Dodaj do ulubionych

Gwiazdka tuz tuz???

26.10.05, 13:04
Dziewczyny jak to jest w krajach w ktorych mieszkacie - czy juz w sklepach
panuje atmosfera swiateczna? czy sprzedawane sa ozdoby na choinke i tego typu
sprawy?
Tutaj u nas juz mozna kupic marcepan swiateczny, a w duzych centrach
handlowych mikolaje, sikorki (symbol laczacy sie tu w Norwegii ze swietami
Bozego Narodzenia)ozdoby itd.
Czytalam w lokalnej gazecie sonde ulicza dotyczaca opinii ludzi na te zabiegi
marketingowe i handlowe przedwczesne jakby nie bylo. Na 10 pytanych osob
wszyscy odpowiedzieli, ze nie podoba im sie to, ze psuje atmosfere
wyczekiwania i dewaluluje atmosfere. Ja sie tez pod tym podpisuje.
Fakt, ze mam tutaj snieg, ale bombki w pazdzierniku?smile))Od razu przypomina mi
sie zapach piernika rozpylany przez wentylatory w duzym centrum handlowy w
Berlinie...
Obserwuj wątek
    • gosia_t Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 13:23
      Dla mnie za wczesnie na swieta. Niestety wiele sklepow juz zaczyna sprzedaz
      swiateczna. Nie pasuje mi to. Nie ma jakigos oczekiwania na te swieta.
    • bergo1 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 13:25
      hehe u nas tez od jakis 2-3 tygodni przybywa pomalu ozdob choinkowych, marcepanu, ciasteczek piernikowych. Musze sie przyznac, ze te ostatatnie to sobie dzisiaj zakupilam hihi. Jakos ich smak i zapach dziala pozytywnie podczas tych ciemnych, dlugich,deszczowych jesiennych wieczorow z goraca herbatka pod kocem przy palacym sie kominku.......

Dla mnie ze swietami kojarza sie moje ukochane, ulubione mandarynki!!!! Wlasnie pojawily sie w sklepach w jakiejs przyzwoitej cenie... Ponoc podczas karmienia dziecka nie powinnam jesc cytrusow, wiec sobie teraz "odbijam".

Ale zgadzam sie, ze to lekka przesada z tymi ozdobami - wedlug mnie powinni zaczynac z nimi pod koniec listopada. Wielkim lukiem staram sie omijac ekspozycje swiateczne (na peperkaker natknelam sie przypadkiem smile )
      • gherarddottir Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 14:11
        Bergo peperkaker znalazlam pod koniec wrzesnia (sic!) w Meny..
        Mandarynki tez i mnie sie kojarza nieodlacznie ze swietamismile
        A dlaczego podczas karmienia nie mozna jesc cytrusow, a np jablka mozna ?
        Pozdrawiam
        • bergo1 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 14:23
          Co do tych cytrusow to jeszcze tego dokladnie nie sprawdzilam w jakis wiarygodnych zrodlach; jedynie wyczytalam na lekko rozhisteryzowanym forum o ciazy, ze niby moga uczulic dziecko. Wiec na wszelki wypadek wole sie najesc na zapas smile
          • jan.kran Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 16:09
            bergo1 napisała:

> Co do tych cytrusow to jeszcze tego dokladnie nie sprawdzilam w jakis wiarygodn
            > ych zrodlach; jedynie wyczytalam na lekko rozhisteryzowanym forum o ciazy, ze n
            > iby moga uczulic dziecko. Wiec na wszelki wypadek wole sie najesc na zapas smile

Ja nie mogłam jeść cytrusów jak karmiłam bo Młoda miał neurodermitis i jak tylko
            pożarłam dwie pomarańcze to od razu było na niej widać .
            Karmiłam 14 miesięcy a pewnie gdyby nie domowy sposb mojej Mamy to trwałoby do
            dziś:pppp
            Kran.
            • mulinka Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 16:17
              moze to i smiesznie, jak czasem juz w sierpniu ozdoby choinkowe ogladac mozna
              ale...ja to lubie
              lubie lazac po sklepie sluchac koled
              i poniewasz Pan Maz przylapal mnie dzis, jak sobie masowalam reke i zabronil
              (!) mi cokolwiek robic, to wlasnie wybieram sie na zakupy smile
              prezentow gwiazdkowych oczywiscie smile
              juz zreszta czesc kupilam smile)
    • roseanne Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 14:34
      zestaw ozdob swiatecznych typu sztuczne choinki, wience, i oswietlenie pojawily
      sie juz w okoliczych sklepach z materialami budowlanymi i wykonczeniowymi

pojawila sie juz pierwsze reklama swiateczna zachecajaca do wyjazdu na cruise-
      czyli statkiem rozrywkowym

teraz to jeszcze halloween kroluje, jeszcze do konca pazdizernika a zaraz potem
      pojawia sie drobiazdzki swiateczne
      teoretycznie sezon bozonarodzeniowy w USA zaczyna sie od swieta dziekczynnienia
      - ostatni czwartek listopada
      • monhann2 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 16:48
        Wczoraj akurat bylam w duzym sklepie z artykulami gospodarstwa domowego. Od
        razu wchodzac zauwazylam: na prawo Halloween (pomaranczowo-czarno!!!!), na lewo
        Christmas (czerwono-zielono-zloto) Piekne te ozdoby, dlugo stalam i podziwialam
        ale jeszcze na nic sie nie zdecydowalam, choc co roku dokupuje cos nowego na
        choinke, jakies jedno ladne cacko!
    • triskell Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 19:10
      Na razie głównie Halloween (czyli dekoracje, z których połowę chciałabym mieć w
      domu), potem będzie krótki okres Thanksgiving/jesieni (czyli wszystko z rudymi
      listkami, indykami, itp), a potem już święta rozgoszczą się na dobre. Nie mam
      nigdy w domu choinki (2 lata temu mieliśmy znalezione na ziemi gałązki z Moon
      Tree w wazonie, rok temu chorowaliśmy i nie byliśmy w stanie ich zebrać), świąt
      jakos specjalnie nie obchodzę, ale moment zimowego przesilenia lubię, bo mam
      świadomość, że od wtedy każdy dzień będzie już coraz dłuższy.
      • tamsin Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 19:32
        ja tez mam takie cos, za aby do sylwestra a potem to juz zima z gorki zleci smile
        nie lubie zimy z powodu dlugich nocy, jedynie co umila mi zime jest to, ze moje
        miasteczko pieknie dekoruje park w centrum, jedzie sie wieczorem (5 po
        poludniu!), ciemno wszedzie, a nagle jakby do oazy swiatla sie wjezdzalo,
        wyglada to naprawde pieknie i tak..swiatecznie smile)
        • kendo Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 19:51
          dzis wlasnie wlazlam na pierniczki w sklepie,ktore staly niemal na scieze,
          uswiadomilam sobie,ze to juz niedlugo Boze Narodzenie,
          ale mi roczek jakos umknalwink
        • blaubeeree Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 07:29
          W Wiedniu Christkindlmarkt juz otwarty,czyli swieta tuz tuzwinkwino i punch sie
          lejawinkpogoda juz zimowa,tylko na razie sniegu brakuje,ale od jutra ma juz byc.No i
          oczywiscie na ulicach lampki,ozdoby swiateczne sa wszedzie.
          A dla mnie to i tak wszystko za wczesnie..
          • monhann2 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 15:59
            A ja wczoraj widzialam pierwsza wystrojona choinke w oknie. Tez uwazam, ze ciut
            za wczesnie. Ale tutaj tak niestety jest. Jak w sklepach pojawiaja sie
            dekoracje swiateczne ludzie robia to samo w domach.
            • gherarddottir Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 23:29
              ojej to dziwnie...
              tu w sklepach juz ale choinke ubiera sie w dzie wigilii w domu, albo przedzien
              23 grudnia.
    • samo Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 19:39
      U mnie jak chyba u wszystkich "Amerykanek"-jeszcze kilka dni bedzie krolowac
      Halloween, dynie, szkielety i wampiry. Stojaki na kartki sa pelne
      halloween'owych zyczen. Od wtorku beda pelne kartek na Thanksgiving i X-mas.
      Ale ostatnio w Wal-Marcie minelam wielkiego plastikowego Mikolaja kiwajacego
      sie na boki i spiewajacego "Jingle bells", wiec olbrzym retail'u nie proznuje i
      nakreca goraczke juz od pazdziernika.
      Ja umywam rece i nie mysle jeszcze o swietach. W ostatnia Wigilie bylo mi
      smutno bez rodziny i nie kojarzy mi sie to przyjemnie.Prezenty kupuje na
      ostatnia chwile. Cala torbe bombek dostalam rok temu od znajomego ktory wracal
      do Polski. Chcialam miec choinke, ale ona i tak wcale nie pachniala!Byla
      bezzapachowa, hipoalergiczna niemal :o) W tym roku mam gdzies takie choinki. W
      ogole mam gdzies swieta i zamierzam udawac ze ich nie ma,z pozytkiem dla
      samopoczucia i kieszeni ;o))))
    • a.polonia Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 20:17
      Tu sie sklepy nie moga zdecydowac - czy same Mikolaje wystawiac, czy juz szum
      wokol swiat robic, juz sprzedaja swiateczne badziewia.
      DLa mnie to o wiele za wczesnie, czar swiat pryska, jak czlowiek przez dwa
      miesiace ma ogladac choinki i bombki, przegiecie.
      A wogole to wole Wszystkich Swietych i zaluje, ze nie moge pojechac na groby
      bliskich.
    • ulinha Re: Gwiazdka tuz tuz??? 26.10.05, 22:27
      Tutaj w Portugalii juz tez zaczyna byc gwiazdkowo... Wczoraj gdy sie zaczelam
      zawzdychywac pod lampkami z bombkami w Jumbo, Luis sie oburzyl: "To co, nie
      lubisz swiat?" Alez ja lubie nawet moge powiedziec ze uwielbiam, ale
      najbardziej lubie swieta w swietawink
      A w tym roku moze sie okazac ze spadze pierwsze w zyciu swieta z dala od
      domu... Juz mi smutno...
      • myszka888 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 28.10.05, 02:11
        Hm, musze przyznac, ze u mnie sie swiatecznie bozonarodzeniowo robi.
        Owszem- tu i owdzie jakies dynie, strachy itp. ale na dobra sprawe- wiecej
        widze w sklepach bozonarodzeniowych produktow.

W koncu... to Boze Narodzenie napedza ruch w centrach handlowych itp.
    • mon101 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 28.10.05, 22:42
      Dzis w Warszawie widzialam w sklepie z gospodarstwem ozdoby choinkowe, ale
      tylko w jednym. Nie sa na biezaco, wisi jeszcze pelno plakatow "Tusk
      prezydentem wszystkich Polakow"wink
      • asia.sthm Re: Gwiazdka tuz tuz??? 28.10.05, 22:49
        Ale jaja
        Mon baw sie pieknie i pozdrow moja Warszawe.
        A co do Gwiazdki to ja jeszcze nie daje sie bajerowac. Jutro ide na jarmarek
        wiec pewnie cos gwiazdkowego kupie, ale udaje, ze nie wiem o co chodzi. wink
        • sylwek07 Choinka w Warszawie 16.11.05, 16:04
          kiedy ostatnio bylem w Warszawie to stawiali choinke kolo Palacu Kultury i
          Nauki.
          moze juz stoi?smilea do tego widzialem kolo Smyka jak robili swiateczny wystroj w
          gablocie ...
          • marjanna1 Re: Choinka w Warszawie 16.11.05, 17:47
            Moj tata stwierdzil, i ja sie z nim zgadzam, ze jak tak wczesnie sie wszystko w
            sklepach zaczyna, to swieta traca cala atmosfere wyczekiwania. Cos co czulam w
            dziecinstwie, a teraz juz nie.sad((
    • olik35 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 18:00
      U nas w Madrycie tez juz coraz wiecej ozdob swiatecznych w sklepach, ale ta
      atmosfera tak naprawde zacznie sie z pierwszymi dniami grudnia kiedy rozswieca
      sie wszystkie swiatelka porozwieszana po miescie. Nie wiem jak Wy, ale ja
      uwielbiam ten okres przed Bozym Narodzeniem, wszedzie koledy, piekne dekoracje,
      pysznosci... Tylko sniegu brak sad Ech, chcialabym Swieta z padajacym
      sniegiem... No nic, moze za rok skoczymy w gory, to chociaz tam sie wyszalaje
      jesli chodzi o snieg.
      • marjanna1 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 18:01
        A ja zimy nie lubie.... brrrrrrr i sniegu tez nie lubie brrrrrrrrr
        • aneta05 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 18:15
          Ja tez mam mieszane uczucia co do atmosfery swiatecznej w listopadzie…deczko
          wczesnie, teraz USA jeszcze zyje Swiatem Dziekczynienia (przyszly czwartek) a
          potem to juz Boze Narodzenie wszedzie.
          Ja w tym roku po raz drugi z rzedu spedzam swieta tu z tesciami i juz mi
          przykro, w ogole tej atmosfery nie czuje i chcialabym isc spac 23 grudnia a
          obudzic sie 2 stycznia. Maz zaproponowal wspanialomyslnie, ze moge leciec do
          PL, ale sama…a to tez nie jest rozwiazanie bo tez nie mialabym fajnych swiat
          myslac o Nim caly czas.
          Macie jakis sposob na swiateczna chandre daleko od domu? Beda telefony, ale to
          moze tylko pograzyc mnie do reszty.

• syswia Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 19:09
            Ja organizuje swiateczne przyjecie/obiad dla rodziny mojego meza. To juz
            tradycja. Jestem jedna z dwoch chrzescijanek w tym towarzystwie - dla reszty to
            nowosc, ale bardzo im sie podoba.
            • gherarddottir Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 23:09
              a u mnie w domu bedzie Wigilia z moim tesciem jego narzeczona i moja mama ktora
              przylatuje smile))bedzie polaczenie norweskiej i polskiej tradycjismile
              narzeczona tescia robi norweskie potrawy a ja polskiesmile
              • triskell Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 23:16
                U mnie chyba nic nie będzie. Mąż pracuje, więc w tym roku nawet nie pojedziemy z
                jego matką na kolację do jego babci, jak to miało miejsce w roku ubiegłym. Za to
                po raz pierwszy od czasu przyjazdu tutaj będę się bawić w Sylwestra, i to w loży
                masońskiej, z ludźmi z towarzystwa koneserów absyntu, w dodatku w Seattle smile.
                • gherarddottir Re: Gwiazdka tuz tuz??? 16.11.05, 23:21
                  ja Cie krece smile) Triskell to potem jakies sprawozdaniem koniecznie. ruch
                  masonski interesowal mnie od zawsze. masoneria w Norwegii ma sie baaardzo
                  dobrze, pewnie podobnie jak na calym swieciesmile) he he
                  • triskell Re: Gwiazdka tuz tuz??? 17.11.05, 00:54
                    Sprawozdanie na pewno będzie, choć po imprezie spodziewam sie raczej dobrej
                    zabawy, niż jakichś tajnych rytuałów. Bez przesady, to ma być Sylwester, nie
                    jakieś supertajne spotkanie smile. A że bardzo lubie ludzi, którzy nas na tego
                    Sylwestra zaprosili, to już się na niego cieszę.

A poza tym to jednak spora odmiana, gdy mąż w noc sylwestrową nie pracuje smile.
                    • melba_piszczykowa Re: Gwiazdka tuz tuz??? 17.11.05, 14:01
                      no to Triskell nie bedziesz miala problemu z nocna zabawa smile bo wdrozona jestes
                      do spania w dzien wink)))
    • blaubeeree Re: Gwiazdka tuz tuz??? 17.11.05, 00:18
      No i Christkindlmarkt ..a raczej wielka chec wypicia pysznego grzanego wina
      wygrala!!bylam,widzialam i pilamwinkpyyyyyyyyyychasmile)
    • sylwek07 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 17.11.05, 13:56
      snieg pierwszy juz spadl w Lublinie,,(pozostala aby woda sad()
    • cuciolo A kto sie wybiera na Swieta 17.11.05, 14:10
      Ja wyskocze tylko na Barbary na tydzien do rodzicow, potem wracam do siebie i
      na swieta ladujemy u tesciow. Musze przepekac i juz, nawet nie mam chandry z
      tego powodu bo robie to dla corki Tak czytam posty i nie widze zeby ktos
      jechal na Swieta do Polski. A moze jednak ktos sie wybiera?
      • cuciolo Re: A kto sie wybiera na Swieta do Polski 17.11.05, 14:10
        mialo byc
    • roseanne Re: Gwiazdka tuz tuz??? 17.11.05, 14:13
      rozpoczecie sezonu swiatecznego stanowi Thanksgiving- ba, nie wszyscy obchodza
      Boze Narodzenie, z racji religii, ale wszyscy obchodza dzien indyka
      wiec dla mnie powolutku juz sie tez swiatecznie robi
      moze to dlatego ze juz kilka porzadnych przymrozkow bylo
      a moze dlatego ,ze jak gotowalam konfiture z zurawicn to gozdziki mi
      pierniczkami zapachnialy...

w kazdym badz razie swieta... pierwsze prawdziwe w USA, bo w poprzednie bylam w
      PL - domek nie byl na tyle gotowy by w nim swietowac..

juz ustalone zostalo miejsce, gdzie bedzie stala choinka
      ustalona z dziecmi data, kiedy bedzie mozna zaczac dekorowanie domku itd
      • mon101 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 17.11.05, 15:29
        Nie odczuwam jeszcze nastroju swiatecznego, bo siedze uziemniona w domu i
        komercja do mnie nie dociera. Zwykle spedzalismy Wigilie z przyjaciolmi, raz u
        nich raz u nas, ale oni przerwali w zeszlym roku lancuch i pojechali do
        Dominikanskiej Republiki, a wt ym roku jada na Floryde. Wobec tego i my
        postanowilismy radykalnie zmienic obyczje, dzieci w koncu dorosle. Owszem
        bedzie tradycyjan ale skromna kolacja wigilijna, prezenty symboliczne albo
        wcale (albo typu los, jestesmy w trakcie negocjacji) a potem jedziemy cala
        rodzina na Fuerowenture i wracamy po Nowym Roku.
        • monhann2 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 17.11.05, 17:51
          Jak sie ma na miejscu mala rodzine, tak jak w moim przypadku, fajnie jest
          wyjechac gdzies na swieta. ZRobilismy tak dwa lata temu, wypadajac wlasnie na
          Dominikane. Zero prezentow, zero szykowania, zakupow, jedynie choinke
          ubralismy. Wszystko mielismy w nosie i sie byczylismy w Swieta na plazy i
          kapalismy w oceanie. Super. Ale wypad w swieta potwornie drogi, wiec odpada co
          roku.
          • gherarddottir Re: Gwiazdka tuz tuz??? 17.11.05, 23:29
            a u "nasz" to juz choinke dzis pod ratuszem ustawili, ale a razie bez bombeksmile
    • gosia_t Re: Gwiazdka tuz tuz??? 19.12.05, 10:47
      To cale zadecie z gwiazdka juz w listopadzie, zniszczylo moj swiateczny
      nastroj. Wogole nie mam ochoty na swieta. Tragedia i tyle!!!
      • tamsin Re: Gwiazdka tuz tuz??? 19.12.05, 15:23
        Mam nareszcie choinke w domu! po wielkich trudach i cierpieniach, kupilismy
        okolo metrowe drzewko w doniczce i juz stoi pieknie udekorowane w pokoju.
        Nastroj swiateczny jest terez cala geba smile oprocz tego mam sliczny stroik na
        stole w jadalni, mam nadzieje ze wytrzyma do swiat bo tam nie tylko galazki
        choinki i szyszki sa, ale i biale roze. Cala ta kombinacja jest wsadzona w
        szklany wazon wypelniony woda i cranberries.
        • gherarddottir Re: Gwiazdka tuz tuz??? 19.12.05, 15:45
          ja choinke ubiore i kupie pewnie tez 23 grudniasmile
          na razie mam przed domem lampki na rosnacej choince i wieniec z jodly przybrany
          czerwonymi jablkami na drzwiach.

• a.polonia Re: Gwiazdka tuz tuz??? 19.12.05, 16:57
            mam choinke i nie moge sie na nia napatrzec taka piekna wink

> ja choinke ubiore i kupie pewnie tez 23 grudniasmile
            > na razie mam przed domem lampki na rosnacej choince i wieniec z jodly
            przybrany
            >
            > czerwonymi jablkami na drzwiach.
            >
            • asica74 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 19.12.05, 17:32
              Pola, a zdjecia choinki beda?
              Ja znalazlam kilka odcietych galazek i juz stoja w wazonie, posrod lampek i
              piernikow. Zdjecia zaraz bedasmile
              • aneta05 Re: Gwiazdka tuz tuz??? 19.12.05, 17:51
                ja wczoraj ubralam nasza choinke chociaz jeszcze nie skonczylismy remontu i
                stoi w sasiedztwie pudelek i innych puszek po farbach
                moze uda nam sie troche ten balagan uprzatnac, od jutra mam wakacje wiec cos w
                domu zrobie

a w ogole to dalej mam swiateczna depresje i chcialabym te swieta przespac
                obdzwaniam wszystkich znajomych w Polsce i robi mi sie coraz smutniej, chyba
                przestane dzwonic....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka