Dodaj do ulubionych

kary fizyczne

21.04.07, 18:55
Jak zapatrujecie się na stosowanie kar fizycznych? Czy uważacie,że jest ona
czasem potrzebna?
PS to uzupełnienie do mojej pracy magisterskiej.
Obserwuj wątek
    • mamamonika Re: kary fizyczne 21.04.07, 21:49
      Anies - jakieś specyficzne targety do swojej ankiety wybierasz. Nie wiem, czy
      tu znajdziesz zwolenników lania w tyłek wink) Z mojej orientacji -
      problematyczne.
      Może "tradycyjne rodziny" nie mają dostępu do netu?
      • anies821 Re: kary fizyczne 21.04.07, 22:03
        I to jest minus podawania tematu pracy...
        Nie szukam tradycyjnych rodzin tylko pytam o zdanie smile
        • zuzanna56 Re: kary fizyczne 21.04.07, 22:09
          Jestem przeciw karom fizycznym.
    • mac62 Re: kary fizyczne 22.04.07, 08:06
      jestem przeciwna karaniu cielesnemu,ale święta nie jestem i kiedyś mi się
      zdarzało - teraz, choć dzieci przybyło a cierpliwości jest mniej - nie siegam
      po tak drastyczne metody ;
      próbuję wytępić u mojego męża atak na uszy chłopców (czasem się udaje)
      • jol5.po Re: kary fizyczne 22.04.07, 11:56
        mam zdanie jak mac (bez ostatniego zdania, o uszach)
        na forum, które jest zlinkowane na górze (wielodzietni.org) toczy się już któraś
        z kolei dyskusja o biciu, zdania sa podzielone i jest też sporo zwolenników
        fizycznego karania (każdy jednak rozumie go inaczej), ale i przeciwników.
        Zajrzyj Agnieszko tam. Tylko będziesz się musiała zalogowac, bo niektóre
        dyskusje widac dopiero wtedy.
        • embro1 Re: kary fizyczne 22.04.07, 13:52
          Jestem absolutnie przeciw karom fizycznym, mój mąż również, co oczywiście nie
          znaczy, że jestem święta, kilka razy zdarzyło mi się potrząsnąć dziećmi, uderzyć
          tez uderzyłam- Nataszkę 3 razy, Kajtka 2 razy i BARDZO sie tego wstydzę i zła na
          siebie jestem. Cżęsto krzyczę, le zasada jest zasadą- bić nie wolno i już.
          W przeciwnym wypadku, dlaczego karalne jest bicie dorosłych?
          Powołują się na dyskryminację ze względu na wiek jeśli chodzi o aborcję, a tu
          to nie jest dyskryminacja ze względu na wiek??? Ja bym z miłą chęcią np. takiego
          Pana Giertycha pozbawiła spodenek i na gołe pupsko sprawiła parę mocnych razów...
          • mac62 Re: kary fizyczne - do embro 22.04.07, 14:29
            o matulu- embro - to mogłoby być rozumiane inaczej trochę niż zamierzasz- albo
            ja już taka zepsuta jestem, hihihi

-zaklinam Cię - nie bij Giertycha !!! (ja też za nim nie przepadam, ale żeby
            tak zara bić)
          • anies821 Re: kary fizyczne 22.04.07, 14:29
            Myślę, że większość jest przeciw, bo bicie jest krzywdą.Co innego jest
            zdenerwować się i uderzyć, a co innego świadomie stosować taki system kar.
          • anies821 Re: kary fizyczne 22.04.07, 14:33
            Ja nie mam nic do Giertycha, mówię tu w kontekstcie tworzenia osobnych szkół
            dla uczniów kryminalistów. Wczoraj moja kolezanka opowiadała mi co się dzieje w
            gimnazjum do którego dano trzech trudnych uczniów. Ona sobie poradziła jakoś,
            ale spokojnie mogła dostać z doniczki, nie mówiąc o wyzwiskach o kurew itp
            Klasa ogólnie normalna, młodzież chce sie uczyć, ale lekcji nie da się
            przeprowadzić. Nie chciałabym by moje dziecko, które ma chęci do nauki miało
            uniemożliwione to przez jedną czy dwie osoby w klasie.
            • verdana Re: kary fizyczne 23.04.07, 13:39
              Ja jestem przeciwnikiem kar fizycznych. Dopuszczam je w sytuacj bezposredniego
              zagrozenia dziecka (pchanie łap do kontaktu, wybiegnięcie pod samochód), gdy
              chcemy na 100% powstrzymać jakeś skrajnie niebezpieczne zachowanie. Nigdy w
              celu nauczenia czegoś. Choć, przyanam, ze zdarzalo mi się dać klapsa, z czego
              dumna nie jestem.
              Zajrzyj na forum "Wychowanie w wierze". Znajdziesz tam całą grupę rodziców,
              ktore uważaja, ze dzieci nalezy bić - bić, nie dać klapsa w afekcie. To znaczy
              po uspokojeniu się rodziców i dziecka, już w normalnej atmosferze, kazać się
              dziecku polozyć i przylać mu. Byle nie ręką, jakimś narzędziem. Często
              podpieraja swój pogląd tym, ze to Biblia tak każe.
              Dyskusja jest sprzed chyba niespełna roku, więc będziesz musiała poszukać, ale
              warto.
              • anies821 Re: kary fizyczne 23.04.07, 18:02
                Dziękuję za odpowiedzi. Chciałam znać ogólnie opinie i argumenty.
              • mama_kasia Re: kary fizyczne 24.04.07, 12:02
                Podobnie jak Verdana myślę.

Z tym, że kochano Verdano na "wychowaniu w wierze" jest jednak zdecydowana
                mniejszość osób, o których piszesz sad To krzywdzące dla forum
                takie radykalne stwierdzenie z Twojej strony sad Szczególnie dla tych,
                którzy są tam mocno aktywni i mają poglądy podobne do Twoich, jeśli
                chodzi o bicie.
              • rycerzowa Re: kary fizyczne 24.04.07, 22:05
                > Zajrzyj na forum "Wychowanie w wierze". Znajdziesz tam całą grupę rodziców,
                > ktore uważaja, ze dzieci nalezy bić - bić, nie dać klapsa w afekcie. To znaczy
                > po uspokojeniu się rodziców i dziecka, już w normalnej atmosferze, kazać się
                > dziecku polozyć i przylać mu. Byle nie ręką, jakimś narzędziem. Często
                > podpieraja swój pogląd tym, ze to Biblia tak każe.

Malo tego! Zmuszaja biedne pacholeta do noszenia wlosiennicy i kleczenia na
                grochu !!!
              • mamamonika Re: kary fizyczne 25.04.07, 19:03
                Verdana - gdzie???
                Po takim poście mam ochotę wlać - ale nie dziecku sad(
    • anna_sla Re: kary fizyczne 25.04.07, 15:30
      Ja uważam, że klaps raz na jakiś czas jest potrzebny, ale być może mi jest
      potrzebny skoro nie umiem dziecka dobrze nauczyć tego czego chcę nauczyć.. ale
      jak mówię raz na jakiś czas i przyznam szczerze, że im więcej podczytuję różne
      fora i znajduję informacje jak i co zrobić, gdy... jest mi łatwiej kontrolować
      swoją wybuchowość.. no i nauczyłam się uciekać, hehe, jak czuję, że zaraz
      wybuchnę wybiegam do łazienki powarczeć lub kuchni i np. szybko zjadam
      czekoladkę i mija tongue_out
      • jol5.po Re: kary fizyczne 25.04.07, 16:52
        >szybko zjadam czekoladkę<
        ja też mam takie inklinacje (i adekwatne do nich biodrawink
        ale sposób dobry jak kazdy inny i jaki nieinwazyjny, a i dziecko na nim korzystasmile
        (gorzej, że przy 6 dzieciach to zmienia sie czasami w cała bombonierkę)
        • embro1 Re: kary fizyczne 25.04.07, 20:24
          "Zajrzyj na forum "Wychowanie w wierze"."

Mozna też zajrzeć na to forum wielodzietni.org/

też były ostatnio dyskusje, nawet niejedna... tylko nie wiem czy nie musisz sie
          najpierw zarejestrować, żeby je zobaczyć

eh jakos dziwny jest dla mnie fakt, że istnieją ludzie, którzy koniecznośc bicia
          czy klapsów w swoim przypadku i nieporadnośc w wychowaniu dzieci, czy też czasem
          zwykłe lenistwo- usprawiedliwiają wiarą...
          Dla mnie to jest właśnie policzek dla Boga tak się podpierać tym, że Bóg
          zapewnie też by sam bił swoje dzieci... i nam nakazuje...

ps. ja też czekoladki, a najbardziej delicje, mmmm smile))
          • verdana Namiary 25.04.07, 23:49
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=42178691.
            Tu sa namiary na jedną z kilku dyskusji na tym forum. W tych okolicach toczyły
            się jeszcze chyba ze trzy dyskusje na ten temat - poszukaj.
            Jednoczesnie przepraszam osoby, które sa nadal na "Wychowaniu w wierze", a były
            przeciwne karom fizycznym - jednak nie da się ukryć, ze zwolennikow tych kar
            było (i jest) na forum zaskakujaco dużo.
            • anies821 Re: Namiary 25.04.07, 23:56
              Wiem, że nikt z was nie chce tak naprawdę bić w żaden sposób, czytałam różne
              dyskusje na forach i wszyscy chcą dobra, to jest piękne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka