Dodaj do ulubionych

Punktacja - czasopisma

02.11.08, 02:49
Witam. Mam pytanie związane z punktowaniem czasopism. Sytuacja wygląda tak. Zostaje założone czasopismo-rocznik (np. w roku 2006); i: 1)zostają wydane dwa numery; 2) w jednym z nich (np. w roku 2007) publikuje autor X; 3) po dwóch latach (zgodnie z wymaganiami MNiSW) red.nacz. występuje o wpisanie czasopisma na listę czasopism punktowanych przez MNiSW; 4) czasopismo zostaje wpisane z liczbą np. 6 pkt.
Czy zatem autor X może sobie wpisać do dorobku publikację w tym czasopiśmie (z roku 2007) jako publikację w czasopiśmie punktowanym, czy też owo czasopismo jest punktowane dopiero od momentu wpisania go na listę (mimo iż publikacje z lat 2006-... przyczyniły się właśnie do owego punktowania)?

Obserwuj wątek
    • babazgaga Re: Punktacja - czasopisma 02.11.08, 10:51
      Niestety, czasopismo jest punktowane dopiero od wejścia na listę - to, co
      opublikowane wcześniej, nie dostanie punktów, bo prawo nie działa tutaj wstecz.
      • dalatata Re: Punktacja - czasopisma 02.11.08, 12:38
        a ja mysle ze to niezykle formalistyczne podejscie. i wedle mnie to nie chodzi
        jedynie o certyfikat, a raczej o jakosc czasopisma. i ja bym napisal, ze to a
        teksty w czasopismie punktowanym. wedle mnie to jest kwestia tego co my
        brytyjczycy :-) nazywamy 'natural justice'.
      • niewyspany77 Re: Punktacja - czasopisma 02.11.08, 12:42
        Moja drobna uwaga jest taka ze w przypadku punktowania artykulow "prawo" to
        jedna wielka sciema, a juz szczegolnie "nie dziala wstecz". Owszem, dziala,
        jesli publikujesz w pismie, ktore w kolejnej liscie ma mniej czy wiecej pkt niz
        obecnie, to zyskujesz lub tracisz - przy czym argument ze publikacja byla wg
        wczesniejszych kryteriow, nie istnieje.

Przyklad konkretny - jakis czas temu art w anglojezycznym journalu nie
        wymienionym na liscie - 6 pkt. Masa ludzi sie na tym przejechala.

Jezeli zatem stosowac zasade "wazna jest lista aktualna" to niech autor wpisuje
        te 6.
        • adept_ltd Re: Punktacja - czasopisma 02.11.08, 13:36
          a to ładne - "masa ludzi się na tym przejechała"... a ilu przejechało się na
          publikowaniu gdzie indziej? bądź w ogóle na publikowaniu??? ;-)
        • flamengista dokładnie tak 04.11.08, 19:35
          U mnie na uczelni zawsze dokonuje się interpretacji na korzyść publikującego, no
          i jednostki.

Bo więcej punktów = więcej pieniędzy na badania i więcej kasy na badania statutowe.

Nie ma co się bawić w jakieś proceduralne p.doły - w razie wątpliwości zawsze
          wpisać trzeba max. punktów, które się da.

W przypadku opisanym powyżej dla mnie sprawa jest oczywista - 6 punktów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka