moleslaw 20.03.12, 20:22 Mam pytanie, czy jest tu jakaś mam po kilku cesarskich cięciach? Staramy się o trzecie dziecko i byłaby to trzecia cesarka.Zastanawiam się na ile jest to bezpieczne. Bo lekarze opinie mają różne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atwar1 Re: Ile cesarek ? 20.03.12, 21:06 Witaj Jestem właśnie 3 miesiące po 3 cesarce- wszystko jest w porządku, poród odbył się bez komplikacji, blizna dobrze się goi. Mam tylko przykazane żeby przez 2 lata nie zajśc w kolejną ciążę bo byłoby to niebezpieczne. Ale i tak na dzień dzisiejszy więcej dzieci nie planuję Jak masz jakieś jeszcze pytania to pisz Odpowiedz Link
go-jab Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 04:27 ja mialam trzy... i tak sie jeszcze nad #4 zastanawiam... lekarz nie widzi przeciwwskazan Odpowiedz Link
basha Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 09:26 Trzy cesarki to luz, żaden lekarz nie miał nic przeciwko, przed zajściem w ciążę łaziłam, żeby mi robił usg i sprawdzał moją "kondycję" ale on stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, że nic nie zobaczy. Podczas ciąży wszystko było ok , grubość blizny pod koniec była ponad 4 mm, więc sporo, najważniejsze, żeby kontrolować grubość blizny od 33 tygodnia, bo to różnie bywa, ale mój lekarz stwierdził że pęknięcie macicy widział raz w swojej karierze i wcale nie przy trzeciej cesarce tylko przy drugiej. Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 10:05 ja miałam tylko 1 a potem SN ale mam koleżankę - 6 dzieci, każde z cc. ostatnia ciążę przeleżała i rozwiązanie było dość wczesnie, nie pamiętam dokładnie tygodnia, ale w okolichach 36-37. Odstępy pomiędyz dizećmi około 2-3 lata, pomiędzy piątym a szóstym dośc dużo, bo 6 lat. Odpowiedz Link
chubabubba Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 11:51 Na jestem po 4 cc, za 3-4 lata planuje piąta. Odpowiedz Link
karola1601 Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 12:20 Ja miałam 3 cesarki i pierwszą zniosłam najgorzej, a trzecią doskonale. U mnie trzeciej cesarki miało nie być, nie było przeciwwskazań do porodu naturalnego po 2 cięciach, ale ostatecznie zakończyło się cesarką (zanik tętna dziecka). To z pewnością sprawa indywidualnych spraw zdrowotnych, ale generalnie dużo jest kobiet po większej ilości cięć niż dwa. Odpowiedz Link
elgosia Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 16:28 Znam osobiście panią po 6 cc co dwa lata. Wszystko jest ok, tylko ostatni miesiąc ostatniej ciąży musiała w szpitalu leżeć. A poszukaj jeszcze w wyszukiwarce, bo był tu na pewno już raz taki temat. Odpowiedz Link
pstrabiedronka Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 17:42 no własnie - był na pewno i pamiętam z tego wątku wniosek, że w Polsce jakoś wśród lekarzy jest pewien strach przed większa liczbą cc, natyomiast w UK to nic dziwnego Odpowiedz Link
kasia0606 Re: Ile cesarek ? 21.03.12, 20:50 Ja tez jestem po 3. Na pierwszej wizycie po porodzie lekarz zyczyl mi jeszcze syna. Moja kolezanka jest po 5 cesarkach i Odpowiedz Link
moleslaw Re: Ile cesarek ? 22.03.12, 16:37 Dziękuję za odpowiedzi, po zadaniu pytania znalazłam również wcześniejszy wątek na ten temat. Czyli tylko lekarza muszę poprosić o ocenę po 33 tygodniu,ok ten sam lekarz będzie prowadził trzecią ciążę to myślę że nie będzie mnie straszyć. Odpowiedz Link
mag2004 Re: Ile cesarek ? 22.03.12, 21:18 hej, jestem po 3 cc; i ogólnie najlepiej zniosłam 2cc, po 3 dłuzej dochodziłam do siebie, ale nie żeby tragiczniemój lekarz b.obawiał się rozejscia blizny wew., wiec miałam prikaz duzo leżeć, co w moim przypadku nie za bardzo było możliwe (kończyliśmy budowę domu i tydzień przed porodem mieliśmy przeprowadzkę); ostatecznie stawiłam się na konkretny dzień, dostałam troszkę oksytocyny i na stół; w szpitalu byłam 2 dni pogadaj z lekarzem i w miarę możliwości bądź pod stałą kontrolą - mi nakazano być czujną na wszelkie minimalne skurcze - wtedy natychmiast szpital... aaa, nie wiem czy wiesz, ale jeśli nie macie rodziny do pomocy (ja tak miałam) mąż może wziąć L4 na opiekę nad Tobą pozdrawiam Odpowiedz Link
alusia255 Re: Ile cesarek ? 23.03.12, 00:05 Ja mialam 3 cesarki. Ta ostatnia znioslam najlepiej i najszybciej doszlam do siebie ale w sumie wszytkie 3 byly ok. Tez chcialabym 4 dziecko ale jakos obawiam sie byc cieta kolejny raz. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jowitaiczterykoty Re: Ile cesarek ? 27.03.12, 08:24 3 cięcia w odstępach co dwa lata (prawie równo). zastanawiam się nad 4 dzieckiem... ale decyzja zapadnie później Odpowiedz Link
w_isienka Re: Ile cesarek ? 27.04.12, 23:10 Tu masz watek o wielokrotnym cc: forum.gazeta.pl/forum/w,13344,110992114,111300386,Re_Do_dziewczyn_ktore_mialy_4_cc_.html jest tam też link do wywiadu radiowego z profesorem z Krakowa na temat wielokrotnego cc I jeszcze tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,13344,37377527,0,ktora_mama_miala_3_lub_wiecej_cc_.html Miłej lektury Odpowiedz Link