Dodaj do ulubionych

Jerzy Iwaszkiewicz w PR I Dziesiąta z hakiem...

05.06.05, 11:11
Dziś gościem audycji T. Sznuka "Dziesiąta z hakiem" był Jerzy Iwaszkiewicz - znany komentator wydarzeń z salonów samochodowych. Program prowadził w zastępstwie T. Sz. Jakub Urlich. Miło się słuchało Pana Jerzego, bo kultura słowa nieprzeciętna, zaś szczególnie miło było usłyszeć pytanie J.I. do prowadzącego: “Jak teraz nazywa się Program I PR?” Na to J. Urlich: “Jedynka – Polskie Radio”.
Wtedy wyraźnie zniesmaczony Pan Jerzy wyraził swoją dezaprobatę dla lekceważenia 80-letniej tradycji PR, zmiany loga, zaś o nazwie Jedynka powiedział, że kojarzy mu się z niegdyś nadawanym programem firmowanym przez UB (czy SB) “Zapraszamy do jedynki” - przepraszam jeśli coś pokręciłem, ja nie pamiętam tych czasów...
Jak to miło usłyszeć odważną osobę, która ryzykując brak powtórnego zaproszenia, mówi na antenie co myśli :-) Panie Jerzy, chylę czoła.
Obserwuj wątek
    • Gość: olaw Re: Jerzy Iwaszkiewicz w PR I Dziesiąta z hakiem. IP: 195.245.217.* 05.06.05, 12:14
      ...a moze Pan Jerzy przesadzil troche i mimo kultury slowa zabraklo mu kultury
      w stosunku do radia, do ktorego przyszedl.
      Zmiana logo, ramowki, siedziby itd. wcale nie musi oznaczac zaprzeczenia
      wielkiej, bogatej tradycji PR. A tak poza tym, skoro J.I. wspomina o tradycji,
      to chyba mniej chlubna rzecza jest w tym 80-leciu nadawanie audycji firmowanej
      przez UB (SB) niz zmiana znaku firmowego...
      • roooot Re: Jerzy Iwaszkiewicz w PR I Dziesiąta z hakiem. 05.06.05, 13:42
        Panu Jerzemu kultury nie zabrakło. W bardzo wyważony sposób dziwił się jak można robić takie rzeczy z takim Radiem. Jeśli komuś w tej dyskusji zabrakło kultury to prowadzącemu, który wpadł w nie lada panikę i próbował przerwać wywód J.I.
        Słyszałem już kilka razy w różnych stacjach radia publicznego krytykę dot. PR z ust znanych osób i zawsze byłem zaskoczony przerażeniem prowadzących. Dlaczego prowadzący nie usiłują nawet podejmować dyskusji na ten temat? Boją się? A jeśli tak, to czego? Że wylecą? To by znaczyło, że radiem rządzą jakieś monstra nie znoszące krytyki i wprowadzające zmiany wg własnego widzimisię, nawet bez pytania o zdanie pracowników, że o słuchaczach nie wspomnę! Sądzę, że zdecydowana większość pracowników PR zmian nie popiera, mylę się?

> Zmiana logo, ramówki, siedziby itd. wcale nie musi oznaczać zaprzeczenia
        > wielkiej, bogatej tradycji PR.
        To prawda. Jednak tak to właśnie wygląda. Bo nie dość, że zmienione zostały logotypy i nazewnictwo to w dodatku poziom został spłycony na tyle, że odnosi się wrażenie iż Polskie Radio upadło a na jego miejscu powyrastały jakieś marne kopie rozgłośni komercyjnych.
        • Gość: ABW PAN SZNUK NA PREZESA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 11:38
          Popieram. Zresztą zauważam taką prostą zależność - im głupszy i bardziej nadęty
          szef, tym więcej zmian na gorsze. Po prostu taki dyletant postawiony na
          kierowniczym stanowisku myśli, że musi sie wykazać, że coś robi. A sztuką jest
          największą zachować to co dobre i wprowadzić coś nowego tak, aby nie odczuli
          tego przykro słuchacze. A tymczasem od paru lat różne amatorskie konowały
          niszczą program pierwszy dając przy okazji pochałturzyć różnym takim (np.logo
          po raz kolejny zmieniane, nie wiadomo po co, różne debilne sondaże robione na
          zlecenie I pr. PR). Myślę, że dobrze byłoby pognać to dziadostwo zanim okręt
          zwany programem pierwszym całkowicie zatonie. Może Pan Sznuk podjąłby się roli
          kapitana?
          • Gość: pesymista Re: PAN SZNUK NA PREZESA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:54
            Pan Sznuk nie zgodzi się z prostego powodu - za dużo głupoty w biurach z górnych pięter... Trzeba by jakąś generalną wymianę robić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka