mulinka 13.05.05, 15:57 zeby to byl watek, gdzie wpisuje sie poprawnie slowa, ktore ...czesto piszemy z bledami? bledy robi KAZDY, ale niektore powtarzaja sie dosc czesto, wiec...moze warto je poprawic? (zanim cos wpisze, to poczekam na wasze opinie) ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dede1 Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:03 Ja wpisze slowo "Kat" w sensie taki kat do ktorego stawia sie dzieci w szkole jak sie zle zachowuja. Zauwazylam w swoim poscie, ze napisalam to slowo z bledem. Prawdopodobnie wplyw meza pracujacego w banku i czestotliwosc uzywania slowo konto (bankowe oczywiscie). Watek ciekawy. Czasem popelnia sie bledy przez przeoczenie - pol biedy wtedy. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:06 No o co ci chodzi? Ja juz umiem pisac : buCHalteria i za Tamsin CHanba P Dajcie wy mi swiety spokoj z ortografia. Ostatnio oprUcz napisalam i co ? Zawalil sie komus swiat. Zaraz przyjdzie Abere i zerwie ze mna stosunki towarzyskie, bo ona nie znosi jak ktos mowi: poszlem . Hi hi Pocalujcie mnie w nos Odpowiedz Link
elagrubabela Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:12 Nigdy nie wiem - harowka czy charowka - zadne nie wyglada dobrze wiec unikam uzywania ale moze teraz sie dowiem i zaczne korzystac w tekstach Czasem tez mam klopot z razem czy oddzielnie, szczegolnie nie z przyslowkami czy innymi imieslowami, jakis przyklad moze mi sie pozniej przypomni. Najgorzej to z literowkami - to samo mam po angielsku - te tzw. "czeskie bledy" - przestawAInie liter - okropnosc. Wszystko z pospiechu i niedbalstwa - wstyd Elka PS. A ktos wie, czemu one "czeskie" - te bledy? E. Odpowiedz Link
mon101 Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 20:33 Tego to i ja nie znosze mimo wrodzonej tolerancji) Odpowiedz Link
abere8 Re: a co myslicie o tym 14.05.05, 01:43 asia.sthm napisała: > Zaraz przyjdzie Abere i zerwie ze mna stosunki towarzyskie, bo ona nie znosi > jak ktos mowi: poszlem . Poszlem to jeszcze zniose, bo zbyt czesto sie nie zdarza, ale nienawidze "wziaSc" albo jak ktos mowi "ubrac sweter". Ubrac to mozna dziecko w cos albo choinke. Bo jak cos takiego widze albo slysze, to tak jakby ktos paznokciami po blasze przejezdzal, mam gesia skorke od tego. Tak samo w angielskim - ludzie nie potrafia tu apostrofow uzywac i przychodzi na przyklad wyciag z konta, na ktorym jest napisane "this months statement", a dalej powiedzmy "five month's". Normalnie krzyczec mi sie chce. Czytalam ksiazke "Eats, shoots and leaves" i nasladuje teraz autorke - jak gdzies widze taki blad, to go poprawiam flamastrem czy dlugopisem Ale Tobie, Asiu, chyba nawet takie bezecenstwa bym wybaczyla (chociaz na stronie pewnie staralabym sie wyprostowac Twe pomylki) Odpowiedz Link
triskell Re: a co myslicie o tym 14.05.05, 05:20 abere8 napisała: > albo jak ktos mowi "ubrac sweter". Są jeszcze lepsi giganci, ktorzy "ubierają" SWETR . Odpowiedz Link
gherarddottir Re: a co myslicie o tym 14.05.05, 21:51 ha ha ha z tym ubierac swetr to powiem szczerze, duzo osob tak mowi, szczegolnie na wschodzie Polski Odpowiedz Link
iwo19 Re: a co myslicie o tym 17.05.05, 00:48 Oj myslalam ze tylko z ortografia mam problemy.A moja gramatyka jest spoko.A tu co? ja zawsze ubieram sweter(nie swetr)i jestem hahahaha ze wschodu Odpowiedz Link
triskell Re: a co myslicie o tym 17.05.05, 00:52 iwo19 napisała: > Oj myslalam ze tylko z ortografia mam problemy.A moja gramatyka jest spoko.A tu > > co? ja zawsze ubieram sweter(nie swetr)i jestem hahahaha ze wschodu Sądzę, że to bardziej błąd leksykalny, niż gramatyczny, a poza tym robi go tak dużo osób, że pewnie niedługo wyrażenie "ubierać spodnie" (żeby już nie mącić z tym swetrem) zostanie uznane za poprawne . Odpowiedz Link
asia.sthm Re: a co myslicie o tym 14.05.05, 13:15 > Ale Tobie, Asiu, chyba nawet takie bezecenstwa bym wybaczyla (chociaz na > stronie pewnie staralabym sie wyprostowac Twe pomylki) Bardzo dziekuje, bede sobie pozwalac teraz do upojenia...a poniewaz zimno, to ide ubrac swetr , tfu, wziasc cos na grzbiet, tfu, ide obdziac kadlub Aberku, ty tez sie obdziej bo u was zima przeciez . Odpowiedz Link
gherarddottir Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:13 ja robie pewnie mase bledow...nie wiem dlaczego? bo w szkole mialam piatke z ortografii he he he Odpowiedz Link
mulinka Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:23 w takim razie na pewno mozna ten watek skasowac bo okazal sie naprawde niepotrzebny a ja z powrotem do kata ) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:29 Stoj w tym kacie - koncie bo i ja tam sobie jeszcze postoje za pyskatosc. Wez musztardowke i cos na ruszt wrzucic, reszte mam Odpowiedz Link
mulinka Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:33 he,he z musztardowka sie nie rozstaje buziak! Odpowiedz Link
mulinka Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:34 niedobor jodu daje mi sie we znaki, wiec sie kawiorem od rana obzeram moge sie podzielic Odpowiedz Link
asia.sthm Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:47 To dobrze, bo chyba tez na niedobor tego jodu cierpie. Strasznie mi sie zachcialo.. szampan odpada. Pijemy musujace biale wino pod ten kawior w kacie- koncie. Twoje zdrowie Mulinko i wszystkich ortograficznych asow - asiow Odpowiedz Link
mulinka Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:52 ) zdrowko Kochana! ten niedobor jodu, to cholernie wygodna rzecz Odpowiedz Link
a.polonia Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 16:59 no to ja sie przyznam nigdy nie wiem ZADKO czy RZADKO a w szkole bylam najlepsza z ortografii, nawet na olimpiady mnie wysylali, hehe i tak jak abere, nie cierpie jak ktos mowi poszlem )))) Odpowiedz Link
elagrubabela Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 17:03 a.polonia napisała: > no to ja sie przyznam > nigdy nie wiem ZADKO czy RZADKO > a w szkole bylam najlepsza z ortografii, nawet na olimpiady mnie wysylali, hehe > i tak jak abere, nie cierpie jak ktos mowi poszlem )))) Udalo mi sie zapamietac, ze jest ZADEN ale RZADKO. Latwiej zreszta pamietam, ze zaden jest przez "z" z kropka wiec gdy pisze rzadko, wiem, ze jest inaczej niz zaden Pogmatwane to okropnie ale kto to wie jak sie zwoje w mozgu ukladaja E. Odpowiedz Link
jan.kran Re: a co myślicie o tym 13.05.05, 17:46 Harówka (to do Eli) Ja mam strasznie. Chyba wybrałam zły zawód , powinnam zostać korekorka))) Do większości rzeczy jestem tępa np zapamiętanie sumy kątów w trójkącie przekracza mój rozum. Ale mam wrodzone trzecie oko do błędów ortograficznych. We wszystkich językach nawet tych których nie znam. Potrafię znależć błąd w tekście angielskim choc nigdy się tego języka nie uczyłam. Nie wiem niekiedy JAK napisać po angielsku ale widzę źe jest źle napisane. Jako osoba starannie wychowana nie ośmielam się zwracać innym uwagi więc możecie zostawić ten wątek dla mnie i będę korygować krygując się jaka jestem mądra:-ppp Ktoś cos mówił o mósztardufce ? Mam dzis cabernet. Proszę bardzo. Możecie zajrzeć na to forum. Ja tam bez zapasu chusteczek do wycierania kompa nie wchodzę Ale nie piszę , bo nie umiem tak ładnie... Kran. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20430 Odpowiedz Link
jan.kran Re: a co myślicie o tym 13.05.05, 17:48 korekorką ,hihi... ale piszę na kompie jednym palcem... troche ciężko mi idzie... K. Odpowiedz Link
mulinka Re: a co myślicie o tym 13.05.05, 17:57 hi,hi obsmialam sie fajne tamte forum jest Odpowiedz Link
ulinha Re: a co myślicie o tym 13.05.05, 18:02 Ja do teraz nie wiem jak napisac "na pewno" czy "napewno" i "na prawde" czy "naprawde" wiem ze jedno jest razem a jedno osobno, ale ktore to juz nigdy nie wiem)) Odpowiedz Link
elagrubabela Kran :) 13.05.05, 18:34 Uprzejmie dziekuje - moze zapamietam i bede uczciwie harowac jak rzadko zeby mi naprawde zaden nie zarzucil obijania sie z kata w kat i zebym na pewno zasluzyla na musztardowke caberneta Elka Odpowiedz Link
ola1973 Re: Kran :) 13.05.05, 19:53 na pewn(o)- (o)sobno nap(r)awde-(r)azem -Mi to pomoglo. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: a co myślicie o tym 13.05.05, 18:52 odkad skonczylam 30 lat zaczely sie moje problemy z ortografia mam problem z humorem-chumorem, skad- zkad, napewno-na pewno, naprawde-na prawde itd ))))) Odpowiedz Link
semantics Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 18:57 Mulinko, czym objawia sie niedobor jodu? Moze tez sobie kilka rybich jaj wtrzachne? Odpowiedz Link
mulinka Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 20:16 Semi, u mnie to guzki na tarczycy bola cholery czasem (glownie jak sie robia) ale aplikuje sobie wtedy podwojnie (bo pojedynczo jadam regularnie) "jodit" i wtedy miewam wielkie apetyty na rybe (za ktora normalnie nie przepadam), rybie jaja, lobsterki i takie tam a...czasem dobrze jest po prostu pomarudzic, ze jodu brakuje i...pora na lobstera ) Odpowiedz Link
nataasza Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 22:16 Udalo mi sie zapamietac, ze jest ZADEN ale RZADKO. Latwiej zreszta pamietam, ze zaden jest przez "z" z kropka wiec gdy pisze rzadko, wiem, ze jest inaczej niz zaden Pogmatwane to okropnie ale kto to wie jak sie zwoje w mozgu ukladaja E. To jest rowniez moj sposob na te dwa wyrazy Do wiele innych niestety nie znalazlam klucza, za co wrazliwszych przepraszam natasza Odpowiedz Link
a.polonia Re:Ela, w sprawie zaden i rzadko! 13.05.05, 22:37 dziekuje kochana, tez bede w ten sposob rozumowac )) bo do tej pory zdarzalo mi sie napisac np. nieczesto w zamian hehe )))) a, i jeszcze mam problem z w ogole ) (wogole?) Odpowiedz Link
bietka1 Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 22:41 Oooo, niech ten watek , prosze, zostanie, bo ja mam czesto watpliwosci i nie mam gdzie ich rozwiac... Qrcze, a teraz nic mi nie przychodzi do glowy... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 22:42 Mulinko !! slyszysz mnie??? Wylazimy z tego konta. Watek bardzo przydatny i ja juz sie nie czepiam. Zawsze tu sie zapytam zanim cos napisze P Buzka dla Jozka. Odpowiedz Link
mulinka Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 23:17 ufff Asiu, to odetchnelam z ulga wylazimy! ) Odpowiedz Link
bietka1 Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 23:44 To jak to jest z tym 'nie' z imieslowami? 'Nie czesto' czy 'nieczesto'? Odpowiedz Link
abere8 Re: a co myslicie o tym 14.05.05, 01:34 bietka1 napisała: > To jak to jest z tym 'nie' z imieslowami? > 'Nie czesto' czy 'nieczesto'? Jak z imieslowami, to nie wiem, bo byly jakies zmiany, kiedy juz skonczylam nauke w szkole, ale czesto to nie imieslow, tylko przyslowek chyba... Wydaje mi sie, ze nieczesto pisze sie razem, chyba ze chcesz podkreslic "nie czesto, tylko rzadko". A propos "rzadko", to odkad pisze na forach, zaczelam sie gubic i musze chwile pomyslec, kiedy pisze "rzadko", "zaden" i "rzadzic". Na szczescie jestem wzrokowcem, wiec jak juz napisze z bledem, to od razu go widze Odpowiedz Link
bietka1 Re: a co myslicie o tym 16.05.05, 23:45 Ojejku, jasne Abere, chodzilo mi o przyslowki. Dzieki za odpowiedz Tzn., ze 'nie' z przyslowkami zawsze razem? Ale 'nie najlepiej' osobno? ( Ale, czy to w ogole przyslowek?) Odpowiedz Link
triskell Re: a co myslicie o tym 13.05.05, 23:54 U mnie to głównie literówki. Np. jak piszę na klawiaturze po angielsku, często zamiast the wychodzi mi hte. Piszę dwoma palcami, ale i te czasem się gubią . Odpowiedz Link