Gość: Daniel Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:36 Jest to najlepszy program w radiu tok fm długo na niego czekałem od chwili kiedy znikł z radia zet.Jest to jedyny taki program w Polsce, który w sposób niekomercyjny opowiada o zjawiskach paranormalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ble ble Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:49 > Jest to jedyny taki program w Polsce, który w sposób > niekomercyjny opowiada o zjawiskach paranormalnych. Danielu, oświeć mnie: a jak się komercyjnie opowiada o zjawiskach paranormalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 16:06 Program nie może opowiadać !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.dtcentrum.pl 22.12.04, 15:29 Bardzo podobałmi się program o tajnych stowarzyszeniach, bractwach,itd. Mam propozycję aby ten program rozszerzyć, w oparciu o książkę Tajemnice Aniołów i Demonów. Racjonalnym okiem ekspertów wyjaśnić, czy rzeczywiście towarzystwo iluminatów sprawuje władzę na świecie, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stały Słuchacz Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.dtcentrum.pl 22.12.04, 15:42 Jestem zdziwiony, że tak dobra audycja radiowa na temat rzeczy tajemniczych i niedokońca wyjaśnionych, które wymagają choćby cienia zainteresowania, nie poświęciła swojego czasu na rzecz o zabójstwie prezydentów USA: Lincolna, Garfielda i Kennediego. Pisze o tym dlatego, iż te zbrodnie łączy to iż niezostały wyjaśnione motywy i co ważniejsze dlatego iż ci trzej prezydenci chcieli wprowadzic System Kredytu Społecznego, który byłby niezależny wobec tradycyjnych systemów monetarnych, co wyeliminowałoby dług obywateli wobec państwa. Wiadomo jednak, że zabójca Lincolna został wynajęty przez międzynarodową grupę bankierów, w przypadku 2 następnych- niestety było podobnie. Sprawa warta uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus71 Wywalić te zabobony natychmiast!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:44 Całkowicie popieram. Tak durnego programu i durnych gości nie ma w żadnym innym radiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GryfX Re: Wywalić te zabobony natychmiast!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:36 Ot i odezwal sie jedyny madry na calym swiecie. Moze bys tak uzasadnil dlaczego to maja byc zabobony! Tylko konkrety! A nie zadne ble-ble. A obrazanie gosci programu swiadczy raczej o twom chamstwie a nie madrosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Bishop Re: Wywalić te zabobony natychmiast!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 22:47 E tam-głupoty gadasz. Program jest naprawdę inteligentny. Robert Bernatowicz i jego goście to naprawdę inteligentni ludzie. A jak ktoś mówi, że coś lub ktoś jest "durne" to przecież wcale nie mówi o tym jakie te rzeczy są naprawdę tylko o tym, jak on ja widzi.A to już w sumie jego problem. Chyba tyle do pana lupusa71-a programu i tak nikt nie wywali:)Trudno stary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan J. Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.h.pppool.de 30.12.04, 00:25 Pozdrawiam serdecznie wszystkich słuchaczy i Roberta Bernatowicza. Mieszkam od dluzszego czasu za granica, interesuje sie podobnymi zagadnieniami i tematyka, która jest omawiana w tej audycji. Na audycje natrafiłem przypadkowo podczas “poszukiwań” w internecie. Od razu bardzo mi sie spodobała i zainteresowała. Na zachodzie sa te tematy o wiele bardziej znane i o wiele więcej ludzi sie nimi interesuje, można tez dostać wiele ksiazek i znaleźć wiele interesujących artykulow w internecie. Audycja jest dobra, w dużym stopniu nowatorska i niepowtarzalna. Pan Bernatowicz prowadzi ja dobrze i mysle, ze nie zasługuje na tyle negatywnej krytyki. Szkoda tylko, ze czas jej trwania jest tak krotki i czestokroc tematyka nie jest w pełni wyczerpana. Jak juz wielu słuchaczy wcześniej pisalo, posiadamy możliwość wolnego wyboru: wlaczenia, wylaczenia i zmiany audycji. Proszę o więcej tolerancji oraz mniej krytyki do tych którzy te audycje przygotowują. Proszę tez o okazanie więcej kultury osobistej w tym co sie o innych pisze (mówi) na forum publicznym. Tematy które sa poruszane przemawiają do wielu osób pragnących znaleźć w tym życiu czegoś więcej jak tylko: spanie, jedzenie, praca i inne przyziemne sprawy. To co do jednych jest bajka , iluzja i wariactwem, może być dla innych droga poznania i rozwoju. Na szczescie nie jesteśmy tacy sami, potrzeby każdego z nas sa inne przez co i życie jest rowniez bardziej interesujące. Tego typu audycje rozwijają nasz światopogląd, skłaniającą nas do rozwazan, odciągająca od szarej rzeczywistości i niejednokrotnie upewniają nas, ze to życie ma większy sens, którego należy szukać. Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie wszystkich i zycze wszystkiego najlepszego w Nowy 2005 Roku. Jan J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.metronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 00:09 Jakby Robert chciał przedstawić wszystko, co ma, to trzeba by było założyć Radio Nautilus nadające "48 godzin na dobę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.metronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 00:12 Ciebie trzeba tu przywiązać, żebyś posłuchał dłużej, to wtedy może coś z tego zrozumiesz. Było by to na twoją korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek102 Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 17:30 O ile się nie mylę, "Archiwum..." jest jedyną regularną audycją radiową w skali krajowej. Zapewne ma swoich zwolenników, do których ja także należę. I choć słuchać jej mogę z opóźnieniem, po ukazaniu się nagrań w Internecie - chętnie to robię. Rozumiem, iż są ludzie, którym się to nie podoba i chyba nikt ich nie zmusza do słuchania. Chciałbym w mojej wypowiedzi uniknąć sarkastycznych odnośników do zwolenników odmiennej opinii. Ale trudno uniknąć porównania niektórych wypowiedzi do przekomarzania się przedszkolaków. Człowiek musi się rozwijać w różnych kierunkach, a nie zrobimy tego będąc kompletnymi ignorantami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: w3cache.* / *.2-0.pl 13.02.05, 19:40 Nie nazywalabym tego checia rozwoju w roznych kierunkach. Pan Bernatowicz tworzy aure tajemniczosci w swoim programie za pomoca odpowiedniej retoryki. Wykorzystuje znany trik psychologiczny, ze to co ma etykietke "nieznane, niezbadane" budzi w czlowieku lek. Jeszcze nigdy (tzn wtedy kiedy go sluchalam) nie przedstawil zadnego wartosciowego 'dowodu' na te wszystkie tajemnicze zdarzenia o ktorych mowi. W ogole przypomina mi ten program schadzke paru sredniowiecznych parobczakow, ktorzy utkneli na noc w jaskini i przy swietle pochodni opowiadaja sobie przerazajace historie o jezdzcu bez glowy, ktory pladruje wioski, gwalci dziewice i jezdzi na zielonym smoku. Ale jak lubicie to milego odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Do iny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:49 Boshe, ale ty głupiaaaaaaaaa jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Do iny IP: w3cache.* / *.2-0.pl 17.02.05, 11:34 I co, nie uzasadnisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Do iny IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 19.02.05, 14:44 Nie koniecznie do Iny. Słuchałem wcześniej Nautiliusa Radia Zet teraz słucham Roberta Bernatowicza w Tok FM. Cieszę się, że znalazł tu miejsce. Fakt, że audycje są "po łebakch" ale wiadomo czasu niewiele. Nie ze wszystkimi poglądami prezentowanymi w audycji sie zgazam ale nikt do końca nie upiera się że jest to w 100% prawda. Nie dziwie sie wielu krytycznym głosom, które właśnie przeczytałem. Polska to kraj gdzie tolerancja to właśnie zjawisko wręcz paranormalne czego przykładem jest wiele złosliwych zdań z tego forum. No cóż niektórzy są po prostu chorzy jak coś im się z ich światopoglądem nie zgadza. Chcieli by wtedy wypalic to goracym zelazem. Nie ma to jak jedyna i niepodważalna prawda... Ale tak niestety musi być sa ludzie których myśli podążają koleinami a są też i tacy którzy próbują siez nich wydostać. I tacy i tacy są potrzebni tylko nie rozumie dlaczego ci pierwsi zawsze próbują niszczyć tych drugich? Czego się boją? Pozdrawiam słuchaczy Nautiliusa a wrogom radzę zrobic sobie godzinną przerwę w słuchaniu zamiast się pompować nienawiścia do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAr Re: Do iny IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.05, 12:32 Ja też bardzo, bardzo cenię sobię R. Bernatowicza. Jest to jeden z najlepszych ekspertów radia TOK FM. Dzięki niemu osiągnąłem już w życiu bardzo wiele: zauważam to co wcześniej- ależ byłem biednym ignorantem- wydawało mi się niemożliwe bo- naiwnie sądziłem- nienaukowe, niepotwierdzone. Ale teraz już wiem, że: smurfy istnieją naprawdę, kosmici są wśród nas, istotą świata jest ścieranie się dobrej magii ze złą magią, kapitan Nemo nadal zmierza bezkresne głębiny kosmicznych oceanów. Dziękuję za to i czekam na więcej. Pozdrowienia dla całej ekipy tego wspaniałego radia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Do iny IP: w3cache.* / *.2-0.pl 21.02.05, 12:51 Szanuje twoja opinie. Napisalam co sadze o tej audycji, ale absolutnie ABSOLUTNIE nie twierdze ze inni powinni sie ze mna zgadzac. Milego odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Do iny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 19:17 Już niedługo przy takim podejściu do życia i ludzi zachorujesz np. na raka i zdechniesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Bishop Re: Do iny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 23:01 Troche nie na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykler Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 19.11.05, 18:44 Swietny komentarz, zgadzam sie z Tobą.Myśle że facet za głeboko zabrnął w świat swoich fantazji i gdyby miał teraz przyznać że to wszystko to bzdury, jego życie całkowicie by sie zawaliło.Niestety wielu ludzi musi w coś wierzyć, zaakcepotowanie brutalnej prawdy o brutalnym świecie, w którym żyjemy jest dla nich zbyt bolesne.A życiem rządzi niestety zwykły przypadek, nie ma żadnego większego sensu cierpienia, tak po prostu jedni sie rodzą piękni, zdrowi i inteligentni a drudzy niedorozwinięci, sparaliżowani i całe życie srają pod siebie na łóżku szpitalnym.Bo życie to jedna wielka ruletka, albo ma sie szczeście albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykler Myślę że Bernatowicz.... IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 19.11.05, 18:47 -------------------------------------------------------------------------------- Swietny komentarz, zgadzam sie z Tobą.Myśle że facet za głeboko zabrnął w świat swoich fantazji i gdyby miał teraz przyznać że to wszystko to bzdury, jego życie całkowicie by sie zawaliło.Niestety wielu ludzi musi w coś wierzyć, zaakcepotowanie brutalnej prawdy o brutalnym świecie, w którym żyjemy jest dla nich zbyt bolesne.A życiem rządzi niestety zwykły przypadek, nie ma żadnego większego sensu cierpienia, tak po prostu jedni sie rodzą piękni, zdrowi i inteligentni a drudzy niedorozwinięci, sparaliżowani i całe życie srają pod siebie na łóżku szpitalnym.Bo życie to jedna wielka ruletka, albo ma sie szczeście albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Bishop Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 22:59 Ja tam lubie historie o jezdzcu bez glowy, ktory pladruje wioski, gwalci dziewice i jezdzi na zielonym smoku. Wśród znajomych mam ksywkę Parobczak i faktycznie kilka razy utknąłem w jaskinii ze znajomymi-i będę słuchał tej audycji bo uważam że jest to jedna z najfajniejszych rzeczy w moim obecnym parobczakowym życiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomekos@wp.pl Łucja i 3 taj. fat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 19:13 Bardzo dziękuję za wspaniałą audycję! Cóż, Koniec Świata nie tak bliski, skoro siostra Łucja miała go doczekać, a nie doczekała... Ale nie dziwmy się temu, bo papież miał umrzeć, a żyje. Przepowiednie, horoskopy, wróżby i przyszłość można zmieniać i bardzo dobrze, że tak jest. Ale do rzeczy... Rozmawiałem parę lat temu z pewnym Arcybiskupem włoskim na temat 3 taj. fat. i przekazał mi informację na temat tego co faktycznie się stało 13.V.1981 r.. Ten fakt nie jest znany żadnym mediom i jest tajemnicą znaną tylko wąskiemu gronu osób w Watykanie, przy papieżu. Papież rzeczywiście umarł i parę minut po zgonie został wskrzeszony - czyli zdażył się cud. Nikt tego nie ogłosił, bo nikt w to nie uwierzy! P.S. Poza małymi wyjątkami... :) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Łucja i 3 taj. fat. 20.02.05, 01:11 Anyway, panowie duuuużo pogadali, ale pełnego tekstu Tajemnicy w końcu nie zacytowali. Nawet tego "całkowicie oficjalnego", który i tak napewno nie jest pełny, bo nie nadawałby się do wysłania Chruszczowowi i Kennedy'emu jako argument z pokojem w czasie konfliktu kubańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Ten program jest beznadziejny. IP: *.sggw.waw.pl 21.02.05, 11:27 Sposob prowadzenia audycji, ta atmosfera tajemniczosci i co chwila powtarzane formolki typu "za chwile poznacie szczegoly", albo "dzis wyjasnienie tej zagadki" po czym nic takiego nie nastepoje i tak w kolko, typowy przerost formy nad trescia. Najbardiziej bawi mnie kiedy ktos z gosci albo sam prowadzacy mowi ze ma dowody na potwierdzenie swoich tez, a dowody te to np. ksiazka jakiegos pozal sie Boze "naukowca" albo "wizjonera"... Ja tez napisze jakas ksiazke gdzie zakomunikuje swiatu ze "Lepper to przybysz z planety X-541, w ukladzie Beteleguese", i rozglosze ze tak wlasnie jest a na dowod bede podawal wlasna ksiazke... Ludzie, toz to rece opadaja. Sam mam wiele zainteresowan, ale ja cenie ludzi watpiacych a nie wierzacych w kazda nawet najbardziej niedorzeczna hipoteze i to bez dowodow. Sensacje typu "Czy siostra Lucia ujawnila wszystko...", Rownie dobrze moglo by byc np. "Za chwile odkrycie najwiekszej sensacji ostatnich lat... Warkocz Renaty Beger to treska"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Ten program jest beznadziejny. IP: w3cache.* / *.2-0.pl 21.02.05, 12:53 He he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Do tomka i iny - wynocha z tego tematu i nie zaś- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 11:14 miecać go swoimi schizmami, raczej udajcie się do Tworek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Kaśka - wynocha do nauki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:29 Kaśka, wynocha do książek, trochę się pouczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia Re: Ten program jest beznadziejny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 11:14 A jak to zrobiłeś, że masz datę postu z przyszłości? Dzisiaj jest 14 marca 2006, czy to jakieś omamy czy komuś się rzeczywistość rozjechała w ustawieniach komputera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasza Szkapa Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 11:34 Z tego co czytam to mozna miec niezly ubaw.Kiedy jest ta audycja?Tez bym sie posmial.Czy poruszany byl juz temat ile diablow zmiesci sie na lebku szpilki?Bo mnie to zawsze interesowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAr Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.05, 20:04 Diabli Cię nadali z tym pytaniem! Robercie, słowo się rzekło, Twój autorytet wymaga byś przyjął wyzwanie: ile zatem diabłów zmieści się na łebku szpilki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Archiwum R. B. - DOBRE !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:26 Panie Robert to jest dobre :) Tak dalej :) Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niteczka Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 14:13 Uważam, że Pan Robert Bernatowicz jest wspaniałą osobą ze względu na to, co robi. Nie boi się opinii innych ludzi, dąży do wyznaczonego przez siebie celu. Choć były osoby, które rzucały mu kłody pod nogi nie poddawał się. Nie robi z siebie -nie - wiadomo - jaką - mądralę-. Poswięca swój czas na badania. To, co robi, wymaga nie lada poświęcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaras Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: 217.153.160.* 17.04.05, 10:52 zachowuje sie jak dziewica w noc poslubna.chcialby i boi sie.niech mniej czasu traci na krygowanie i zwykle ble blea a,wiecej konkretnej rzeczowej rozmowy .trzeba bowiem przyznac ze tematyka jest interesujaca.a tak interesujaco sie zepowiadalo.i jeszcze jedno . panie przestan sie pan do choroby tak bac sie tej calej dewocji albo nie poruszaj pan "lekliwych "tematow.tak wiele obiecywalem sobie po audycji o apokryfach czy ostatnio o przepowiedniach. jak panna mloda .albo zostaw pan to moze ktos odwazniejszy to poprowadzi a pan tylko od tematow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 11:49 Super audycja. Bardzo interesująca i skłaniająca do refleksji... Pozdrawiam wszystkich sympatyków programu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MSZRADOM Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: 82.139.48.* 09.02.06, 19:33 Witam, jestem miłośnikiem programu!! mam prośbe , czy nie można by umieszczać audycji w formacie mp3, które można by sobie z sieci sciągnać? nie kazdy ma net ;( pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haggel Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: 62.233.150.* 18.04.05, 20:26 Domagamy się nowych audycji w formacie mp3!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 13:09 Dołączam się do prośby o nowe nagrania audycji p. Bernatowicza. Czy to naprawdę taki problem, czy nie chce się pracować ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzien po Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.05, 21:28 Ale wyczucie ostatniego tematu: info.onet.pl/1086689,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Bobilewicz Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.05, 00:35 Do wszystkich, którzy tak krytykują Roberta i jego audycję: Uważacie się za takich mądrych, takich, którzy wiedzą już wszystko i dla których wszystko, co ma w sobie przedrostek "para-" śmierdzi już na milę zabobonem i ciemnotą. Uważacie też zapewne, że jedynym narzędziem poznania jest umysł i racjonalne myślenie. Cóż, żyjcie sobie dalej w tym przeświadczeniu, mnie nic do tego. Każdy z nas używa swego mózgu/umysłu tak jak i zechce, i potrafi. Ja na przykład mam mózg/umysł między innymi do tego, by odsiewać to, co wydaje się ewidentną bzdurą lub czymś, co nie daje się w żaden sposób udowodnić od tego, za czymś "coś" się kryje i czego właśnie racjonalnie w żaden sposób nie da się wyjaśnić. Dlaczego, Panowie i Panie krytycy, jest w Was tyle jadu? Czy zauważyliście, że ci wszyscy "wielbiciele wróżek i kosmitów" nie napadają na Was w podobnym stylu, co Wy na nich? Czy to może nie dlatego, że mają troszkę szersze horyzonty i nie zamykają się a priori na wszelkie "para-", choć przecież to nie znaczy, że nie myślą krytycznie? Sam bardzo często mam wiele wątpliwości co do poruszonych w audycjach tematów lub sposobu ich prezentacji (inna rzecz, że niecała godzina to KOSZMARNIE mało), lecz gdybym - jak Wy - uważał, że tylko racjonalna nauka potrafi wszystko wyjaśniać, a człowiek jest koroną stworzenia i jedyną rozumną istotą w kosmosie - uznałbym się (choć nie, przecież nie zdawałbym sobie z tego sprawy!) za kogoś bardzo biednego. Nie mówię tu o wróżkach czy nawet zdjęciach UFO, ale powiedzcie mi z ręką na sercu, Panie i Panowie, czy potraficie wszystko na tej ziemi i w tym wszechświecie wyjaśnić tak bardzo ładnie, racjonalnie i pragmatycznie? A swoją drogą to szkoda, że nie zdajecie sobie sprawy, że intuicja, medytacja, wgląd w siebie i prekognicja są takimi samymi narzędziami poznania (i tak samo waznymi) jak redukcja lub dedukcja, wniosokowanie itp. Aha, jeszcze jedno: miałem odwagę podpisać się swym własnym imieniem i nazwiskiem. Czy Wy też? Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
trudnoswietnie Re: Archiwum Roberta Bernatowicza 27.04.05, 18:42 Nauka w odroznieniu od "paranauki" czy innego parapetu dysponuje metoda naukowa, ktora polega na weryfikacji hipotez ale tylko tych ktore daja sie falsyfikowac, czyli stawiasz hipoteze przeprowadzasz doswiadczenie i otrzymujesz wynik ktory pozwala te hipoteze odrzucic lub przyjac (z tego powodu nauki spoleczne czy szeroko rozumiana humanistyka rowniez nie sa czescia nauki). Nauka - o ile jej personifikacja nie jest naduzyciem :) - nie ma zdania na wiekszosc tematow poruszanych w audycjach Bernatowicza poniewaz nie spelniaja one warunku falsyfikowalnosci. Z drugiej strony jest jednak pewna liczba zjawisk uznawanych za parajakiestam ktore mozna badac przy pomocy metod naukowych, ale okazuje sie ze istnienia ich od lat nie mozna potwierdzic, poczawszy od jasnowidzenia i radiestezji a np na homeopatii skonczywszy. Z tego powodu kazdy specjalista z tej dziedziny jest albo zwyklym oszustem albo w najlepszym razie wariatem (jedno niewyklucza drugiego). Dlatego zupelnie nie rozumiem dlaczego informacyjne radio TOK FM promuje w weekendy szarlatanerie, chociaz moze bardziej nalezaloby sie martwic gdyby to robil nadawca publiczny, albo - z innej łączki - gdyby np. prof M.Giertych (biolog kreacjonista :)) zaczal ukladac programy nauczania biologii w szkole. Jeszcze jedno: na udowodnieniu zjawiska "paranormalnego" mozna swietnie zarobic, fundacja powolana przez slynnego bylego iluzjoniste Randiego ( www.randi.org/ ) przekaze 1mln USD nagrody kazdemu kto w warunkach kontrolowanego doswiadczenia bedzie umial swoej zdolnosci paranormalne wykazac, poki co nikt jej jeszcze nie dostal (jezeli zas chodzi o podpisywanie sie nazwiskiem to nie bardzo wiem o co Ci chodzi, dzis juz nie pali sie na stosie za gloszenie pogladow racjonalnych czy herezji, a ta polemika dotyczy opinii nie zas osob) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek ratio IP: *.idea.pl 27.04.05, 19:29 dodam tylko, że kiedyś palono na stosie właśnie za głoszenie wszelkiego typu szarlatanerii, a nie za racjonalne poglądy, które głosisz. Może warto dodać, że twoje poglądy (włącznie z uznaniem teorii ewolucji) są absolutnie zgodne ze stanowiskiem chrześcijańskim. Polecam tekst na stronie www.staff.amu.edu.pl/~zbzw/ph/sci/jpii99.html , a zwłaszcza punkt 4-ty na niej. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
trudnoswietnie Re: ratio 28.04.05, 10:51 nie do konca moge sie z tym zgodzic, Giordano Bruno splonal na stosie min za gloszenie pogladow ktore dzis uznajemy za racjonalne. Wogole poglady Kosciola rzymskiego na to co jest herezja a co nie zmienialy sie na przestrzeni wiekow (lacznie z ewolucjonizmem ktory zostal zaakceptowany po 100 latach) wraz z odchodzeniem od literalnego rozumienia Biblii. No i oczywiscie sa tez koscioly prostetanckie odrzucaja ewolucjonizm wiec raczej trudno mowic o stanowisku chrzescijanskim. > stanowiskiem chrześcijańskim. Polecam tekst na stronie > www.staff.amu.edu.pl/~zbzw/ph/sci/jpii99.html , a zwłaszcza punkt 4-ty > na niej. Pozdrowienia przyznam sie ze mam z tym problem, wydaje mi sie ze wiary nie da sie podeprzec rozumem pozdrawiam w trybie zwrotnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abigail sceptyków nie zabraknie nigdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 18:59 Tak gorąco jak jedni będą opowiadać się za programem tak inni jeszcze żarliwiej przeciw. Zawsze wychodziłam z założenia, że jeśli ktoś nie chce to nie należy go na siłę uszczęśliwiać wiedzą, która mogłaby obalić w gruzy jego schludnie poukładany świat. Osoby, które wypowiadają się na tym forum w sposób tak bardzo krytyczny i napastliwy można podzielić na grupy. Część to tacy co nie myślą (nie w ogóle ) ale globalnie – wyrzucą papier, wyeksploatują ziemię bo oni tu i teraz są najważniejsi – ostatecznie pomyślą jeszcze o swojej najbliżej rodzinie, druga grupa to tacy co rzeczywiście ma naukowe podejście i trudno im zaakceptować togo czego nie można zmierzyć i zważyć, są i tacy, którym nie chce się myśleć – zajęci robieniem pieniędzy i dobrą zabawą (poniekąd mogą być to ci sami co w grupie pierwszej), część to krzykacze z problemami, którzy w ten sposób – często ukryci za nick’ami mogą wyrazić siebie. Szczerze mówiąc chcą sobie pozostać sceptykami i nie wierzyć – ich sprawa. Wiem, że łatwiej jest tak żyć bo wtedy nie ponosi się odpowiedzialności za swoje działanie – jedynie tę prawną lub społeczną. Nie trzeba się zastanawiać, tak jest prościej i szybciej. Na innych popatrzy się pobłażliwie, uśmiechnie i ewentualnie rzuci jakiś komentarz. Nawet nie będę zachęcać do zmiany postępowania i sposobu myślenia (to także jedno z ograniczeń tych myślą inaczej niż oponenci archiwum). Smutne jest tylko to, że potem, na starość wielu takich podąża do kościoła – dowolnych wyznań, modli się niczym faryzeusze i pomiędzy jedną litanią a drugą utyskuje na swój los i na tę „dzisiejszą młodzież”:) Nie uważam się za fanatyczną wyznawczynię pana Bernatowicza. W wielu punktach do pewnego momentu nie zgadzałam się z nim a w wielu nie zgadzam się nadal. Mam swoje własne podglądy na wiele spraw ale właśnie takie podejście umożliwia mi otwarcie na innych i chęć poznania ich podglądów. Nie ukrywam, że zgadzam się z powiedzeniem, że tylko krowa nie zmienia swoich poglądów i sama juz wielokrotnie zweryfikowałam swoje. Zgadzam się także, że wiedzy się wielkiej nie wyciągnie z samych tylko audycji radiowych. Bo tak to jest z poznaniem, że trzeba samemu zgłębiać wiedzę a nie czekać aż coś nam przyniosą na złotej tacy. Po jednej godzinie nie podniesie nasz poziom duchowy ale takie programy mają zmusić do myślenia. Wiele osób odrzuci postawione tam tezy ale przeanalizuje problem. Może sięgnie po dodatkową lekturę. Nie chodzi o to aby bezkrytycznie wierzyć w np. UFO ale trzeba wyjrzeć poza próg własnego zaścianka. Nie byłoby renesansu, oświecenia, odkryć geograficznych gdyby wszyscy byli nastawieni tylko na konsumpcję swojej części „tortu”. Dodam, że nim nastała epoka odkryć geograficznych to Ziemia była płaska. Za głoszenie innych podglądów można było empirycznie sprawdzić działanie argumentów inkwizycji w postaci stosu. Zatem przepraszam, że to powiem ale nie sądzę, że nie bo nie stosowny argument. Zimno ogromnie i z niekłamaną przyjemnością pozdrawiam gorąco wszystkich – tych za i tych przeciw.:) Abigail Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: ratio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 03:17 > nie do konca moge sie z tym zgodzic, Giordano Bruno splonal na stosie min za > gloszenie pogladow ktore dzis uznajemy za racjonalne. Wogole poglady Kosciola Można powiedzieć, że Giordano Bruno głosił poglądy bardzo kontrowersyjne - również jak na dzisiejsze czasy - nie tylko jeśli chodzi o teologię. To nie usprawiedliwia jego śmierci, absolutnie, ale warto zauważyć specyfikę tamtych czasów, które były na tyle okrutne, że np. przestępcy woleli już wpaść w ręce inkwizycji niż "standardowej" władzy świeckiej (Inkwizycja była też instytucją świecką). Bruno miał przynajmniej proces (jakiś czas wcześniej złapali go protestanci i chcieli spalić bez sądu, ale im uciekł). W dużej mierze jego śmierć - oczywiście, jeszcze raz podkreślę, okrutna i niepotrzebna - została wykorzystana i, niestety, nadużyta jako pewien mit szeroko rozumianej kultury oświeceniowej. Nieco inaczej było z Galileuszem, który z kolei był wybitnym naukowcem; on, mimo zmuszenia go do wycofania się ze swoich przekonań, miał się całkiem nieźle pod opieką możnych protektorów, głównie zresztą duchownych. Jak się analizuje oba te przypadki, to warto zauważyć, że - jak to było czasami w przypadku komisji orlenowskiej - zawinili eksperci, którzy dokonali niewłaściwej egzegezy Biblii. Tu trzeba przypomnieć zasadę hermeneutyczną św. Augustyna (on żył dużo wcześniej, jakieś 1600 lat temu), która z grubsza brzmi, że jeśli jakaś partykularna interpretacja Biblii jest niezgodna z dobrze ugruntowaną prawdą naukową, to tę ("jakąś") interpretację należy odrzucić; szkoda, że to nie św. Augustyn był "ekspertem" w powyższych sprawach... > (lacznie z ewolucjonizmem ktory zostal zaakceptowany po 100 latach) wraz z > odchodzeniem od literalnego rozumienia Biblii. Wkrótce po ogłoszeniu teorii ewolucji, Papież Leon XIII powołał Papieską Komisję Biblijną, która ok. 1905 roku ogłosiła m.in. to, że przy interpretacji Biblii należy uwzględniać to, że jest ona napisana przy użyciu różnych gatunków literackich; Komisja pracowała dalej, i pracuje do tej pory. Podwaliny pod zaakceptowanie teorii ewolucji położył Papież Pius XII w 1943 roku Encykliką "Divino Afflante Spiritu" ("Pod tchnieniem Ducha"); ciekawe, że Pius XII uznał teorię Wielkiego Wybuchu całkiem niedługo po jej ogłoszeniu. Ostateczne uznanie idei teorii ewolucji to Jan Paweł II; polecam tu ciekawą stroną nt. ewolucji i nie tylko: www.cco.caltech.edu/~nmcenter/sci-faith.html > przyznam sie ze mam z tym problem, wydaje mi sie ze wiary nie da sie podeprzec > rozumem bardzo ciekawe (i zrozumiałe) książki na ten temat pisze ks. prof. Heller, wybitny kosmolog fizyczny, filozof przyrody i teolog; można je zamówić w wydawnictwie BIBLOS, a kupić w różnych księgarniach katolickich, choć sprzedają się autentycznie jak świeże bułeczki: www.biblos.pl np. książka "Sens życia i sens Wszechświata": www.biblos.pl/?s__wyniki.k__serie.id__6 Ważnym dokumentem jest Encyklika "Fides et Ratio" Jana Pawła II z 1998 roku. Nara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abigail Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 18:42 Zawsze wychodziłam z założenia, że jeśli ktoś nie chce to nie należy go na siłę uszczęśliwiać wiedzą, która mogłaby obalić w gruzy jego schludnie poukładany świat. Osoby, które wypowiadają się na tym forum w sposób tak bardzo krytyczny i napastliwy można podzielić na grupy. Część to tacy co nie myślą (nie w ogóle ) ale globalnie – wyrzucą papier, wyeksploatują ziemię bo oni u i teraz są najważniejsi – ostatecznie pomyślą jeszcze o swojej najbliżej rodzinie, druga grupa to tacy co rzeczywiście ma naukowe podejście i trudno im zaakceptować to czego nie można zmierzyć i zważyć, są i tacy, którym nie che się myśleć – zajęci robienie pieniędzy i dobrą zabawą (poniekąd mogą być to ci sami co w grupie pierwszej), część to krzykacze z problemami, którzy w ten sposób – często ukryci za nick’ami mogą wyrazić siebie. Szczerze mówiąc chcą sobie pozostać sceptykami i nie wierzyć – ich sprawa. Wiem, że łatwiej jest tak żyć bo wtedy nie ponosi się odpowiedzialności za swoje działanie – jedynie tę prawną lub społeczną. Nie trzeba się zastanawiać, tak jest prościej i szybciej. Na innych popatrzy się pobłażliwie, uśmiechnie i ewentualnie rzucić jakiś komentarz. Nawet nie będę zachęcać do zmiany postępowania i sposobu myślenia (to także jedno z ograniczeń tych myślą inaczej niż oponenci archiwum). Smutne jest tylko to, nepotem, na starość wielu takich podąża do kościoła – dowolnych wyznać, modli się niczym faryzeusze i pomiędzy jedną litanią a drugą utyskuje na swój los i na tę „dzisiejszą młodzież”:) Nie uważam się za fanatyczną wyznawczynię pana Bernatowicza. W wielu punktach do pewnego momentu nie zgadzałam się z nim a w wielu nie zgadzam się nadal. Mam swoje własne podglądy na wiele spraw ale właśnie takie podejście umożliwia mi otwarcie na innych i chęć poznania ich podglądów. Nie ukrywam, że zgadzam się z powiedzeniem, że tylko krowa nie zmienia swoich poglądów i sama juz wielokrotnie zweryfikowałam swoje. Zgadzam się także, że wiedzy się wielkiej nie wyciągnie z samych tylko audycji radiowych. Bo tak to jest z poznaniem, że trzeba samemu zgłębiać wiedzę a nie czekać aż coś nam przyniosą na złotej tacy. Po jednej godzinie nie podniesie nasz poziom duchowy ale takie programy mają zmusić do myślenia. Wiele osób odrzuci postawione tam tezy ale przeanalizuje problem. Może sięgnie po dodatkową lekturę. Nie chodzi o to aby bezkrytycznie wierzyć w np. UFO ale trzeba wyjrzeć poza próg własnego zaścianka. Nie byłoby renesansu, oświecenia, odkryć geograficznych gdyby wszyscy byli nastawieni tylko na konsumpcję swojej części „tortu”. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Abigail Odpowiedz Link Zgłoś
niania40 Re: Archiwum Roberta Bernatowicza 28.01.06, 20:56 Napisales:" Z tego powodu kazdy specjalista z tej dziedziny (homeopatia przyp. moj) jest albo zwyklym oszustem albo w najlepszym razie wariatem." Co powiesz na temat fabryk produkujacych leki homeopatyczne i aptek, ktore je sprzedaja, po zatwierdzeniu przez "betonowa" Komisje Lekow skladajaca sie z fachowcow nauk wielu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Homeopaci i cudotwócy: oszuści i zbrodniarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:37 > Co powiesz na temat fabryk produkujacych leki homeopatyczne i aptek, ktore je > sprzedaja, po zatwierdzeniu przez "betonowa" Komisje Lekow skladajaca sie z > fachowcow nauk wielu???? Nic nie powiem, tylko polecę następujący link: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2893093.html Dodam, że Lancet to najbardziej prestiżowe pismo naukowe z dziedziny medycyny na świecie; ŻADNE badanie naukowe nie wykazało dotąd skuteczności homeopatii. Oraz dodam jeszcze artykuł o tym, że: "co najmniej pięć tysięcy Polaków chorych na raka umiera co roku, ponieważ rezygnują z medycyny konwencjonalnej – twierdzi onkolog prof. Marek Pawlicki. Winą obarcza uzdrowicieli, a ich działalność określa jako zbrodniczą.": www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_21_1116_2006_4_1.html Może wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:49 Oczywiście moje powyższe krótkie tłumaczenie nie spotka się z żadnym zrozumieniem u osób, które kierują się emocjami, a nie racjonalnym rozumowaniem. Wielokrotnie słyszałem bełkot krytykujący naukę akademicką na rzecz jakichś banialuków. Jest wiele przyczyn atrakcyjności tych ostatnich: np. to, że zdobycie wiedzy akademickiej wymaga ogromnej pracy w ciągu wielu lat, samodyscypliny, itd.; tymczasem New Age głosi: "ty też, koleś, jesteś wyjątkowy, nie musisz się wcale męczyć, wystarczy tylko że zakupisz u nas gustowny ammulet za pięćdziesiąt zeta". To tak w dużym skrócie ideowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek okultystyczny i new-age'owy bełkot IP: *.idea.pl 27.04.05, 19:19 Absolutna zgoda!!! Wywalić ten cały new-age'owy i okultystyczny bełkot z radia o skądinąd naprawdę wysokim poziomie. Jak to możliwe, że poważne audycje dotyczące nauki, czy porad medycznych udzielanych przez specjalistów sąsiadować mogą z bełkotem o praktykach okultystycznych typu tarot, wróżby, magia, homeopatia, itp. Przy okazji przypominam, że zainteresowanie tego typu zjawiskami nijak nie da się pogodzić z wiarą chrześcijańska (mówiąc ściśle jest poważnym grzechem przeciw pierwszemu przykazaniu, a osoby uwikłane w tego typu praktyki kończą często u psychiatry i/lub egzorcysty). Dla niewierzących zaś - takich zainteresowań i praktyk nie da się po prostu pogodzić z elementarnym poczuciem zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
mikronezja Spirala szaleństwa ! 27.04.05, 19:39 Czy wszystko musi byc zgodne z wiarą chcrześcijańską ? Biblia ani ojcowie kościoła nic nie wspominają o poniższych diabelstwach: - bombie atomowej (no może w przypadku Sodomy z Gomorą choć i to niepewne) - lotach kosmicznych - sztucznych satelitach Ziemi - prądzie elektrycznym - żarówce - fali radiowej - komputerze - telefonie w tym komórkowym - mikrofalówce - witaminach - itd. czasu nie starczy na spowiedzi i pokropienie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedz Re: Spirala szaleństwa ! IP: *.idea.pl 27.04.05, 19:47 A i owszem! Biblia i ojcowie Kościoła wskazują, że bardzo ważnym kryterium rozstrzygającym o traktowaniu różnych zjawisk jest rozum ludzki. Wiara musi szukać zrozumienia. A zjawiska i urządzenia o których piszesz są efektami działalności naukowej, opartej na racjonalnej metodologii. Jak już ktoś tu napisał, 1 mln $ czeka na osobę, która wykaże swoje paranormalne działanie (np. w "dziedzinie" radiestezji, czy innych głupot); kasa czeka od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Spirala szaleństwa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 16:52 Gdzie mam się zgłosić po ten milion dolarów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Spirala szaleństwa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:13 Kurdę, jak jesteś parapsycholog, to dlaczego tego nie wiesz, np. z wahadełka, tylko pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżordż z buszu Re: okultystyczny i new-age'owy bełkot IP: *.fornet.waw.pl / *.fornet.waw.pl 06.08.05, 18:34 niestety się mylisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Bishop Re: okultystyczny i new-age'owy bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 23:58 Do wojtka Po pierwsze z reguły nie wypowiadam się o rzeczach o których nic nie wiem-może ty też nie powinieneś? Masz w ogóle jakąś wiedzę na temat np. homeopatii albo tarota(sam wiem o tym niewiele ale są przecież NAUKOWE dowody na skuteczność homeopatii i to także w przypadku zwierząt co zaprzecza zwyczajowym wyjaśnieniom o działaniu sugestii). Piszesz o poważnych audycjach dotyczących porad medycznych-prawdopodobnie w żadnej z tego typu poważnych audycji nie wspomniano chociażby o psychoonkologii, czyli terapii przeciwrakowej wykorzystującej wizualizację i pracę z przekonaniami pacjenta(jednym z lekarzy wykorzystujących siłę umysłu do walki z rakiem jest Carl Simonton, światowej sławy onkolog, którego pacjenci przeżywają średnio DWUKROTNIE dłużej niż pacjenci z innych klinik z TAKIMI SAMYMI rozpoznaniami)-dla mnie to jest dziwne, że POWAŻNA medycyna akademicka NIE BADA przypadków uzdrowień z raka(czy innych "śmiertelnych" chorób) tłumacząc to błędną diagnozą albo cudowną reemisją, a przecież wszystko ma swoją przyczynę-ludzie którzy wyzdrowieli musieli COŚ ZROBIĆ żeby wyzdrowieć-dlaczego tego się nie bada????? Dalej piszesz o wierze chrześcijańskiej-przecież w Biblii też są przykłady przepowiadania przyszłości, Jezus przecież uzdrawiał ludzi nie medycyną akademicką, ale WIARĄ tych ludzi.Tak? Jeśli uważasz się za chrześcijanina to coś mnie tu razi-Jezus mówił do uczniów "Nie oceniajcie, a nie będziecie oceniani". A co ty robisz? Oceniasz i to wyraźnie pejoratywnie, nazywając audycje R. Bernatowicza bełkotem(a co za tym idzie oceniasz także ludzi ją tworzących).Głównym przykazaniem chrześcijan jest przykazanie miłości-nie widzę u ciebie miłości(czy chociaż PRÓBY zrozumienia i zaakceptowania) wobec innego niz twój światopoglądu. Dziwne to twoje chrześcijaństwo. Prawdopodobnie znasz osobę acbp Bolesława Pylaka-jedna z najbardziej szanowanych postaci w polskim kościele-dlaczego o nim wspominam? Dlatego, że POZYTYWNIE wypowiada się m.in. o bioterapii, radiestezji, homeopatii-czyli o tym całym "okultystycznym bełkocie"-więc nie bardzo rozumiem twoje zarzuty, że zainteresowań tego typu nie da się pogodzić z wiarą chrześcijańską. Nie da się jeśli się nie chce-i nie ma to żadnego związku z samą wiarą chrześcijańską. I na koniec-elementarne poczucie zdrowego rozsądku-co to oznacza? Żeby zamykać umysł na wszystko, co jest nie do końca wyjaśnione? Potrafisz wyjaśnić czym jest elektryczność? A przecież korzystasz z niej na co dzień. Jeśli nie potrafisz wyjaśnić czym jest, znaczy to, że codziennie obcujesz z zabobonem.Tak? I gdyby każdy zawsze kierował się zdrowym rozsądkiem to prawdopodobnie dalej wierzylibyśmy, że to Słońce krąży wokół Ziemi, czytalibyśmy książki przy świecach i raczej nie polecielibyśmy(jako gatunek rzecz jasna) na księżyc.Czyli chyba nie zawsze opłaca się być "zdroworozsądkowym". Chyba tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: okultystyczny i new-age'owy bełkot 22.01.06, 18:14 Gość portalu: Pan Bishop napisał(a): > -przecież w Biblii też są przykłady > przepowiadania przyszłości, Przepowiednie proroków to nie parapsychologia, > Jezus przecież uzdrawiał ludzi nie medycyną > akademicką, ale WIARĄ tych ludzi.Tak? Jezus uzdrawiał przez boską ingerencję. > Jeśli uważasz się za chrześcijanina to coś mnie tu razi-Jezus mówił do > uczniów "Nie oceniajcie, a nie będziecie oceniani". "Nie sądźcie" - bo sądzić będzie Bóg. Ale oceniać musimy (co mądre,dobre - co głupie złe) - żeby sensownie żyć. A co ty robisz? Oceniasz i > to wyraźnie pejoratywnie, nazywając audycje R. Bernatowicza bełkotem(a co za > tym idzie oceniasz także ludzi ją tworzących).Głównym przykazaniem chrześcijan > jest przykazanie miłości-nie widzę u ciebie miłości(czy chociaż PRÓBY > zrozumienia i zaakceptowania) wobec innego niz twój światopoglądu. Nakaz miłości dotyczy ludzi, a nie fałszywych światopoglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Bishop Re: okultystyczny i new-age'owy bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:48 mg2005 napisał: > Przepowiednie proroków to nie parapsychologia Parapsychologia to tylko współczesna nazwa zjawisk psychicznych wykraczających poza codzienną świadomość-czy nie było tak, że prorocy podczas prorokowania wychodzili poza zwyczajną percepcję( a jeśli tak to czy nie robili tego samego co dzisiejsi "parapsychologowie"? Nie chodzi o sam termin "parapsychologia" ale o zjawisko kryjące się za nim). > Jezus uzdrawiał przez boską ingerencję. W porządku-a co by było, gdyby się okazało, że np. homeopatia, bioterapia czy leczenie wiarą TEŻ są wynikiem boskiej ingerencji(darem od Boga dla ludzi i innych istot żywych)-a przecież NIE MA ŻADNYCH DOWODÓW(poza osobistymi przekonaniami), że tak właśnie nie jest > Ale oceniać musimy (co mądre,dobre - co głupie złe) - żeby sensownie żyć. Ok-oceniajmy, ale w sposób konstruktywny, wspierając logicznymi argumentami i bez zawiści wobec innego punktu widzenia > Nakaz miłości dotyczy ludzi, a nie fałszywych światopoglądów. Tylko jak stwierdzić, który światopogląd jest "fałszywy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Arystoteles IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:22 Panie Bishop, moja odpowiedź po długiej nieobecności będzie krótka: "z ludźmi niedouczonymi się nie dyskutuje, tylko wysyła się ich do szkół". Zgadnij kto to powiedział: jeśli go nie znasz, jak również jego idealnego zgoła nauczyciela, oraz jego następców, to kiepsko. Dodam, że nie chciałem nikogo urazić - tak jak mama, która troskliwie karci nieświadome dzieciątko, gdy te chwyta za zapałki albo za brzytwę ostrą jak nie wiedzieć co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikolaj Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 13:32 Super program słucham go juz od kilku lat jeszcze jak był nadawnay w RadiuZET a teraz słucham parwie każdej audycji w TOK FM, jak nie moge słuchac to sobie sciągam daną audycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toyayurek Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 07:49 rzeczywiście wspaniały program pseudonaukowy. Miałem przyjemność wysłuchać godzinnego programu o ofiarach wypadków pozbawionych butów (wyborna zabawa). Inne też nie są złą rozrywką. Kilka tysięcy świątyń, wybranych kilka i wykazanie, że na mapie coś wskazują. Na planie Wrocławia połączę liniami kilka komisariatów policji też będzie to określona konstelacja. Podzielę szerkość, przez długość i przekątną mojego telewizora, albo jeszcze bardziej pokombinuję i wyjdzie mi odległość do Oriona, zaś sam telewizor stanie się wytworem kosmitów. Tak czy owak, popieram samą ideę progamu. Lubię posłuchąć, podobnie jak lubię przeczytać peerelowskie kryminały - niezłe jaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 19:37 Ciekawa audycja - polecam wszystkim. Chciałbym usłyszeć program o nowych (utajnionych) odkryciach naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k+ m + t Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.net.autocom.pl 09.05.05, 20:03 Krzyśku! Mikołaju! Tomku! Rozumiem, że sprawa jest delikatna i b.osobista. Nie martw się, może jakoś się wszystko ułoży. Obiecuję, że nie powiem nikomu, chociaż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k+ m+ t Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.net.autocom.pl 09.05.05, 20:24 100 ! Liczba magiczna! Liczba bardzo tajemnicza! Czy znajdzie się wróżka, która to wyjaśni??? Niech żyje liczba 100, póki co!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ms Trelawney Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 23:58 To proste 100 to 2*2*5*5 2+5 i 2+5 to 2 siódemki i już to powinno dać do myślenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi, hi Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.net.autocom.pl 09.05.05, 20:38 a kuku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: och, och... Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.net.autocom.pl 09.05.05, 20:39 ...na móniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raz dwa trzy Re: Archiwum Roberta Bernatowicza IP: *.net.autocom.pl 09.05.05, 23:28 Raz, dwa, trzy już 103 ! ARB - numer jeden, ale numer... Odpowiedz Link Zgłoś