mrb4 10.12.04, 09:14 Gorczański Park Narodowy Gorce – przewodnik Gorce w Wikipedii Gorce – fotografie Gorce, czyli strona Gnoma Wędrowca Gorce – galeria Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: Gorce - I MARATON GÓRSKI 3 września 02.09.05, 14:13 I Maratom Górski 3 września w Gorcach. ZAPRASZAMY do kibicowania. Witamy Uczestników i życzymy im zwycięstwa!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=26438109 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Gorce - I MARATON GÓRSKI 3 września 05.09.05, 10:03 Wystartowali o godzinie 10 z Krościenka. Najpierw do pokonania mieli stromy podbieg na Lubań. Dalej trasa wiodła na Przełęcz Knurowską i na Turbacz. Z Turbacza zawodnicy skręcali z czerwonego szlaku na zielony i zbiegali do Nowego Targu. Dla wielu ostatni odcinek trasy - "Golgotka" - właśnie dlatego, że wiódł stromo w dół, był bardzo trudny. - Obydwie pięty mam załatwione - stwierdził po dotarciu na metę Grzegorz Czyż. Maraton zwyciężył Bartłomiej Golec z Żabnicy k. Żywca. Na przebycie trasy potrzebował zaledwie 3 godzin i 20 minut. Wśród pań pierwsza była Alicja Banasiak. - Czuję się nieźle, mogłabym biec dalej - powiedziała po przybyciu na metę. Nic dziwnego - zawodniczka brała już udział w wielu biegach, m.in. w 180- kilometrowym. A my gratulujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Gorce - I MARATON GÓRSKI 3 września 06.09.05, 08:12 A jak było? "Pod patronatem "Dziennika Polskiego". Oni muszą biec. Było pięknie! Pierwsze metry zawodnicy pokonali jeszcze po asfalcie. Później czekał ich bieg górskim szlakiem. Ruszyli zwartą grupą. Na trasie dystans pomiędzy poszczególnymi zawodnikami zwiększał się. Wysiłek widoczny na twarzach, zacięcie w oczach. - Oni muszą biegać. Mają to we krwi - i już! Coś ich tak gna - mówiła o biegaczach przyjaciółka jednego z zawodników. I Maraton Gorce rozegrano na trasie Krościenko - Nowy Targ. Trasa zawodów liczyła 41,8 km i wiodła granią Gorców. Zawodnicy pokonali trasę Lubań - Przełęcz Knurowska - Turbacz - Długa Polana (Nowy Targ). W rywalizacji wzięło udział 53 zawodników z Polski, Czech i Słowacji, w tym 3 kobiety. Niektórzy zawodnicy podchodzili pod bardziej strome wzniesienia, większość jednak biegła przez niemal całą trasę. Na Lubaniu, Przełęczy Knurowskiej i Turbaczu maratończycy zatrzymywali się na kilkadziesiąt sekund, by połknąć kawałek banana, kilka rodzynków, wypić kubek płynu energetyzującego - i biegli dalej. Pierwszy na metę dotarł Bartłomiej Golec z Żabnicy koło Żywca. Trasę pokonał w czasie 3 godzin, 20 minut i 27 sekund. Na Przełęczy Knurowskiej, która znajdowała się na 24 kilometrze, był jeszcze siódmy. - Na początku biegło mi się fatalnie, dopiero przed Turbaczem zacząłem wyprzedzać zawodników. Po asfalcie nie przebiegłbym takiej trasy. Zdecydowanie wolę biegi górskie, choć w maratonie górskim dotąd nie brałem udziału. Ten był pierwszy - mówi. - Biegi latem traktuję jako przygotowanie do sezonu zimowego. Jestem biathlonistą, przez pięć lat należałem do kadry olimpijskiej. Start w Maratonie Gorce był mi na rękę, ponieważ moja żona pochodzi ze Spisza, i często odwiedzam tę okolicę. - Czuję się nieźle, mogłabym biec dalej - powiedziała po przybyciu na metę Alicja Banasiak, pierwsza z trzech pań, uczestniczących w biegu. Pani Alicja biega od 10 lat. Na koncie ma m.in. start w 24-godzinnym biegu na 180- kilometrowej trasie. Bardzo miło wspomina również Bieg Podhalański im. Jana Pawła II, rozgrywany w Nowym Targu. - Trasa znakomita, ale ostatni stromy odcinek w dół, na którym było sporo wystających kamieni, nieźle dał mi się we znaki - powiedział Stefan Sikora z Bielska-Białej, który zajął 1. miejsce w kategorii powyżej 50 lat, a w klasyfikacji generalnej był ósmy. Wielu zawodników przyznawało, że zbieganie w dół jest równie męczące, co podbiegi pod górę. - Zwłaszcza pod koniec trasy, gdy nogi są już zmęczone - podkreśla Stefan Sikora. Nie zawiedli nowotarżanie - w maratonie wzięło udział trzech biegaczy z tego miasta. Maciej Mojżyszek, doświadczony zawodnik, z zawodu przewodnik tatrzański, w klasyfikacji generalnej zajął 26. miejsce, zaś w kategorii wiekowej powyżej 50 lat był czwarty. Aleksander Jędryka, który na co dzień nosi prokuratorską togę, w maratonie zajął 30. lokatę, zaś w kategorii wiekowej 35- 50 lat - 16. Zdzisław Cięciel na metę przybiegł jako 51., w kategorii wiekowej 35-50 lat uplasował się na 21. pozycji. - Jestem przewodnikiem beskidzkim i wielokrotnie przebyłem trasę maratonu, jednak czas 3-4 godziny imponuje mi niesamowicie. Ja na jej pokonanie potrzebowałbym około siedmiu godzin. Gratuluję wszystkim uczestnikom biegu - mówił podczas rozstrzygnięcia zawodów burmistrz Nowego Targu Marek Fryźlewicz. - Organizacja biegu była bardzo dobrym pomysłem. Chciałbym, by Maraton Gorce stał się drugą - obok narciarskiego Biegu Podhalańskiego - sztandarową imprezą sportową rozgrywaną w naszym mieście. Zawody zorganizował Szymon Sawicki, biegacz z Nowego Targu. Sam ze względów organizacyjnych w maratonie nie startował, za to dzień później wziął udział w biegu górskim w słowackich Tatrach Wysokich - i zajął drugie miejsce. Patronat nad Maratonem Gorce sprawował Urząd Miasta Nowy Targ. W jego organizacji pomogli sponsorzy: Admire, Centrum RTV-AGD, JMP Sports Wear, MAXIM - Sport Nutrition, JJW - producent skarpet; sklepy: AYRA Janusza Sawickiego z Nowego Targu, piekarnia Piotra Żarneckiego z Nowego Targu, Rovex Zygmunta Ostapiuka z Nowego Targu; Lider Nowy Targ; Biuro Turystyczne "T and T" Nowy Targ, lecznica dla zwierząt "Cztery łapy" Kielce, firma reklamowa Symptom Nowy Targ. Organizator dziękuje również za bezinteresowną pomoc w organizacji imprezy Grupie Podhalańskiej GOPR, Tomaszowi Stalmachowi, Eli Polak, Marcinowi Stawiarskiemu, Wojciechowi Polakowi, Mirosławowi Sobolowi, Markowi Ciasiowi, Romanowi Giełczyńskiemu i Janowi Czai. (AGN)" Z A P R A S Z A M Y za rok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Gorce - 25-lecie GPN 13.09.05, 15:48 25-lecie parku - Jubileusz w Gorcach w Porębie Wielkiej w czwartek, w siedzibie Gorczańskiego Parku Narodowego rozpocznie się trzydniowa konferencja pt.: "Wartości, problemy, rola społeczna i przyszłość parków narodowych w Polsce". Zorganizowana została z okazji 25-lecia GPN. ZAPRASZAMY! Odpowiedz Link Zgłoś