10.12.04, 09:14
Gorczański Park Narodowy

Gorce – przewodnik

Gorce w Wikipedii

Gorce – fotografie

Gorce, czyli strona Gnoma Wędrowca

Gorce – galeria
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: Gorce - I MARATON GÓRSKI 3 września 02.09.05, 14:13
      I Maratom Górski 3 września w Gorcach.

ZAPRASZAMY do kibicowania. Witamy Uczestników i życzymy im zwycięstwa!!!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=26438109
      • ciupazka Re: Gorce - I MARATON GÓRSKI 3 września 05.09.05, 10:03
        Wystartowali o godzinie 10 z Krościenka. Najpierw do pokonania mieli stromy
        podbieg na Lubań. Dalej trasa wiodła na Przełęcz Knurowską i na Turbacz. Z
        Turbacza zawodnicy skręcali z czerwonego szlaku na zielony i zbiegali do Nowego
        Targu. Dla wielu ostatni odcinek trasy - "Golgotka" - właśnie dlatego, że wiódł
        stromo w dół, był bardzo trudny. - Obydwie pięty mam załatwione - stwierdził po
        dotarciu na metę Grzegorz Czyż.

Maraton zwyciężył Bartłomiej Golec z Żabnicy k. Żywca. Na przebycie trasy
        potrzebował zaledwie 3 godzin i 20 minut. Wśród pań pierwsza była Alicja
        Banasiak. - Czuję się nieźle, mogłabym biec dalej - powiedziała po przybyciu na
        metę. Nic dziwnego - zawodniczka brała już udział w wielu biegach, m.in. w 180-
        kilometrowym.

A my gratulujemy!
        • ciupazka Re: Gorce - I MARATON GÓRSKI 3 września 06.09.05, 08:12
          A jak było?

"Pod patronatem "Dziennika Polskiego". Oni muszą biec. Było pięknie!
          Pierwsze metry zawodnicy pokonali jeszcze po asfalcie. Później czekał ich bieg
          górskim szlakiem.
          Ruszyli zwartą grupą. Na trasie dystans pomiędzy poszczególnymi zawodnikami
          zwiększał się. Wysiłek widoczny na twarzach, zacięcie w oczach. - Oni muszą
          biegać. Mają to we krwi - i już! Coś ich tak gna - mówiła o biegaczach
          przyjaciółka jednego z zawodników. I Maraton Gorce rozegrano na trasie
          Krościenko - Nowy Targ.

Trasa zawodów liczyła 41,8 km i wiodła granią Gorców. Zawodnicy pokonali trasę
          Lubań - Przełęcz Knurowska - Turbacz - Długa Polana (Nowy Targ). W rywalizacji
          wzięło udział 53 zawodników z Polski, Czech i Słowacji, w tym 3 kobiety.
          Niektórzy zawodnicy podchodzili pod bardziej strome wzniesienia, większość
          jednak biegła przez niemal całą trasę. Na Lubaniu, Przełęczy Knurowskiej i
          Turbaczu maratończycy zatrzymywali się na kilkadziesiąt sekund, by połknąć
          kawałek banana, kilka rodzynków, wypić kubek płynu energetyzującego - i biegli
          dalej.

Pierwszy na metę dotarł Bartłomiej Golec z Żabnicy koło Żywca. Trasę pokonał w
          czasie 3 godzin, 20 minut i 27 sekund. Na Przełęczy Knurowskiej, która
          znajdowała się na 24 kilometrze, był jeszcze siódmy. - Na początku biegło mi
          się fatalnie, dopiero przed Turbaczem zacząłem wyprzedzać zawodników. Po
          asfalcie nie przebiegłbym takiej trasy. Zdecydowanie wolę biegi górskie, choć w
          maratonie górskim dotąd nie brałem udziału. Ten był pierwszy - mówi. - Biegi
          latem traktuję jako przygotowanie do sezonu zimowego. Jestem biathlonistą,
          przez pięć lat należałem do kadry olimpijskiej. Start w Maratonie Gorce był mi
          na rękę, ponieważ moja żona pochodzi ze Spisza, i często odwiedzam tę okolicę.

- Czuję się nieźle, mogłabym biec dalej - powiedziała po przybyciu na metę
          Alicja Banasiak, pierwsza z trzech pań, uczestniczących w biegu. Pani Alicja
          biega od 10 lat. Na koncie ma m.in. start w 24-godzinnym biegu na 180-
          kilometrowej trasie. Bardzo miło wspomina również Bieg Podhalański im. Jana
          Pawła II, rozgrywany w Nowym Targu.

- Trasa znakomita, ale ostatni stromy odcinek w dół, na którym było sporo
          wystających kamieni, nieźle dał mi się we znaki - powiedział Stefan Sikora z
          Bielska-Białej, który zajął 1. miejsce w kategorii powyżej 50 lat, a w
          klasyfikacji generalnej był ósmy. Wielu zawodników przyznawało, że zbieganie w
          dół jest równie męczące, co podbiegi pod górę. - Zwłaszcza pod koniec trasy,
          gdy nogi są już zmęczone - podkreśla Stefan Sikora.

Nie zawiedli nowotarżanie - w maratonie wzięło udział trzech biegaczy z tego
          miasta. Maciej Mojżyszek, doświadczony zawodnik, z zawodu przewodnik
          tatrzański, w klasyfikacji generalnej zajął 26. miejsce, zaś w kategorii
          wiekowej powyżej 50 lat był czwarty. Aleksander Jędryka, który na co dzień nosi
          prokuratorską togę, w maratonie zajął 30. lokatę, zaś w kategorii wiekowej 35-
          50 lat - 16. Zdzisław Cięciel na metę przybiegł jako 51., w kategorii wiekowej
          35-50 lat uplasował się na 21. pozycji.

- Jestem przewodnikiem beskidzkim i wielokrotnie przebyłem trasę maratonu,
          jednak czas 3-4 godziny imponuje mi niesamowicie. Ja na jej pokonanie
          potrzebowałbym około siedmiu godzin. Gratuluję wszystkim uczestnikom biegu -
          mówił podczas rozstrzygnięcia zawodów burmistrz Nowego Targu Marek Fryźlewicz. -
          Organizacja biegu była bardzo dobrym pomysłem. Chciałbym, by Maraton Gorce
          stał się drugą - obok narciarskiego Biegu Podhalańskiego - sztandarową imprezą
          sportową rozgrywaną w naszym mieście.

Zawody zorganizował Szymon Sawicki, biegacz z Nowego Targu. Sam ze względów
          organizacyjnych w maratonie nie startował, za to dzień później wziął udział w
          biegu górskim w słowackich Tatrach Wysokich - i zajął drugie miejsce.

Patronat nad Maratonem Gorce sprawował Urząd Miasta Nowy Targ. W jego
          organizacji pomogli sponsorzy: Admire, Centrum RTV-AGD, JMP Sports Wear, MAXIM -
          Sport Nutrition, JJW - producent skarpet; sklepy: AYRA Janusza Sawickiego z
          Nowego Targu, piekarnia Piotra Żarneckiego z Nowego Targu, Rovex Zygmunta
          Ostapiuka z Nowego Targu; Lider Nowy Targ; Biuro Turystyczne "T and T" Nowy
          Targ, lecznica dla zwierząt "Cztery łapy" Kielce, firma reklamowa Symptom Nowy
          Targ. Organizator dziękuje również za bezinteresowną pomoc w organizacji
          imprezy Grupie Podhalańskiej GOPR, Tomaszowi Stalmachowi, Eli Polak, Marcinowi
          Stawiarskiemu, Wojciechowi Polakowi, Mirosławowi Sobolowi, Markowi Ciasiowi,
          Romanowi Giełczyńskiemu i Janowi Czai. (AGN)"

Z A P R A S Z A M Y za rok!!!

• ciupazka Re: Gorce - 25-lecie GPN 13.09.05, 15:48
            25-lecie parku - Jubileusz w Gorcach w Porębie Wielkiej w czwartek, w siedzibie
            Gorczańskiego Parku Narodowego rozpocznie się trzydniowa konferencja pt.:

"Wartości, problemy, rola społeczna i przyszłość parków narodowych w Polsce".
            Zorganizowana została z okazji 25-lecia GPN. ZAPRASZAMY!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka