Dodaj do ulubionych

kosmetyk na 5+

08.08.05, 11:13
Obserwuj wątek
    • rita78 Re: kosmetyk na 5+ 08.08.05, 11:16
      peeling z kawysmile
      dla mnie hit sezonu- dzieki dziewczyny!
      • agniecha_r Re: kosmetyk na 5+ 31.05.06, 16:02
        a czy moglabym prosic o "przepis" na ten peeling? smile Strasznie ciezko mi jest
        znalezc go w otchlani poprzednich watkow smile
        • agniecha_r Re: kosmetyk na 5+ 31.05.06, 16:07
          juz znalazlam wink
          • sylwek07 peeling z kawy......... 31.05.06, 16:08
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16726&w=26860240&wv.x=1&a=26860240
          • asia.sthm Peeling z kawy 31.05.06, 16:09
            dla pewnosci powtorzmy tu smile))

Peeling z kawy - polecam!
            triskell 24.07.05, 09:58 + odpowiedz

Szukając tych wszystkich dietowych takich różnych, natknęłam się przy okazji
            na wzmiankę o peelingu z kawy. Wypróbowałam już dwa razy i ... rewelacja!
            Nigdy jeszcze nie miałam tak miękkiej skóry, no może w wieku niemowlęcym, ale
            później to już nie. A jak ładnie pachnie!

Ja wykorzystuję zużytą kawę z ekspressu (fusy), mieszam to z ok. łyżeczką
            cynamonu, odrobiną sproszkowanego imbiru, do tego jeszcze trochę oliwy z
            oliwek i/lub żelu do mycia ciała (o komponującym się z pozostałymi składnikami
            zapachu, ja użyłam waniliowego, ale może być np. migdałowy, nawet
            pomarańczowy...). Wiem, że ludzie używają też np. śmietanki, zapachów do
            ciast... Mieszankę wcierać w ciało przez ok. 10 minut, potem spłukać ... i jak
            chłop zaraz nie będzie chciał tulić, to coś z nim nie tak wink.

Uprzedzam, że jest po tym trochę kawy na ścianach, ale jak ktoś ma zasłonkę to
            da się szybko zmyć smile.
    • kociaszek Re: kosmetyk na 5+ 08.08.05, 11:16
      ktory z kosmetykow w waszej kosmetyczce zasluguje na ta ocene? jakies male cudo, ktore warto miec?
      zaczynam: Sephora: Nourishing cuticle oil, oliwka w olowku z pedzelkiem (mozecie to sobie wyobrazic?)
      do suchych skorek...applikuje codziennie w autobusie...pieknie pachnie...
      • kociaszek Re: kosmetyk na 5+ 08.08.05, 11:18
        pomylilam sie ostatnio i zamiast cynamonu do peelingu z kawy dosypalam curry i za duzo soli...bylo
        zabawnie...
        z tych kosmetykow to biala kredka do paznokci...wiecie jaka?
      • asica74 Re: kosmetyk na 5+ 08.08.05, 16:48
        odkrylam bedac we wloszech olejek ze slodkich migdalow. Nadaje sie niemal do
        wszytskiego. Obecnie uzywam go zamiast kremu. I jeszcze pieuknie pachnie
        • tora99 Re: kosmetyk na 5+ 14.08.05, 06:19
          oj, ja tez go bardzo lubie, polozna polecala mi go dla marty jak tylko sie
          urodzila, a potem go sobie pozyczylam od mojego niemowlaczka i tak jest z nami
          do tej pory ;o))
    • ponponka1 czysty kolagen 08.08.05, 12:29
      Uzywam juz pol roku. Wygladzil lekkie zalamania w kacikach oczu - teraz jak sie
      smieje to nie zostaja mi bruzdy! Poza tym rewelacyjny na sucha skore, male
      odbarwienia pigmentowe......wszyscy uzytkownicy widza poprawe skory smile Ja uzywam
      grafitowego - bo najtanszy i tak skutecny jak i diamentowy
      www.kolagen.org.pl/index.html
      Cmok (jaki smok?)
      • kociaszek Re: czysty kolagen 08.08.05, 13:05
        ponponko, a ile masz lat? przepraszam za niedyskrecje? bo nie wiem czy juz wlaczac takie specyficzne
        kosmetyki...
        tani ten kolagen nie jest, na ile starcza butelka 50ml?
        • kociaszek Re: czysty kolagen 08.08.05, 13:11
          ponponko, a kupujesz go w PL?
          • ponponka1 Re: czysty kolagen 08.08.05, 13:49
            Wiek - ja juz powinnam bo 30 przekroczylam kilka lat temu smile
            Ja mam butelke 100 ml (129 PLN) i wykorzystalam raptem ok 1/4 - ale ja smaruje
            tylko strefe pod oczami i kaciki wokol nosa i ust - tam gdzie pojawiaja sie
            pierwsze zmarszczki. Mialam suche lokcie - po miesiecznym smarowaniu raz
            dziennie - juz nie mam smile Na ten kolgen nalezy uzywac kremu nawilzajacego -
            kolagen jest po prostu ekstra "bomba" smile
            Kupuje w Polsce od mojej sasiadki, ktora jest dystrybutorem. Kolagen jest
            wrazliwy na temeprature. Wystarczy chwila nieuwagi, np. wystawienie na 30
            stopniowy upal i robi sie zupa sad. Dlatego buteleczka jezt w kartoniku
            wypelnionym styropianem smile Ale na przyszlosc kupie mniejsze 50 ml opakowanie
            srebrnego...
            Jesli nie masz zmarszczek to kup sobie 30 platynowego - spokojnie wystarczy na
            dlugoooooooo

Cmok (jaki smok?)

• kociaszek Re: czysty kolagen 08.08.05, 15:27
              sedeczne dzieki, ja mam prawie po 30!!! wiec zaczynam myslec o wlaczeniu czegos wiecej niz tylko
              kremu pod oczy...dla zamozniejszych polecam anti-gravity pod oczy Clarinsa...drogi, ale wydajny...
              ponponko, czy wiesz cos na temat stosowania tego kolagenu u osob z luszczyca? moj M ma i moze by
              pomoglo...
              • rita78 Re: czysty kolagen 08.08.05, 17:50
                a ja jeszcze polecam krem do rak. mialam ostatni jakies parszywe uczulenie po
                ktorym skora z dloni zaczela mi zlazic jak wezowi i pani w aptece sprzedala mi
                krem GARNIER Skin Naturals do rak zniszczonych. Cena boska bo 7 zł w Polsce a
                efekt wygładzajacy znakomitysmile
            • thorgalla Re: czysty kolagen 12.08.05, 13:04
              Ale mnie zastrzelilas z tym wiekiem.
              Chyba nie doczytalam gdzies,ze ile masz lat (chyba,ze nie pisalas) ale nigdy
              bym nie powiedziala,ze jestes starsza odemnie.
              Wygladasz na 25,przysiegam,ze nie na wiecej.
              Widocznie kolagen pomaga!!
              Kupie przy nastepnej bytnosci w Polsce.
              • triskell Re: czysty kolagen 13.08.05, 00:24
                thorgalla napisała:
                > Ale mnie zastrzelilas z tym wiekiem.
                > Chyba nie doczytalam gdzies,ze ile masz lat (chyba,ze nie pisalas) ale nigdy
                > bym nie powiedziala,ze jestes starsza odemnie.
                > Wygladasz na 25,przysiegam,ze nie na wiecej.

Dokładnie tak, Thorgalla. Ja już pisałam Ponponce w albumie, że Ania pytała
                mnie, które urodziny Ponponki obchodziłyśmy w ubiegły weekend i ja z pelnym
                przekonaniem powiedziałam, ze 25 lub 26 smile.
    • triskell Re: kosmetyk na 5+ 08.08.05, 21:11
      Peeling z kawy zdecydowanie przoduje smile. A jeśli chodzi o kosmetyki kupne, to
      ostatnio uwielbiam zapach kremu na dzień Happyderm L'Oreala. Moim zdaniem
      pachnie truskawkami, choć nikt się tu ze mną nie zgadza.
      Brokatowe cienie Sephory - uwielbiam.
      • marta_midwest Re: kosmetyk na 5+ 08.08.05, 21:26
        Triskell, a ten truskawkowy to mocno nawilzajacy? Bo ja szukam jakiegos
        przystepnego cenowo dobrego kremu nawilzajacego.
      • thorgalla Re: kosmetyk na 5+ 12.08.05, 13:06
        Triskel,czy chodzi o ten krem??
        www.wizaz.pl/produkty/baza/censura.php?tsid=1&csid=41dbf3af4b32e4b659d6fd5bedf8cc43&&cmd=details&itemid=10019
        • triskell Re: kosmetyk na 5+ 13.08.05, 00:15
          thorgalla napisała:
          > Triskel,czy chodzi o ten krem??

Tak, o ten. smile Widzę, że na stronie do której link podałaś, są na jego temat
          różne opinie. Jednak dobór kremu to sprawa bardzo indywidualna i to, co sprawdza
          się u jednej osoby, wcale nie musi sprawdzać sie u innej.

Ja mam tą wersję z pompką i popieram to, o czym często wspominały osoby w
          recenzji z Twojego linka: krem jest bardzo lekki, wchłania się prawie
          natychmiast (nie muszę czekać parę minut przed wykonaniem makijażu) i ma
          naprawdę przyjemny (moim zdaniem) zapach. Ktoś go określił jako trochę malinowy,
          mnie skojarzył się z truskawkami lub poziomkami.

W tych recenzjach często dziewczyny wspominały, że do kupna tego kremu zachęciła
          je reklama. Ja reklamy nie widziałam, nawet nie miałam pojęcia, że była. W
          czerwcu użyłam tego kremu parokrotnie u mojej przyjaciółki Charlotte w Warszawie
          i tak mi się spodobał, że po przyjeździe do Wrocławia też sobie kupiłam.
          • thorgalla Re: kosmetyk na 5+ 13.08.05, 19:29
            Triskel,melduje,ze dzisiaj zakupilam owy krem,od jutra zaczynam stosowanie.
    • marta_midwest Re: kosmetyk na 5+ - pytanie 08.08.05, 22:19
      Ja moge dodac od siebie "Miracle Foot Repair Cream" na popekana, zniszczona
      skore na stopach, wielka tuba za $9.99 Smaruje sie od kilku dni i widze znaczna
      poprawe. Przedtem probowalam inne specyfiki, m.in. Dr Scholl i nie dzialaly.
      A teraz mam pytanie - czy zetknelyscie sie z jakims dobrym kremem na cos co sie
      chyba nazywa "sun damage"? W zeszlym roku po doslownie 3 krotkich wizytach w
      solarium wyszly mi na twarzy (dobrze ze tylko z jednej stronysmile takie brzydkie
      jasno brazowe plamy, i nie chca zniknacsad A teraz po pobycie na sloncu
      oczywiscie sie pogorszyly. Szukam wiec pomyslu na "wybielenie" tego paskudztwa.
      • monhann2 Re: kosmetyk na 5+ - pytanie 08.08.05, 22:23
        Marta, pociesz sie, ze te plamy zbledna na jesieni. Musisz uwazac czym sie
        smarujesz wychodzac na slonce. Tez tak kiedys mialam, ze od kremu pod oczy,
        ktorym sie smarowalam rano wyskoczyly mi takowe. Ale jakos potem zbledly i mam
        spokoj.
        Wiem, ze kiedys znajoma kupowala taki krem na sun damage firmy Estee Lauder,
        ale to chorerstwo jest piekielnie drogie.
        • marta_midwest Re: kosmetyk na 5+ - pytanie 08.08.05, 22:58
          Dzieki Monhann, masz racje, troche bledna, ale tylko troche, musze je pokrywac
          fluidem zeby nie bylo widac. jak nie znajde nic tanszego i wyprobowanego to
          bede musiala popytac o ten Estee Lauder. Zeby tylko byla gwarancja ze
          zadziala...
        • kociaszek Re: kosmetyk na 5+ - pytanie 08.08.05, 23:39
          marta, a bierzesz pigulki hormonalne? bo czesto przebarwienia po sloncu pojawiaja sie u osob ktore
          takowe biore...
          odwolaj sie do metod prababci i poprobuj wybielic papka z ogorka...ja czesto robie siebie taki
          tonik...zetre kawalek ogorka i odsacze sok do tego kropelka cyryny i oliwki...
          • malpka108 Re: kosmetyk na 5+ - pytanie 09.08.05, 01:54
            Marto, czy znasz moze Lighten up undereye cream Avonu? Na since i przebarwienia
            skory? Ja mam gleboko osadzone oczy i czesto zasinione, to podzialalo i
            rozjasnilo tez inne przebarwienia. Caly problem w tym, ze podzialalo za dobrze
            a ja z natury mam przezroczysta skore i bardziej widac naczynka krwionosne,
            zgroza sad LOL
            Caluski
            • marta_midwest Re: kosmetyk na 5+ - pytanie 09.08.05, 06:00
              Dzieki dziewczeta za rady! Pigulek nie biore, wiec to nie z tego powodu.
              Wyprobuje sposob babciny z ogorkiem, jak ni epomoze rozejrze sie za
              dystrybutorem Avonu, musi tu gdzies jakis byc. Troche mnie Malpko
              przestraszylas tymi naczynkami, ale te plamy sa na skroni i brzegu policzka, a
              tam chyba duzo naczynek nie ma wiec ryzyko niewielkie.
              Buziaki
    • mysiulek08 Re: kosmetyk na 5+ 09.08.05, 03:13
      Moj hit, to olejek z rosa mosqueta, cudo po prostu smile Pachnie jak powinien
      olejek, doskonale nawilza i natluszcza, goi male ranki, wszelkie suchosci,
      otarcia, lokcie pieknie naprawil. Jest cala gama kosmetykow, od mydla po
      szampon. Drugi hit, to Elicina, krem z wyciagiem ze sluzu slimaka wystepujacego
      tylko tutaj (podobnie jak rosa), likwiduje niewielkie rozstepy, zmarszczki,
      blizny, przebarwienia. Jest "suchy" w uzyciu i dlatego nalezy nalozyc chwile po
      aplikacji specyfik nawilazajacy, ja stasujac kuracje Elicina uzywam
      wspomnianego olejku.
      Przed kremem antigravity Clarinsa i lifingujacym pod oczy Estee Lauder
      ostrzegam! Mnie narobily takiego balaganu pod oczyma, ze strach, wrecz obudzily
      zmarszczki! A mialam tylko jedna, uparta, coz 40 na karku. Za to polecam
      Shiseido, w kazdej postaci.
    • myszka888 Re: kosmetyk na 5+ 09.08.05, 04:22
      A moj ulubiony to: Pur Désir de Lys Sensual Body Lotion

Lekki, ladnie sie wchlania, a o zapachu, ktorego po prostu nie moge sobie
      odmowic!
      smile
    • mon101 Re: kosmetyk na 5+ 09.08.05, 20:03
      Z Polski przywoze Krem Maska Rozany Dermiki. Mam bardzo sucha skore, krem
      uzywam zima na noc a latem jsako maseczke dwa razy w tygodniu, pachnie cudownie
      rozami!
      • wiwi1 Re: kosmetyk na 5+ 09.08.05, 20:31
        Jakos wieksze zaufanie mam do polskich firm i jesli moge to przywoze sobie
        kosmetyki z Polski.
        Moje ulubione to krem pod oczy nawilzajacy firmy Dermedic i krem nawilzajacy do
        twarzy firmy Iwostin.
        Wyczytalam o nich na forum Uroda i jestem bardzo zadowolona, tymbardziej, ze
        cenowo sa bardzo przystepne, zwlaszcza Iwostin
    • katlia Re: kosmetyk na 5+ 09.08.05, 21:02
      Nowy wyrob Clarins Paris z nazwa UV Plus Protective Day Screen (SPF40)
      Lekki plyn, uzywa sie razem z ulubionym moisturizer (mozna tez bez.) Chroni
      skore przed sloncem, pollution, dymem, i bardzo tez wyrownuje i polepsza widok
      foundation.
      Drogi
      • greentea2 Re: kosmetyk na 5+ 09.08.05, 21:22
        Dodam baze od siebiesmile
        Shu Uemura w piance SPF 17, poprawia wyglad cery, trzyma swietnie makijaz. Juz
        trzy zuzylam.
        Olejki do mycia twarzy tej samej firmy, szybko, skutecznie i nie wysuszaja.
        Organic pharmacy, wszystko dobre.
        Lakier do paznokci kolor precious Chanel, bardzo dobrze sie trzyma i naklada,
        ladny transparentny odcien.
        Kremy do opalania Clarinsa, znakomicie chronia.

Nie jestem w stanie wszystkich wymienicsmile
        • werata Re: pytanie na 5+ ;-) 10.08.05, 01:28
          Dodam do tej listy "Kremowy olejek pod prysznic" Nivea. Jako zapracowana mama
          niemowlecia nie mialam czasu wcierac po kapieli zadnych nawilzaczy, a ten
          olejek pozostawia skore naprawde nawilzona.
          I mam do Was pytanie. Moj roczny synek uniemozliwia mi robienie zakupow
          b.skutecznie, takze dluzszy pobyt w sklepie i przeczytanie skladu na opakowaniu
          itp. graniczy z cudem! Moze moglabym niektore z tych kosmetykow zamowic przez
          internet lub w inny sposob? Moze mi cos polecicie?
          Bardzo na Was licze, bo moja kosmetyczka swieci pustkami a tu wiosna idzie i
          trzeba sie nieco "odrestaurowac" wink
          Wczesniej korzystalam z Avonu z w/w powodow. Ale pora na zmiane!
          Wiosna..., la,la,la...
          • tamsin Re: pytanie na 5+ ;-) 10.08.05, 04:06
            krem pod oczy, dla pan ktore raczej sa 35+ czytaj: ciezej zregenerowac zmeczone
            oczy: Shiseido Benefiance. Ze wszystkich kremow zachwalanych na makeup alley,
            wyprobowalam juz 100% i jest to jedyny krem, ktory juz 4 razy kupilam i
            zdecydowalam sie, ze zostaje przy nim, bo nic mu nie dorownuje.
          • kociaszek Re: pytanie na 5+ ;-) 10.08.05, 10:38
            sprobuj www.yvesrocherusa.com/ maja oddzialy na calym swiecie a kosmetyki sa bardzo dobrej
            jakosci...wwielbiam gruszkowy balsam do ciala, latwo sie rozprowadza...po peelingu z kawy i cynamonu i
            tym balsamie pachniesz jak cudowny deser!!!
            poza tym maja swietne kosmetyki do twarzy...spisze z opakowania i podesle jutro!!!
            • kociaszek SZukam dobrego korektora... 12.08.05, 11:24
              na przebarwienia, pajaczki i i wypryski...co mozecie polecic?
              • mon101 Re: SZukam dobrego korektora... 12.08.05, 15:33
                kociaszek napisała:

> na przebarwienia, pajaczki i i wypryski...co mozecie polecic?

Ja mialam dwukrotnie Estee Lauder i bardzo bylam zadowolona. Teraz mam
                Guerlaina, bo nie mieli Lauder na lotnisku w Kopenhadze, jest chyba nieco
                gorszy, ale tez dobry. Nie bylam natomiast zadowolona z Lancôme
                • monhann2 Re: SZukam dobrego korektora... 12.08.05, 17:47
                  Wlasnie mnie ubieglas, bo tez chcialam napisac o Estee Lauder. Jest swietny,
                  bardzo wydajny (stosuje go malutko, wlasciwie wklepuje go lekko w miejsce na
                  twarzy, ktore potrzebuje "korekty") Pieknie sie zlewa z kolorem skory a
                  jednoczesnie przykrywa wszystko co ma przykryc. Polecam choc tani nie jestsmile
            • myszka888 Re: pytanie na 5+ ;-) 12.08.05, 18:48
              Kociaszek- ja z yves rocher kupuje non-stop.
              Moj ulubiony balsam, to ten pachnacy liliami... (wyzej podalam link)
              smile))
              • triskell Re: Yves Rocher 13.08.05, 00:22
                myszka888 napisała:
                > ja z yves rocher kupuje non-stop.

Yves Rocher to mój absolutnie ukochany zapach wody toaletowej, której używam od
                ok. 3 lat: brązowa Nature. Jeśli lubicie korzenne, mocne zapachy (na pewno w
                skład Nature wchodzi patchouli, prawdopodobnie ylang-ylang, imbir, może nawet
                trochę gałki muszkatołowej... w sumie pachnie to bardziej jak olejek eteryczny,
                niż woda toaletowa), to informuję, że w sprzedaży wysyłkowej Yves Rocher
                USA jest teraz promocja zarówno wersji dla kobiet, jak i tej dla mężczyzn.
                www.yvesrocherusa.com/shop_app/app_US/jms.jsp;jsessionid=C9goyQOX63TSmSeRbJ6VBVFkUGiu18RtLuIFrn0e0yzhVoJ2jv0p!-1089335687?_JMS_FLOW_ID_=1&_JMS_FLOW_NAME_=Main_JFLNUM_1&nav=topic&topicId=550
                Nie wiem, co oznacza to "last time" i mam nadzieję, że nie znaczy to, że
                przestaną ten spray produkować :-o.
    • thorgalla Re: kosmetyk na 5+ 12.08.05, 12:53
      Ja wlasnie dostalam od kolezanki linka z forum na wizaz.pl o stosowaniu maki
      ziemniaczanej jako srodka matujacego cere.
      Stosuje sie jak puder sypki,nakladajac pedzlem lub puszkiem (w nieduzych
      ilosciach) na twarz.
      Wypróbuje i dam znac czy aby nie zatyka porów.
      www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=55333&highlight=m%B1ka+ziemniaczana
    • wiedzma30 Re: kosmetyk na 5+ 15.08.05, 18:17
      Rzadko uzywam kremow, ale chcialam Wam polecic zel do twarzy: z BIOTHERM, a
      nazywa sie toto AQUASOURCE (non stop) gel oligo-thermal haute hydratation - do
      cery normalnej i mieszanej.
      Uzywam tego na noc i na dzien - oczywiscie jak pamietam... wink)) Teraz jakos sie
      zawzielam i przez ostatnie dni smaruje pyszczek - po powrocie z campingu nie
      wygladal za dobrze...
      Zel wygladza skore, ujedrnia, ma dzialanie liftingujace = psuje zmarszczki smile
      Efekt jest juz widoczny po 2-3 uzyciach - skora gladziutka bez "przeszkod",
      resztki zmarszczek - u mnie tych glebokich, bo male znikaja.
      Coz... taki maly cudzik smile
      • gherarddottir Re: kosmetyk na 5+ 15.08.05, 23:35
        bardzo polecam Wam krem z serii zlocistej soraya! (tak tak polska marka)
        zawiera drobinki zlota, ktore odbijaja swiatlo tuszujac zalamania, zmarszczki i
        cienie szczegolnie pod oczami.
        bardzo tez lubie szminki Lancome - owszem nie sa tanie, ale maja piekne zapachy
        i swietnie sie trzymajasmile
        • gherarddottir Re: kosmetyk na 5+ 15.08.05, 23:37
          a perfumy moje ulubione to Must de Cartier - rewelacja!!!
          pamietam z dziecinstwa ze pachniala nimi moja mama i ten zapach tam za mna
          chodzil, ze w koncu wydala kupe kasy i go soboe kupilam...niestety zuzylam do
          ostatniej kropelki wiec.....musze meza namowic na zakupysmile))
          • kociaszek Re: kosmetyk na 5+ 15.08.05, 23:59
            polecam bardzo: Color Clone Heleny R. najlepszy puder w kremie jaki mialam do tej pory...nasladuje
            kolor skory, pieknie kryje niedoskonalosci...
            puder sypki w kulkach Guerlaine...teraz jest nowy w tonacji beze-brazy...

te ekskluzywne kosmetyki nie sa tanie...ale warto w nie zainwestowac...
            • mon101 Re: kosmetyk na 5+ 16.08.05, 13:22
              Uzywam polskich kremow, tych z troche drozszych serii Dermiki i Eris (mam juz
              swoje lata i sucha i wrazliwa skore), wydaje mi sie ze nie ustepuja jakosciowo
              markowym zagranicznym (probowalam) a sa o wiele tansze. W "kolorowa" kosmetyke
              jednak inwestuje wiecej pieniedzy, bo markowe kosmetyki sa na ogol wydajne i
              rzeczywiscie jest kolosalna roznica zwlaszcza w pudrach, korektorach i
              fluidach. Wychodze z zalozenia ze lepiej kupic jeden drogi niz trzy tanie
              • melba_piszczykowa Re: peeling z kawy... 22.08.05, 14:33
                nie mam ekspresu. przeczytalam wiec tutaj na szanownym forum ze mozna sobie w
                kubku ta kawe goraca woda zalac i tez moze byc. i zeby cynamon dodac.

co uczynilam. cynamon dodany do cieplej kawy robi sie glutowaty, uprzejmie
                donosze. wyglada bardzo nieestetycznie, boje sie uzyc bardziej obrazowego
                porownania wink
                moja ulubiona gabka rozowo biala zrobila sie rozowo zolto brunatna. kawa jest
                wszedzie. male okropne drobinki zadomowily sie w gabce i na szczoteczce do rak.
                auuuuu....
                co ja narobilam!!!!!!

chyba wroce do praktykowanego przeze mnie z powodzeniem wczesniej peelingu ze
                zwyklej soli smile ewentualnie do soli z dodatkiem oliwy z oliwek...

a w ogole to polecam forum biochemia urody, gdzie w dziale Domowe labolatorium
                urody sa bardzo ciekawe receptury smile
                www.phpbbserver.com/phpbb/index.php?mforum=biochemiaurody
                moim absolutnym numerem jeden jest maseczka aspirynowa, ktora wcale pieknie nie
                wyglada ani duzo nie kosztuje. ale potem buzia jest tak miekka ze chce sie ja
                caly czas dotykac smile
                • asica74 Re: peeling z kawy... 22.08.05, 14:53
                  melba, czy ty sie interesujesz naturalnymi kosmetykami? Znasz moze to forum???
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26078
                  • melba_piszczykowa Re: peeling z kawy... 22.08.05, 15:51
                    to forum akurat nie znam, za to przeczytalam doglebnie topik 'natura gora' na
                    kafeterii smile rany juz ma chyba ponad sto stron...

generalnie wieksze mam zaufanie do biochemii urody bo widac ze dzierzy tam
                    wladze ktos kto ma naukowa wiedze i nie popada w skrajnosci, ale oczywiscie
                    zerkne sobie, zerkne smile

ostatnio zrobilam sama plyn do mycia naczyn smile alez bylam dumna...
                    • asica74 Re: peeling z kawy... 22.08.05, 16:04
                      melba, daj no ten przepisik, bo mi sie plyn konczy akurat!
                      • viki2lav Re: peeling z kawy... 23.08.05, 10:42
                        to aspirynowe musi byc niezle, ja sie w Polsce uszczesliwilam tysiacem kremow i
                        zaczynam probowac co dobre a co nie, wybralam, AA, Dax Cosmetics i Soraya,
                        dobra jest Irena Eris do Cery naczynkowej (to dziala!)
                        jak tu zapamietac zeby ten peeling z kawy zrobic wieczorem, no jak?
                        • kociaszek Re: peeling z kawy... 23.08.05, 10:50
                          ja robie rano...lacze go z szorowaniem rekawica i na koniec lodowatym prysznicem...jest super...
                          • viki2lav Re: peeling z kawy... 23.08.05, 11:17
                            ale ja chce tak kawowo pachniec sobie przed snem...
                      • melba_piszczykowa Re: peeling z kawy... 23.08.05, 13:36
                        ale jaki przepisik asica?? jaki plyn ranyjulek wink
                        i od razu zastrzegam ze co probowalam to juz napisalam a co nie probowalam to
                        kazdy na swoja odpowiedzialnosc wink

to co ma byc. smile
                        • asia.sthm Re: peeling z kawy... 23.08.05, 13:43
                          Tu same Mopsiki smile
                          Ona chce przepis na plyn do zmywania - wlasnie jej wyszedl , wiec pospiesz sie,
                          bo koty sasiadow beda musialy gary wylizywac do czysta.
                      • melba_piszczykowa Re: peeling z kawy... 23.08.05, 15:15
                        no wreszcie zajarzylam wink

jesli chodzi o plyn do mycia naczyn to zadnego przepisu nie mam... gdzies mi
                        sie obilo ze mozna zrobic w domu wiec kupilam w herbapolu torebke mydlnicy
                        lekarskiej
                        www.atlas-roslin.pl/gatunki/Saponaria_officinalis.htm

tu masz na przyklad z lacinska nazwa. co prawda na opakowaniu byl mniszek
                        lekarski nie wiedziec czemu...
                        no wiec wsypalam ta mydlnice do gara, zalalam woda i gotowalam na malym ogniu
                        pol godziny.
                        potem wystudzilam, przecedzilam i przelalam do butelki po plynie smile ot i cala
                        filozofia.
                        myje fajnie, nawet nie musi byc goraca woda, tylko to rzadkie jak woda i troche
                        mniej wygodne... musze cos pokombinowac wink

ps
                        jak sie wkleja linki...
                        • melba_piszczykowa Re: mydlnica 26.08.05, 10:26
                          no, zapomnialam dodac ze to musi byc korzen mydlnicy (radix saponariae)
                          smile
                          • melba_piszczykowa ekologicznie ogolnie :) 30.11.05, 12:51
                            sluchajcie znalazlam super super super link smile wklejam go tutaj chociaz on
                            kurcze o kosmetykach malo mowi... ale mowi o chemii w gospodarstwie domowym i
                            jak mozna ja latwo, tanio i ekologicznie zastapic a poza tym... to sama sie
                            pogubilam tyle tam ciekawych informacji smile

asia.sthm smile to troche obok plynu do zmywania z mydlnicy smile

www.care2.com/channels/lifestyle/home
                            • asia.sthm Re: ekologicznie ogolnie :) 30.11.05, 12:58
                              co i gdzie ? gdzie ta mydlnica ?

Przeciez to dzungla i kopalnia wiedzy smile))
                              • viki2lav Re: ekologicznie ogolnie :) 01.12.05, 08:49
                                tylko probka ale zachwycila mnie, cudnie pachnie, krem do rak ziaja kozie
                                mleko, hmmm.
                              • melba_piszczykowa Re: ekologicznie ogolnie :) 01.12.05, 14:55
                                dzungla smile zanim sie przegryze to troche minie wink
                                moze byc i bez mydlnicy, zauroczyla mnie chemia gospodarcza w tym serwisie smile
                                swieta ida ;P
                                (nie zeby na prezenty ale sprzatac trzeba...)
                • kociaszek Re: peeling z kawy... 22.08.05, 15:15
                  melba, nie zalewaj woda, tylko wez zmielona kawe dodaj sol cynamon imbir moze byc troche oliwki i zel
                  pod prysznic...nie uzywaj rekawicy tylko w lapki i co dziela...a lazienka rzeczywiscie wyglada pozniej
                  nieco osobliwie...ale warto sie pomeczyc ze sprzataniem pozniej...
                  poprosze o przepis na aspirynowa maseczke!!!
                  • wiedzma30 Re: peeling z kawy... 22.08.05, 15:54
                    Nie wiem czy uzywa sie tez nie zalewanej kawy, ale jezeli zalewanej to musi to
                    byc zimne, albo tyle ze cieple...

Pozdrawiam!

P.S. Probowalam ten peeling jakis rok temu - skora super, ale szorowanie
                    lazienki mnie zniechecilo...
                  • melba_piszczykowa maseczka aspirynowa 22.08.05, 15:57
                    kociaszku moze sie i skusze jeszcze kiedys, ale tymczasowo przy soli jednak
                    zostane wink nawet jak sie nie domyje z wanny to nie widac, no i mozna gabka
                    trzec smile

a maseczka aspirynowa (jesli ci sie nie chce zagladac na biochemie urody) to po
                    prostu zwykla aspiryna (taka bez otoczki) ja daje polopiryne, 5-6 tabletek,
                    minimalna ilosc wody-zeby sie tylko rozpuscilo, mozna dodac lyzke jogurtu.
                    ladujemy to na buzie do czasu az nie wyschnie lub na 10 minut. co gorliwsi
                    najpierw masuja na sucho a potem zmywaja, ale na wrazliwszej cerze moze sie to
                    zle odbic, wiec po prostu zmywam woda. i juz smile
                    a maseczka jest dobra bo dziala na zasadzie lekkiego kwasu owocowego, oto caly
                    sekret smile mozna nawet na cere naczynkowa stosowac, najlepiej to widac (lub
                    wprost przeciwnie wink) na porach bo po systematycznym stosowaniu sa mniej
                    widoczne.

mozna tez robic tonik aspirynowy (ale nie probowalam) i taka packe zeby wlosy
                    po depilacji nie wrastaly.
    • yatzekalexander Re: kosmetyk na 5+ 27.08.05, 16:58
      preparation H pod oczy-naprawde dziala swietnie
    • demonka7 Body Shop? 26.09.05, 00:28
      Nie uzywam zbyt wielu kosmetykow, ale mam slabosc do Body Shopa...
      Ostatnie odkrycie: zapachy z serii Invent your scent, moje ulubione to Zinzibar (imbirowy i bardzo
      egzotyczny), Citrella (swiezo cytrusowy, mniam mniam...) i ostatnio odkryty Amorito (waniliowo
      czekoladowy... bardzo powabny)...
      link troche dlugi i nie wiem czy sie wklei
      www.thebodyshop.com/bodyshop/browse/sub_category.jsp?cm_re=default-_-Navigation-_-Fragrance-Invent_Your_Scent&categoryId=cat300003
      • jan.kran Re: Body Shop? 28.09.05, 07:00
        demonka7 napisała:

> Nie uzywam zbyt wielu kosmetykow, ale mam slabosc do Body Shopa...
        > Ostatnie odkrycie: zapachy z serii Invent your scent, moje ulubione to Zinzibar
        > (imbirowy i bardzo
        > egzotyczny), Citrella (swiezo cytrusowy, mniam mniam...) i ostatnio odkryty Amo
        > rito (waniliowo
        > czekoladowy... bardzo powabny)...
        > link troche dlugi i nie wiem czy sie wklei
        > <a
        href="www.thebodyshop.com/bodyshop/browse/sub_category.jsp?cm_re=default-_-Navigation-_-Fragrance-Invent_Your_Scent&categoryId=cat300003"
        target="_blank">www.thebodyshop.com/bodyshop/browse/sub_category.jsp?cm_re=default-_-Navigation-_-Fragrance-Invent_Your_Scent&categoryId=cat300003</a>

Bardzo lubie tę serię pachnideł które używaszsmile)) Najczęściej mieszam dwa
        razem. Kran.
        • jan.kran Re: Body Shop? 28.09.05, 08:34
          Ja mam do BS mieszane uczucia. Ładne i pachnące są te ich produkty ale trochę
          mnie razi ich nachalna reklama podkreslająca zaangażowanie w pomocy dla krajów
          Trzeciego Swiata.
          Marketing i tyle.
          Poza tym te produkty są stanowczo zbyt drogie w stosunku do jakości.
          Ja czasem coś kupuję jako gadżet.
          Natomiast jestem wielką zwolenniczką perfum o ktorych wspomniałaś.
          Tu linka , kliknijcie na ikonkę INVENT YOUR SCENT.

www.thebodyshop.de/web/tbsde/index.jsp?tbsmain=range_overview&curr_category=dufte

Ja próbowałam prawie wszystkich i zawsze kupuję dwa i mieszam przypadkowo.
          Najczęściej jakieś świeże z egzotycznymi.
          Jeszcze nigdy nie wyszło mi nic nieprzyjemnegotongue_outPPPP
          Sa trwałe , tanie i praktyczne ze względu na gabaryty.

W tej chwili używam zestawienia zinzibar + minteva. Bardzo lubię też altaro lub
          aztique w połączeniu z citrella.
          Kran Pachnący smile
    • samo Przeraziłam się... 26.09.05, 04:32
      Weszłam na forum o naturalnych kosmetykach i trafiłam na wątek o szkodliwych
      składnikach w kosmetykach. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do zmiany
      popularnych marek na ekologiczne i naturalne, ale teraz już jestem
      przekonana.Nie używam wielu kosmetyków, już o tym pisałam na KUP-ie, ale
      odechciało mi się teraz czegokolwiek.
      Ten fragment mnie, jako osobę farbującą włosy namiętnie co miesiąc od wielu lat
      konkretnie zmartwił:
      Śmierć na głowie
      Najbardziej niepokojące jest podejrzenie, że niektóre kosmetyki mogą zwiększać
      ryzyko zachorowania na raka. Co prawda przypuszczenia, że dezodoranty i
      antyperspiranty zwiększają ryzyko raka piersi, nie potwierdziły się. Badania
      1500 kobiet przeprowadzone przez prof. Danę K. Mirick z Fred Hutchinson Cancer
      Research Center w Seattle udowodniły, że pod tym względem są one bezpieczne.
      Niestety, rakotwórcze działanie wykazują stosowane od lat tzw. niezmywalne
      farby do włosów. Wyniki badań prof. Manueli Gago-Dominguez z University of
      Southern California w Los Angeles sugerują, że u kobiet stosujących je
      przynajmniej raz w miesiącu (chodzi zwłaszcza o farby koloru czarnego i
      ciemnobrązowego) już po roku dwukrotnie zwiększa się ryzyko zachorowania na
      raka pęcherza (po 15 latach wzrasta ono co najmniej trzykrotnie).
      "Na raka pęcherza narażone są tylko te kobiety, których organizm zbyt wolno
      usuwa znajdujące się w farbach akryloaminy, wykazujące rakotwórcze działanie" -
      uspokaja prof. Manuela Gago-Dominguez. Te substancje podczas farbowania włosów
      są wchłaniane przez skórę i przenikają do krwiobiegu. Podejrzewa się też, że
      niezmywalne farby zwiększają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. Ponadto
      mogą powodować wady wrodzone u dzieci, jeśli ich matki używały tego typu
      preparatów, będąc w ciąży - wykazały badania prof. Larsa Rylandera z Lund w
      Szwecji.
      Najwięcej kontrowersji wywołują stosowane do utrwalania "kompozycji
      zapachowych" ftalany, związki występujące w największych ilościach w lakierach
      do paznokci, perfumach, dezodorantach, emulsjach i balsamach do pielęgnacji rąk
      i ciała. Dr Maria Obłój-Muzaj z Instytutu Chemii Przemysłowej zapewnia, że nie
      stwarzają one istotnego niebezpieczeństwa dla ludzi i środowiska. Z kolei
      organizacje konsumenckie, jak Health Care Without Harm w USA oraz
      Stowarzyszenie Ochrony Zdrowia Konsumentów w Polsce, uważają, że ftalany
      powinny być wycofane z użycia, bo mogą powodować deformacje narządów płciowych
      męskich płodów (tzw. spodziectwo), a u mężczyzn wywołują uszkodzenia genetyczne
      plemników. Unia Europejska zakazała już używania ftalanów do produkcji
      plastikowych zabawek dla dzieci.

Podaję wam linki proponowane na tamtym forum:

www.halat.pl/kosmetyki.html
      www.luskiewnik.gower.pl/acneinversa2002_kosm.htm
      www.pwsz.krosno.pl/~henroz/toksyny.htm
      Muszę się w to wszystko na nowo zagłębić. Jeszcze ta niedawna sprawa z
      kolagenem pozyskiwanym ze zwłok chińskich więźniów mnie zwyczajnie dobiła.
      Dzisiaj rano, nie znając jeszcze nawet tamtego forum ani linków myłam zęby i
      wodziłam wzrokiem po etykietkach kosmetyków stojących na półce pod lustrem
      czytając "therapeutic","soothing","calming" i pomyślałam,że te kosmetyki są w
      opakowaniach z tekstami autoreklamowymi.Czytamy etykietę i podświadomie
      ufamy,że faktycznie wszystkie te superskładniki są skuteczne, a syntetyczny
      aromat malin w żelu do golenia działa terapautycznie i koi nasze zmysły. I
      zasiało się we mnie po raz kolejny to ziarno niepokoju które kiełkuje od dawna.
      Przemysł jak każdy inny, tyle że w kolorowej otoczce, propagandzie piękna,
      obietnicy wieczności.Smutne,że problemem jest nie tylko humanitaryzm wobec
      zwierząt, ale także ludzi.
      • asica74 Re: Przeraziłam się... 26.09.05, 09:48
        samo, przemyslem sa takze kosmetyki naturalne, nie zapominaj o tym. Znam forum
        Naturalne! i tez mi sie zjezyly wlosy nie raz czytajac linki, jednakze, mysle,
        ze trzeba podchodzic do wielu wiadomosci nieco z dystansem.
        Rowniez jezeli bedziesz kupowac naturalne kosmetyki, to nie wierz od razu
        etykietkom, sprawdz dokladnie co siedzi w skladzie i wtedy dopiero kupuj. Nie
        znam rynku amerykanskiego, ale tu na przyklad jest kilka olbrzymich firm, ktore
        podaja sie za naturalne i przyjazne srodowisku, a tym samym i nam, a wcale nimi
        nie sa. Tak jest np, z Aveda.

ps. samo zajrzyj do skrzynki smile
      • melba_piszczykowa Re: Przeraziłam się... 26.09.05, 10:13
        samo nie przerazaj sie smile

wiem ze sytuacja nie jest najlepsza i na pierwszy rzut oka to wyglada
        nieciekawie tak jak piszesz... ale jak tylko zorientujesz sie co naprawde jest
        najbardziej szkodliwe w kosmetykach i bedziesz wiedziala co wybierac, nie
        bedzie to juz taki chaos...
        co do linkow ktore podalas - sa bardzo kontrowersyjne, nawet w
        srodowisku 'naturalek' czyli osob preferujacych naturalna kosmetyke. o wiele
        bardziej polecam strone

www.phpbbserver.com/phpbb/index.php?mforum=biochemiaurody
        gdzie prowadzaca forum Basia podchodzi do sprawy (wedlug mnie) zetelnie,
        spokojnie i naprawde na poziomie, a przy tym ma przygotowanie teoretyczne
        rowniez. zajrzyj tam smile
        znajdziesz tam przepisy na domowe kosmetyki, ktore sa latwe w przygotowaniu i
        na pewno nie beda zawieraly szkodliwych substancji. to tam wlasnie odkrylam
        aspirynowa maseczke smile
      • melba_piszczykowa Re: Przeraziłam się... 26.09.05, 10:15
        aaaa i jeszcze jest watek 'natura gora' na forum kafeteria smile jakby ci sie
        chcialo tyle stron czytac... dziewczyny na poczatku sa w takiej sytuacji jak
        ty, ale w miare robienia postepow, zdobywania wiedzy i dzielenia sie nia, nie
        sa juz takie przerazone smile
        • kociaszek kolagen: prawdy i mity 08.11.05, 09:40
          kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53661,2998580.html
    • kurczak1976 Re: kosmetyk na 5+ 09.11.05, 10:50
      Olejek Lotus Clarins do cery mieszanej
      Olejek rozmarynowy do wlosow Weleda (moje wlosy sa jak nowe, a byly jak siano)
      Podklad Liquid Finish Kanebo i korektor pod oczy tej samej firmy.
      • asica74 Re: kosmetyk na 5+ 09.11.05, 13:52
        Kurczaku, a jakie masz wlosy? Suche czy przetluszczajace sie? to pytanie w
        zwiazku z tym olejkiem Weledy.
        • kurczak1976 Re: kosmetyk na 5+ 12.11.05, 17:56
          asica74 napisała:

> Kurczaku, a jakie masz wlosy? Suche czy przetluszczajace sie? to pytanie w
          > zwiazku z tym olejkiem Weledy.

Przy glowie przetluszczajace sie a na koncach wior bo farbuje je dosc
          intensywnie. Normalnie mi sie okraopnie puszyly a teraz sa takie jedwabiste.
          Tylko trzeba sie nauczyc dozowac ten olejek bo inaczej wlosy beda wygladac jak
          tluste.
          • asica74 Re: kosmetyk na 5+ 12.11.05, 18:15
            Podobnie mam ja, jedynie, ze nie farbuje wlosow, bo pewnie wszytskie by mi
            wypadly. Dzieki za wskazowki. Jutro pewnie poszukam owego olejku
            • gherarddottir kerastas 14.11.05, 01:20
              bardzo wam polecam kochane, zakupilam bedac w Warszawie za fakt cale 60
              zlotych, nazywa sie to kapiel wodna kerastas, jest w rozowej butelce i na serio
              dziala cuda przy wysuszonych wlosach jakie mam. Polecam!
              • gherarddottir powitanie z afryka 14.11.05, 01:26
                drugi zakup jakiego dokonala w Polsce to krem Bielendy z serii Powitanie z
                Afryka, zawiera mirre. pieknie pachnie i dobrze sie wchlania a poza tym czuje
                ze moja skora jest bardzo delikatna i nawilzona przez dlugi czas po
                zastosowaniu. Kosmetyk pewnie nie redukuje zmarszczek za bardzo ale jest duuuzo
                lepszy w moim idczuciu jesli chodzi o komfort uzywania niz niektore z wyzszej
                polki ktore uzywalam. Kosztuje cos kolo 8 zlotych.
    • cuciolo Re: kosmetyk na 5+ 10.11.05, 14:11
      Polecam kosmetyki clinque. Mam bardzo sucha skore. Wszyskie ktore uzywalam i
      uzywam sprawdzaja sie. Z Polski zawsze przywoze sobie coz Erisa: podobno
      kosmetyki lirene sprzedaja sie dobrze w Anglii oraz maseczki Demiki- sa
      najlepsze
      • viki2lav Re: kosmetyk na 5+ 10.11.05, 14:17
        u mnie tez skora przypomina pustynie, calkiem fajnie sprawdza sie Eris i Dax
        Cosmetics kremy ale i przede wszystkim maseczki nawilzajace.
        • cuciolo Re: kosmetyk na 5+ 10.11.05, 14:21
          to jest kwestia nieprzystosowania naszych skor do klimatu srodziemnomorskiego.
          Ja powazne problemy ze skora zaczelam miec po prostu po przyjezdzie do Wloch 3
          lata temu. I ratuja mnie albo produkty apteczne ktore mi sie przejadly albo
          drozsze kosmetyki. Niestety nie jestem mlodka i do tego mam plamy na twarzy po
          ciazy
          Ale potwierdzam opinie innych: nie zalowazc na dobry podklad , ja mam teraz
          clinque do skory suchej i jest genial jak mowia francuzi. No i maseczki dermiki
          sa the best
    • cuciolo Re: mleczko nagietkowe Ziaji 14.11.05, 22:44
      Jak w temacie. Idealne na wieczorna toalete suchej skory. Kosztuje nie wiem 5-7
      zlotych, najlepsze jakie mialam
      • gherarddottir dobre bo polskie 15.11.05, 14:42
        bardzo polecam takze serie Botox Bielendy - pieknie pachnie, aksamitna w dotyku
        i widac efekty po zastosowaniusmile
        • monhann2 Re: dobre bo polskie 15.11.05, 18:37
          gherarddottir napisała:

> bardzo polecam takze serie Botox Bielendy - pieknie pachnie, aksamitna w
          dotyku
          >
          > i widac efekty po zastosowaniusmile

Dorciu, jakie efekty? wygladza zmarszczki? Ma takie zastosowanie jak botox
          wlasnie? Napisz cos wiecej prosze.
      • kociaszek Re: mleczko nagietkowe Ziaji 15.11.05, 15:14
        Ziaji polecam tonik ogorkowy i bardzo tlusty krem oliwkowy - idealny na przeuszone rece i stopy!!!
        • cuciolo krem do rak Ziaji 15.11.05, 18:53
          Z Ziaji polecam tez krem do rak chyba kozi taki w bialej tubce. Genialny a cena
          smiesznie niska
          Viva polski swiat kosmetyczny
          • ania_2000 Pytanie do Europejek:) 15.11.05, 23:47
            • jan.kran Re: Pytanie do Europejek:) 15.11.05, 23:49
              Tak , słuchamy smile)))))
          • ania_2000 Pytanie do Europejek:) jeszcze raz:))) 15.11.05, 23:59
            Dziewczyny - znacie taka niemiecka firme pt. Mercatura Cosmetics - i ich linie
            kremow pt. Lipogen ML12?
            Pytam sie, bo w moim osiedlowym TJMaxx jest troche ich wyrobow - kremy, zele,
            lotions - no i sie namyslam...kupic? nie kupic?
            Mozecie poradzic?
          • myszka888 Re: krem do rak Ziaji 07.05.06, 02:32
            cuciolo napisała:

> Z Ziaji polecam tez krem do rak chyba kozi taki w bialej tubce. Genialny a
            cena
            >
            > smiesznie niska
            > Viva polski swiat kosmetyczny

Dopisuje, bo wlasnie znalazlam wspomniany przez Cuciolo krem z Ziaji w sklepie
            Kroger. Nie mam pojecia, czy Kroger operuje gdzies poza wsch-pd US, ale bylam
            naprawde milo zaskoczona widzac polski kosmetyk na ich polkach (dodam, ze od
            niedawna maja tez wedlowskie delicje- to juz tak OT).
    • melba_piszczykowa uzywacie jeszcze peelingu kawowego?? :) 10.01.06, 09:08
      no jesli uzywacie, to znalazlam sposob by bylo to bardziej przyjemne wink to
      znaczy nie brudzilo tak lazienki i bylo zawsze pod reka wink
      dziewczyny wymyslily ze kawe mozna zatopic w mydle i powstaje w ten sposob
      mydelko kawowe. a oprocz tego to mozna jeszcze inne rzeczy zatapiac... rowniez
      tylko ozdobne (wlasnie szukalam pomyslu na prezent dla kogos!)

tu link
      www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=55253
      a tutaj z obrazkami.... (klika sie na zdjecia)
      dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2246406.html?i=0
      a tutaj po anglijsku wink
      www.teachsoap.com/index.html

jak zrobie i bedzie nadawalo sie do chwalenia to nie omieszkam wink
      • triskell Re: uzywacie jeszcze peelingu kawowego?? :) 10.01.06, 09:11
        Melba, używam, a pomysł bardzo mnie zainteresował smile. Koniecznie pochwal się,
        jak już wyprodukujesz jakieś mydełko. Powodzenia smile.
        • melba_piszczykowa Re: uzywacie jeszcze peelingu kawowego?? :) 11.01.06, 11:19
          dzis przystepuje do produkcji owego z platkow mydlanych smile ojacie co to
          bedzie...
          • melba_piszczykowa Re: uzywacie jeszcze peelingu kawowego?? :) 24.01.06, 09:08
            ha! jestem juz po dwoch zabiegach robienia mydelka smile niestety mydlo poszlo na
            prezent w sobote i nie bedzie juz zdjecia wink
            jeden wariant to bylo mydelko kawowe z cynamonem, a drugi to lawendowe z
            otrebami smile niezle wyszlo nawet, tylko takie mydelko po przetopieniu trzeba
            dosyc dlugo suszyc, pare dni na kaloryferze smile
            no i przydaly sie foremki do ciasteczek...
            • kociaszek Re: uzywacie jeszcze peelingu kawowego?? :) 26.01.06, 14:18
              Melba, jestes genialna!
              Ale mam watpliwosci czy kawowe mydelko nie bedzie brudzilo jednak i mimo wszystko!
              I mam takie pytanie do Ciebie w sprawie kotow - gdzie zamawialas ten duzy drapak dla kotkow?
              koniecznie przy zmianie mieszkania chce naszym kupic, moze przestana demolowac drewniane elementy
              umeblowania etc...
              • maja92 Luszczaca sie skora na twarzy... 26.01.06, 15:03
                Dziewczyny macie jakis pomysl?

Teraz, zima, strasznie luszczy mi sie skora na twarzy - wiem, ze to od
                ogrzewania w samochodzie. Siedzenie w korkach po poltorej godziny zawsze
                powoduje u mnie lekkie zaczerwienione plamki na twarzy, ktore sie pozniej
                luszcza...
                Mozecie mi cos poradzic? Juz zaczyna mnie to irytowac....

A co polecacie niepolskiego na noc na twarz - nie mam ostatnio pomyslu.....

PS - cholercia - mam kompletne zacmienie - luszczyc sie - "u" otwarte czy
                zamkniete...
                • asica74 Re: Luszczaca sie skora na twarzy... 26.01.06, 18:59
                  www.weleda.co.uk/
                  Hm... zaden ze mnie ekspert, ale bardzo lubie kosmetyki Weledy. Nie draznia
                  skory, ladnie natluszczaja, maja przyjemny zapach i co najwazniejsze sa
                  zrobione ze 100% naturalnych produktow. Moze warto kupic cos na probe?
                • melba_piszczykowa Re: Luszczaca sie skora na twarzy... 03.02.06, 11:44
                  a probowalas olejku? to znaczy np. oliwy z oliwek lub olej z awokado lub ze
                  slodkich migdalow? kilkoma kroplami smarujesz buzie, mozna rano, mozna
                  wieczorem. a w miedzyczasie moze cos nawilzajacego silnie...
                  a czyms w ogole chronisz buzie zima?
                  • maja92 Re: Luszczaca sie skora na twarzy... 03.02.06, 12:04
                    Jaka zima???
                    wink))))) U nas stale +10'C

Dziekuje bardzo - o oliwce z oliwek nie pomyslalam! W sobote poszlam do Body
                    Shop i dostalam maseczke z awokado, tak jak poradzasz - pomoglo dosyc,dosyc.
                    Musze powtorzyc w ten weekendwink

Pozdrowienia,
                    • melba_piszczykowa Re: Luszczaca sie skora na twarzy... 09.02.06, 16:42
                      no dobra, lekka zima wink
                      zobacz tu cos znalazlam smile
                      www.pioneerthinking.com/winterskin.html
              • melba_piszczykowa Re: uzywacie jeszcze peelingu kawowego?? :) 03.02.06, 11:42
                kociaszku zajrzyj do watku
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16726&w=29411055
                na koncu wymieniam z demonka uwagi o drapakach smile jakby co to pytaj smile
    • jan.kran Re: kosmetyk na 5+ 12.01.06, 00:56
      Oliwka dla dzidziusiów Natusan , baby oil gel. Biorę trochę na dłoń , mieszam z
      jakąś body lotion i wreszcie moja skóra nie przypomina Saharysmile
      Kran
      • kast Re: kosmetyk na 5+ 12.01.06, 16:01
        Kremy Neutrogeny - mam bardzo wrazliwa cere, a one sie w 100% sprawdzaja smile
    • melba_piszczykowa mydlo :) 14.02.06, 10:12
      jakkolwiek to troche tak brzmi glupio, to ostatnim moim odkryciem kosmetycznym
      jest mydlo smile ale nie mam tu na mysli tego czegos co sprzedaja w drogeriach...
      chodzi mi o mydlo z polskiej, malej firmy, ktore po prostu nie wysusza mi
      skory smile)))))))) a musze wam powiedziec ze przez wiele lat mialam skore jak
      pergamin, zwlaszcza na nogach. a teraz? potrzebuje o wiele mniej balsamu do
      ciala czy olejku, mycie jest przyjemne smile
      mydelka maja rozne wersje zapachowe i do tego mozna sobie wybrac mydelko z
      peelingiem (platki owsiane).
      zeby juz ukoronowac wszystko, mydelka sa tzw. 'vege' i 'cruelty free' co jest
      dla mnie bardzo wazne... (to znaczy nie zawieraja skladnikow zwierzecych oraz
      nie sa testowane na zwierzetach).

polecam smile na stronie rowniez przepisy na domowe kosmetyki, i sol Epsom ktorej
      jeszcze nie przetestowalam smile

<a href="www.ekosens.pl" target="_blank">mydelka</a>
      • melba_piszczykowa Re: mydlo :) 14.02.06, 10:13
        fuj nie wyszedl linek smile

www.ekosens.pl
        • jan.kran Re: mydlo :) 14.02.06, 10:19
          Podjaę aktywną linkę:

www.ekosens.pl/
          Zaraz poczytam... ciekawe czy można dostać wyroby tej firmy we Wrocławiu.
          Kran
          • jan.kran Re: mydlo :) 14.02.06, 10:28
            Doczytałam że to sklep netowy...
            Będę w tym roku w PL to pewnie wcześniej zamówię na adres Brata.
            Podoba mi się ich oferta, moje dzieci są skóroproblematyczne...
            Kran
          • kociaszek Re: mydlo :) 14.02.06, 11:35
            Melba, skarbnico wiedzy, spotkalas sie z czyms dobrym na luszczyce w tych swoich kosmetycznych
            podrozach internetowych? Nie chodzi mi o leki, czy tureckie lazkie z rybkami, ani o solanke termalna, ale
            jakies lagodzace mydla, zele...
            • melba_piszczykowa Re: mydlo :) 06.04.06, 12:50
              kociaszku niestety nie, bo zupelnie nie zwracalam na to uwagi...
      • bebzonx414 Re: mydlo :) 13.03.19, 10:29
        mydlo to jedno z najwspanialszych wyrobow czlowieka! Zwlaszcza te mydelka, ktore maja wlasciwosci lecznicze i nie powoduja zadnych alergii.
        Kocham mydelka ale moja skora jest bardzo wrazliwa, teraz uzwyam tych lux-men.com/mydlo-len-i-rumianek-kod-pbr-myd-lr-110-000-00046 na bazie rumianku i lenu jak na razie sprawuja sie swietnie.
    • melba_piszczykowa kosmetyki mineralne? 06.04.06, 12:52
      dziewczyny wiem ze na calym swiecie stosuje sie kosmetyki mineralne (chodzi
      glownie o makijaz) ale w Polsce to dopiero raczkuje!
      czy warto sie za to brac? ceny jak na razie powalaja, ale moze byloby to
      rzeczywiscie rozwiazanie dla kogos kto szuka naturalnych kosmetykow, bez
      chemii, koserwantow i tak dalej. no i moze zdrowy wink

slyszalyscie? jesli tak, to co smile
      • melba_piszczykowa Re: kosmetyki mineralne? 19.04.06, 08:08
        eeee nie wierze ze nikt nie slyszal smile
        a tak w ogole zamowilam sobie puder do wyprobowania...juz sie nie moge
        doczekac smile a pytanie o plotki na temat kosmetykow mineralnych nadal aktualne!
        • tamsin Re: kosmetyki mineralne? 19.04.06, 15:35
          daj jakis link, moze juz stosujemy tylko nie wiemy?
          • iwo19 Re: kosmetyki mineralne? 19.04.06, 15:44
            Chyba chodzi o te reklamowane w amerykanskiej TV. Ja cos takiego uzywam od
            kilku miesiecy.Nazywa sie i.d bare minerals.
            • melba_piszczykowa Re: kosmetyki mineralne? 24.04.06, 08:54
              tak, bare minerals tylko sa rozne firmy.
              mam puderek od kilku dni i musze wam powiedziec ze rewelka smile
              pudruje sie rano i do wieczora nic sie nie blyszczy! mam akurat transparentny
              wiec koloru nie daje i o to mi chodzilo smile

linki:
              www.rhea.com.pl/
              janeiredale.com/whyminerals/whyminerals.html
              a tutaj na innym forum:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26078&w=39852296
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26078&w=39852296&a=39910064
              • demonka7 Re: kosmetyki mineralne? 27.04.06, 23:21
                Ja mam dezodorant minerakny, taki kamien ktory trzeba zmoczyc przed uzuciem... ale o pudrach nie
                slyszalam, musze sie rozejzec... bo... ale zaraz napisze nowego posta...
                • melba_piszczykowa Re: kosmetyki mineralne? 28.04.06, 11:11
                  dezodorant ja tez mam smile zwilza sie woda i pociera pachy... juz go mam chyba z
                  pol roku i z polowe jeszcze mam
              • wiedzma30 Re: kosmetyki mineralne? 01.06.06, 09:27
                Ciekawe czy na moja "olejowa" twarz to tez podzialaloby...
                Wyprobowalam juz "milion" matujacych pudrow w kremie, ale wytrzymywaly ok 20
                min... Ciekawe czy te mineralne dalyby rade dluzej...
                • greentea2 Re: kosmetyki mineralne? 01.06.06, 11:46
                  Wiedzma, tak jak ty zaprzestalas uzywac szamponow do przetluszczjacych sie wlosow, tak ja kosmetykow
                  matujacych do mojej mieszanej cery, ktora lubi sie tluscic. Jest o wiele lepiej.
                  • wiedzma30 Re: kosmetyki mineralne? 01.06.06, 15:49
                    Tutaj mi nie wyszlo - probowalam kosmetykow do normalnej, ale to tragedia... Ja
                    mam super-hiper-extra tlusta cere... A zeby tego bylo malo, to bardzo wrazliwa
                    skore i kremy, zele matujace moge uzywac gora 2 dni pod rzad, a pozniej tydzien
                    musze walczyc ze zluszczajaca sie skora... buuuuuu... Nie mam na to sposobu.

Zazwyczaj jak sa kosmetyki do skory wrazliwej, to do suchej, a nie do tlustej.
                    Bo kto by pomyslal, ze tlusta tez moze byc wrazliwa... wink)) Zawsze sie panie w
                    sklepach kosmetycznych i aptekach dziwily - one nie slyszaly o kremikach itp. do
                    takiej cery...

Tutaj tez probowalam cos znalezc, ale jak mam wiedziec czy ten krem bedzie dobry
                    do twarzy jak mi opackaja nim dlonie?! A jak poprosze o probke do domu to mowia
                    ze nie mozna... cha...

Pozdrawiam!

• 0lalina Re: kosmetyki mineralne? 01.10.14, 22:30
        tak, tak koniecznie, minerałki są super, stosuję je od lat. Polecam z firmy Rhea: www.rhea.com.pl sklep z kosmetykami mineralnymi
        • and.waw Re: kosmetyki mineralne? 25.11.16, 14:22
          Ostatnio coś RHEA chyba zmieniła skład kosmetyków, albo moja cera reaguje na nie inaczej. Korzystam teraz z www.earthnicity.pl/shop
    • demonka7 tradzik po 30... mam juz dosc... 27.04.06, 23:33
      jakis rok temu przestalam brac tabletki antykoncepcyjne i od tego czasu co mieciac zyje w oczekiwaniu w
      ktorym miejscu mi tym razem cos wyskoczy? No bo ze wyskoczy to pewne na 100%... Czuje sie jak
      kilkanascie lat temu, no moze nie az tak strasznie bo wtedy to dopiero byl stres, zwlaszcza ze korektorow
      nie bylo... ale naprawde mam juz dosc, czy znacie jakis sprawdzony sposob na hormonalny tradzik?
      staram sie lagodzic sytuacje uzywajac olejku z tee three i zielonej glinki, ale zastanawiam sie czy nie
      zdecydowac sie na cos bardziej radykalnego, o ile istnieje jakis skuteczny srodek...
      • melba_piszczykowa Re: tradzik po 30... mam juz dosc... 28.04.06, 11:13
        demonko podobno tym sposobem jest olej z pestek dyni. pije sie codziennie jedna
        lyzke...
        on reguluje hormonalne sprawy, w tym i tradzik. ja najbardziej sie ciesze na to
        ze podobno zmniejsza bolesnosc okresu... tylko trzeba regularnie i przez
        dluzszy czas.

przymierzalam sie zeby go pic, nie jest jakis paskudny, tylko ja mam trudnosci
        z tym ze to olej smile to znaczy tluste rzeczy wywoluja we mnie lekkie obrzydzenie
        i troche nudnosci...fuj...
        • tamsin Re: tradzik po 30... mam juz dosc... 28.04.06, 15:42
          Proactive podobno robi cuda z tradzikiem, ale pewnie trzeba sie regularnie tym
          smarowac.
          • gherarddottir Polskie kosmetyki reklamuje prasa angielska?? 28.04.06, 16:25
            Wczoraj wpadl mi w rece magazyn "She" wydanie amerykanskie i oczom swoim nie
            wierzylam smile) Wsrod rekomendowanych kremow i balsamow do polepszenia kolorytu
            cery znalazl sie nasz poczciwy balsam brazujacy ( ktory nota bene uzywam i
            kupuje zawsze gdy jestem w PL) produkowany przez Dr Irene Eris smile)))
            Jakos sie tak ucieszylam smile)
            • tamsin Re: Polskie kosmetyki reklamuje prasa angielska?? 28.04.06, 16:27
              ciekawe co to za magazyn? nigdy sie z nim nie spotkalam chociaz wysiedzialam
              juz swoje w poczekalniach wink
              • gherarddottir Re: Polskie kosmetyki reklamuje prasa angielska?? 28.04.06, 22:21
                SHE to jest doscy znany (??) magazyn kobiecy. Mial w latach 90 tych swoja
                edycje takze polska, ale potem upadl i go zamkneli.
                To jest cos takiego jak Marie Claire, ktore zreszta czytam brytyjska bo maja
                doscy ciekawe artykuly obyczajowesmile
                • tamsin Re: Polskie kosmetyki reklamuje prasa angielska?? 28.04.06, 22:31
                  cos do tylu jestem..
          • melba_piszczykowa Re: tradzik po 30... mam juz dosc... 02.05.06, 13:52
            a coz to proactiv? jakies smarowidlo?
            • tamsin Re: tradzik po 30... mam juz dosc... 02.05.06, 15:42
              tak to smarowidlo. podobno najpopularniejsze na tradzik, ktore w dodatku nie
              wysusza skory wiec moze byc stosowane przez kobiety w dowolnym wieku a nie
              tylko nastolaty z burzacymi sie hormonami.
              • monhann2 Re: tradzik po 30... mam juz dosc... 02.05.06, 17:44
                ale to chyba tamsin wynalazek amerykansko/kanadyjski?
      • melba_piszczykowa Re: tradzik po 30... mam juz dosc... 04.05.06, 15:43
        demonko przypadkiem znalazlam jeszcze cos, nie wiem czy ci sie przyda...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=11161518
        • monhann2 Re: Skorki - cuticles 05.05.06, 15:41
          Dziewczyny, znacie jakis cudowny srodek (oczywiscie z tych gotowych, dostepnych
          w sklepie) na zapobieganie, likwidowanie, czy spowolnienie wyrastaniu skorek?
          Do tej pory wycinalam ale mam tego dosc, rosna jeszcze szybciej. Mialam
          cuticles remover firmy Sally Hansen ale ten akurat jest do kitu. Moje skorki sa
          zbyt oporne. Moze ktos zna cos lepszego i skuteczniejszego?
          • greentea2 Re: Skorki - cuticles 05.05.06, 16:24
            Ja uzywam Mavali, po urzednim wymoczeniu skorek. Odsuwam je i pozniej wycinam tylko to co odstaje
            przynajmniej raz w tygodniu, bo po dluzszym czasie skorki bardzo narastaja. Wczesniej tez je wycinalam,
            ale to nie jest najlepszy sposob, teraz jestem zadowolona.
            • gherarddottir Re: Skorki - cuticles 07.05.06, 01:37
              greentea2 napisała:

> Ja uzywam Mavali, po urzednim wymoczeniu skorek. Odsuwam je i pozniej wycinam
              t
              > ylko to co odstaje
              > przynajmniej raz w tygodniu, bo po dluzszym czasie skorki bardzo narastaja.
              Wcz
              > esniej tez je wycinalam,
              > ale to nie jest najlepszy sposob, teraz jestem zadowolona.

A jak Wy to robicie, ze ich nie wycinacie? ja jakbym nie wycinala to by mi
              straszne roslysad czy jakies preparaty moze je cudownei "rozpuszczaja"???

>
              • monhann2 Re: Skorki - cuticles 07.05.06, 01:40
                No wlasnie sa preparaty, ktore je rozmiekczaja, potem tylko patyczkiem
                obsuwasz, i same sie obrywaja. Ale jak do tej pory nie trafilam na taki dobry z
                drogerii, jedynie u manicurzystki. Chcialam sobie taki do domu sprawic.
                • greentea2 Re: Skorki - cuticles 07.05.06, 10:03
                  Same sie nie oberwa, moje sa delikatne a i tak musze troche cazkami pomoc.
                  Bardzo lubie olejek Hauschki w mazaku, skorki i paznokcie po nim wygadaja pieknie i w dodatku bardzo
                  poreczny w uzyciu.
                  • monhann2 Re: Skorki - cuticles 07.05.06, 21:46
                    No same nie, ale jak wymasuje i powycieram, to wtedy sie wytra. Cazkami zawsze
                    troszke trzeba pomoc.
          • wiedzma30 Re: Skorki - cuticles 01.06.06, 09:16
            Ja mam "cudowny" sposob na skorki - alergia na roztocza + praca w bibliotece
            wink)) Dziala rewelacyjnie wink))
            Teraz czasami jakis kawalek skorki sie "obudzi" i wyrosnie, czasami niemal na
            kazdym paznokciu wyrosnie cos delikatnego, ale to zaden problem bo "tycie" smile

Pozdrawiam i nie zycze nikomu takiej "kuracji"...
    • babiana Re: czy istnieje cos na tluste wlosy? 07.05.06, 22:44
      Stosowalam juz wszystkie mozliwe szampony.Ostatnio Kerium firmy La Roche-posay,
      ale nic nie pomaga.mam dosyc codziennego mycia glowy.Pomozcie!
      • greentea2 Re: czy istnieje cos na tluste wlosy? 07.05.06, 22:58
        Babiana, chyba nic nie pomoze, ja juz zwatpilam jakis czas temu. Bardzo lubie szampon MOP z bazylia i
        mieta, najlepszy jaki mialam do tej pory. Do tego pianka na objetosc i jest troche lepiejsmile
        • sylwek07 Re: czy istnieje cos na tluste wlosy? 07.05.06, 23:05
          co do tlustych wlosow mozna uzyc szamponu z czarnej rzepy i chmielu bo takiego
          uzywam.
      • skibunny Re: czy istnieje cos na tluste wlosy? 08.05.06, 02:58
        Istnieje!!! szampon firmy Kerastase -Bain Divalent -systeme bi active, oily
        scalp, dry lengths!!! po wielu latach codziennego mycia i suszenia, okazal sie
        super skuteczny! w ogole wszystkie kosmetyki do wlosow z tej serii polecam,
        dla mnie absolutny hit... wart wydanych pieniedzysmile
        • samo Kerastase 09.05.06, 07:03
          30 dolarow za 250ml, hmmm... A ile dni zyskalas? Ja cale zycie wlosy codziennie
          myje i tez mnie to wkurza, ale jeszcze gorzej sie czuje, jak nie umyje. Ja mam
          jednak glupi nawyk bawienia sie wlosami, szczegolnie jak sie zamysle
          albo "zawiesze" na czyms. I mysle, ze tym sie przyczyniam do przetluszczania.
          • monhann2 Re: Kerastase 09.05.06, 14:36
            Moja kolezanka tez sie wlosami bawi, jak tylko zaczyna, to jej mowie: o juz
            sobie loki kreci!
            • samo Re: Kerastase 10.05.06, 01:44
              Monhann, ja tak mam od dziecka. Duzo ludzi zwraca na to uwage, ja nie. Tzn
              robie to nieswiadomie. Nawet nie wiesz, jak chcialabym pozbyc sie tego glupiego
              nawyku. Jestem pewna, ze niszcze sobie tym bardzo wlosy.
          • skibunny Re: Kerastase 09.05.06, 18:45
            wlosy nie tylko sie nie przetluszczaja, ale ladnie sie blyszcza i lepiej
            ukladaja, co przy moich cienkich i prostych wlosach jest dodatkowa zaleta..
            najpierw moglam myc co drugi dzien a teraz myje co dwa!!! i ten szampon jest
            bardzo wydajny, taka butelka wystarcza mi na kilka miesiecy (od 4 do 6)
      • wiedzma30 Re: czy istnieje cos na tluste wlosy? 01.06.06, 09:22
        Moim sposobem na tluste wlosy bylo zaprzestanie uzywania szamponow do wlosow
        przetluszczajacych sie... Sprobowalam kiedys takiego do normalnych i wlosy byly
        ladne i puszyste smile
        Nie wiem co dodaja do szamponow dla tlustych, ale po nich wlasnie wlosy bardzo
        szybko sie przetluszczaja i robia sie "smetne", a po szamponie do normalnych sa
        ok. smile))
        Juz nie musze myc codziennie wlosow, ale to robie, bo nie wyobrazam sobie zeby
        wyjsc z brudnymi, "wczorajszymi"...

Pozdrawiam!
    • babiana Re: czy istnieje cos na tluste wlosy? 07.05.06, 23:54
      Do greentea i Sylwka. Jakiej firmy sa te szampony.Nigdy nie slyszalam o MOP.Ten
      z czarnej rzepy to moze szampon Herbapolu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka