Dodaj do ulubionych

Ile cesarek ?

20.03.12, 20:22
Mam pytanie, czy jest tu jakaś mam po kilku cesarskich cięciach? Staramy się o trzecie dziecko i byłaby to trzecia cesarka.Zastanawiam się na ile jest to bezpieczne. Bo lekarze opinie mają różne.
Obserwuj wątek
    • atwar1 Re: Ile cesarek ? 20.03.12, 21:06
      Witaj
      Jestem właśnie 3 miesiące po 3 cesarce- wszystko jest w porządku, poród odbył się bez komplikacji, blizna dobrze się goi.
      Mam tylko przykazane żeby przez 2 lata nie zajśc w kolejną ciążę bo byłoby to niebezpieczne. Ale i tak na dzień dzisiejszy więcej dzieci nie planuję wink
      Jak masz jakieś jeszcze pytania to pisz
    • go-jab Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 04:27
      ja mialam trzy... i tak sie jeszcze nad #4 zastanawiam... lekarz nie widzi przeciwwskazan smile
      • basha Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 09:26
        Trzy cesarki to luz, żaden lekarz nie miał nic przeciwko, przed zajściem w ciążę łaziłam, żeby mi robił usg i sprawdzał moją "kondycję" ale on stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, że nic nie zobaczy. Podczas ciąży wszystko było ok , grubość blizny pod koniec była ponad 4 mm, więc sporo, najważniejsze, żeby kontrolować grubość blizny od 33 tygodnia, bo to różnie bywa, ale mój lekarz stwierdził że pęknięcie macicy widział raz w swojej karierze i wcale nie przy trzeciej cesarce tylko przy drugiej.
        • pstrabiedronka Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 10:05
          ja miałam tylko 1 a potem SN ale mam koleżankę - 6 dzieci, każde z cc.

ostatnia ciążę przeleżała i rozwiązanie było dość wczesnie, nie pamiętam dokładnie tygodnia, ale w okolichach 36-37.
          Odstępy pomiędyz dizećmi około 2-3 lata, pomiędzy piątym a szóstym dośc dużo, bo 6 lat.
    • chubabubba Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 11:51
      Na jestem po 4 cc, za 3-4 lata planuje piąta.
    • karola1601 Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 12:20
      Ja miałam 3 cesarki i pierwszą zniosłam najgorzej, a trzecią doskonale. U mnie trzeciej cesarki miało nie być, nie było przeciwwskazań do porodu naturalnego po 2 cięciach, ale ostatecznie zakończyło się cesarką (zanik tętna dziecka). To z pewnością sprawa indywidualnych spraw zdrowotnych, ale generalnie dużo jest kobiet po większej ilości cięć niż dwa.
    • elgosia Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 16:28
      Znam osobiście panią po 6 cc co dwa lata. Wszystko jest ok, tylko ostatni miesiąc ostatniej ciąży musiała w szpitalu leżeć. A poszukaj jeszcze w wyszukiwarce, bo był tu na pewno już raz taki temat.
      • pstrabiedronka Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 17:42
        no własnie - był na pewno i pamiętam z tego wątku wniosek, że w Polsce jakoś wśród lekarzy jest pewien strach przed większa liczbą cc, natyomiast w UK to nic dziwnego
        • kasia0606 Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 20:50
          Ja tez jestem po 3. Na pierwszej wizycie po porodzie lekarz zyczyl mi jeszcze syna. Moja kolezanka jest po 5 cesarkach i
          • moleslaw Re: Ile cesarek ? 22.03.12, 16:37
            Dziękuję za odpowiedzi, po zadaniu pytania znalazłam również wcześniejszy wątek na ten temat. Czyli tylko lekarza muszę poprosić o ocenę po 33 tygodniu,ok ten sam lekarz będzie prowadził trzecią ciążę to myślę że nie będzie mnie straszyć.
            • mag2004 Re: Ile cesarek ? 22.03.12, 21:18
              hej,
              jestem po 3 cc; i ogólnie najlepiej zniosłam 2cc, po 3 dłuzej dochodziłam do siebie, ale nie żeby tragiczniewinkmój lekarz b.obawiał się rozejscia blizny wew., wiec miałam prikaz duzo leżeć, co w moim przypadku nie za bardzo było możliwe (kończyliśmy budowę domu i tydzień przed porodem mieliśmy przeprowadzkę); ostatecznie stawiłam się na konkretny dzień, dostałam troszkę oksytocyny i na stół; w szpitalu byłam 2 dnismile
              pogadaj z lekarzem i w miarę możliwości bądź pod stałą kontrolą - mi nakazano być czujną na wszelkie minimalne skurcze - wtedy natychmiast szpital...
              aaa, nie wiem czy wiesz, ale jeśli nie macie rodziny do pomocy (ja tak miałam) mąż może wziąć L4 na opiekę nad Tobą
              pozdrawiam
    • alusia255 Re: Ile cesarek ? 23.03.12, 00:05
      Ja mialam 3 cesarki. Ta ostatnia znioslam najlepiej i najszybciej doszlam do siebie ale w sumie wszytkie 3 byly ok. Tez chcialabym 4 dziecko ale jakos obawiam sie byc cieta kolejny raz. Pozdrawiam
      • tajmk Re: Ile cesarek ? 25.03.12, 16:51
        za 2 miesice bede miała 3cc
    • jowitaiczterykoty Re: Ile cesarek ? 27.03.12, 08:24
      3 cięcia w odstępach co dwa lata (prawie równo).
      zastanawiam się nad 4 dzieckiem... ale decyzja zapadnie później smile
    • w_isienka Re: Ile cesarek ? 27.04.12, 23:10
      Tu masz watek o wielokrotnym cc:
      forum.gazeta.pl/forum/w,13344,110992114,111300386,Re_Do_dziewczyn_ktore_mialy_4_cc_.html
      jest tam też link do wywiadu radiowego z profesorem z Krakowa na temat wielokrotnego cc

I jeszcze tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,13344,37377527,0,ktora_mama_miala_3_lub_wiecej_cc_.html
      Miłej lektury smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka