Dodaj do ulubionych

5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr.

11.06.13, 13:03
Dziewczyny, nie jestem co prawda wielodzietna ale zaglądam na Wasze forum z prośbą o rozstrzygnięcie : czy uczniom 5 klasy szk. podst. przysługuje dofinansowanie do podręczników? Czy w podstawówce tylko w klasach 1-4? Na stronie Rzecznika praw rodziców jest informacja, że tylko w klasach 1-4 ale na wczorajszym zebraniu klasowym grupka rodziców spierała się, że w 5 klasie również. Może istnieją jakieś przepisy o których nie wiem?
Obserwuj wątek
    • kotiki Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 11.06.13, 21:41
      mają się zmienić przepisy i również dofinansowanie ma objąć starsze dzieci kuratorium.kielce.pl/9979/komunikat-w-sprawie-programu-pomocy-uczniom-w-2013-roku-wyprawka-szkolna
      • goska81-gryfino Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 13.06.13, 08:46
        Ja już w poprzednim roku słyszałam, że dla kl. 5 będzie dofinansowanie. A to z prostego powodu- dziecku, które rozpoczyna naukę w 5 klasie w roku szkolnym 2013/2014 nie kupisz podręczników po starszym roczniku, ponieważ nasze dzieciaki "jadą" nową podstawa programową. W związku z tym dofinansowanie ma podobno być tak jak do tej pory dla dzieci z klas 1-3 i dla klas piątych. Z kolei za rok dla klas szóstych.
        • przeciwcialo Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 13.06.13, 17:37
          Czy też będzie kryterium wielodzietności bez względu na dochody?
          • andaba Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 13.06.13, 19:13
            Najprawdopodobniej w tym roku dofinansowanie będzie dotyczyć nie IV tylko własnie V klasy - ze względu na nowa podstawę programową.

A moje dzieci akurat zawsze omija to dofinansowanie tongue_out
            • basha Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 19.08.13, 20:37
              Moja Maja idzie do 4 klasy. Dlaczego wykluczają tylko klasę IV????No w szoku jestem. Faktem jest, że kupiłam jej używane podręczniki, ale w przyszłym roku będzie to samo, skoro mówicie, że zamiast 5 klasy będzie szósta, czyli dofinansowanie otrzymają znowu rodzice tych samych dzieci, a ja figę z makiem. Gdzie tu logika???
              • przeciwcialo Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 29.08.13, 09:16
                Dla piatoklasisty musze kupic nowy komplet podreczników, bo nie ma mozliwości kupic uzywanych. To samo bedzie za rokm w szostej. Do gimnazjum juz tylko uzywane mam zamiar kupowac.
          • monia111175 przeciwcialo 24.06.13, 15:32

wiesz cois wiecej o wyprawce bez kryterium dochodowego dla wielodzied.???
            do mnie opedagod zadzwonila czy w tym roku tez bede korzystala z dofinansowania-i stwierdzila ze tez bedzie-ale w sumie nie wiem jakos jej nie wierze-bo w zeszlym roku ode mnie sie dowiedzialy(bez kryterium dochodowego)
            • babeth Re: przeciwcialo 25.06.13, 06:48
              Podpinam się pod wątek. Starać się będę dla 2 klasy- tu będę mieć faktury bo żadnej książki nie da się odkupić. I też dla 4 klasisty- częściowo książki odkupię z drugiej ręki. W zeszłym roku o ile dobrze pamiętam pisałyście że do refundacji nie trzeba mieć faktur. Jak wygląda sytuacja obecnie.
              • przeciwcialo Re: przeciwcialo 25.06.13, 17:52
                Podniesli progi dopłat, sa większe niż w zeszłym roku ale pani pedagog czeka na oficjalne dokumenty. Zbierzcie faktury i dowiadujcie się w szkołach kiedy dają dokumenty i do kiedy trzeba oddac. Mnie pani pedagog ma zawiadomic jak będa oficjalne decyzje.
                • przeciwcialo Re: przeciwcialo 25.06.13, 17:53
                  Dofinansowanie ma objąć dzieci z klas 1-3 i klase 5.
                  Jesli ktoś bierze zasiłki to może być inaczej więc trzeba pytac.
                  • aleksa51 Re: przeciwcialo 26.06.13, 17:24
                    ja znalazłam to i już myślę, że to będzie ostateczny kształt:
                    www.men.gov.pl/images/stories/Wyprawka2013/projekt%20-%20uzgodnienia.pdf
                    Wniosek jest taki, że opierając się na samej wielodzietności (zależnie do której klasy idzie dziecko bo dotyczy to tylko tych dzieci, które wymieniono w rozporządzeniu) można dostać dofinansowanie ale nie jest to pewne (do decyzji dyrektora szkoły) bo w tym roku może być tylko 5% takich przypadków (bez progu dochodowego) w szkole/gminie.
                    Czyli brać faktury, składać wnioski ale nie spodziewać się, że na pewno się dostanie.
                    • dzieciata.renata Re: przeciwcialo 23.08.13, 18:07
                      aleksa51 napisała:

> ja znalazłam to i już myślę, że to będzie ostateczny kształt:
                      > www.men.gov.pl/images/stories/Wyprawka2013/projekt%20-%20uzgodnienia.pdf
                      > Wniosek jest taki, że opierając się na samej wielodzietności (zależnie do które
                      > j klasy idzie dziecko bo dotyczy to tylko tych dzieci, które wymieniono w rozpo
                      > rządzeniu) można dostać dofinansowanie ale nie jest to pewne (do decyzji dyrekt
                      > ora szkoły) bo w tym roku może być tylko 5% takich przypadków (bez progu dochod
                      > owego) w szkole/gminie.
                      > Czyli brać faktury, składać wnioski ale nie spodziewać się, że na pewno się dos
                      > tanie.
                      Dokładnie, wszystko zależy od miejsca. Progi dochodowe są niskie nadal. W niektórych środowiskach na dofinansowanie z progu łapie się dużo osób, więc i te 5% to dużo ludzi. W innych nie ma prawie takich co się łapią z progu, np. 40 w całej szkole, więc na wielodzietność dofinansowanie dostaną maksymalnie 2 osoby.
    • dido_dido Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 15.07.13, 22:07
      Tutaj pojawiła się dziś informacja:
      wyborcza.pl/1,75248,14277631,_Wyprawka_szkolna_2013___Komu_dofinansuja_podreczniki_.html
      • basha Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 22.08.13, 21:49
        w dalszym ciągu nie rozumiem tego wyboru klas. 4 i 6 klasiści nie używają książek czy jak?
        • aka21 Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 23.08.13, 12:08
          Chyba chodzi o to, ze kl IV i VI mogą korzystać z używanych, a do I-III i V(nowa podstawa programowa) muszą być nowe.
          • barbie-torun Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 23.08.13, 14:38
            dofinansowanie także dla II gimnazjum bo od zeszłego roku rocznik 1999 idzie nowym programem
            • barbie-torun Uwaga - tylko do 5 września ! 23.08.13, 14:40
              tylko do 5 września należy składać do dyrekcji podania o dofinansowanie
              na stronach urzędów gmin-miast są stosowne formularze do wypełnienia
        • dzieciata.renata Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 23.08.13, 17:34
          A 1. i 3. klasa gimnazjum nie używa? A 1. i 3. klasa lo/technikum/zawodówki nie używa? A studenci?
          basha zrozum, że dofinansować wszystkich się nie da z powodu braku funduszy. Dofinansowanie dostają te dzieci, które nie mogą odkupić używanych podręczników od starszych roczników, czyli klasy 1-3 sp i rocznik 2002 (w tym roku 5. klasa sp), rocznik 1999 (2. klasa gimnazjum) i 1996 (2. klasa szkoły średniej), bo idą nowymi podstawami programowymi przez całą ścieżkę edukacji, więc cały czas, co roku będą mieli dofinansowanie.
          • monia111175 Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 23.08.13, 23:54
            smile
            mnie tam pasuje bo moj rocznik(dzieci)1996 od poczatku ida nowym programem
            Wniosek juz zlozylam-pani pedagog sama zadzwonila do mnie-zebym zlozyla,bo w tym roku tez bedzie bez kryterium(wielodzietnosc)
            A u corki standard-jeszcze nic nie wiedzasad
            • basha Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 26.08.13, 23:37
              no wlasnie, a mnie nie pasuje, bo argument, że mogę kupić książki używane do mnie nie przemawia. Nie powinno być ograniczeń ze względu na klasę. Podzielić fundusz na wszystkie klasy i już, bez sensu gadanie nowa podstawa , stara podstawa. Bo w przyszłym roku moje córka oczywiście znowu nie "załapie się" na dofinansowanie rządowe. Dzieci mają prawo do nowych podręczników, a rząd niech się wysili i zaoferuje dofinansowanie bez segregacji
              • barbie-torun Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 27.08.13, 10:49
                używane możesz kupić za 10-18 z a nowe 30-40 zł niestety\
                i tu zgadzam sie z ustawodawcą który to wymyślił
                • paula.kr2 Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 27.08.13, 17:37
                  Taaa,akurat.... mąż własnie wrócił z księgarni gdzie za używane podręczniki z 6 klasy zapłacili mu po 3 zł za sztukę (dostał 18 zł!!! ) a chcąc kupić używane do gimnazjum dla syna oferowali mu o 3-4 zł tańsze niż nowe (nowe 27-28 zł a za używki 24-25 !!!). To jest dopiero zdzierstwo!
                  Ręce mi opadły gdy za komplet książek dla trójki dzieci zapłaciłam prawie 1200 zł sad a gdzie zeszyty,wyprawka,plecaki ect.... i oczywiście na kryterium dochodowe się nie łapiemy! Zgroza! To woła o pomstę do nieba!
                  • przeciwcialo Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 29.08.13, 09:14
                    Ksiązki lepiej odsprzedac komuś a kupić na kiermaszu szkolnym.
                    • aleksa51 Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 29.08.13, 10:52
                      A ciekawi mnie pewna rzecz- przeglądałam pakiet mojej córki do 1 klasy SP. Niby jak by miał ktoś to od niej odkupić jeśli książki są zrobione tak, że się w nich uzupełnia- rysuje, pisze? To chyba sprytny trik tych, którzy na sprzedaży podręczników zarabiają.
                      • przeciwcialo Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 29.08.13, 23:02
                        Niektore pakiety maja podręczniki a ćwiczenia osobno. Mozna dokupic ćwiczenia do uzywanych podręcznikow.
                      • plater-2 Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 30.08.13, 01:28
                        No pewnie, ze trik ! Na dodatek korzystanie z ksiazki, ktora jednoczesnie jest ksiazka i cwiczeniami, jest dla dziecka bardzo niewygodne. Dziecko powinno rozlozyc ksiazke, szukac w niej potrzebnych informacji i wypelniac cwiczenia, ktore rozklada osobno.

Kolejnym trikiem jest drukowanie ksiazki na kredowym papierze.
                        • joa33 Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 02.09.13, 23:21
                          Czy jesli wypelnia sie wniosek o dofinansowanie ze wzgl na wielodzietnosc to trzeba tez wypelniac rubryke ile sie ma dochodu?
                          • barbie-torun wielodzietnośc- bez dochodów 03.09.13, 09:04
                            nie wpisujesz dochodów
                            dofinansowanie z kryterium - wielodzietność
                            • aleksa51 Re: wielodzietnośc- bez dochodów 03.09.13, 09:24
                              Jak napisałam w osobnym wątku- u nas wręcz trzeba wypełnić rubrykę z zarobkami i przynieść zaświadczenia - mimo że składam ze względu na wielodzietność i niepełnosprawność. Ale czy to legalne to już nie wiem.
    • plater-2 Re: 5 klasa szk.podst. i dofinansowanie do podr. 05.09.13, 11:51
      tygodnik.onet.pl/36,0,81371,dlaczego_mozg_lubi_bazgranie,artykul.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka