawy działanośc statutowa nieodpłatna to taka za ktorą podmiot nie pobiera wynagrodzenia.
Nie rozumiem jednak co to znaczy wynagrodzenie, czy opłaty za uczestnictwo w konf to wynagrodzenie dla szkoły? Czy też może wynagrodzenie to pieniądze dla mnie za zorganizowanie konf? Uczestnicy płacą opłatę konferencyjną, a ja nie dostaje wynagordzenia za organizację konferencji.
Będę wdzięczna za pomoc, bo ja z prawem nie mam nic wspólnego i nie mam pojęcia jak wszystko rozumieć