golass Inne udręki Pilcha 18.11.06, 19:01 Pilchu, jak zwykle wysmienity, Recenzjo, ktora lepiej, bys sie nie ukazala... Odpowiedz Link Zgłoś
havana06 Inne udręki Pilcha 18.11.06, 19:21 Pan Pilch już dawno opowiedział prawdę o życiu. PRAWDĘ. Prawda jest czasem, albo prawie zawsze, niełatwa do zniesienia. Zapewne Pan o tym wie . Bardziej Pan niż, ktokolwiek inny. Proszę się nie przejmować milionem forumowych "krytykantów". Proszę pisać tyko prawdę.Tak jak Pan to robi. Pan ma udręki.Pan jest wiąkszy ode mnie, ja mniejsza i moje udręki są wcale nie mniejsze niż Pańskie. Proszę , by Pan pisał. O udrękach też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LA Inne udręki Pilcha IP: *.ventca.adelphia.net 18.11.06, 19:25 dla mnie wielkosc pisarza okresla jego afirmacja zycia, pokazanie pieknosci zycia i swiata , cos co potwierdza ze warto zyc, kochac i sie radowac, sam jego tytul oddaje dramat zycia tego pisarza, wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja.a Inne udręki Pilcha IP: *.elsat.net.pl 18.11.06, 19:48 Z wyrazami uznania kłaniam się nisko Mistrzu... Odpowiedz Link Zgłoś
kotopodobna2 Do Pana Pilcha 18.11.06, 19:54 Nie przeczytałam jeszcze nigdy dotąd nic Pańskiego, bo wydawało mi się za smutne. "Moje pierwsze samobójstwo..." mam zamiar przeczytać, właśnie dlatego iż chyba jest najsmutniejszą książką ze wszystkich. Z tego, co napisano w recenzji wynika, że jej bohater jest podobny do mnie. Również jestem bardzo samotna, ale przytulam tę samotność ponieważ nie ma innego wyjścia - oraz innej możliwości. Nienawidzę tego stanu, jednocześnie go kochając i tu tkwi problem. :-) Ile dni pod rząd najdłużej nie rozmawiał Pan z nikim, nie widział się, nie kontaktował w żaden sposób - nawet przez sms?.... Mnie aż wstyd się przyznać....... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-marika Inne udręki Pilcha 18.11.06, 19:54 Pilch ma doskonały styl pisania! Uwielbiam go. Odpowiedz Link Zgłoś
sunny15 Inne udręki Pilcha 18.11.06, 19:58 O każdej kolejnej książce Pilcha słyszę, że jest najlepsza albo najbardziej dojrzała, a więc pisarz ciągle się rozwija. Trudno mi uwierzyc w taki fenomen. Nie wiem, może jeszcze kiedyś przekonam sie do jego literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Inne udręki Pilcha IP: 74.132.197.* 18.11.06, 19:58 Delirium wysokoprocentowe nie powiem czasami blyskotliwe ale bez glebi. Ot gwiazda wylansowana przez GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Inne udręki Pilcha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.11.06, 20:04 Z tej recenzji wynika, ze to kiepska literatura. Jakis taki Kundera. Mam nadzieje, ze sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Poezja... 18.11.06, 20:08 allegro.pl/item140772053_poezja_z_samotnosc_w_sieci_tomik_d_kiersztejn.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Inne udręki Pilcha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.11.06, 20:09 O matko świento..Lubię Pilcha, jego książki, rodzaj humoru i widzenia świata, jego zdecydownie i niezdecydowanie także. Po tę książkę też pewnie sięgnę, ciekawa co ma do przekazania tym razem...Ale ludu.. toż to pisarz, człowiek jak każdy inny, tyle że wysłowić się lepiej umie i chwała mu za to.. ale żeby zaraz do niego jak do boga? Mistrzu? To jakaś megalomania a może już nawet bałwochwalstwo. A z tego co pamiętam pan Pilch forów nie czyta i się na nich nie wypowiada, więc możecie sobie darować. Nie ciekawi was samych co o tej histerii sam "mistrz" sądzi? Mnie szalenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Inne udręki Pilcha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 20:10 Oj, zapił biedny Pilchu przed tą sesją zdjęciową. Głowa go mocno napier... Odpowiedz Link Zgłoś
havana06 Inne udręki Pilcha 18.11.06, 20:23 Ponownie pisę. P. Pilch wie oczym pisze. I wie, że pisze o nas, o ludziach. O naszych pogmatwanych losach. Nie musiał dostać żadnej nagrody (jedną już dostał), abym wiedziała, że wie co pisze i o czym. Pan, Panie Pilch napisał także o mnie.Za to dziękuję , bo sama tak mądrze pisać nie umiem i już się nie nauczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Banasik Inne udręki Pilcha IP: *.range86-129.btcentralplus.com 18.11.06, 20:34 Z cala pewnoscia siegne po ksiazke pana Pilcha. Nie jestem co prawda entuzjasta jego tworczosci, ale nie moge odmowic pisarzowi erudycji, elokwencji, wrazliwosci, talentu pisarskiego. Oczywiscie dochodzi do tego odrobina ekshibicjonizmu, rozlazlosci zaprawionej typowo polska udreka i nieco przyciezkawym, depresyjnym ale cietym i wyrafinowanym dowcipem, takze typowo polska egzystencjalno- sarkastyczna aura, ktora spowija bohaterow pilchowych, jak u Joyce'a czy Becketta. Autor- po piecdziesiace- zbliza sie (jak kazdy z nas) do spotkania z nieskonczonoscia. Wydaje sie jednak, iz Pan Jerzy zbyt na serio traktuje, to w koncu nadzwyczajne zrzadzenie losu powodujace, ze z pylu kosmicznego stalismy sie ludzmi. 'Nie bylo nas- byl las, nie bedzie nas- bedzie las'- Panie Literacie. Pisarstwo to iscie diabelskie zajecie. Sam Szekspir mial co do swego zawodu mieszane uczucia. To sa w koncu tylko slowa, slowa, slowa. Ale jakze piekne panie Jerzy. Gratulacje. Witold Banasik Katowice P.S. Z dedykacja dla autora omawianej ksiazki: 'For when you die, you are the same The space between is but an hour The frail duration of a flower...' (Frenau) W.B Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Inne udręki Pilcha 18.11.06, 20:38 pilch jest jednym z najlepszych polskich pisarzy.. bardzo polecam jego ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Inne udręki Pilcha IP: *.piekary.net 18.11.06, 20:44 ja już mam "nowego Pilcha"..i już nie umiem sie doczekać pierwszego zdania, pierwszej kartki! Odpowiedz Link Zgłoś
troll7777 eh typwe bole ewangelika... proboszcz machnalby 18.11.06, 20:48 nad nim kropidlem, pomruczal zaklecia... i by mu odeszly intelygenckie rozterki... nie ma to jak nasz zdrowy katolycki narod... przepojony spirytusem sanktusem royalusem - przeduchowiony tym sposobem powyzej czerwonego nosa... haha hahah! ( jak rezonowalo owo echo.. z wiadomego filmu ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mickey Udręką jest czytac Pilcha. Facet sili sie na styl IP: *.chello.pl 18.11.06, 20:54 literacki jak Penderecki na kompozycje muzyczna. I jeden i drugi jest szarlatanem. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Do jakiej formacji politycznej nalezy J. Pich? 18.11.06, 21:31 czy jest PiSowcem, POwcem, lewakiem, czy jeszcze innym. Czy to jest ewidentne z jego tworczosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maestro Inne udręki Pilcha IP: *.2-87-r.retail.telecomitalia.it 18.11.06, 22:24 Straszny bełkot, kto czyta te wypociny???? Nędza intelektualna,ile jeszcze tego pseudoliterackego badziewia. wstydu nie macie drukując takiego grafomana. nudzi straszebnie, zero literatury, mętne wywody...żenada....dośc Pilcha i jego pijackich majaczeń...linia z Trybuny Ludu....niech sadzi marchew , nie katuje swa pseudotwórczością!!! Pilch=antyliteratura Odpowiedz Link Zgłoś
orwella de gustibus non disputandum 18.11.06, 22:35 prosze pana, ladne jest to co sie komu podoba. J. Pilch ma swych milosnikow wsrod czytelnikow. Widac to o czym pisze trafia do nich. Nie porusza on wielkich problemow spolecznych, ale pisze o egzystencjalnych niepokojach wspolczesnego czlowieka, z ktorymi identyfikuja sie czytelnicy. I pisze pieknym jezykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa Inne udręki Pilcha 18.11.06, 22:55 Pilch to intelektualny śmieć,jakich nie mało było w polskiej komoucholiteraturze . Wtórność i kompilacja,pustka osobistego przeżycia,zero emocji osobistej,zwierzęca emocjonalność,brak jakiejkolwiek transscendencji,apoteoza prymitywnych zachowań,przyjemności i zachowań,łajdactwo umysłowe podniesione do rangi absolutu ,,jednym słowem nihilizm prezentowany w prymitywnym pisarstwie sprzęgniętnym z prywatnym życiem. To świecznik umysłowego życia ,to raczej jałowa menora.Żaden symbol. Odpowiedz Link Zgłoś