Dodaj do ulubionych

Ogłoszono nominacje do nagrody Nike 2006

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:15
nagroda Najki ? a gdzie Ronaldinho i Henry ??
Obserwuj wątek
    • Gość: humanista ;) nominacje do Nike2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:15
      nagroda Najki ? a gdzie Ronaldinho i Henry ??
      • Gość: tolerant Dajcie wreszcie tę nagrodę ks. Czajkowskiemu! IP: 212.180.161.* 19.05.06, 14:25
        Przecież facet porządnie się dla was (i na nas) wypisał w raportach - prawie
        literackich...
        • bdx65 nagroda dla Rylskiego 19.05.06, 17:29
          "Warunek" jest rzeczywiście powieścią, która wśród tej "plejady" zasługuje na
          wyróżnienie za:
          - temat
          - język
          - kreację dwóch gł. bohaterów
          - i za... normalność - (epicka opowieść, a tego typu literatury bardzo ostatnio
          brakuje; ciągle czyta się o "przeżyciach" autora-narratora - nudne to już jest)
    • Gość: grzyb Re: Ogłoszono nominacje do nagrody Nike 2006 IP: 212.160.172.* 18.05.06, 12:20
      Oczy wiście wygra kto? Wislawa! Bo przeciez debilna kapituła nie nagradza
      książek tylko nazwiska. Im bardziej znane tym większe szanse na zwycięstwo.
      • Gość: marta Re: Ogłoszono nominacje do nagrody Nike 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:51
        Gdyby tak było, Szymborska wygrałaby już parę lat temu, ale przegrała z
        Rymkiewiczem.
    • Gość: em frankowski nie jedzie na mundial a zagajewski... IP: *.stacje.agora.pl 18.05.06, 12:25
      jedzie na nike ;) za sługi!
    • Gość: adam Tylko WILK!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:48
      Nie chcialbym wiele ujmować reszcie kandydatow, ale dopiero przy ksiazkach
      Wilka widać, czym różni się literatura od pisaniny.
      • Gość: inwestor giełdowy Mentzel,ale oczywiście nie tylko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:22
        Gość portalu: adam napisał(a):

> Nie chcialbym wiele ujmować reszcie kandydatow, ale dopiero przy ksiazkach
        > Wilka widać, czym różni się literatura od pisaniny

innych dzieł literackich nie znasz?
        • Gość: żoli_boy Re: Mentzel,ale oczywiście nie tylko... IP: *.chello.pl 18.05.06, 15:36
          oczy_wiście - Wąchock górą. jedząc kozie bobki w sosie własnym...
          zjadacie własny ogon! smacznego, autorytety!!
          • Gość: inwestor czytujesz coś,chłopcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:43
            poza Wyborczą...
    • Gość: gregman77 paw krolowej???zenada!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:55
      zenada!!! widac, ze nike zmienilo swoj wyznacznik z kulturowego na komercyjny!
      przeciez paw krolowej jest tak slabym pseudodzielem, ze wszystkie autorytety
      literackie go wrecz wysmialy!
      • Gość: Mati Re: paw krolowej???zenada!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:13
        Podpisuje sie pod tym i zapraszam na drugie forum na ten temat
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=41312945
      • yeellow Re: paw krolowej???zenada!!! 18.05.06, 15:11
        kto mianowicie? Moim zdaniem niezla ksiazka z oryginalna stylistyka, jezykowo
        swietna.
        • Gość: prawdeczka1 Re: paw krolowej???zenada!!! IP: *.net81-64-86.noos.fr 18.05.06, 17:41
          a mnie sie to bardzo podoba, swietny obraz mentalnosci elit bananowej republiki!
          • Gość: gergman77 Re: paw krolowej???zenada!!! IP: *.icpnet.pl 18.05.06, 18:59
            no i wlasnie tylko bananowe elity podniecily sie ta ksiazka...inteligencja
            niestety odrzucila ten zgnily owoc...nie wystarczy skandlaizowanie, trzeba
            jeszcze skandalizowac z klasa...
      • Gość: Kasik Re: paw krolowej???zenada!!! IP: *.swidman.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:19
        Zgadzam się w 1000% To żenada, żeby książka Masłowskiej była nominowana do Nike. Kto w ogóle wpadł na ten absurdalny pomysł żeby ją nominować?? Językowo to może ta książka i jest ciekawa, ale czy niesie ze sobą jakieś przesłanie, jakąś głębszą ideę? NIE. A właśnie takie książki do tej pory były nominowane. BYŁY. Klęska polskiej kultury.
    • Gość: Obiektywny Waldemar Łysiak - Rzeczpospolita kłamców – Salon IP: *.oracle.co.uk 18.05.06, 12:59
      Tylko Łysiak zrzuci Ci łuski z oczu.
      Zrozumiesz, dlaczego Adaś pił brudzia z Kiszczakiem.
      • Gość: czytelnik Re: Waldemar Łysiak - Rzeczpospolita kłamców R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:19
        Gość portalu: Obiektywny napisał:
        > Tylko Łysiak zrzuci Ci łuski z oczu.
        > Zrozumiesz, dlaczego Adaś pił brudzia z Kiszczakiem.

no dobrze,ale co to ma wspólnego z literaturą?
        • Gość: kinio Re: Waldemar Łysiak - Rzeczpospolita kłamców R IP: *.esc.eu.int 18.05.06, 13:36
          Tam jest fragment o tym jak przyznaje się tę nagrodę, komu i za jakie zasługi.
          • dr_avalanche Re: Waldemar Łysiak - Rzeczpospolita kłamców R 18.05.06, 18:05
            To może Łysiak napisał też za co Nike dostał Rymkiewicz? Ach nie, przepraszam,
            jemu układ dał nagrodę zapewne po to, aby zamknąć usta krytykom i zamydlić oczy
            wszystkim, którzy już byli bliscy rozszyfrowania spisku...
    • tg28 nagroda Nike 2006 dla Jana Brzechwy 18.05.06, 13:13
      Troche spozniona ale w pelni zasluzona.
      za "O dwóch takich co ukradli księżyc"
      • Gość: monia Re: nagroda Nike 2006 dla Jana Brzechwy IP: 193.189.73.* 18.05.06, 13:16
        To Makuszyński napisał, tak btw ;)
        • tg28 Re: nagroda Nike 2006 dla Jana Brzechwy 18.05.06, 13:22
          Jan Brzechwa byl scenarzysta filmu z kaczuszkami, tak btw ;)
          • Gość: monia Re: nagroda Nike 2006 dla Jana Brzechwy IP: 193.189.73.* 19.05.06, 11:00
            Za scenariusze filmowe jeszcze nie nominują do NIKE, tak btw ;)
      • Gość: CHAM i was czniam - IP: *.chello.pl 18.05.06, 15:23
        GNIDZI PARNAS - REAKTYWACJA!!!
    • Gość: Tomek A gdzie Łysiak i ,,Ostatnia kohorta"?? IP: *.pronet.lublin.pl 18.05.06, 13:43
      Wiadomo...
      • Gość: kika Re: A gdzie Łysiak i ,,Ostatnia kohorta"?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:56
        Łysiak Srysiak, nieudolny grafoman, przepełniony nienawiścią i spiskami
        dziejowymi? Wildswein zrobi go wkrótce kierownikiem literackim TVP.
        • Gość: autorex Re: A gdzie Łysiak i ,,Ostatnia kohorta"?? IP: *.hist.uj.edu.pl 18.05.06, 14:02
          Niech zrobi, to swietny pisarz, choc "Ostatnia kohorta" moze nie zachwyca, ale
          jak się go GW-niarze boją to aż miło patrzec.
        • Gość: srika Re: A gdzie Łysiak i ,,Ostatnia kohorta"?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:04
          zaiwaniaj po szmate bo ci żółć i piana "tolerancji" monitor zalała :)
      • Gość: marasbydg Re: A gdzie Łysiak i ,,Ostatnia kohorta"?? IP: *.icpnet.pl 19.05.06, 11:57
        heh no pewnie ze wiadomo, szanowne jury nike zapewne dzieki swej niezawislosci i
        milosci do literatury nominowalo nasza "genialna" maslowska, bo przeciez
        literatura 2-rzednego grafomana Łysiaka wraz ze swoimi setkami tysiecy
        wielbicieli nic nie znaczy.... Pozdro dla milosnikow tworczosci WILKA
    • Gość: literator Rylski i nic więcej IP: *.hist.uj.edu.pl 18.05.06, 14:00
      reszta to badziewie niegodne zwac sie literaturą
      • Gość: terminator docent,a czytałeś całą resztę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:16
        Gość portalu: literator napisał:
        > reszta to badziewie niegodne zwac sie literaturą

• Gość: rylski tak Re: Rylski i nic więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:24
        ale czy reszta to badziew, no może ta powieść o jednym dniu polskiego
        inteligenta co wstał późno i poszeł spać po siedemnastej, się napracował autor,
        porównać wystarczy z rozkładem dnia angielskiego neurochirurga z soboty
    • Gość: maria Re: Adam Zagajewski to mój kandydat IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 18.05.06, 14:18
      To mój głos za poetą.
    • Gość: ratatatam dno!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:23
      co za zenada - poziom tej nagrody podaza za notowaniami akcji "Agory"

"Lubiewo"... dajcie spokoj to jest kompromitacja w rynsztokowym stylu
    • Gość: Herod Re: Ogłoszono nominacje do nagrody Nike 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:29
      Nagroda michNike...dla salonowców....ha ha ha ha ha ha
      • Gość: b. Lubiewo - Witkowski IP: *.acn.waw.pl 18.05.06, 14:42
        and the winner is...
        • zupper nie jestem inteligentem !!! 18.05.06, 15:11
          przynajmniej w mniemaniu opiniodawcy....
          • hajota Re: nie jestem inteligentem !!! 18.05.06, 17:40
            zupper napisała:

> przynajmniej w mniemaniu opiniodawcy....

Ja też nie, bo nie mam już w domu miejsca na większą ilość książek. Z
            wymienionych książek mam tylko "Warunek" Rylskiego.
    • apollo1966 Re: Ogłoszono nominacje do nagrody Nike 2006 18.05.06, 15:24
      bardzo dobre wybory!
      • broetje precz z Nike -tą Michnikowszczyzną do kwadratu!!!! 18.05.06, 15:51
        • Gość: laaazy_boy Re: precz z książkami i.. IP: *.icpnet.pl 18.05.06, 16:11
          samodzielnym myśleniem. albo myśleniem w ogóle. a książki - na stos. ;]
    • Gość: kukla Bereza - "Lubiewo" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:50
      Wiadomo czemu książka Witkowskiego dostałą się do grona finalistów -
      preferencje przewodniczącego Szanownej kapituły
      • broetje dość psudohierarchii narzucaej przez łże-elity! 18.05.06, 15:52
        • broetje a gdzie Czajkowski, nie napisał nic, aha bo nie ma 18.05.06, 15:53
          już SBcji
          • Gość: PHALLUS Re: a gdzie Czajkowski, nie napisał nic, aha bo n IP: *.chello.pl 19.05.06, 00:16
            A CO z przeinwestowanym WABikiem?
            pauzuje czy na kwarantannie?
            szokująca volta bandy Rogala!!!
          • Gość: to ja tylko Rafal Ziemkiewicz za "Polactwo". IP: *.nsw.bigpond.net.au 19.05.06, 00:17
            Od czasu CK Norwida nikt tak nie opisal naszej nacji. Prawda, jak zwykle,
            niewygodna.
    • Gość: miłośnik.tolerancj To jakieś nieporozumienier! IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 18.05.06, 16:00
      A gdzie są "dzieła wszystkie" (z przekazem ustnym włącznie!) ks. dobrodzieja
      Michała Czajkowskiego? Dajcie mu coś na pocieszenie...
      • Gość: Owsik Re: To jakieś nieporozumienier! IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 18.05.06, 16:33
        To i Maleszce coś się należy, nie? Za takie obszerne raporty, pisane w miarę
        literackim językiem...
        Dajta mu co i róbta dalej, co chceta.
    • Gość: renua Re: Ogłoszono nominacje do nagrody Nike 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 16:00
      nie podobają mi się te nagrody
    • corradocatani Kurcze.... 18.05.06, 16:10
      Wyszedłem na ćwoka bo żadnej z tych pozycji nie czytałem. Wniosek jest jeden -
      nie masz tych książek - jesteś debilem. Co mam teraz zrobić? Jak mam teraz żyć?
      Co powiedzą znajomi którzy właśnie ogołocają półki księgarń z tych dzieł?! Idę
      nad Wisełkę rzucić się z rozpaczy w jej odmęty.
    • Gość: Nono Znowu ta manieryczna Masłowska? IP: 194.150.184.* 18.05.06, 16:16
      i jej grafomańskie popisy? Dajcie już spokój, wydawało się że już odpuściliście lansowanie tego nieciekawego dziewuszyska...
    • Gość: Inteligent prac. Marek Radziwon, też mi mądrala IP: *.chrobry.pl 18.05.06, 16:25
      Skoro ten Marek Radziwon taki mądry, to niech mi odpali jeden komplecik.
      Bo jakoś z mojej nauczycielskiej pensji nie da rady.
      • Gość: inteligent emeryck Re: Marek Radziwon, też mi mądrala IP: *.kolonianet.pl 18.05.06, 16:57
        O, to, to! Idiota po prostu. Od niechcenia tak sobie rzuca złotą myśl, jakby
        nie wiedział, za ile przeciętnie żyje inteligent. Kompletna, totalna
        bezmyślność.Obraził mnie. Jak w tej kapitule więcej takich, to ja wysiadam,
        dzięki.
    • Gość: AD Rok w rok Masłowska nominowana! IP: *.isifa.cz 18.05.06, 16:55
      Czy po to jest Nike, żeby wypociny Masłowskiej ktoś gdzieś nominował?! Przecież
      ta jej "książka" w tak rażący sposób odbiega od ogólnego poziomu dzieł, które w
      tym roku są nominowane, że to zakrawa na skandal! I przy okazji zniża rangę
      samej nagrody. Uwaga, bo Nike może podzielić los Fryderyków!
      • Gość: Ma Re: Rok w rok Masłowska nominowana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:44
        > Czy po to jest Nike, żeby wypociny Masłowskiej ktoś gdzieś nominował?! Przecież
        >
        > ta jej "książka" w tak rażący sposób odbiega od ogólnego poziomu dzieł, które w
        >
        > tym roku są nominowane, że to zakrawa na skandal! I przy okazji zniża rangę
        > samej nagrody. Uwaga, bo Nike może podzielić los Fryderyków!

odezwal/a sie madrala. Maslowska jest znakomita pisarka - mozna lubic jej
        wizerunek publiczny lub nie - ale nikt, kto jest choc troche oczytany i ma mozg
        zamiast ziarnka fasoli nie bedzie podwazal jej talentu i umiejetnosci warsztatowych.
        Ja stawiam na :Lubiewo, ksiazka genialna, bardzo dobra warsztatowo, smieszna i
        straszna zarazem, niezwykle wciagajaca - zreszta Witkowski jest swietnym
        pisarzem. Oczywiscie jury jest zbyt konserwatywne, by docenic mlodosc i swiezy
        powiew w polskiej nudnej literaturze.
    • Gość: TRIST1 Co to za autorytet,Radziwon ? IP: *.kosa.net.pl 18.05.06, 17:20
      Dziennikarz "Wyborczej",który chciałby decydować o zawartości bibliotek
      polskich inteligentów.
    • mulla_komar Inteligent nie oznacza czlowieka inteligentnego 18.05.06, 17:53
      Nie jestem inteligentem i nie musze czytac tych badziewi. Maslowska? Szymborska?
      • dr_avalanche Re: Inteligent nie oznacza czlowieka inteligentne 18.05.06, 18:09
        no pewnie, po co mieć w domu taki badziew jak Szymborską. A że jej jakiegoś
        Nobla dali? A co to ten Nobel, my tam wiemy swoje...
        • soulworm a za to nasz papiez Wielkim Poeta byl :) buahaha 18.05.06, 18:11

• Gość: Herod Re: a za to nasz papiez Wielkim Poeta byl :) buah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:35
            Głos "polonii"rodem z Ziemii Świętej...wyjątkowo kulturalny i inteligentny...
            bardzo typowy zresztą....a ileż w nim tolerancji.
          • willy_brandt soulworm,jakiej narodowości jesteś 18.05.06, 18:38
            ty,mały sukinsynu ?
        • Gość: w11mil Nobel nie jest zadnym argumentem IP: *.mm / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:52
          Nobla w ostatnich latach nie daje sie za walory literackie -sprawdz liste
          nagrodzonych (a jeszcze lepiej zobacz kogo nie nagrodzono0
        • mulla_komar A co ty mi rzucasz nazwiskami? 18.05.06, 20:22
          Ze Szymborska nobla dostala? No i co? Milosz tez dostal. Ma mi sie podobac? Kod
          Da Vinci tez zostal obsypany nagrodami mimo ze napisany jakby dla prymitywow.
          Jak juz napisalem inteligent popatrzy ile co dostalo nagrod i wyrobi sobie
          opinie, czlowiek inteligentny nie bedzie sie sugerowal zadnymi Noblami (swoja
          droga ta nagroda juz dawno sie skompromitowala), sam sobie wyrobi opinie.
          • starduster Re: A co ty mi rzucasz nazwiskami? 18.05.06, 20:46
            Taaa.pani Jellinek i jej dzieła są wiekopomne..że o kilku poprzednikach nie wspomnę...nagroda Nobla...ten sam poziom co nagroda mich-Nike..
            Kultura najwyźszego lotu.....
            nie dla pospolitych polskich chamów..
    • Gość: w11mil jesli Lubiewo przegra, to Unia Europejska wyrazi IP: *.mm / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:46
      zaniepokojenie naruszaniem praw czlowieka w Polsce.
      A na powaznie, to Rylski jest niezły ale i ksiazka Masłowskiej niegłupia (że
      nie wspomnę o jej genialnym opanowaniu Formy)
    • Gość: author Re: Ogłoszono nominacje do nagrody Nike 2006 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:03
      A kogo jeszcze (poza Salonem) interesuje jakaś nagroda Adasia M. dla gromadki
      swoich klakierów ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka