Dodaj do ulubionych

Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach

20.06.10, 23:02
Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad takim wątkiem. Otóż słuchałem dziś
Trójki pomiędzy 21.00 a 22.00 i znowu grały te same oklepane kawałki. Często
słucham nocą Antyradia. Tu nad Playlistą nie pracuje chyba nikt-rzecz dotyczy
także godzin dziennych. W kółko to samo. Np. Przemysław Frankowski w Antyradiu
tylko udaje,że wybiera coś fajnego...bo wybiera z playlisty, która jest mocno
ograniczona i wciąż ta sama. Nie czepiałbym się, gdyby nie było tak, że od 40
lat powstało mnóstwo różnorodnej muzyki. Moje niezadowolenie dotyczy tego, że
nad playlistami w mojej ocenie w ogóle się nie pracuje. Gdyby o mnie chodziło
robiłbym to co najmniej raz na tydzień. A utworów do wyboru jest
mnóstwo. Tymczasem ładują w kółko to samo, tylko czasem zmieniają
konfigurację. Co sądzicie o tej sprawie? No dobra-Antyradio jest prywatne, ale
co z radiem publicznym? Dlaczego w Zapraszamy do Trójki nie widać, że ktoś
codziennie przygotowuje coś specjalnie dla tej audycji?
Obserwuj wątek
    • astat5577 Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 21.06.10, 09:57
      Antyradia słucham głównie w samochodzie, ale bardziej Toku, wiec zdania nie zabieram. Natomiast w 3 onegdaj tak bywało, ze znało się nawet sympatie muzyczne redaktorów prowadzących niemuzyczne audycje, każda miała styl, swój klimat i to było naprawdę fajne. Niestety, zaginęło dawno. Jeszcze red. Baron przemyca swoje coś, ale reszta? Może nie słucham zbyt uwaznie i coraz rzadziej, ale kiedy nie włączę - to faktycznie międlenie tego samego plus parę 'nowości', oczywiscie z komentarzem głosowania na listę.
      Zdaje się, że za lansowaniem na okrągło jakiegoś nowego zespołu/piosenkarza/'przeboju' idą jakieś profity i nie korupcję mam na myśli, ale ot takie np. zaproszenia na wywiady czy koncerty ipewnie inne takie. Nie wiem.
      Wiem, że media publiczne naprawde przypominają coraz bardziej dom publiczny podłego gatunku.
      • nadwyrezony_fan_trojki Kręcimy się w kółko 21.06.10, 14:33
        Astat5577 zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Dodam jeszcze, że czasem stara
        się o urozmaicenie Dariusz Bugalski w swoich audycjach po północy. Wracając do
        Antyradia, Makak powtarza się nader często. Choć niektóre z tych kawałków nadają
        oryginalności jego audycji - myślę np. o utworze The Beatles - I Want You (She's
        So Heavy). Takie stałe punkty programu(z podtekstami), czemu nie? Widzę potrzebę
        zaangażowania się w muzykę w takiej audycji jak np. Trójkowy Budzik,
        gdzie prowadzący Piotr Łodej od jakiegoś czasu jakby złapał wiatr w żagle, ale
        muzycznie brakuje tu czegoś. Wyraźnie zauważam,że kręcimy się w kółko. Po
        Trójkowym Budziku następuje poranne Zapraszamy do Trójki. I tutaj brak
        kreatywności muzycznej dla mnie jest rozrywająco dotkliwy. Człowiek jedzie do
        tej roboty, albo już w niej siedzi i zauważa,że prowadzący Marcin Łukawski jest
        tylko prowadzącym-prezenterem...wygląda na to,że czasem ktoś mu tam coś
        podpowie(albo sam na to wpadnie), ale inwencji starcza mu na dwie audycje na
        krzyż. Te próby budzenia oklepanymi kawałkami AC DC itp. Słabo! I znowu
        zaczynamy kręcić się w kółko. I znowu jest nuda. I znowu widzę,że nikt się nie
        przykłada. A może to wynik tego,że nikt z redakcji muzycznej nie interweniuje?
        Czy oni tego nie widzą? Albo brakuje im inwencji?
      • kaa.lka Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 21.06.10, 17:10
        no dobrze, a czy nie ukladaniem tygodniowej, dziennej (nie wiem) playlisty; jej roznorodnoscia ze wzgledu na prowadzacych i tresciowo programy, no i ze wzgledu na charakter stacji, zajmuje sie szef muyczny radia?
        bo nie wiem jak w swietle tego co mowicie wytlumaczyc sobie celowosc czy bezceowosc zmiany na stanowisku, p.Hoffmana
        • techniczny1990 Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 21.06.10, 19:29
          W Trójce już od dawna tylko muzycznych audycji autorskich da się słuchać. W
          niemuzycznych audycjach z muzyką jest faktycznie tragedia, wałkowanie w koło
          tego samego do znudzenia + od czasu do czasu jakaś nowość z LP3. Dlatego nie
          słucham takich audycji, bo lepiej w tym czasie posłuchać jakiejś perfekcyjnej płyty.
          • matt.cobosco Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 21.06.10, 21:27
            A jeszcze lepiej ułożyć własną playlistę. Na Gruwszarku albo gdzie tam kto lubi.
    • nadwyrezony_fan_trojki Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 05.08.10, 00:18
      Rozważam poważne ukrócenie słuchania następujących audycji w Programie Trzecim
      Polskiego Radia:
      1. Zd3 poranne i popołudniowe.
      2. Tu Baron
      Dlaczego? Za powtarzanie tych samych utworów. Wiem,że pisałem,iż Piotr Baron się
      stara, ale wciąż wplata utwory mielone na okrągło. Żeby nie było: lubię Piotra
      Barona. Może mu nie pozwalają się rozwinąć za bardzo ze swoim muzycznym
      straganem? Zaznaczam,że alternatyw na innych falach eteru i w internecie i jest
      mnóstwo. Dość wałkowania w kółko tego samego! Czy w Trójce ktoś nad tym pracuje?
      Bo ja tego nie widzę. Miliony utworów powstały przez dziesięciolecia, a
      wymienionych audycjach kompletnie się tego nie dostrzega. O stacjach typu
      Antyradio pogadamy przy innej okazji. Teraz jest Trójka.
    • raiss Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 07.08.10, 15:26
      Na playlisty wpływa sporo czynników. Wiadomo że jest to charakter prowadzonej
      audycji, ale też co jest na pierwszych miejscach list, nowe płyty, zbliżające
      się koncerty, promocja nowych kawałków itd. Na szczęście w niektórych radiach są
      audycje w stylu "powrót do hitów lat 90" itd:P No i poza tym wybór stacji w
      dzisiejszych czasach jest na szczęście ogromny
      • nadwyrezony_fan_trojki Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 08.08.10, 00:19
        Ostatnio w temacie playlisty usłyszałem słowo "decydenci". Podobno każą grać to
        i tamto. Mało tego: tego i tamtego grać zabraniają. Nie wiem dlaczego w Trójce
        jak czasem poleci jakiś "cięższy kawałek" to robią z tego nie wiadomo jaką
        hecę(takie odnoszę wrażenie) - a to tylko AC/DC czy Metallica. Po np. Black
        Sabbath rzadko sięgają, a jak już to po coś lżejszego... a przydałoby się zagrać
        kawałek "Black Sabbath" tak na dobry początek dnia lub w trakcie popołudnia. :-)
        • raiss Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 03.09.10, 01:34
          Jestem za ciężkim brzmieniem w trójce ;) Niestety często (chociaż pewnie
          niektórzy prezenterzy twierdzą inaczej) odgórnie nakładane są ograniczenia na
          muzykę troszkę mniej popularną. Szczególnie, że wszyscy wiemy, jaka łatka
          przypisywana jest tej muzyce. Dlatego muszą się bardziej skupiać na rozrywkowej.
          Dlatego ja jednak wolę mieć wybór jeżeli chodzi o stacje ;)
          • nadwyrezony_fan_trojki Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 06.09.10, 00:29
            Dlaczego np. Balonik w Trójce (czy Pan Piotrek jest w stanie coś takiego zagrać?
            - ja twierdzę, że TAK) nie pogra takim punkiem i okolicami, a także czymś
            bardziej ciężkim w swojej dopołudniowej audycji? Tak ku radosności słuchaczy !
            Tylko nie ograne tematy - niech to będzie coś wybrane, tak od serca. Jest z
            czego wybierać. Dziesięć minut by wystarczyło, a jaka byłaby sensacja....! :-)
            • raiss Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 16.09.10, 23:31
              Niestety często puszczają tam to, co jest "na topie". Ja tez troszkę żałuję, że mocniejsze brzemienia nie goszczą zbyt często w Trójce. JA przerzuciłem się na stację której słucham na telefonie przez gagabox. Mam stację z mocniejszą muzyką (rock, metal). Szkoda tylko, że radia bardziej popularne tak ograniczają swoje playlisty.
      • nadwyrezony_fan_trojki Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 08.08.10, 00:45
        Jeszcze słowo o Black Sabbath, bo np. w Trójce słabo z nich korzystają. Na
        pobudkę proponuję jeszcze "Symptom of the Universe", N.I.B. , Children of the
        Grave ... jest tego więcej...i utworów Black Sabbath i innych zespołów. Trzeba
        tylko chcieć pochylić się nad przygotowaniem muzyki do audycji.
        Codziennie!!!
      • jureek Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 08.08.10, 10:31
        raiss napisał:

> Na playlisty wpływa sporo czynników. Wiadomo że jest to charakter prowadzonej
        > audycji, ale też co jest na pierwszych miejscach list, nowe płyty, zbliżające
        > się koncerty, promocja nowych kawałków itd.

Dodałbym jeszcze zwykłe lenistwo, gra się single i zapowiedzi, które przyślą
        wytwórnie, dlatego z danej płyty grany jest jeden, góra dwa utwory, a
        pozostałych nie gra się wcale. Po co samemu wysilać się, przesłuchiwać całe
        płyty, żeby wybrać z nich coś do zagrania w radiu, kiedy można się oprzeć na
        wyborze wytwórni płytowej i grać to, co przysłali.
        Jura
        • eridan Playlisty to rezultat strategii radia 07.09.10, 20:47
          Witam, postaram się zabrać głos tylko raz, co by nie ciągnąć za długo powszechnie znanego tematu. Playlista nie jest niczym innym, niż gruntownie przemyślanym, zbadanym sposobem na udowodnienie reklamodawcom, że "target" czyli docelowa grupa słuchaczy i jednocześnie potencjalnych klientów tychże firm będzie w takim to a takim czasie słuchać danej stacji i za chiny ludowe nie przełączy radyjka przed spodziewaną reklamą. Robi się wobec tego specjalne badania rynkowe z udziałem nawet ponad setki osób naraz, którzy korzystając z nadajników, generują swoją subiektywną ocenę danego utworu. Podczas prezentacji piosenki lecą jedna po drugiej i są oceniane w skali np. 0-100. Badany słuchacz pokrętłem ustala, jaką wartość przypisać piosence. Suma preferencji daje nam średnią ocenę utworu. Najsłabsze spadają z playlisty. Reszta jest analizowana pod kątem danych uzyskanych w wywiadzie z osobą badaną. Analiza wieku, wykształecenia i tak dalej. Skutek: Reklamodawca otrzymuje gotowy "pakiet" preferencji muzycznych klientów. Zgadza się "zainwestować" w radio (np. w trójkę ale także często jedynkę i oczywiście w prywatne) pod warunkiem, że puszczana będzie "odpowiednia" muzyka. I szefostwo radia akceptuje te warunki. Bo tak jak bank: radio musi zarabiać. I tyle chyba w temacie. Jedynym ratunkiem dla uszu są audycje autorskie. Są one ostatnim bastionem wolności redakcyjnej. Podejrzewam jednak, że strategia "zarabiania" i tutaj wisi nad redaktorem prowadzącym jak topór i z pewnością zmusza go do pewnych kompromisów. Ale tak to już jest. Dla mnie problem radia to nie tyle playlisty, co kompletne sformatowanie samych artystów, których nie spotkamy w trójce. Są to np. ostatnie płyty IRA czy Budki Suflera. Odwrotnie natomiast, w takim RDC próżno szukać chciażby "Męskiego Grania" czy artystów z Openera. Słuchając tylko jednej stacji "wypadamy" z obiegu i z pewnością możemy nie trafić na jakąś nową perełkę muzyczną, bo stacja "tego nie lansuje". Sorrewicz za ted wa przykłady zespołów, ale dawniej to byłoby nie do pomyślenia, by w trójce nie nadawano singli z nowej płyty Budki Suflera. I tak na zakończenie: playlista nie musi być czymś najgorszym, w audycjach niemuzycznych jest najczęściej konieczna, ale i niech przynajmniej raz w programie pan redaktor zagra coś niezależnie, tak po prostu od siebie. Niech nie pęka, a słuchacze będą zadowoleni. Nacisk reklamodawców i wytwórni płytowych powinien być absolutnie dyskretny i w zasadzie "niesłyszalny" na antenie. Niestety, jest i to bardzo.
          Jacek
          • nadwyrezony_fan_trojki Re: Playlisty to rezultat strategii radia 12.09.10, 23:57
            Eridan świetna robota. Bardzo dziękuję za przybliżenie niuansów związanych z playlistami. Powiem szczerze,że domyślałem się takiego scenariusza z dużym prawdopodobieństwem. Te ich badania słuchalności to wg mnie można sobie darować (nie nazwę tego po imieniu). Jest tylko takie pytanie: kto tu powinien rządzić? Słuchacze płacący abonament czy reklamodawcy? I jedni i drudzy płacą. Jest kwestia: kto jest większym udziałowcem i dla kogo jest to radio? Dla reklamodawców?
    • nadwyrezony_fan_trojki Re: Playlisty w Polskim Radiu i w innych stacjach 29.12.10, 00:56
      Coś mi się wydaje, że w Trójce zapomniano podczas Świąt o tym utworze:

www.youtube.com/watch?v=yBsSUptatMw&feature=related
      Było tak albo coś przeoczyłem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka