Dodaj do ulubionych

Kontrola PIP

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.09.11, 14:01
WItam. Prowadze firme w której zatrudniam co jakiś czas pracowników na UMOWĘ ZLECENIE. Ostatnio pod moją nieobecność zawitała kontrola z PIPu. Przedstawiła mi co mam przygotować na kolejne spotkanie. i Tu lista :
1. akta osobowe zatrudnionych i zwolnionych w 2011 r
2. umowy cywilno-prawne z 2011
3. druki ZUS P ZUA-zgłoszenie
4. druki ZUS DRA -+ potwierdzenie dokonanych wpłat na Fundusz Pracy
5. druki ZUS RCX - za ostatnie 3-miesiące
6. listy wypłat wynagrodzeń + potwierdzenie przez pracownika -podpisy listy płac.przelewy
7. ewidencja czasu pracy
8 ocena ryzyka zawodowego
9. zasady przydziału odziezy roboczej
10.kartoteki wydanej odziezy roboczej
11. zaświadczenia z odbytych szkoleń w zakresie bhp przez pracodawcę
12. instrukcja obsługi urządzen eksploatowanych w zakładzie oraz potwierdzenie zapoznania sie z nimi pracowników.

Teraz co dotyczy mnie jako zatrudniającego na umowy ZLECENIE? I jak najlepiej przygotować się do rozmowy. Jako młody przedsiębiorca nie mam w tym doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • haba.baba Re: Kontrola PIP 23.09.11, 14:31
      nareszcie pracodawcy nie będą wykorzystywać swoich pracowników
    • Gość: Mariusz Re: Kontrola PIP IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.09.11, 15:00
      Penie ktoś złożył na ciebie skargę do PIP o ustalenie istnienia stosunku pracy. Czyli jak wykażą, że zatrudniałeś kogoś na umowę zlecenie a powinieneś dać takiej osobie umowę o pracę to skierują wniosek przeciwko tobie do sądu pracy. Jeżeli sąd podtrzyma oskarżenie PIP to będziesz musiał wypłacić ludziom ekwiwalent za urlop, za przepracowane nadgodziny, a jeżeli zatrudniałeś osoby uczące się do 26 roku życia i nie płaciłeś za nich chorobowego i składek ZUS to będziesz musiał je wszystkie zapłacić za ten okres co obowiązywała umowa zlecenie.
      Jeszcze jak w pozwie zostanie zawary:
      -Wniosek o wydanie wyroku zaocznego w razie zaistnienia przesłanek przewidzianych w art. 339
      Kodeksu postępowania cywilnego, tzn. jeśli pozwany nie stawia się na posiedzenie wyznaczone
      na rozprawę albo mimo stawienia się nie bierze udziału w rozprawie.
      To sąd wyda wyrok nawet jak będziesz próbował przeciągać i przekładać rozprawy.
      Dodatkowo mogą nałożyć na ciebie parę tysięcy złotych kary.
      • Gość: pip Re: Kontrola PIP IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.11, 15:19
        a tam,najwyżej 30 000 zł.
        • Gość: UP Re: Kontrola PIP IP: 87.105.201.* 23.09.11, 15:32
          Oj tam, ale ile zaoszczędził na tych pracownikach. W sumie się to opłacało.
          Ja tam dziadom daje umowę o dzieło i jeszcze lepiej targam.
          • Gość: uczciwy Re: Kontrola PIP IP: *.play-internet.pl 23.09.11, 23:04
            Do gościa UP ty jesteś dziadem i dobrze by było żeby i do ciebie się dobrała PIP
      • Gość: Autor Re: Kontrola PIP IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.09.11, 17:15
        Dzięki za merytoryczną odpowiedź. Pracowników zatrudniam na umowę zlecenie bo to naprawdę są zlecenia na miesiąc lub dwa. Składki za nich płacę wszystkich na co mam druki i owi pracownicy otrzymuja od Zusu druki RMUA. Jestem młodym przedsiębiorcą który się rozwija i większość rzeczy jeszcze robię sam, lecz czasami daję pracę na naprawdę korzystnych warunkach ludziom bezrobotnym. Od nowego roku planuje zatrudnic na umowe o prace kilka osób.
        • Gość: Mariusz Re: Kontrola PIP IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.09.11, 17:50
          Sądu pracy, czy inspektora PIP nie interesuje czy jest to umowa na miesiąc lub dwa. Wystarczy, że wykażą cechy stosunku pracy.
          A cechami właściwymi dla stosunku pracy jest:
          -świadczenie pracy za wynagrodzeniem,
          - osobiste wykonywanie pracy,
          -podporządkowanie pracodawcy co do miejsca, czasu i sposobu świadczenia pracy,
          -wykonywanie jego bieżących poleceń,
          - codzienne podpisywanie listy obecności,
          - pewne wynagrodzenie nie niższe niż minimalne.
    • Gość: Papcio Re: Kontrola PIP IP: 62.159.242.* 23.09.11, 16:27
      Olej ich ciepłym moczem i ruszaj do UK. Tam takich szopek nie ma...
      • shark.007 Re: Kontrola PIP 23.09.11, 23:26
        z tego co widzę to rutynowa kontrola-zawsze inspektor pip o to pyta.
        Forum to złe miejsce na takie dywagacje.Generalnie wszystko mozna wyprostować. Daj znać jak się toczy sprawa.Ogólnie korzystniej jest zatrudniać na umowę o dzieło, lub brać podwykonawcow z działalnością.
        W UK, Holandi,Niemczech też jest podobnie - na zachodzie praca jest pod szczególną ochroną- jak coś jest nie tak to jest ostro.
        • Gość: ovo Re: Kontrola PIP IP: *.centertel.pl 24.09.11, 00:13
          Nie nagłaśniaj sprawy na forum.
          1.Zgłoś się do dobrego biura od sprawa kadrowo-księgowych. Zapłać i ci wszystko przygotują.Samemu nie walcz bo i tak nie wygrasz.
          2.W razie niepowodzenia ratuj co się da i rejestruj firmę jako spółka offshore w UK. Odcinać urzędasów od żródła kasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka