Dodaj do ulubionych

Łóżko piętrowe

01.12.05, 10:52
Szanowne Mamy Wielodzietne! Ja z tych sympatyzującychsmile)) Lubię Was
podczytywać, no może kiedyś dołączę - czas pokaże.
Póki co to mam pytanie dotyczące wieku dzieciaczków, które mogą spać na łóżku
piętrowym. Mamy córkę i syna (34 miesiące i 20 miesięcy) i zastanawiam się
kiedy można zrezygnować z dziecięcych (niemowlęcych) łóżeczek. Zyskalibyśmy
trochę cennego miejsca. Wierzę, że jesteście ekspertkami w tej dziedziniesmile))
Serdecznie pozdrawiam!

Agnieszka
Obserwuj wątek
    • eleanorrigby Re: Łóżko piętrowe 01.12.05, 10:57
      Była już gdzieś dyskusja o łóżku pietrowym,jak sobie przypomnę gdzie to wkleję
      link.Dużo rodziców z konieczności używa takich łóżeczek,ale generalnie jest
      zalecenie,żeby małe dzieci na nich nie spały,ze względu na możliwość
      upadku.Córka mojej koleżanki 8 letnia chciała w nocy pójść do ubikacji,zleciała
      i naderwała sobie wargę,skończyło się szyciem i bólem przez wiele dni.Pewnie,że
      jak w domu jest bardzo ciasno,to trudno,nie ma wyjścia,ale jak nie musisz to
      może lepiej poczekaj.
    • kasiask Re: Łóżko piętrowe 01.12.05, 11:47
      Moje dzieci zaczynały spać na piętrowych łóżkach gdzies w wieku około 4-5 lat.
    • joanka741 Re: Łóżko piętrowe 01.12.05, 11:57
      Podobno dopiero ok 6 roku zycia najbezpieczniej. Ale moja najstarsza zaczeła
      spac na pietrze w wieku 4 lat.
      Ale ona spi spokojnie, natomiast synek który aktualnie ma 4,5 roku, potrafi
      spasć z dolnego łózka, albo po godzinie spania mieć nogi na poduszce.
      z nim nie zaryzykuję...........
      Albo może dołozę drugą deske zabezpieczającą.
    • glupiakazia Re: Łóżko piętrowe 01.12.05, 12:42
      O, witamsmile
      Najstarsza przez krotki okres czasu spala na pietrowym, miala moze wtedy ok 3
      lat, ale lozko bylo wyposazone w specjalna deske oslaniajaca i uniemozliwajaca
      ladowanie metr czterdziesci nizejsmile
    • atta Re: Łóżko piętrowe 01.12.05, 13:22
      smile
      Z tego co widzę, to naprawdę jesteśmy ekspertkami - podstawowy mebel u
      wielodzietnych: łóżko piętrowe smile
      Moja córka zaczęła spać na górze w wieku 4 lat i 4 miesięcy (czyli od
      pojawienia się na świecie najmłodszej-wtedy staliśmy się wielodzietni smile ).
    • pewula Koniecznie Łóżko piętrowe? 01.12.05, 14:19
      Nie zaryzykowałabym łóżka piętrowego dla maluchów-mając na względzie te śpiące
      na górze. Przecież są inne, które mają na dole rozsuwaną szufladę-drugie łóżko-
      materac. W takiej wersji bezpieczniej, bo w razie czego "daleko nie zleci". Ja
      kupiłam takie w IKEA i sprawdzają się super.
      • nastka_7 Re: Koniecznie Łóżko piętrowe? 01.12.05, 15:19
        Moje dzieci zaczęły spać na piętrowym łózku jak miały jedno 3 lata 4 miesiące a
        drugie 4 lata 3 miesiące. I młodsze(3,4 l.) spało na górze. Ani razu nie spadł,
        a do tej pory chodzi w nocy się wysikać na śpiąco wink
        My poprosilismy o dodatkowa deske od strony pokoju dla bezpieczeństwa.
        Zamawialismy łózko pietrowe w firmie, która sie tym zajmuje. Potem jak będziemy
        chcieli możemy go rozłożyc na 2 osobne łózka...
    • mama_kasia Re: Łóżko piętrowe 01.12.05, 15:22
      Aka, witaj w tym miejscu smile
      Tutaj sobie poczytaj o łóżkach
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16714&w=21469890&a=21469890
    • marzek2 Re: Łóżko piętrowe 01.12.05, 15:42
      Ja już o tym pisałam, ale też nie pamiętam, kiedy był ten wątek więc napiszę
      jeszcze raz. My też mamy łóżko piętrowe, takie niskie (152 cm chyba) z Ikei.
      Ponieważ starsza śpi na górze, a to ona właśnie śpi niespokojnie i się rzuca
      mąż do barierki z Ikei dorobił jeszcze jedną, więc musiałabym chyba nie wiem
      jak nogę wyciągnąć w nocy, żeby spaść. Poza tym w miejscu dziury gdzie kończy
      się drabinka, mąż dorobił drzwiczki, otwierane do środka. WIęc gdyby nawet córa
      się przesunęła w stronę tych drzwiczek nie da się ich otworzyć na zewnątrz,
      więc nie wypadnie. Śpią tak już ponad rok i jest ok, jestem zadowolona. Jednak
      bez tych dodatkowych zabezpieczeń nie zdecydowałabym się na takie rozwiązanie.
      Na dole śpi młodsza córa, zaczęła tam spać jak miała 2,5 roku, jest nisko,
      parę razy zdarzyło się jej spaść na podłogę, ale nawet tego nie zauważyła i
      spała dalej. Dopiero ja gdy przyszłam w nocy karmić najmłodszego, potkęłam się
      o "coś" leżącego na ziemi smile)) Generalnie polecam takie rozwiązanie, ale z
      porządnymi zabezpieczeniami.

Gdybyś kiedyś chciała, mogę Ci podesłać zdjęcia z naszymi zabezpieczeniami.
    • aka21 Re: Łóżko piętrowe 02.12.05, 10:49
      Bardzo dziękuję, za wszelkie rady i namiary! Stary wątek przestudiowałam - Mamo-
      Kasiu dzięki! Mam nadzieję, że jakieś zmiany uda nam się w najbliższym czasie
      (szeroko pojętymwink)wprowadzić. Rozwiązanie Pewuli jest mi znane z mojego
      dzieciństwa, ale wówczas wykonanie mebli było takie sobie i kółka często się
      rozjeżdżałysad
      Nasze łóżko musi być dodatkowo, dość krótkie (chyba 190 cm). Mamy już
      upatrzonego takiego niewysokiego piętrusa.
      Marzek jeśli możesz, to proszę o zdjęcie na gazetowy.
      Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!
      Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka