Dodaj do ulubionych

Problem z "tupą"!

17.03.11, 10:06
Pomóżcie ..
Mój synuś ma 2 lata i trzy miesiące od dwóch miesięcy woła siku na nocnik sam załatwia sprawę leci do kibelka ściąga majteczki i siura.
Natomiast mam wielki problem bo od momentu gdy zaczął wołać siku jeszcze ani razu nie zrobił kupki na nocnik tylko wali w majtki aż huczy. I jeszcze jest tak cwany że po prostu wykorzystuję moją chwilę nie uwagi. Już nie wiem co mam robić latam co chwilę za nim z nocnikiem a on tylko "nie chcę tupy"
Jak nauczyliście swoje maluchy załatwiania tej potrzeby na nocnik?
Obserwuj wątek
    • meggi79 Re: Problem z "tupą"! 17.03.11, 10:22
      2 latka to może być jeszcze przekorny smile
      Moim chłopakom było po prostu niewygodnie jak mieli "pakunek" w majtkach smile Oczywiście nie da się zbyt długo wytrzymać , ale nie leciałam od razu przebierać. Kilka minut z pakunkiem pare razy i sami zaczęli wołać smile
      • dzela-226 Re: Problem z "tupą"! 17.03.11, 20:48
        Trzeba czasusmile Moja starsza chowała się pod biuko,celem wiadomymwink
        Postawiłam tam nocnik dodatkowy,spróbowała sama i tak zostałosmile Po jakims czasie sama wyszła z podziemiasmile
    • anna_sla Re: Problem z "tupą"! 17.03.11, 22:07
      po prostu przyszedł TEN moment. Nie popędzaj go i nie stresuj, bo się mu tylko pogorszy.

A kto mi co doradzi z nocnym sikaniem u 5-latka?? Półtora miesiąca temu dopiero mu ściągnęłam pampka z nocy, bo wcześniej potrafił się położyć byle gdzie i nasikać przez sen, np. na swoim bracie!! albo dywanie!! Stąd ten pampers na tyłku. Tylko, że wcześniej sikanie zdarzało się raz-dwa razy w tygodniu, teraz leci co-nocnie, czasem 2 razy nocnie. I w dodatku na dziennej drzemce w przedszkolu też!! Były nagrody, nagrodeczki, nagrodunie, pochwały, żetony i dupa.. nic się nie zmienia. Nie wyrabia nawyku, on po prostu nie wstanie jak go nie obudzę.
      • donkaczka Re: Problem z "tupą"! 18.03.11, 00:33
        w nocy ciezko wyrobic nawyk, skoro dzieciak spi
        jesli leje w nocy, znaczy ze organizm nie zageszcza dobrze moczu i ma za duze cisnienie, tego nie wycwiczysz, musi samo przyjsc
        zaloz mu pieluche i czekaj, bo go niepotrzebnie stresujesz
        nie wiem czy wyszukiwarka dobrze dziala, ale na malym dziecku sporo o tym napisano, chyba jest na to jakis lek nawet, ale moze cos krece

co do kupy, nie wiem, moj zaczal sikac przed drugimi urodzinami, kupe zaczal wylapywac jakis miesiac-dwa pozniej
        za to 3,5 wali w majtki od poltora roku, miala niedawno krotki okres nocnikowy i znow w majty
        a ja jak ten kwiat lotosu...
    • elwrar Re: Problem z "tupą"! 18.03.11, 08:44
      No to teraz wam powiem jakie to moje dziecię jest cwaniakowate poszedł sobie do góry niby się pobawić za chwilkę lecę do niego widzę że mina nie taka i pytam się co zrobiłeś a on od razu "nie ma tupy" na co ja obwąchałam go i mówię "jak nie ma jak jest" a on "nie ma". No i faktycznie nie było bo wiecie co zrobił wyciągnął sobie bobka z galotków i wrzucił do kibelka wodę spłukał i gra.....smile))
    • hedonka Poczekaj cierpliwie 18.03.11, 14:54
      Poczekaj, miałam tak samo z najmłodszą córką, która sama zażądała ściągnięcia pieluchy, bo chciała robić siku tak, jak starsze, miała dwa lata i dwa miesiące, a kupę waliła w majty jeszcze przez następne trzy miesiące i w końcu przestała, ja dałam spokój, czyściłam tyłek spokojnie przypominając, że kupę też się robi w nocnik i tyle, do wszystkiego trzeba dojrzeć, a im bardziej samemu tym lepiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka