Dodaj do ulubionych

Śmigłowiec dla TOPR

IP: 62.233.194.* 13.02.03, 20:46
Numer konta TOPR, na który można wpłacać pieniądze: Darowizna PBK o/Zakopane
10601549-330000246688 z dopiskiem "Śmigłowiec dla TOPR "

Wszystkim, którzy oferują pomoc na ten cel serdecznie dziękują ratownicy
Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego.
Obserwuj wątek
    • adam.67 Re: Śmigłowiec dla TOPR 14.02.03, 15:07
      Ciupazko, syćko pieknie, ino nie PBK o/Zakopane, ale BPH PBK SA o/Zakopane.
      Numer rachunecku rychtyk, i dutki dojdom ka trzeba, ino ta nazwa kapecke inksa
      i mogom kazać wpłacającemu nowy drucek wypełniać, a skoda casu i lasu tez,
      prowda?

Ale poza tym dobrze czynisz
      Pozdrowienia
      A.
      • Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: 62.233.194.* 14.02.03, 19:59
        Hej,adamie 67! Serdecne dzięki za sprostowanie, a wies, zek to wziena z gazety,
        nei tak było napisane. Genialnie zeście to zrobiyli, widzi mi sie i innym tyz,
        coby jesce ludziska pomogli troche, to het dobrze by było, kiebyś przewlókł
        to jesce na inne miasta w Polsce( Lublin, Świdnik i inkse)
        • Gość: Kazik Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: *.xdoom.net 16.02.03, 00:30
          Ja też chce śmigłowiec! Może podać moje konto? Paranoja-niech se TOPRowcy kupią
          motorynke bo póki co juz dwa rozwalili-może najpierw niech się nauczą pilotażu.
          Poza tym niech zarobią, to nie będą musieli żebrać! W innym przypadku
          helikoptery powinny być za darmo-dla każdej grupy GOPRu , albo dla nikogo! Co
          to ten TOPR to jakieś święte krowy czy co?
          • Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: 62.233.194.* 16.02.03, 01:40
            Fyrcy Ci z gymby... - jakbyś sie opiył - to byk sie ta nie dziwiyła, aly jak
            ześ krzyźwy, to sie zastanów co godos. To przecie z Twojego miasta Tarnowa
            młodzież skolno zainicjowała dobrowolną zbiórke na darowizne "Śmigłowiec dla
            TOPR" i pytała coby jyj podać konto w banku, na ftore mogłaby te grosze
            zebrane wpłacić. Cy śmigłowiec to kareta dlo ratowników, cy dlo tych , ftoryk
            jak jesce nońdom zywych trza wartko do śpytola przetransportowac i tam dalej
            ratować, i nie wozne, cy to zima , cy lato, cy kurniawa, dyscysko, cy tyz
            piekno pogoda. A nie wiys na cym ratownicy mogom zarobić, na sukaniu
            umarłyk, wygrzebywaniu z lawin? W niescęściu nie licys piniędzy, nie przelicys
            na nie zycio, choć syćka wiedzom, ze te usługi tyz kostujom. Zaproponuj cennik
            som i poddej go po dyskusje społecnom. Moc ludzi przyjyzdzo w Tatry, nei trza
            im zapewnić bezpieczeństwo nie ino, jak chodzom po Krupówkach.Tak sie mi
            widzi, ze młodzież z Tarnowa mo więcej rozumu , jako Ty i wie , ze jak by
            sie znalazła w sytuacji podobnej do tych, ftorzy byli na Rysach, to ni miałaby
            na co licyć , kie TOPR przecie nie dotrze na cas bez śmigłowca ratowniczego.
            Telo syćka dyskutujom, aly pomóc nimo fto. A przecie ta malućko darowizna mo
            jesce wymiar wychowawczy. Nie bede więcej z Tobom godać na tyn temat. Jo wiem
            swoje, jak by kozdy doł ino 2 zł, to juz by było takie małe cosik. Nojlepse
            rozwiązanie - to takie, coby tyk niescęśliwych wypodków nie było, na to trza
            mieć rozum, ale i tak syćkiego do końca nie dos rady przewidzieć, choćbyś
            kielo mądry był. I temu sprzęt ratownicy musom mieć i bedom mieli bez
            Tobie. Telo.Pozdr. Osobiście zachęcam inne szkoły, aby tę inicjatywę także
            podjęły. Cel szczytny, każdemu z nas może być pomoc TOPR-u potrzebna.
            • przemj Re: Śmigłowiec dla TOPR 16.02.03, 04:04
              Ja sie wos pytom ka idom nase podatki ??? Może jeszcze sami mamy sobie wypłacac
              renty i emerytury ? Pojebało Was z tym sponsoringiem !!!!! Owsiak Wam nie
              wystarcza ??????? Za co mamy jeszcze płacic ? Za to że żyjemy w tak porypanym
              kraju, którego na nic nie stać, za wszystko mają płacić EMERYCI, RENCIŚCI i
              BEZROBOTNI ? Kurwa ! Komunizm sie dawno skończył macie ukochany kapitalizm,
              który się Wam mażył od pokoleń, to sobie frówajcie wirtualnymi helikopterami
              skoro Was nie stać na inne _ KAPITALIŚCI z bożej łaski (czytaj żebracy). SORRY
              ale mnie szlak trafia jak czytam takie litanie w stylu Radia Maryja - złóżcie
              się a postawcie się, niech świat słyszy jacy to polacy są szlachetni, tylko nie
              mają niestety co do gara wsadzić, ale na helikopter dla ratowania nie
              odpowiedzialnych debili się złożą ! A co ! My nie damy rady ???
              • Gość: Były solidaruch Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: *.visp.energis.pl 16.02.03, 04:13
                przemj. Gratuluje ! Mocno i dosadnie powiedziane. Ale niestety prawda jest
                brutalna, tak jak i nasze życie w tym upragnionym i wywalczonym zasranym,
                dzikim kapitalizmie. POZDRAWIAM wyruchanych jak i ja bezrobotnych
                solidarnościowców.
    • Gość: zakopiańczyk Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: *.visp.energis.pl 16.02.03, 05:03
      A może kupmy kochanym bezmyślnym turystom polisy ubezpieczeniowe, aby mieli
      dutki na kolejne wyprawy do zakopca, bo przeca dzieki nim "żyjemy"! Ni ?
    • Gość: Ciałczesku Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: *.visp.energis.pl 16.02.03, 05:31
      Proponuje nowy podatek "helikopterowy" - 15% od jazdy dorożką lub saniami po
      TPN-ie (zwolniony w wypadku ostrej sraczki u konia lub bacy, tylko powyżej 1121
      m. podczas halnego lub orawiaka i to wyłącznie po pełni księżyca w trakcie
      sezonu turystycznego w południowej rumunii)
      • Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: 62.233.194.* 16.02.03, 11:47
        No, niezłom kompanije mocie na dyżurze w necie, nieżle zeście sie opiyli
        nockom, i wreście sie wom język obracoł dobrze w kufisku, pięciu wos skocyło do
        jednyj baby? Nie za duzo to wos na roz? Moze jak wykrzyźwiyjycie, to
        bedziecie inacyj pieprzyć. Kieby nie turyści to byście sie syćka po kolei
        wysrali, jak to u nos godajom "na ciynki patyk". Wy nie bocycie casów, kie,
        zodnego turysty w Zokopie bie było i kieli głód był po chałupach, i jak przy
        świycce i o suchym pysku trza było sie ucyć, robić? Nikt wte nie narzykoł telo,
        co teroz. Ozbuchali wos w tym komuniźmie nieżle, juz wysyj d..e nosicie ,jako
        głowe. No, niek ze ludziska cytajom i niek sie dowiedzom, wto w Zokopanym
        siedzi, jedno mom pociesynie, ze nie syćka pijokami som, i na głowicki nie
        uwiyro tak jak wom, ba haj. Telo. No wiycie, wiycie, co to wódka z ludziami
        robi! Beskurcyje jedne, sietnioki zatracone, biercie sie do jakiyj roboty, i
        pytom piyknie nie wydziwiojcie na świat, bo mi wstyd za wos! A świat cyto,
        to coście ponapisywali tutok. Tym razym pomóżcie sami sobie, bo widze, ze
        wos trza ratować i wom pomóc bardziyj biydoki , jako TOPR-wi, ba haj!
        • Gość: Doktorantka Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: 212.182.27.* 17.02.03, 07:49
          Jaknajbardziej popieram akcję młodzieży z Tarnowa i wszystkich tych , którym
          leży na sercu bezpieczeństwo turystów. Niektóre wypowiedzi są wprost żenujące.
    • Gość: Kazik Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: *.xdoom.net 17.02.03, 15:56
      Niech nikt nie chodzi w góry - niech wszyscy chodzą w tatry-bo tam będzie
      śmigłowiec-w razie jakby który pojebaniec se cos zrobil,bo mu sie zachciało w
      śnieżycy pod lawine włazic.Wszyscy wio do Zakopca-bo góraliki maja mało kasy i
      muszą jeszcze troche zarobić!A laczki z TOPRu niech rozjebią jeszcze ze dwa
      śmigłowce-naród kupi!Śmiało! Acha Ciupago miła-nie jestem wcale z tej dziury-
      Tarnowa -wypraszam sobie!
      • Gość: Ciupazka Re:Do Kazika IP: *.it-net.pl 18.02.03, 09:33
        To tymardziyj zastanów sie co godos we świat! Telo. Pozdr.
        • Gość: Ciupazka. Re:Śmigłowiec dla TOPR IP: *.it-net.pl 19.02.03, 21:56
          Zaś wypadek na Kościelcu - 26 letnia alpinistka z Gdyni odpadła w
          poniedziałek na wschodniej ścianie Kościelca , akcja ratownicza trwałaby o
          wiele krócej, gdyby ratownicy TOPR dysponowali własnym śmigłowcem. Jeżeli
          jeszcze ktoś ma wątpliwości, że TOPR musi dysponować własnym śmigłowcem, to
          może następne wypadki rozwieją te wątpliwości. Ludzie chodzili w góry, chodzą,
          i będą chodzili zimą i latem. TOPR nadal będzie ich ratować w razie potrzeby,
          ale musi mieć warunki do szybkiego udzielania pomocy nieszczęśnikom.
          • Gość: Kazik Re:Śmigłowiec dla TOPR IP: *.xdoom.net 20.02.03, 23:15
            A dupa - ja też muszę mieć śmigłowiec! Ja też chce pomagać nieszczęśnikom
            którzy chodzą na piwo - chodzili i będą chodzić! Powtarzam! W Polsce są nie
            tylko Tatry-więc inne GOPRy też powinny mieć śmigłowce! Przestań już bredzić o
            tym TOPRze!!!
            • Gość: Ciupazka Re:Śmigłowiec dla TOPR IP: *.it-net.pl 21.02.03, 12:13
              Wiyrsycek ks. J.Twardowskiego pt.: POCEKOJ z tomu " Nadzieja ucy cekać"
              Wielmożnemu Panu Kazikowi dedykuje:

Nie wierzys - godała miyłość
              w to, ze nawet z dyplomem zgłupiejes
              ze zanudzis talyntym
              ze z dwojga złego mozno wybrać trzeciy
              w zyciu bez piniędzy
              w to, ze przepiórka zyje pojedynco
              w zdartom kore ceremchy, co pochnie migdałem
              w umarłom, co zywo pojawio sie we śniy
              w modnyj, nowyj spodnicy i ozciętyj z boku
              w nolepse, nojgorse
              w kozdego łosia, co mo babe klympe
              w dziywcynke z zopołkami
              w niebo i piekło
              w djabła i Pana Boga
              w chałupe za rok....

POCEKOJ, JAK CIE RĄBNE
              TO WE SYĆKO UWIERZYS!!!

1 w to ze TOPR musi mieć śmigłowiyc i bedziy go mioł, a moze nie dej Bóg
              i Tobie sie on przydo, ba haj! Na mój dusiu UWIERZYS!
              • Gość: rumcajs Re:Do Kazika IP: benkovski:* / 192.168.2.* 21.02.03, 20:26
                Puknij sie w swoj pusty leb chlopie. Jak nie masz o czyms pojecia, lepiej idz
                na piwo i nie pieprz. Widocznie w tatry jezdzisz preferujac zjawisko owczego
                pedu albo dla szpanu i szorujac po krupowkach, myslisz ze znasz tatry. A potem
                sie chwalisz kumplom /takim samym chujasom jak ty/, ze byles na kasprowym i na
                gubalowce /bo tam jest browar/. Idz na chlopka - zesrasz sie ze strachu ! Tylko
                tyle odwagi masz, zeby madrzyc sie schowany za kompem. I czemus sie uwziol na
                TOPR. Moze schlales sie gdzies na szlaku do nieprzytomnosci, turysci wezwali
                ratownikow, a ci zawiezli cie do "zlobka" policyjnego. Panowie policjanci
                wpierdolili ci mandat, a ty masz teraz zal do calego swiata i do TOPR-u w
                szczegolnosci, ze nikt nie poznal sie na twojej chwilowej "slabosci podczas
                kontemplowania przyrody"/. Odwal sie chlopie od ratownikow. ONI MUSZA MIEC
                NAJLEPSZY SPRZET I SMIGLO TEZ! Bo oprocz takich dupkow jak ty, w gory chodzi
                wielu porzadnych ludzi, a jak cos sie zdarzy, to TOPR-owcy nikomu nie zagladaja
                w kartoteke, tylko ratuja wszystkich bez wyjatkow.
                Przepraszam - ponioslo mnie.
                • Gość: Kazik Re:Do Kazika IP: *.xdoom.net 23.02.03, 05:36
                  Posłuchaj góralski skurwysynu!Tak Ci powiem( przez duże C Cię piszę z szacunku
                  na który prostaku nie zasługujesz!)! Po pierwsze - ja Cie chamie nie obrażałem
                  wiec powstrzymaj się! Żaden dupek nie bedzie mnie TATR uczył, bo "zęby na nich
                  zjadłem"!Nie musisz znać mojego nazwiska ani imienia bo nie mam ochoty go
                  nikomu zdradzać! Swój bełkot a'propos alkoholu skurwysynu możesz ziomalom
                  zasugerować - wypraszam sobie chamie! Posłuchaj kutasie miarka się przebrała!
                  Do Tatrzańskiego GOPRu mam to,ze żadna inna formacja górskich ratowników nie
                  uzurpuje sobie prawa do nazwy własnego specyficznego skrórtu-ani Karkonoska,
                  ani Bieszczadzka, ani Jurajska! Więc to mi sie już nie podoba! Po drugie-każde
                  góry są niebezpieczne zimą i nie tylko! Gdybyś tylko miał podstawową wiedzę na
                  temat wypadków w górach-szczególnie śmiertelnych np. W Karkonoszach czy w
                  mniejszym stopniu Bieszczadach to byś się zastanowił! ja mówię tylko że żaden
                  GOPR nie miał jeszcze śmigłowca-a w TOPRze dwa zdemolowano! Postuluje wiec by
                  zbierac także na śmigłowiec np. dla Karkonoskiej GOPR-gdzie wypadów jest nie
                  wiele mniej niz w Tatrach,albo dla Bieszczadzkiej ze wzgledu na ogrom obszaru!
                  Wiesz np. gdzie wydarzył sie najtragiczniejszy wypadek w polskich górach? Wcale
                  nie w Tatrach! Zatem niech władze postarają sie o śmigłowce dla wielu grup
                  GOPR, nie tylko dla tatrzańskiej-albo niech turysta idzie w góry na własne
                  ryzyko i za każde wezwanie odpowiednich służb płaci, bez względu czy to Tatry
                  Bieszczady, Babia Góra czy Śnieżka ! Rozumiesz człowieku? Nie obrażaj więcej!
                  • cyperstein Re:Do Kazika 24.02.03, 21:13
                    Oj Kazicku, Kazicku...
                    Wiedz glabie jeden,ze TOPR nie uzurpoje sobie prawa do nazwy, bo nie ma co
                    uzurpowac. Jestes kulturalnym facetem i powinienes wiedziec, ze TOPR powstal
                    juz w 1909 r./oficjalnie/, a GOPR dopiero w 1952r!!!!!!! I nie ma mowy o zadnej
                    uzurpacji. A jak chcesz miec helikopter, to kup se mikser i cztery lopatki
                    dzieciece do piasku, zmontuj to jakos i wsadz se w dupe. I nie zawracaj glowy.
                    Haj!
                    • Gość: Ciupazka Re:Śmigłowiec dla TOPR n/tx IP: *.it-net.pl 25.02.03, 00:06

Up

• Gość: rumcajs Re:Do Kazika IP: benkovski:* / 192.168.2.* 24.02.03, 21:48
                    ULZYLO CI ??????
                    I nie wyzywaj od goralskich ...... Nie potrzeboje znac Twojego imienia, ani nic
                    innego, bo bedzie mnie wstyd, ze znam takiego kogos jak Ty. A o alkoholu - to
                    sobie przypomnij, ze juz napisales: "jak se wypije na nizinie - to i po
                    goralsku, i po huculsku moge gadac" - cos w tym rodzaju. Moze mozesz i po
                    chinsku, ale o tym - na innym forum. A ze jestes upierdliwy i czepiasz sie jak
                    wesz - to wszyscy tutaj sie przekonalismy.
      • Gość: trudny Kaziku mam dla Ciebie niespodziankę... IP: *.localdomain 21.02.03, 21:04
        Bez serca, tak całkiem bez serca i delikatności masz ode mnie kopa w dupe. A
        jakby mało Ci się Kaziku widziało , to na trabe się nałoży. ...
        trudny
        • Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: *.it-net.pl 23.02.03, 11:48
          Pytom piyknie, dejciyz spokój, bo tak mi sie zdaje, ze mnie sie nobardziyj
          dostało jako autorce wątku. Przecie mozemy mieć rózne zdania na tyn temat,
          ale cosik mi sie widzi, ze my sie zagalopowali niepotrzebnie w niewybrednych
          słowach i skońcy sie to tym , ze nos usunom z wirtualnej stronki. Jak o to
          wom syćkim chodzi , to wyboccie, ze sie juz przestane odzywać na tyn
          temat.Telo.Pozdr.
          • Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: *.it-net.pl 26.02.03, 10:50
            4 miliony dolarów - taka jest cena nowego śmigłowca dla TOPR=u, to bardzo
            dużo, zakup z budżetu centralnego wymaga przede wszystkim czasu na uzyskanie
            takiej dużej sumy. Wpływają już kwoty darowizn na konto Tatrzańskiego
            Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Zbiórka zainicjonowana przez uczniów z
            Zespołu Szkół Ogólno -Technicznych w Tarnowie jest kontynuowana przez uczniów
            innych szkół, oraz osoby prywatne. Postawa ta jest godna naśladowania.
            Podziękowania dla wszystkich, którzy wspierają ten szczytny cel, który będzie
            służył wszystkim potrzebującym pomocy w górach.
          • Gość: Turysta XX Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: 212.182.27.* 26.02.03, 15:04
            Przeczytałem , zamyśliłem się i posmutniałem , jacy z nas niektórzy są, nie
            rozumiem dlaczego tyle goryczy, zawiści w społeczeństwie. CEl szczytny, dla
            ludzi i jeszcze te protesty niezrozumiale dla mnie , bunt, bunt dla samego
            chyba buntu.
            • Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec dla TOPR IP: *.it-net.pl 11.03.03, 07:24
            • Gość: Ciupazka Re: Do turysty..... IP: *.it-net.pl 11.03.03, 07:39
              Ni ma się co mortwić, nasi ratownicy TOPR i Podhalańskiej Grupy GOPR na
              III Międzynarodowych Mistrzostwach Ratownictwa Górskiego w Szczyrku (8 marca
              2003 r) nieźle sie spisali. Reprezentacja TOPR oraz Podhalańska Grupa GOPR
              zdobyła wiele trofeów. W klasie narciarskiej gratulacje nolezom sie Michałowi
              Kossek (medol złoty), Adamowi Borkowskiemu (srebrny medol) a brąz dostoł
              Zbigniew "Wawa" Wójcik z Rabki.

W konkurencji ratowniczej (zwózka z urazami) drugie miyjsce zajon
              K.Burzykowski i T.Gąsienica Mikołajczyk - ratownicy TOPR. Trza dodać, ze ino
              oni stanyni na podium. Gratulujymy syćka wom i wiadomo, ze my to som my i
              nazywo sie do nos, ba haj!.Telo.Pozdr. Bez śmigłowca w ratownictwie tyz my som
              nolepsi!!!
              • Gość: Ciupazka ....Nowy adres TOPR : IP: *.it-net.pl 02.04.03, 19:09
                ...
              • Gość: Ciupazka ....Nowy adres TOPR : IP: *.it-net.pl 02.04.03, 19:09
                ...
                • Gość: Ciupazka Re: ....Nowy adres TOPR ... IP: *.it-net.pl 02.04.03, 19:14
                  Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

> ...www.topr.pl ...<

Przeprosom pieknie, wysłało, zakiela wpisałak. Telo. Pozdr.
                  • ciupazka Re:numery konta na TOPR - tu ... 01.08.03, 19:03
                    ...były już podawane, a temat ruszany któryś raz z kolei. Zmieniają się
                    tylko autorzy...I co z tego?
                    • Gość: Ciupazka Re:"Sokół" po remoncie ... IP: *.it-net.pl 03.08.03, 13:33
                      ...wróciył sie do Nowego Sąca, i bedzie opróc ochrony granicy pomogoł
                      ratownikom TOPR w akcjach ratunkowych w Tatrach razym z dwoma lekkimi
                      śmigłowcami. Nie znacy to, ze syćka , ftorzy idom wysej w góry mogom
                      licyć na to, ze sie im nic nie stanie, bo śmigłowce som, ba haj!
                      Teroz to moze sie i jo wreście wybierem, hehe...
                      • Gość: Ciupazka Re:... Bilans lata 2003... IP: *.it-net.pl 06.09.03, 22:53
                        03.09.2003) (PAP) Do 125 wypadków doszło w Tatrach w ciągu dwóch miesięcy
                        wakacji. Prawie 40 z nich zakończyło się cięższymi obrażeniami, trzy osoby
                        poniosły śmierć - podał zastępca naczelnika Tatrzańskiego Ochotniczego
                        Pogotowia Ratunkowego, Adam Marasek. W lipcu i sierpniu TOPR-owcy
                        przeprowadzili ponad 60 wieloosobowych wypraw ratunkowych i tyle samo
                        mniejszych akcji. Ratownicy w ciągu tych dwóch miesięcy spędzili na akcjach i
                        wyprawach ponad 1.300 godzin. Najwięcej turystów odwiedziło Tatry w sierpniu i
                        ten miesiąc był trudniejszy. To właśnie w drugim miesiącu wakacji doszło do
                        wszystkich trzech zgonów. Dwa z nich były wynikiem zawałów serca na szlakach,
                        jeden natomiast nastąpił na skutek upadku turysty z Orlej Perci w rejonie
                        Zmarzłej Przełęczy.

Nieftorzy godajom, ze TOPR ni mo co robić. Ba jako! Jako uwozocie mo? Cy
                        ni mo?
                        Telo.Pozdr.
                        • Gość: Rumcajs Kiedy ministerskie obiecanki... IP: 80.72.65.* 06.09.03, 23:35
                          ...znajda swoj realny wymiar?

www.ceper.com.pl/Reportaze/topr/topr1.html

PS. W koncu znalazlem ten artykul.

• Gość: Rumcajs Stare nowe smiglo albo... IP: 80.72.65.* 26.09.03, 14:49
                            ...ministerskie obiecanki cacanki, a glupiemu radosc

Śmigłowiec na wiosnę
                            Remont sokoła całkiem realny

Wszystko wskazuje na to, że toprowski śmigłowiec sokół, który rozbił się w
                            styczniu na polanie koło jeziora w Murzasichlu, zostanie wyremontowany. Jeżeli
                            wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie służył ratownikom późną wiosną
                            przyszłego roku.
                            Starostwo Tatrzańskie zamierza zwrócić się z wnioskiem do Państwowego
                            Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych o przekazanie funduszy na remont
                            ratowniczego śmigłowca. Pochodziłyby one ze środków przeznaczonych na
                            profilaktykę i ograniczanie skutków niepełnosprawności. Jeżeli PFRON zaaprobuje
                            ten pomysł, remont sokoła stanie się możliwy.
                            - Nie ma realnej szansy zakupu nowego śmigłowca, wiec musimy sobie jakoś
                            radzić - twierdzi wiceprezes TOPR Czesław Ślimak. - Rozmowy ze Świdnikiem i
                            Lotniczym Pogotowiem Ratunkowym są zaawansowane. Śmigłowiec będzie latać
                            prawdopodobnie na tych samych zasadach, co poprzednio - dyrekcja LPR chciała
                            zerwać z nami umowy, ale gdy dowiedziała się, że jest szansa na remont
                            śmigłowca, zmieniła zdanie. Za dwa, trzy tygodnie będziemy wiedzieć prawie
                            wszystko.
                            Remont śmigłowca będzie kosztował ok. 4 mln zł. Wymieniony zostanie cały
                            kadłub, który uległ poważnemu zniszczeniu podczas awaryjnego lądowania. Z
                            uszkodzonej maszyny zostaną wykorzystane te części, które jeszcze nadają się do
                            eksploatacji.
                            - Chciałem podkreślić bardzo dużą rolę starosty w pozyskiwaniu środków na
                            ten cel - dodaje Czesław Ślimak. - Do funduszy z PFRON dołożymy pieniądze z
                            ubezpieczenia i myślę, że jeżeli wszystko pójdzie sprawnie jest szansa, że
                            śmigłowiec będzie latał w Tatry późną wiosną przyszłego roku.
                            Dziennik Polski
                            (KOV)

• Gość: Rumcajs Re: Stare nowe smiglo albo... IP: 80.72.65.* 06.10.03, 17:49
                              Remont Sokoła

Prawie 4 mln zł będzie kosztował remont toprowskiego śmigłowca "Sokół", który
                              został uszkodzony w czasie zimowej akcji pod Rysami. Aby pozyskać środki na ten
                              cel, Starostwo Tatrzańskie zwróci się z wnioskiem do Państwowego Funduszu
                              Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. - Jest już hangar. Potrzebny jest sprawny
                              śmigłowiec - twierdzi starosta Andrzej Gąsienica Makowski. - Mogłyby to być
                              pieniądze z PFRON, przeznaczone na profilaktykę i ograniczanie skutków
                              niepełnosprawności. Wyczuwamy przychylność ze strony przedstawicieli PFRON.
                              Mamy opracowany powiatowy program na rzecz osób niepełnosprawnych. Decyzja
                              pewnie zapadnie już w tym roku, ale pieniądze byłyby dopiero w przyszłym.
                              Dodatkowe środki na remont pochodziłyby z ubezpieczenia maszyny. Te projekty
                              starostwa musi jeszcze poprzeć Rada Powiatu Tatrzańskiego. Wciąż nierozwiązana
                              jest sprawa z Lotniczym Pogotowiem Ratunkowym, które zerwało współpracę z
                              ratownikami. Starosta twierdzi, że spór między TOPR-em a LPR-em może zakończyć
                              tylko minister spraw wewnętrznych.

(TP)jof
                              • Gość: Rumcajs Re: Stare nowe smiglo IP: 80.72.65.* 09.10.03, 22:35
                                "Sokół" przyleci w maju?
                                PFRON przekaże pieniądze

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych zdecydował się
                                przekazać 4 mln 700 tys. zł na remont toprowskiego śmigłowca "Sokół", który
                                rozbił się kilka miesięcy temu w Murzasichlu. Jeżeli wszystko przebiegnie
                                zgodnie z planem, już w maju przyszłego roku maszyna będzie służyła ratownikom.
                                O tym, że rozbity "Sokół" nadaje się do remontu, zadecydowali eksperci.
                                Wytwórnia Sprzętu Komunikacyjnego PZL "Świdnik" wyceniła odbudowę maszyny na 5
                                mln 500 tys. zł. Pod koniec września z prośbą o przekazanie środków na ten cel
                                wystąpiło do Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
                                starostwo tatrzańskie. Miałyby one pochodzić ze środków przeznaczonych na
                                profilaktykę i ograniczenie niepełnosprawności.

- PFRON przekaże na remont śmigłowca 4 mln 700 tys. zł, a 800 tys. na ten
                                cel ma przeznaczone z ubezpieczenia Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe -
                                mówi płk Andrzej Łęcki, naczelnik Wydziału Spraw Obronnych i Bezpieczeństwa
                                Publicznego Starostwa Tatrzańskiego.

Wyremontowany "Sokół" będzie w zasadzie nową maszyną, więc przez dwa lata
                                nie będzie wymagał planowych przeglądów. Koszt zakupienia całkowicie nowego
                                śmigłowca tego typu byłby jednak znacznie większy - ok. 20 mln zł.

- Prowadzimy rozmowy z Lotniczym Pogotowiem Ratunkowym - tłumaczy naczelnik
                                TOPR Jan Krzysztof. - Ale oprócz tego podjęliśmy różne inne działania, jak
                                rejestracja niepublicznego zakładu opieki zdrowotnej. Liczymy na to, że uda się
                                zorganizować na innych warunkach pogotowie ratunkowe i ratownictwo ze śmigłowca.

(KOV)Dziennik Polski

• Gość: ola-f Re: Stare nowe smiglo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 07:15
                                  Są pieniądze na "Sokoła"
                                  02.12.2003 06:26
                                  Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych zobowiązał się przekazać
                                  3,5 mln zł na remont rozbitego śmigłowca Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia
                                  Ratunkowego. Umowa ze Starostwem Tatrzańskim ma być podpisana w tym tygodniu -
                                  zapowiada "Dziennik Polski".

O środki na remont rozbitego pod koniec stycznia br. "Sokoła" stara się TOPR
                                  wraz z władzami samorządowymi w Zakopanem. Na gruntowny remont śmigłowca
                                  potrzeba około 5 mln zł. PFRON chce przekazać 3,5 mln zł, część pieniędzy TOPR
                                  ma otrzymać z firmy ubezpieczeniowej - informuje gazeta.

W PFRON wyjaśniają, że środki na remont śmigłowca pochodzą z programu
                                  wyrównywania różnic między regionami, z puli wspierania działań zapobiegających
                                  powstawaniu lub pogłębianiu się niepełnosprawności.

- 15 proc. społeczeństwa to ludzie niepełnosprawni. Oni też chodzą po górach,
                                  docierają do dolinek tatrzańskich, a nawet z wózkami na Kasprowy Wierch. Nie
                                  widzę przyczyn, dla których nie mielibyśmy wesprzeć TOPR - powiedział "DP"
                                  wiceprezes PFRON Janusz Wesołowski.

Jak to różnie z tymi pieniędzmi bywa...
                                  Objecanki...
                                  • Gość: Kazik Łapa za Atlantyk IP: *.benet.uu3.net 02.12.03, 10:48
                                    A może góralskie nieroby i nieuki wystawią łapę do swoich ziomków w Chicago na
                                    przykład! Mało tam wypasionych góralików? Co to dla nich milion dolców. Chyba,
                                    że mają was głęboko i tak jak wy liczą swoją kasę:))) Hehehe powtarzam -
                                    świgłowiec dla GOPR, a na ostatku dla TOPR - a to, żeby się nauczyli szanować -
                                    bo już dwa rozpieprzyli! Pozdrawiam łyse tatry i owczarki podhalańskie!
                                    • ciupazka Re: Łapa za Atlantyk 02.12.03, 11:27
                                      Kazik! Zyjys? Dzięki za pozdrowienia! Tatry rzeczywiście łyse a owcarki
                                      nase dobrze sie majom! Zaprosomy baranka na BARANINKE! Hehe... Kase
                                      syćka licom, nie godajęcy o Tobie tyz, bo musom, a Ty ozdajys jom, he? A
                                      kie śmigłowiec bedzie mioł TOPR, to kie piyknie popytocie, to GOPR tyz bedzie
                                      go mioł. Acemu GOPR łapy za Atlantyk nie wyciągo, he?
                                      Telo.Pozdr.
                                    • ciupazka Re: Łapa za Atlantyk 06.12.03, 13:09
                                      Gość portalu: Kazik napisał(a):

> A może góralskie nieroby i nieuki wystawią łapę do swoich ziomków w Chicago
                                      na
                                      > przykład! Mało tam wypasionych góralików? Co to dla nich milion dolców.
                                      Chyba,
                                      > że mają was głęboko i tak jak wy liczą swoją kasę:))) Hehehe powtarzam -
                                      > świgłowiec dla GOPR, a na ostatku dla TOPR - a to, żeby się nauczyli
                                      szanować -
                                      >
                                      > bo już dwa rozpieprzyli! Pozdrawiam łyse tatry i owczarki podhalańskie!

Na Twój dowcip momy lepsy:

dzis.dziennik.krakow.pl/?2003/12.06/Podhale/03/03.html
                                      • roomtsays Re: Smiglowiec dla TOPR-u 27.12.03, 22:25

Gazeta.pl > Kraj > Informacje > Ostatnie 14 dni Sobota, 27 grudnia 2003

Czy pilot TOPR zawinił

Po wypadku w Tatrach
                                        Fot. Bartłomiej Kuraś / AG

ZOBACZ TAKŻE

• Henryk Serda (21-12-03, 22:00)
                                        • Śmigłowiec "Sokół" (21-12-03, 22:00)
                                        • Służby cywilne informowały o oblodzeniu (22-12-03, 22:16)

Bartłomiej Kuraś 22-12-2003, ostatnia aktualizacja 22-12-2003 20:25

Ratownicy TOPR mają nadzieję, że uznanie premiera dla pilota rządowego
                                        śmigłowca, z którym brawurowo wylądowali pod Warszawą, pomoże oczyścić innego
                                        pilota - Henryka Serdę - z zarzutu o nieumyślne spowodowanie katastrofy pod
                                        Zakopanem.
                                        czytaj dalej »
                                        r e k l a m a

Śmigłowiec Sokół pilotowany przez Serdę rozbił się w styczniu w Tatrach. Wiózł
                                        pod Rysy ratowników, którzy mieli szukać ciał uczestników szkolnej wycieczki,
                                        których zabiła lawina. Podczas lotu zgasł jeden z silników. Serda, nie chcąc
                                        ryzykować lotu z pasażerami, wysadził ratowników w górach i samotnie wracał do
                                        Zakopanego. Nagle zgasł drugi silnik. Pilot zdołał jednak wylądować na polanie
                                        między wiejskimi zabudowaniami - Serda zastosował bowiem bardzo trudny manewr
                                        tzw. autorotacji, czyli wykorzystał siłę nośną swobodnego ruchu wirowego łopat
                                        wirnika głównego. Eksperci ocenili, że było to bardzo dobre lądowanie, jak na
                                        warunki, w jakich przyszło je wykonać.

O autorotacji zrobiło się głośno, gdy na początku grudnia podobnym manewrem mjr
                                        Marek Miłosz uratował pasażerów rządowego śmigłowca Mi-8, w tym Leszka Millera.
                                        Bohaterstwo pilota publicznie chwalono.

Tymczasem Henryk Serda stanie wkrótce przed sądem oskarżony o nieumyślne
                                        spowodowanie katastrofy na skutek błędu w pilotażu. Zdaniem prokuratury błąd
                                        polegać miał na niewłączeniu instalacji antyoblodzeniowej wlotów powietrza do
                                        silników. Serda zarzut odrzuca; jego zdaniem instalacja po prostu działała
                                        wadliwie.

Przypomnijmy: według wstępnych ustaleń komisji badającej przyczyny wypadku
                                        rządowego Mi-8 mógł być on spowodowany właśnie przez oblodzenie silników.

- Nie można za to samo jednego człowieka okrzyknąć bohaterem, a drugiego karać -
                                        denerwuje się Andrzej Blacha, ratownik TOPR.

- Bardzo słusznie wszyscy chwalą majora Miłosza, bo wykonał bardzo trudny
                                        manewr, ratując życie sobie i pasażerom. Ale technika pilotowania Henryka Serdy
                                        była bardzo podobna, też udało mu się uniknąć tragedii. Jestem zdumiony
                                        wydawaniem na temat tych dwóch pilotów tak krańcowo różnych opinii - mówi kpt.
                                        Henryk Florkowski, pilot z 31-letnim stażem, który w latach 80. był dwukrotnie
                                        wybierany na pilota roku w polskiej armii. Latał m.in. na sokole i Mi-8.

- Gratuluję majorowi Miłoszowi manewru i tego, że doceniono jego zasługi -
                                        krótko komentuje sprawę Henryk Serda.

• ciupazka Re: ...cena życia ofiary wypadku w górach... 28.12.03, 13:26
                                          W skali roku TOPR ratuje średnio 1200 osób, z czego 150-200 ofiar przy użyciu
                                          śmigłowca. Tak było, gdy sokół był sprawny. W tym roku przy użyciu śmigłowca mi-
                                          2 należącego do Lotniczego Pogotowia Ratunkowego i sokoła Straży Granicznej
                                          uratowano 48 osób. - Przeliczając te ofiarowane 3,5 mln zł na blisko 200
                                          ratowanych osób rocznie, wypada po kilkadziesiąt tys. zł na uratowane życie i
                                          zdrowie ofiary wypadku. Nie wiem, czy wszyscy mają świadomość jakie koszty
                                          wszyscy ponosimy, czasami z głupoty samych turystów. Chyba o tym za mało
                                          się mówi i pisze. A trzeba i to głośno!
                                          • roomtsays Gdyby Serda leciał z premierem... 14.01.04, 16:29
                                            ANNA SZULC 2004-01-13
                                            Twarde lądowanie
                                            Miał pecha - nie leciał z premierem...

Pilot Henryk Serda uratował w Tatrach setki ludzi. Dziś grozi mu więzienie. Za
                                            awaryjne lądowanie. Pilota, który wykonał analogiczny manewr, ale na pokładzie
                                            miał premiera Millera, okrzyknięto bohaterem.

ANNA SZULC 2004-01-13

Majora Marka Miłosza, który na początku grudnia ubiegłego roku miał uratować
                                            życie Leszkowi Millerowi, okrzyknięto bohaterem. Jego lądowanie po tym, jak w
                                            powietrzu stanęły silniki śmigłowca Mi 8, przejdzie do historii lotnictwa.
                                            Przyczyny awarii nadal są nieznane, ale wojskowa komisja, która bada przyczyny
                                            wypadku, już oznajmiła, że pilot zachował się perfekcyjnie.

Łaska z niebios

Gratulacje Miłoszowi składa Henryk Serda, do niedawna pilot Lotniczego
                                            Pogotowia Ratunkowego. Serda, który lata ponad dwadzieścia lat, wie, że wyjście
                                            z takiej awarii graniczy z cudem.

– Trzeba mieć ogromne doświadczenie, wielki talent i łaskę z niebios –
                                            twierdzi. Pod koniec stycznia ubiegłego roku śmigłowiec Sokół, pilotowany przez
                                            Serdę, leciał z ratownikami do lawiniska pod Rysami. Sokół należy do
                                            Tatrzańskiego Pogotowia Ratunkowego, ale z powodów finansowych ratownicy
                                            wydzierżawili go krakowskiemu oddziałowi pogotowia lotniczego.

Gdy Serda leciał z ratownikami, jeszcze tliła się nadzieja, że uda się odnaleść
                                            licealistów z Tychów, których zasypała lawina. Gdy maszyna zawisła nad Czarnym
                                            Stawem, zgasł jeden silnik. Ze względu na trudne warunki ratownicy wyskakiwali
                                            z wysokości metra nad ziemią. Pilot zdecydował się na drugim silniku wrócić do
                                            Zakopanego.

– Nie miałem innego wyjścia, bo w okolicach stawu nie było miejsca do
                                            lądowania – wyjaśnia Serda. – Mogłem jedynie posadzić śmigłowiec na jeziorze,
                                            ale ryzyko, że pod jego ciężarem załamie się lód, było ogromne. W okolicach
                                            Murzasichla w Sokole zgasł drugi silnik. Serda, podobnie jak major Miłosz,
                                            zmuszony był do lądowania autorotacyjnego. Jest to trudny manewr, wymagający
                                            niesłychanej precyzji i refleksu. Wykorzystując siłę nośną samoczynnego ruchu
                                            łopat wirnika, można, mimo awarii silników, częściowo kontrolować prędkość
                                            opadania śmigłowca. Wylądował na polance, obok jednego z zapełnionych dziećmi
                                            pensjonatów. Siła uderzenia była na tyle duża, że przełamał się ogon Sokoła.
                                            Nie doszło jednak do tak dużego zniszczenia maszyny, jak w przypadku śmigłowca
                                            premiera.

Zawiniła technika?

Wkrótce potem w prasie ukazała się wypowiedź Mieczysława Kołodziejczyka z
                                            TOPR: – Od czasu remontu śmigłowiec na okrągło miał jakieś problemy z
                                            silnikami – skarżył się ratownik. Po wypadku pilot trafił na badania do
                                            szpitala, po czym wrócił do lotniczego pogotowia. Na krótko. Zarząd postanowił
                                            wyrzucić go z pracy.

– Główną przyczyną zwolnienia z pracy Serdy było złamanie przez niego przepisów
                                            obowiązujących w pogotowiu lotniczym – oznajmił lakonicznie Robert Gałązkowski,
                                            rzecznik prasowy Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Dodaje, że szczegółów tego
                                            zwolnienia „właściwie nie pamięta”...

Kilka miesięcy później Państwowa Komisja Badania Wypadków Lotniczych przy
                                            Ministerstwie Infrastruktury stwierdziła, że „silnik (Sokoła) przerwał pracę,
                                            bez jakichkolwiek znaków ostrzegawczych”. Zauważyła także, że „istnieje
                                            prawdopodobieństwo, że obecność metali oraz innych osadów w paliwie mogła
                                            spowodować zakłócenia w zasilaniu silnika paliwem”. Ostatecznie postawiono
                                            jednak hipotezę, że Serda nie włączył aparatury przeciwoblodzeniowej.

– Nieprawda – zaprzecza Serda. – Włączyłem wszystko, co było konieczne. Z
                                            nieznanych mi przyczyn nie zostało to jednak zarejestrowane przez czarną
                                            skrzynkę śmigłowca. Jestem pewny, że nie zawinił człowiek. Zawiniła technika. –
                                            To możliwe. Pilot mógł włączyć system antyoblodzeniowy, a czarna skrzynka nie
                                            zarejestrowała tego faktu. Mogło na przykład dojść do zwarcia w instalacji lub
                                            w ogóle obsługa techniczna śmigłowca nie podłączyła wcześniej któregoś z
                                            elementów, odpowiedzialnych za sprawne działanie systemu. Lampka kontrolna nie
                                            zaświeciła się, bo nie było żadnej „komunikacji” z instalacją antyoblodzeniową –
                                            potwierdza słowa pilota technik samolotowy Jan Hoffman. – Jak w samochodzie:
                                            może się zdarzyć, że kontrolka oleju w silniku nie zaświeci się, choć poziom
                                            płynu jest zbyt niski.

Hoffman dodaje, że w środowisku lotników i mechaników panuje przekonanie, że
                                            przygotowanie Sokoła do lotu pozostawiało wiele do życzenia. Nie z winy Serdy,
                                            tylko jego przełożonych.

W obronę pilota włączył się również Henryk Florkowski, dwa razy wybrany pilotem
                                            roku w Polsce. Florkowski lata od ponad trzydziestu lat. Latał zarówno na
                                            Sokołach, jak i na Mi 8. – Jestem przekonany, że przyczyna wypadku leży gdzie
                                            indziej, być może w wadliwym silniku. Ale nikomu nie zależy na ujawnieniu
                                            prawdy, bo to oznaczać by mogło problemy dla producentów Sokołów. Henryk Serda
                                            zrobił wszystko, co mógł. Tego pilota, podobnie jak majora Miłosza, powinno się
                                            nosić na rękach. Bo dzięki jego umiejętnościom nie doszło do tragedii –
                                            zauważa. – Nie rozumiem, jak za prawie identyczny manewr jednego pilota się
                                            karze, a drugiego wychwala.

Wielki talent i serce

Za Serdą stanęli też murem TOPR-owcy. – Henio miał pecha, bo nie leciał z
                                            premierem – smutno żartuje Jan Krzysztof, naczelnik pogotowia. – To najlepszy
                                            pilot, z jakim mieliśmy kiedykolwiek do czynienia. Ma wielki talent i równie
                                            wielkie serce. Nie rozumiem, dlaczego postanowiono zniszczyć tak wspaniałego
                                            człowieka.

Bardziej dosadny jest ratownik Andrzej Blacha. – To zwykłe skurwysyństwo –
                                            irytuje się. – Bardzo źle życzę tym, którzy skrzywdzili tego genialnego pilota.
                                            Nagle zapomniano, że przez lata z poświęceniem, w piątek i świątek ratował
                                            ludzi, niosąc im pomoc w górach i podczas powodzi.

Sam Henryk Serda nie kryje rozżalenia. Wygląda na przybitego. Choć znalazł nową
                                            pracę (lata helikopterem RMF FM i u prywatnego przedsiębiorcy), tęskni za
                                            wyprawami w góry.

– Zarabiałem mniej, ale to była służba, czułem się potrzebny, bo gdzieś w
                                            Tatrach ktoś zagubiony i przerażony czeka na mój śmigłowiec – dodaje. Z końcem
                                            roku do sądu wpłynął akt oskarżenia, wydany przez prokuraturę w Zakopanem.

– Serdzie postawiono zarzut nieumyślnego sprowadzenia niebezpieczeństwa
                                            katastrofy. Chodzi o to, że wylądował zbyt blisko siedzib ludzkich – precyzuje
                                            Jacek Wołoszyński, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Nowym Sączu, której podlega
                                            prokuratura zakopiańska. – Pilotowi grozi od sześciu miesięcy do trzech lat
                                            więzienia. Szczegóły? Na tym etapie postępowania nie mogę nic więcej powiedzieć.

Wyścig szczurów

Major Miłosz, który z premierem również wylądował awaryjnie „zbyt blisko
                                            siedzib”, słysząc o zarzutach wobec Serdy, nie kryje zdziwienia. – Przecież on,
                                            podobnie jak ja, zrobił wszystko, by w warunkach, w jakich się znalazł, do
                                            katastrofy nie dopuścić – zauważa. – Być może wykorzystano tę awarię by
                                            zwyczajnie pozbyć się pilota? W lotnictwie cywilnym trwa wyścig szczurów. Jest
                                            mnóstwo bezrobotnych, którzy marzą, by zająć miejsce innych. Żal mi Henryka
                                            Serdy, bo wiem, że utrata pracy to dla pilota życiowa tragedia. To działa jak
                                            narkotyk, pilotem jest się do końca swoich dni.

Podobnie myślą inni wojskowi lotnicy.

– Strach przed utratą pracy wśród „cywilów” jest ogromny. Widziałem kiedyś
                                            cywilnego pilota, który latał na uszkodzonej łopacie – mówi chorąży Michał K.,
                                            od trzynastu lat pilot wojskowego śmigłowca Mi 2. – To był młody chłopak.
                                            Powiedziałem mu, że tak nie wolno, a on na to: tu się podwiąże, tam się
                                            podwiąże i jakoś będzie. Nie wiedział, że być może podpisał na siebie wyrok, bo
                                            to on bę
                                            • roomtsays Zrzutka na śmigło dla TOPR-u ! 23.02.04, 13:15
                                              Zbiórka na helikopter dla TOPR

Wojciech Szacki 22-02-2004, ostatnia aktualizacja 22-02-2004 18:47

Kupmy śmigłowiec dla ratowników z TOPR - napisał "Dzik" na stronie
                                              internetowej. I zbiórka się zaczęła.

"Dzik" to pseudonim jednego ze wspinaczy, którzy siebie nazywają "Brytanami".
                                              Ostatnio było o nich głośno z powodu konfliktu z Jurkiem Owsiakiem o tablice
                                              ostrzegawcze w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Uznali je za szpetne, dwie
                                              zniszczyli i wdali się w słowną wojnę z Orkiestrą, która je wymyśliła. W końcu
                                              Owsiak przeprosił "Brytanów", a oni - jego. A Dzik wpadł na pomysł: zbierzmy
                                              pieniądze na helikopter dla TOPR. - Pokażmy, że robimy swoje. Niech każdy wyśle
                                              choć 20 zł i namówi innych.

Posypały się odpowiedzi.

- 20 zł to niedużo, 4 paczki fajek, zaraz wpłacę - napisał ktoś. Następne
                                              pomysły: maile do firm, strona internetowa, bannery na gadu-gadu itd. -
                                              Najpierw bałem się, że to słomiany ogień, ale jak obejrzałem dyskusję na
                                              stronie internetowej [www.wspinanie.pl - red.] - kilkaset głosów, konkretne
                                              pomysły, pytania "co mam zrobić", deklaracje wpłat - to już tak nie myślę -
                                              mówi Artur Hajzer, były himalaista (partner m.in. Jerzego Kukuczki).

W Świdniku trwa remont Sokoła, śmigłowca TOPR, który rozbił się rok temu.
                                              Naprawa będzie kosztowała ok. 5 mln zł, pieniądze dał PFRON i firma
                                              ubezpieczeniowa.

( Tu możesz wpłacić na helikopter: TOPR ul.Piłsudskiego 63 A, 34-500 Zakopane,
                                              BPHPBK oddział Zakopane 84106000760000330000246688 z dopiskiem AKCJA BRYTAN DLA
                                              TOPR

Komentuje Jan Krzysztof, naczelnik TOPR:

Akcja "Brytanów" bardzo mi się podoba. Młodzi ludzie pokazują, że potrafią
                                              zrobić coś dla innych. Już teraz dostajemy darowizny, czasem 2 zł, czasem 5
                                              tys. zł. Ale helikopter to ok. 20 mln zł i obawiam się, że to przerasta taką
                                              spontaniczną zbiórkę. Liczę jednak, że akcja będzie zorganizowana, że pojawi
                                              się np. fundacja, która będzie mogła kwestować. Przydałyby się też zmiany w
                                              ustawie o ochronie przyrody. Pbecna nie pozwala na przeznaczanie części
                                              pieniędzy z biletów wstępu do Tatrzańskiego Parku Narodowego na ratownictwo.
                                              Gdyby było inaczej, dostawalibyśmy ok. 1 mln zł rocznie.

Janik obiecywał, obiecywał i teraz może powiedzieć, że to już nie jego sprawa -
                                              zmiana warty. A śmigła jak nie ma tak nie ma! Może tym razem coś wypali? Jak
                                              myślicie?
                                              • Gość: ola-f Re: Zrzutka na śmigło dla TOPR-u ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 17:56
                                                Myślę, że te zmiany w rządzie następują zbyt szybko, żeby ktoś poczuł się za
                                                cokolwiek odpowiedzialny.
                                                A do gadania i obiecanek, to każdy dobry.
                                                Śmigła to oni mają, ale w d...e, kiedy im się grunt pali pod nogami i trzeba
                                                posadki zmieniać.
                                                • Gość: Kazik Re: Zrzutka na śmigło dla TOPR-u ! IP: *.benet.uu3.net 23.02.04, 21:18
                                                  Dajcie ogłoszenie! "Nie tylko ekipa Leszka Millera potafi rozpierdolić
                                                  helikopter! My tu w Zakopcu mamy doświadczenie - dla nas to nie pierwszyzna!"
                                                  Moze jakiś idiota zafunduje pijanym Toprowcom kolejne śmigło!
                                                  • roomtsays Re: Zrzutka na śmigło dla TOPR-u ! 24.02.04, 02:31
                                                    Pozwól Kazik, że sparafrazuję lekko twój post! I wyjdzie może na to że: "nie
                                                    tylko my w Zakopcu możemy rozpierdolić helikopter i mamy w tym doświadczenie."
                                                    Ekipa Twojego idola rozpierdoliła TYLKO jeden helikopter, TYLKO jedno państwo i
                                                    TYLKO zycie wielu Polaków. To tak wiele, ale widać jeszcze mało! Funduję Ci
                                                    śmigło tylko po to, żebyś je sobie wsadził w dupe i wylądował na Snieżce. Jeśli
                                                    jest blondynką to napewno Cie zaakceptuje!
                                                  • Gość: Kazik Składka na dziadka! IP: *.benet.uu3.net 24.02.04, 10:33
                                                    Oj żenujące to i biedne - co chłoptaś pisze! Jak się nie ma stylu pisania,
                                                    argumentu merytorycznego w dyskusji, a ironii nie wyczuwa - pozostaje obelga,
                                                    personalna wycieczka, inwektywa, i słowna szarpanina! Brawo Jasiu -
                                                    powiedziałby Bareja! I jak tu walczyć ze stereotypem górala - chama! NO
                                                    właśnie? A wracając do śmigłowca - chyba oczywistym jest, że jak gówniarz
                                                    rozbija dwa auta swojemu ojcu - to ojciec powinien mu kupić rower, najwyżej
                                                    motorynkę - ale nigdy trzecie auto! Niech to auto dostaną dzieci - które
                                                    jeszcze nic nie zniszczyły! Jezeli pan nie zrozumiał metafory - prosze
                                                    poprościć Ciapagę o wykładnie! Pozdrawiam!
                                                  • roomtsays H.Serda przed sądem 25.02.04, 01:19
                                                    Zakopane: Proces pilota śmigłowca TOPR
                                                    Wtorek, 24 lutego 2004
                                                    Przed zakopiańskim sądem trwa proces pilota śmigłowca TOPR, który przeszło rok
                                                    temu runął na ziemię w okolicach Murzasichla. Prokuratura zarzuca mu, że nie
                                                    włączył systemów antyoblodzeniowych silników, co mogło spowodować katastrofę.

RMF AF
                                                    Zupełnie odmienne zdanie na ten temat mają tatrzańscy ratownicy, którzy – jak
                                                    podkreśla naczelnik TOPR – Jan Krzysztof, darzą pilota pełnym zaufaniem.

Udało mu się zdesantować wszystkich ratowników, którzy byli na pokładzie. Udało
                                                    mu się mimo awarii drugiego silnika wylądować bezpiecznie. Nikomu nic się nie
                                                    stało, a to jest najważniejsze - dodaje Jan Krzysztof.

Sprawa ta będzie ciekawa jeszcze z jednego powodu. Wyrok jaki zapadnie w
                                                    Zakopanem z pewnością wpłynie na ocenę pilota rządowego śmigłowca, który rozbił
                                                    się lecąc z premierem na pokładzie. Pilotowi tej maszyny stawia się podobne
                                                    zarzuty.

rmf.pl 14:45

A swoją drogą ciekawe, że sprawie "miękiego lądowania" śmigłowca rządowego
                                                    (też "Sokoła") ukręcono łeb, a TA sprawa ciągnie się już ponad rok? Czyżby znów
                                                    syndrom równych i równiejszych? Dalszy ciąg sprawy - w kwietniu.

• roomtsays Re: H.Serda przed sądem 26.02.04, 22:15
                                                    Pilot śmigłowca TOPR przed sądem
                                                    Środa, 25 lutego 2004 (

RMF AF
                                                    Absolutnie nie poczuwam się do winy, przed startem włączyłem instalację
                                                    przeciwoblodzeniową - powiedział przed sądem Henryk Serda, który zezwolił
                                                    dziennikarzom na publikację swojego nazwiska. Jego zdaniem, przyczyną
                                                    zatrzymania się obydwu silników mogło być zanieczyszczenie paliwa. W jego
                                                    próbkach pobranych po wypadku stwierdzono obecność cynku, żelaza i wody.

Obrońcy pilota Serdy uważają, że silniki mogły się zatrzymać, gdyż do wlotów
                                                    paliwa dostały się kawałki lodu i śniegu. Adwokaci sugerują też, że silniki być
                                                    może zgasły także na skutek zamarznięcia drobin wody, które znalazły się w
                                                    paliwie, bo nie dodano do niego preparatu zapobiegającego wytrącaniu się
                                                    kryształków lodu. A stało się tak dlatego – twierdzą pełnomocnicy Serdy – gdyż
                                                    kierownictwo Lotniczego Pogotowia Ratunkowego, w którym był zatrudniony Serda
                                                    nie zadbało o to, aby na lądowisku był przeznaczony do tego dozownik.

Ponadto dwa miesiące przed wypadkiem wymieniono jeden z silników śmigłowca.
                                                    Właśnie ten, który zgasł jako pierwszy. Co więcej, wymieniano go pod gołym
                                                    niebem, przy temperaturze poniżej 24 stopni. Jak mówił jeden ze świadków, o
                                                    podobnym przypadku słyszał tylko raz w życiu. Lata temu na Kamczatce.

Przypomnijmy. Maszyna rozbiła się podczas awaryjnego lądowania. Nikomu nic się
                                                    nie stało, bo po zgaśnięciu pierwszego silnika pilot kazał desantować się
                                                    wszystkim ratownikom i odleciał z lawiniska. Wg kpt. Tadeusza Augustyniaka -
                                                    pioniera lotnictwa ratowniczego w Tatrach - postępowaniu Henryka Serdy nie
                                                    można nic zarzucić. Był także zaniepokojony opieką techniczną, jaką nad Sokołem
                                                    sprawował jego użytkownik. Lotnicze Pogotowie Ratunkowe jest jedyną organizacją
                                                    lotniczą, w której kadra techniczna nie obsługuje sprzętu na bieżąco - mówił
                                                    Augustyniak.
                                                    Dodajmy, że kolejna rozprawa w kwietniu. Jak nieoficjalnie dowiedział się
                                                    reporter RMF, obrona chce powołać nowych świadków.

09:00
                                                  • ciupazka Re: Spokój... 09.03.04, 21:30
                                                    Pozamykali trasy turystyczne w Tatrach i cosi spokojniej...i mniej wypadków
                                                    z głupoty. Za to sporo urazów przy uprawianiu sportów zimowych... hale
                                                    zyjom, a ze cierpiom... coz, cierp ciało, kieś fciało.
                                                    Telo. Uśmiychu cierpiącym.
                                                  • roomtsays Nowe śmigło - TOPR zajął stanowisko 13.03.04, 02:30
                                                    www.wspinanie.pl/forum/read.php?f=3&i=939&t=939
                                                  • roomtsays Nowe śmigło - i TYmożesz pomóc!!! 13.03.04, 20:48
                                                    List w sprawie zmiany zapisów w ustawie o ochronie przyrody
                                                    Szanowne Panie Posłanki i Panowie Posłowie
                                                    (Szanowni Panie i Panowie Senatorowie)

Jako turysta górski i obywatel, przejęty brakiem sprawnego systemu lotniczego
                                                    ratownictwa w Tatrach, zwracam się do Państwa z prośbą i apelem o podjęcie
                                                    działań na rzecz wprowadzenia poprawki do rządowego projektu ustawy o ochronie
                                                    przyrody, który jest obecnie przed III czytaniem. Piszę to również w imieniu
                                                    organizatorów powstającej obecnie społecznej inicjatywy na rzecz wsparcia TOPR
                                                    i helikopterowego lotnictwa ratunkowego w Tatrach.

Cytuję z pisma Rzecznik Prasowej MSWiA, Pani Alicji Hytrek z dnia 11.03.2003 do
                                                    redakcji Życia Warszawy:

Ratownicy niosący pomoc w górach muszą mieć gwarancję, że w przypadku np.:
                                                    potrzeby zakupu nowego sprzętu, który będzie ratował ludzkie życie, mają w
                                                    budżecie zapewnione środki finansowe i nie są skazani na jednorazowe "zrzutki
                                                    na ratunek". ...

c.d.listu na:

www.wspinanie.pl/smiglo/list01.php#signup_form
                                                  • roomtsays Re: Nowe śmigło - i TYmożesz pomóc!!! 13.03.04, 22:13
                                                    Pomóżcie TOPR-owi!!! Wielu ludzi poświęca na tą akcję swój prywatny czas i
                                                    prywatne środki. Mam nadzieję, że FZ i jego Goście włączą się do akcji mimo
                                                    oporów spowodowanych ludzką bezmyślnością i lekceważeniem sił natury, czego
                                                    np.dwukrotne przykłady mieliśmy dzisiaj. Dopóki są góry będą w nich ludzie -
                                                    starzy wyjadacze i adepci. Pomóżmy tym, którzy od niemal 95 lat przysięgają,
                                                    że "...bez względu na porę roku, dnia i pogody...". R.
                                                  • ciupazka Re: Nowe śmigło - i TYmożesz pomóc!!! 13.03.04, 23:26
                                                    A ci, którzy uprawiaja sporty ekstremalne nie poczuwają się do pomocy???
                                                    Nałozyć obowiązkowe ubezpieczenia dla takich na wypadek związany z uprawianiem
                                                    turystyki górskiej i wspinaczki, podobnie jak ubezpieczenie od wypadku za
                                                    kierownicą.
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re: Nowe śmigło - i TYmożesz pomóc!!! 20.03.04, 20:46
                                                    "SOKÓŁ" prywatny? Moze i słuśnie, niek nieodpowiedzialni za usługe płacom!

dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/03.20/Podhale/08/08.html
                                                  • ciupazka Re: Nowe śmigło - i TYmożesz pomóc!!! 20.03.04, 20:51
                                                    Już od kilku lat TPN i TOPR walczą o to, żeby część dochodów ze sprzedaży
                                                    biletów do parku przekazywana była na działalność ratowniczą. Na przeszkodzie
                                                    stoi ustawa.

W rządowym projekcie znowelizowanej Ustawy o ochronie przyrody nie znalazły się
                                                    zapisy pozwalające na przekazywanie części pieniędzy z biletów wstępu do
                                                    Tatrzańskiego Parku Narodowego na rzecz Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia
                                                    Ratunkowego. Dyrekcja TPN i naczelnik TOPR zapowiadają dalsze naciski na
                                                    parlamentarzystów i przygotowanie projektu obywatelskiego.
                                                    I tak ze syćkim, trza koło swoik spraw chodzić i pilnowacke robić. Moze kie
                                                    bedom te Regiony, bee łatwiej rządzić ino na swoim terenie, haj, dołby Bóg!
    • Gość: gaduła jaki jest stan kasy na Śmigłowiec dla TOPR ? IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 23.03.04, 08:03
      dałem kase na mały kawałeczek śmigłowca dla TOPRu - bank przyjął przelew,
      mnie interesuje jaki jest obecnie stan konta na którym zbierane sa pieniadze ?

pozdrowienia

gaduła
      • ciupazka Re: jaki jest stan kasy na Śmigłowiec dla TOPR ? 23.03.04, 08:09
        TO TRZEBA PYTAĆ W BANKU, A NIE TU! Podejrzewam, że info nie udzielą zgodnie
        z prawem bankowym. Dzięki za pozdrowiewnia. Postawa godna naśladoiwania .
        Dzięki.
        • to.ya Członek wspierający TOPR-istnieje jeszcze... 23.03.04, 08:50
          ... coś takiego?
          W innych grupach GOPR-u jest (?). Dzięki czemu jakieś tam pieniążki (poza
          szczytnymi jak ta- po pierwszym idę dokonać wpłaty- akcjami) wpływają na konta
          odpowiednich grup.

Chętnie (jeżeli nawet nie istnieje) będę co jakiś czas dokonywać wpłaty. Tylko
          prosiłabym o podanie numeru konta. O ile to możliwe rzecz jasna...
          Z górskim pozdrowieniem,
          Hej!
          • ciupazka Re: Członek wspierający TOPR-istnieje jeszcze... 23.03.04, 09:29
            Zbiórkę pieniędzy na zupełnie nowy śmigłowiec dla TOPR rozpoczęli członkowie
            Fundacji im. Jerzego Kukuczki. Działając pod hasłem "Śmigło dla Tatr", zdołali
            w ciągu dwóch tygodni zebrać ponad 7 tys. zł. To wieści z Dz. Polskiego .Może
            na stronach TOPR są numery konta, proszę sprawdzić. Hej!
            • to.ya Re: Członek wspierający TOPR-istnieje jeszcze... 23.03.04, 09:45
              Dzięki za podpowiedź! Sprawdzę albo zatelefonuję do TOPR-u.
              7 tys w dwa tygodnie- GRATULACJE!!! Super!! :)))
              Porozsyłam info, gdzie tylko się da, by udało się zebrać jak najwięcej! :)
              Z górskim i słonecznym pozdrowieniem,
              Hej!
              • roomtsays Aktualizowane info o zrzutce 23.03.04, 18:53
                www.wspinanie.pl/smiglo/list01.php
                ;o)))
                • Gość: gaduła Re: Aktualizowane info o zrzutce IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 24.03.04, 10:20
                  byłem na stronie www.wspinanie.pl/smiglo/list01.

zgdadza się - jest kwota nawet duża !!
                  • Gość: Ciupazka Re: Aktualizowane info o zrzutce IP: *.it / 62.233.189.* 24.03.04, 10:27
                    Ciese sie , ze kontrola wypadla dobrz, hehe, przecie my tu nie cyganimy,
                    haj! Telo.Pozdr. I pytomy piyknie wspiyroj nos troche, bo ni mo fto...Hej!
                    • ciupazka Re:" Smigło dla TATR" - akcja trwa... 08.04.04, 12:23
                      Akcja przynosi efekty :

dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/04.08/Podhale/06/06.html
                      Wszystkim fundatorom DZIĘKUJEMY!
              • ciupazka Re: Członek wspierający TOPR-istnieje jeszcze... 03.05.04, 18:33
                to.ya napisała:

> Dzięki za podpowiedź! Sprawdzę albo zatelefonuję do TOPR-u.
                > 7 tys w dwa tygodnie- GRATULACJE!!! Super!! :)))
                > Porozsyłam info, gdzie tylko się da, by udało się zebrać jak najwięcej! :)
                > Z górskim i słonecznym pozdrowieniem,
                > Hej!

Dzięki za pozdrowienia i dalej agitujemy :

www.smiglodlatatr.pl/jeden_procent.php
                Jednocześnie informuję ,że te pierwsze dwie cyfry(04) musiała na poczcie
                Pani opuścić, aby wstukać się z przelewem do Banku podanego w info w necie.
                Czy u Was też? Mam nadxzieję, ze moja 1% kwota z podatku za rok 2003
                zostala przelana.
                Telo.Pozdr.
                • to.ya Re: Członek wspierający TOPR-istnieje jeszcze... 03.05.04, 20:48
                  ciupazka napisała:

> to.ya napisała:
                  >
                  > > Dzięki za podpowiedź! Sprawdzę albo zatelefonuję do TOPR-u.
                  > > 7 tys w dwa tygodnie- GRATULACJE!!! Super!! :)))
                  > > Porozsyłam info, gdzie tylko się da, by udało się zebrać jak najwięcej! :)
                  > > Z górskim i słonecznym pozdrowieniem,
                  > > Hej!
                  >
                  >
                  > Dzięki za pozdrowienia i dalej agitujemy :
                  >
                  > www.smiglodlatatr.pl/jeden_procent.php
                  > Jednocześnie informuję ,że te pierwsze dwie cyfry(04) musiała na
                  poczcie
                  > Pani opuścić,

Ewa jestem! :)

Agituję wciąż! :)
                  • ciupazka Re:Uniewinnienie pilota "Sokoła" H. Serdy! 28.05.04, 09:40
                    Sąd Rejonowy w Zakopanem uniewinnił pilota Henryka Serdę, który w styczniu 2003
                    r. rozbił śmigłowiec TOPR w Murzasihlu na Podhalu.

"Sokół" Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego uczestniczył wówczas w
                    akcji poszukiwawczej na lawinisku pod Rysami. W odstępie ponad 7 minut w
                    maszynie zgasły odbywa silniki, co zmusiło pilota do awaryjnego lądowania,
                    podczas którego śmigłowiec uległ poważnemu uszkodzeniu.

Według prokuratury, winny temu był pilot, który nie włączył instalacji
                    przeciwoblodzeniowej silników i te zgasły na skutek oblodzenia.

Sąd po wysłuchaniu licznych świadków oraz biegłych nie podzielił stanowiska
                    prokuratury, m.in. "ze względu na co najmniej zasadnicze wątpliwości w tej
                    sprawie".

Cieszymy się i my! Oliwa sprawiedliwa. A tyle bylo psioczenia przez
                    niektórych i tu na Forum.
                    Telo.Pozdr.

• Gość: Ciupazka Re:Uniewinnienie pilota "Sokoła" H. Serdy! IP: *.it-net.pl 16.07.04, 11:10
                      Podobno po remoncie śmigło dla TOPR w sierpniu ma być!
                      • Gość: Ciupazka Re: "Sokół" wraca IP: *.it-net.pl 11.09.04, 01:22
                        Już nie w sierpniu a na koniec września Świdnik obiecał go wyremontować. Oby!
                        • ciupazka Re: "Sokół" wraca... a dudków ni ma... 18.10.04, 00:13
                          Skąd TOPR mo wziąść dudki na śmigło? Moze fto wie, to niek powie...
                          • ciupazka Re: "Sokół" wraca... a dudków ni ma... 28.10.04, 10:05
                            A moze Świdnik darmo do? Hehe.... Akurat! Cas juz na to, coby syćka
                            nieodpowiedzialni sami za sie płaciyli, mom na myśli akcje ratownicom.
                            Dopokiela syćka za nik momy tyn odpowidzialność ponosić??? Wie fto?
                            • Gość: Ciupazka Re: II Krakowski Festiwał Górski...2-5 grudnia IP: *.it-net.pl 26.11.04, 14:06
                              Zapraszamy!!!

www.kfg.pl/
                              • Gość: Ciupazka Re: Akcja Śmigło....2004 dla TOPR IP: *.it-net.pl 26.11.04, 14:13
                                ....kupiła sprzęt dla TOPR (czytaj dla turystów, taterników i innych
                                nieszczęśników)

www.wspinanie.pl/serwis/200411/23smiglo.php

Dziękujemy wszystkim, którzy tę akcję wspierali.
                            • ciupazka Re:"Sokół" wraca. 27 grudnia ,dudków brak.. 10.12.04, 10:29
                              ciupazka napisała:

> A moze Świdnik darmo do? Hehe.... Akurat! Cas juz na to, coby syćka
                              > nieodpowiedzialni sami za sie płaciyli, mom na myśli akcje ratownicom.
                              > Dopokiela syćka za nik momy tyn odpowidzialność ponosić??? Wie fto?

No włośnie, zaroz poświętak bedzie, problemy jesce z piniondzami i ka
                              go zaparkujom, zamiast odpocywać, trza bee przed świętami i we swięta o
                              tym myśleć.

dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/12.10/Podhale/19/19.html

Pomozecie, he?
                              Telo.Pozdr.
                              • ciupazka Re:"Sokół" wraca. 21 grudnia ,dudków brak.. 15.12.04, 11:40
                                Cy pomoze NIK? Ftoz wie, moze tak a moze nie . Narazie kontrola Funduszy
                                dlo Niepełnosprawnyk. Na święta moc ludzi zjedzie i jako to be śmigła
                                TOPR bee pracowoł, kie komu trza bedzie ratować zycie, he? Kansi te
                                piniondze trza nonść dlo Świdnika. A moze tyn 1% z PIT-u niek kozdy som
                                jesce przemyśli, moze tu jest jesce jakosi rezerwa i nadzieja?

dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/12.15/Podhale/10/10.html
                                • ciupazka Re:"Sokół" i znów błąd pilota.... 23.02.05, 16:49
                                  Zgodnie z ogłoszonymi w środę w Warszawie ustaleniami, śmigłowiec leciał na
                                  niskim pułapie. Pilot poderwał go, by ominąć linię wysokiego napięcia, później
                                  zanurkował, by potem znów poderwać śmigłowiec przed drzewami. Według komisji,
                                  błąd pilota polegał na zbyt gwałtownych ruchach drążkiem sterowym i silnym
                                  wychyleniu skoku łopat wirnika, co doprowadziło do za silnego rozpędzenia
                                  turbin i wyłączenia obu silników przez . Trzech Polaków zginęło, niestety.
                                  • Gość: Ciupazka Re:"Sokół" i znów błąd pilota.... IP: *.it-net.pl 02.04.05, 11:32
                                    Pamiętaj o 1% z podatku na śmigło - do końca kwietnia.

www.smiglodlatatr.pl/jeden_procent.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka