27.09.15, 18:07
Od pewnego czasu podczytuje właśnie to forum - co prawda czasami tu cichutko, ale i tak jest tu wiele cennych porad. Bardzo podoba mi się fajna atmosfera tutaj smile Skoro podczytuje to pomyślałam o ujawnieniu się smile Co prawda jestem mamą "tylko" dwójki dzieci ( dwóch cudnych synków jeden 2 l.i 3 m. a drugi 6 miesięcy) - mam jednak nieśmiałą nadzieje, że będę mogła Wami zostać i udzielać się na forum smile tym bardziej, ze nie mówię nie na trzeciego szkraba za jakiś czas... smile
Obserwuj wątek
    • nikus-ia Re: Witam :) 09.10.15, 19:06
      ojej ale tu pustki sad nikt nie pisze
    • rycerzowa Re: Witam :) 09.10.15, 23:10
      No, nie pisze, ale czyta! smile
      To pewnie z braku czasu.
      Z dzieciakami najfajniej jest, gdy takie małe, jak twoje, albo gdy całkiem podrosną.
      (Najfajniej - w sensie najluźniej).
      Zobaczysz za niecałe dwa lata, gdy twoje smyki zaczną się bić...
      Ale jednocześnie właśnie wtedy zaczną się razem sensownie bawić.

Jak twój starszy, jak traktuje brata?
      Właśnie tu, na forum, ktoś mnie uświadomił, że zachowania, określane przez nas jako zazdrość, mogą co innego znaczyć. Na przykład nasza trzylatka robiła to samo, co młodsza siostra, raczkowała, bawiła się jej zabawkami. To nie była zazdrość, tylko "poszukiwanie kontaktu", czyli towarzyskość.
      Aha, nie jestem młodą mamą, tylko babcią (wielodzietną, czy raczej wielownuczą).wink

Zatem pisz, dziel się doświadczeniem, dziel się swoją radością.
      Skoro marzysz o trzecim Budrysie, to forum jest dla ciebie.
      • nikus-ia Re: Witam :) 10.10.15, 20:18
        hej smile miło, że napisałaś smile starszy Mikołajek radzi sobie naprawdę dobrze rolą brata - gdy tylko mały zapłacze biegnie by mu przynieść zabawkę, co wieczór przychodzi potrzymać malucha przez chwilę za rękę itd smile oczywiście zdarzają się różne sytuacje (rzadko) ale zaskoczona jestem jak dobrze poradził sobie ź taką sytuacją smile
        Dziękuje za informację o tzw. zazdrości - dobrze wiedzieć o tym na przyszłość smile
        Trzeci maluch byłby naszym kolejnym szczęściem - jak dla mnie może być trzeci chłopak- nie mam parcia na córkę wink ( nie wiem dlaczego dziwi to wiele osób) Synkowie są fajni smile big_grin - niewielkie mam co prawda doświadczenie ale takie jakoś mam przeświadczenie smile dla mnie dziwne jest podejście ludzi, że trzeba mieć parkę ...
        To musi być fajne - bycie babcią wielodzietną smile smile
    • rycerzowa Re: Witam :) 10.10.15, 23:24
      Faaaajnie być babcią wielownuczą!
      Przekonasz się za jakieś 30 lat.smile
      Jak to pisał nasz noblista Izaak Singer - "Wnuki to czysty zysk!"

Co do płci kolejnego potomka, było wiele dyskusji na ten temat.
      Jasne, że nie ma sensu "mieć parcia" na córkę czy syna, tylko cieszyć się, że będzie, a potem cieszyć się, że zdrowe.
      "Parki" to nie ma sensu mieć, jak już - to dwie parki. Albo trzy!
      Naprawdę!
      W końcu to forum wielodzietnych, więc wolno mi to napisać.

Chłopaczki są fajne , dziewczynki słodkie, ale mieszane towarzystwo też ma swoje zalety.
      U jednej córki mam wnuków, u drugiej - wnuczki.
      Ciekawie jest obserwować, gdy są wszystkie razem, jak się uczą swoich odmienności, jak się nawzajem podziwiają. Szkoda, że mogą się spotykać tylko kilka razy w roku.

Gdy jestem z chłopakami, po kilku dniach mam wrażenie, że nie radzę sobie z nadmiarem testosteronu, gdy z dziewczynkami - z nadmiarem słodyczy.
      Żeby nie było - chłopcy są spokojni, a dziewczynki energiczne, wisusowate, ale jednak...
      • nikus-ia Re: Witam :) 11.10.15, 11:57
        No Twój post emanuje aż pozytywną energią smile smile fajnie się czyta takie posty smile dzieci to olbrzymia odpowiedzialność i spore wyzwanie ale dają tyle radości i szczęścia smile smile po za tym lubię wyzwania wink dlatego na tym forum tak podoba mi się atmosfera smile szkoda ze wiele osób jest zdziwiona już faktem ze mam dwójkę maluchów (cytat "tak dużo- dziś kobiety mające więcej niż jedno dziecko maja tak ciężko" ) normalnie szok big_grin
        • natalia433 Re: Witam :) 16.10.15, 10:58
          hej,
          ja kilka ładnych lat temu zaczęłam udzielać się tutaj jak miałam tylko dwoje dzieci wink musisz uważać bo wielodzietność bywa zaraźliwa...wink

pozdrawiam!
          • nikus-ia Re: Witam :) 16.10.15, 19:53
            oooo to tak jak ja w tej chwili big_grin ale by było ciekawie big_grin o taka czwóreczka to musi być całkiem wesoło i gwarno smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka