26.02.15, 16:11
Cześć Dziewczyny,
Podczytuję od dawna, ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać smile
Mam 3 synów 12-latka, 9-latka i 5-latka.
Marzy mi się co najmniej jeszcze jedno maleństwo i dużo o tym z mężem ostatnio rozmawiamy.
Mąż zaznał już "spokojnego' życia bo dzieci odchowane i mówi, że w końcu odetchnął pełną piersią a ja chcę się pakować w pieluchy, smoczki, nocne wstawanie itd. Z jednej strony racja, sezon pieluchowo-butelkowy już dawno za nami, życie zrobiło się wygodne (albo my) ale nie mogę powstrzymać chęci posiadania jeszcze dziecka-chociaż jeszcze jednego.
Mam 33 lata, mąż 37. Prowadzimy własną firmę w miejscu zamieszkania, ja pracuję w domu, mąż właściwie też. Mieszkamy na wsi, mamy duży dom, ogród, kury, gęsi (to moja pasja).
Zanim wyprowadziliśmy się z dużego miasta do maluteńkiej wsi, cały czas pracowałam zawodowo.
Najmłodszy urodził się z wadą nóżki i dał nam trochę popalić jak był gipsowany.
Zawsze marzyłam o dużej rodzinie. Miałam brata, który zginął tragicznie kilka lat temu. Zostałam sama. A całe życie namawiałam rodziców na duuuużo rodzeństwa.
Na niczyją pomoc liczyć nie możemy, ale przecież przy takiej różnicy wieku dam sobie radę...tak myślę.
Jestem po 3 cc-dystokia szyjkowa.
Doradźcie mi proszę,,,decydować się?
Obserwuj wątek
    • elmary Re: Witam :-) 27.02.15, 07:57
      No ale "do tanga trzeba dwojga", a z twojego postu wynika, ze tylko ty masz chęć powiększyc rodzinę. Co zamierzasz zrobić z tym fantem?
      • soa7 Re: Witam :-) 27.02.15, 17:59
        Dziękuję, że odpisałaś smile
        Czy to forum ma jakieś "czary-mary"? smile
        Dzisiaj mój mąż sam z siebie powiedział: "Wiesz co kochanie? Myślę, że powinniśmy mieć jeszcze jedno dziecko. Rodzina to najpiękniejsze co się w życiu ma"
        Byłam i jestem w szoku... Ale bardzo się cieszę.
        Średniak ma Komunię w maju a w czerwcu zaczynamy się starać smile No, kułam żelazo póki gorące wink
        Na pewno będę tu pisywać smile
        • elmary Re: Witam :-) 27.02.15, 23:01
          W takim razie gratuluje podjetej decyzji!
          A mój mąż zawsze powtarza, że wychodzą nam takie fajne dzieci więc powinnismy miec ich więcej wink
          U nas równiez w maju komunia. Starania o czwartą pociechę zaczniemy w marcu bo chciałabym, aby data urodzin lładnie nam się wpasowała.
          • soa7 Re: Witam :-) 28.02.15, 07:02
            Dziękuję smile
            To data urodzin wyjdzie mniej więcej na przełomie roku-jeśli uda się Wam za pierwszym razem, czego serdecznie życzę wink
            Ja chciałabym "być na chodzie" jeszcze na komunię. Ogólnie wszystkie ciąże znosiłam bardzo dobrze, ale lat mi przybywa i nie wiem jak będzie tym razem wink
            W jakim wieku masz dzieci?
            • elmary Re: Witam :-) 28.02.15, 20:08
              Fajnie by bylo gdyby nam wyszlo na grudzien. Ale nie wszystko da sie zaplanowac tak jak by sie chcialo.
              Moje dzieci mają 8, 5 i 1.
    • basia_8791 Re: Witam :-) 27.02.15, 19:37
      A jaką opinię na temat czwartej ciązy ma Twój ginekolog po 3 cesarkach to też warunki zdrowotne już nie te same jak po pierwszej. Ja sama jestem po dwóch CC i trezcia ciąza i operacja lekarka mówi ze może być ciężkie. Jak bylo w Twoim przypadku?
      • soa7 Re: Witam :-) 27.02.15, 21:38
        Trzecia ciąża przebiegła spokojnie, bez jakichkolwiek niepokojących stanów. Sama cesarka również bez komplikacji.
        Mój lekarz 2 lata temu powiedział, że jak byśmy chcieli to można jeszcze śmiało rodzić. Teraz mam inną panią doktor-ze względu na przeprowadzkę na wieś (do mojego lekarza mam za daleko) ale z nią jeszcze nie rozmawiałam o naszych planach-dopiero się do niej wybieram.
        Jestem raczej pozytywnie nastawiona i podbudowana pozytywną opinią mojego byłego lekarza.
        Wcześniej dużo słyszałam, że 3 cc to już ogromne ryzyko ale myślę, że to zależy od stanu po cięciu i wielu innych czynników.
        Jeśli pani doktor potwierdzi, że nie ma w moim przypadku przeciwwskazań to się odważę na czwartą ciążę wink
        • chubabubba Re: Witam :-) 28.02.15, 11:09
          Witajsmile
          Co do cc-ja jestem po 4, za niecale 4tygodnie bedzie 5cc.od strony stanu po cieciu-wszystkie ciaze bezproblemowe.wiadomo ze lekarze dmuchaja na zimne i traktuja takie ciaze jako bardzo wysokiego ryzyka ale ja sie trzymam tylko pozytywowwinkzreszta stan po cc w porownaniu z innymi problemami ciazowymi to pikus
          • undoo Re: Witam :-) 02.03.15, 00:12
            Jeśli nie będę zbyt ciekawa, to ile masz lat, Chubabubba?
            Trzymam kciuki za szczęśliwy poród smile
            • chubabubba Re: Witam :-) 02.03.15, 08:15
              Nie jestes-39 skonczone,za 6mcy 40 stukniewink
          • soa7 Re: Witam :-) 02.03.15, 11:23
            Chubabubba, życzę również szczęśliwego porodu. Też uważam, że lekarze często przesadzają i najważniejsze to trafić na przyjaznego lekarza.
            Ja jestem w takiej sytuacji, że będę miała zupełnie nowego gina, bo mój mieszka za daleko.
            Mój mąż stwierdził właśnie , że z tym czekaniem na starania w czerwcu to jednak bez sensu i nie ma na co czekać. Trochę zaczęło mnie przerażać tempo, jakiego nabrał... Bo najpierw miał opory, później rozmawialiśmy i rozważał a teraz nie chce czekać a wręcz nie może się doczekać. Faceci tak mają?
    • bibba Re: Witam :-) 28.02.15, 10:23
      witaj smile
      • soa7 Re: Witam :-) 28.02.15, 17:48
        Ja najchętniej rozpoczęłabym starania już teraz, ale za późniejszym terminem przemawia kilka spraw: komunia, chrzciny w rodzinie w kwietniu, chciałabym schudnąć jeszcze trochę przed ciążą, bo zawsze tyłam w ciąży dość sporo. I ostatni powód, że chciałabym spróbować "metody" na córeczkę. O tym nie myślę jakoś obsesyjnie, ale gdyby się udało to byłoby super smile
        Na tym forum jest naprawdę fajna atmosfera i cieszę się, że będę mogła się tu u Was udzielać smile
        • elmary Re: Witam :-) 28.02.15, 20:18
          To jeszcze raz ja wink Ja tez chcę się postarać o córkę wink
          No a do maja do komunii to jeszcze nie zdążyłybyśmy przytyc jakby udało się teraz.
          W sumie tez mam parę spraw które przemawiają za tym aby starania przełożyc o kilka miesięcy, ale na trzecie dziecko czekalismy dość dlugo, a wolałabym aby chociaż pomiędzy najmłodszymi była mozliwie najmniejsza róznica wieku. A najmlodsz tez juz nie jestem tongue_out
          • mama-misia a nie bałaś sie 3 cięcia i teraz oczywiśćie ? 05.03.15, 09:56
            Cześć, takie posty jak Twoje napawają mnie optymizmem smile
            Ja jestem po 2 cc i 2 poronieniach wczesnych ale zabiegowych (przyczyna znana już jest ok ) Minęło pół roku od ostatniej i 9 lat od 2 cięcia.
            Chiałabym zajśc teraz w marcu ale bardzo, panicznie wręćz sie boje sad jedna lekarka mnie nastraszyla konsekwencjami 3 cięcia i szok...potem byłam jeszcze dwuch innych oczywiście oni "pozwololi"
            Ja juz sama nie wiem czy tylko ja tak mam że tak wariuje czy inni też tak mają .Bardzo chcę tego dziecka ale oczywiście jak każda mama chcę żeby nic sie mi nie stało, a że mam tentencję do panikowana to sama sie nakrecam czytając o koplikacjach... choć wiem jakie to głupie. Jak Ty sobie poradziłaś , może ktoś z czytajacych doprowadzi mnie do pionu smile
            Pozdrawiam
            • tynka893 to i ja się witam:) 05.03.15, 10:50
              Cześć dziewczynysmile Podczytuję was jakiś czas ale chyba zacznę się udzielaćsmile
              Jestem młodą mamą prawie 7 letniego Filipa, prawie 4 letniego Wiktora i półrocznej Zosismile Do tego jako rodzina zastępcza wychowujemy 9 letniego Nikosiasmile
              Mam nadzieje że miło bedzie mi z wami tu przebywaćsmile
              • eva29 Re: to i ja się witam:) 09.03.15, 11:59
                Soa jestem w po do niej sytuacja co Ty. Mam 3 dzieci w sumie odchowanych bo 10, 7 i 3,5 I zaczęłam się zastanawiać nas 4 ale...... właśnie to ale. Trochę się boję. My też przeprowadziliśmy się 2 lata temu na wieś Ale dojeżdżamy do pracy do miasta. Męża większość dnia nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka