Dodaj do ulubionych

Widmo Brockenu...

IP: 80.72.65.* 12.08.03, 20:38
... Moze podczas gorskich wedrowek spotkaliscie sie z tym zjawiskiem?
Podzielcie sie wrazeniami. Mnie zdarzylo sie raz - na Siwych Turniach w
Tatrach Zachodnich zobaczylem Ducha Gor, ale poniewaz byl nas niezly kierdlik
wiec nie wiem, czy to bylem ja czy ktos z towarzyszy - widok byl tak
niesamowity, ze stanelismy w bezruchu aby go podziwiac...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciupazka Re: Widmo Brockenu... IP: *.it-net.pl 12.08.03, 21:18
      I jo widziałak w morzu chmur swój ciyń, kiek stoła pomiędzy chmurami a
      słonkiem wysoko, bo na Wysokiej w Tatrach Słowackich. No, myślałak, zek święto
      w tyj aureoli. Nazwa chyba pochodzi od scytu Brockena (1142 m) w górach Harz (
      Niemcy), ka po roz piyrsy uwidzieli to zjawisko optycne. Jedni godajom, ze to
      ścęście, inksi strasom, ze kie trzy uwidzis, to umrzes... Moze i tak , bo go
      rzodko mozno uwidzieć i zakiela trzy razy uwidzis, to moze prędzej umrzes,
      jako uwidzis, ba haj. A moze sie to otworzy:

www.ceper.com.pl/meteo/zjawiska.html
      uwidzimy, cy nie?
      • Gość: Rumcajs Re: Widmo Brockenu... IP: 80.72.65.* 12.08.03, 21:32
        A ja slyszalem, ze najgorzej dociagnac do trzeciego razu - potem juz widmo
        niestraszne! Ale wrazenie pozostaje niezatarte! Dla mnie to spotkanie bylo tym
        bardziej niesamowite, ze stalo sie zaraz po burzy ktora zastala nas na grani.
        Uciekalismy ile sil w nogach. Burza byla krotka i gwaltowna - przyszla nie
        wiadomo skad i po 10 minutach juz nie bylo po niej sladu, tyle ze nas dolalo.
        Wrocilismy na gran i wtedy wlasnie GO zobaczylismy. Zamurowalo nas i nawet nikt
        nie siegnal po aparat, zeby upamietnic to spotkanie.
      • Gość: Ciupazka Re: Widmo Brockenu... IP: *.it-net.pl 12.08.03, 21:56
        Wyloz href, ciese sie, hale te inkse zjawiska optycne tyz som ciekawe i
        wytłumacone. Po burzy w Chochołowskiej Dolinie to las wokoło schroniska
        mieniył sie kropelkowymi diamentami tęcowymi, kozdy krzocek kosówki i trowka
        tyz, ech pieknie do cudu bylo, Jezisie, kielo tyk diamentów było! A moje
        dzieci goniły i fciały ik pozbiyrać... Zawiedzone prógowały jesce roz i jesce
        roz, jaze mi sie śmioć fciało z tyj ik goniacki. Hej!
        • Gość: Rumcajs Re: Widmo Brockenu i inne cuda IP: 80.72.65.* 12.08.03, 22:26
          Szedlem kiedys z banda z Murowanca przez Krzyzne do Pieciu Stawow - rano,
          godzina piata, ciemno, na dworze siapawica, ale mus isc. Peleryna na glowe i w
          droge. Na podejsciu troche sie rozjasnilo i przestalo padac. Gdzies tak pod
          przelecza chmurzyska zostaly w dole, a z przeleczy? Widok nieziemski - u stop
          chmury geste, niemal materialne - jak wata, a przed oczami najpiekniejsza
          panorama w swiecie. Z tej "waty" wyrastaly szczyty - morze szczytow skapanych w
          sloncu. Widac bylo kazdy szczyt, kazdy zleb, kazdy szczegol. Oczu nie mozna
          bylo oderwac, wiec oczywiscie kazalismy sobie sniadanko w towarzystwie
          tatrzanskich kolosow, po ktorym pelni sil wyruszylismy na Orla Perc. Niestety
          za Posciela byly zerwane lancuchy i musielismy sie wycofac spowrotem na
          Krzyzne. W Pieciu Stawach (oczywiscie w chmurach) spotkalismy snujacych sie z
          nudow zafoliowanych turystow, ktorzy patrzyli na nas jak na wariatow bo bylismy
          rozebrani "do rosolu" i nie wierzyli nam, ze w gornych partiach jest piekne
          sloneczko.
          • Gość: Ciupazka Re: Widmo Brockenu i inne cuda IP: *.it-net.pl 13.08.03, 01:35
            A widziołeś gorejące Tatry w zachodzącym słonku? Cyrwiec, przykurzyło 15
            cm świezego śniegu, nad Cornym Stawem Gąsienicowym my...Pokozało sie
            zachodzące słonko, nie do wiary, takiego efektu świetlnego, w zyciu nie
            widziałak... Od Żółtej Turni, poprzez Granaty, Orlom Perć, Zawrat i Świnice -
            syćko sie jorzyło rdzawo cyrwonym światłem i jakby sie polyło.
            Niesamowite wrażenie, ta biel od śniega tyz cyrwiyniała . Tatry sie polyły,
            jak w ogniu... Trwało to z pół godziny, dokiela sie słonko nie schowało za
            grań Kasprowego Wierchu. Hej!
            • Gość: Rumcajs Re: Widmo Brockenu i inne cuda IP: 80.72.65.* 13.08.03, 01:55
              A takie cos widzialas? Ja widzialem, ale wtedy nie bylo kolorowych filmow...

www.topr.com.pl/jarek3/obrazki/88.jpg
              • Gość: Basisty Re: Widmo Brockenu i inne cuda IP: *.localdomain / 10.0.10.* / *.kim.pl 13.08.03, 07:59
                jo kiejsi widzioł (małyk beł) trzi słónka. Jabłonka, zima, mróz siarcysty,
                wychłodzym na pole a tu jedno duze słónko pośrodku, i dwa małe po bokak, alek
                sie zlonk :-)
                • Gość: Rumcajs Re: Widmo Brockenu i inne cuda IP: 80.72.65.* 13.08.03, 08:57
                  To chyba "halo", choc z tego co wiem to raczej w naszej szerokosci
                  geograficznej takie zjawisko nie wystepuje... ;o)))
      • ciupazka Re: Widmo Brockenu... 29.04.04, 10:33
        Może zobaczycie?
    • Gość: Cover Re: Widmo Brockenu... IP: 80.48.246.* 01.11.03, 22:02
      Fajne te foty, takiego widma jeszcze nie widziałem, ale fajnie się czegoś
      dowiedzieć
      • Gość: Szwager Re: Widmo Brockenu... IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.03, 22:32
        U nos we Karkonoszach idzie trefic juzas na Rzepiora.
        Znocie go?

• Gość: Szwager Rzepior IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.03, 22:40
          www.karkonosze.sitenet.pl/duch.html
    • Gość: Szwager Re: Widmo Brockenu... IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.03, 22:45
      "Widmo Brockenu, zjawisko Brockenu, zjawisko świetlne (fotometeor) rzadko
      występujące w atmosferze ziemskiej. Powstaje w górach, przy niskim położeniu
      Słońca nad horyzontem, gdy cień turysty stojącego na szczycie pojawia się na
      chmurach warstwowych zalegających w dolinach (tzw. morze chmur, morze mgieł).
      Cień często otoczony jest barwną aureolą (wieńcem). Nazwa zjawiska pochodzi od
      wzniesienia Brocken w górach Harz (Niemcy), gdzie zaobserwowano je po raz
      pierwszy."

Obejz, tela razy'ch juz bou na Brocken i ani razu'ch trgo niy widziou.

• Gość: Szwager Re: Widmo Brockenu... IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.03, 22:47
        www.mdr.de/sachsen-anhalt/cams/

Ale tera je tam c`ma.
        • Gość: Cover Re: Widmo Brockenu... IP: 80.48.246.* 02.11.03, 01:04
          Jak to dobrze nie raz stary wątek odkurzyć :)
          Znów się dowiedziałem czegoś. Brocken poogladam za dnia.
          • Gość: Szwager Re: Widmo Brockenu... IP: *.dip.t-dialin.net 02.11.03, 10:19
            www.hsb-wr.de/kamera/brocken-neu.htm
            Kej bydziecie we Harz'u to polecom wjazd na Brocken cugym, to je fajno
            romantyczno runda ajzynbanom po gorach. Tyn cug wjyzdzo na som wiyrch.

Pozdrowiom!

Szwager
            • Gość: Szwager ps IP: *.dip.t-dialin.net 02.11.03, 10:21
              www.hsb-wr.de/kamera/brockenbahnhofbilder.htm
              • Gość: Cover Re: ps IP: 80.48.246.* 02.11.03, 20:28
                Fajna górka. Może kiedys będę miał okazje.
                • ciupazka Re: ps 07.11.03, 22:34
                  Co to za górka? Przy Taterkach niek sie schowo! Hale zasłynena na caly świat!
                  Telo. Pozdr.
        • ciupazka Re: Widmo Brockenu... 11.05.04, 08:40
          Musis duzo po górak chodzić, co by go uwidzieć. Ni ma na zamówienie, haj.
          • broneknotgeld Re: Widmo Brockenu... 11.05.04, 21:58
            "Brocken"

Tukej tyn sabat durś sie łodbywo
            Łod wiekow - niychej cie to niy dziwo
            Ołtorz Czarownic ciyngym tu stoji
            Na "Kazalnicy" dioboł tyż broji

Nocom Walpurgii wielko orgietka
            Larmo we cołkym Harzu jest chnetka
            Jak blisko bydziesz se tam zoglondnij
            I ze uciechom wielkom w to wprzongnij.
            • ciupazka Re: Widmo Brockenu... 12.05.04, 14:33
              Na Kazalnicy nie byłak, hale popod zek łaziyła, jesce mi zycie miełe było
              wte, kie po górak sie chodziyło. Hej!
              • Gość: zwinny Re: Widmo Brockenu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 12:44
                Przy takiej pogodzie możecie widmo Brockena zobaczyć, obserwować proszę
                kiedy jestecie wysoko w Tatrach.
                • ciupazka Re: Widmo Brockenu... 16.02.05, 08:50
                  Ku wiyrchowi bo piykne! I kształci.
                  Hej!
    • laband Re: Widmo Brockenu... 30.04.05, 15:03
      niywia eli wiycie ale dzisiej na Brocken sie wszyske hexy trefiajom!!!
      • laband Re: Widmo Brockenu... 30.04.05, 15:04
        Noc Walpurgi - w mitologii nordyckiej noc zmarłych, złych duchów i sabatów
        czarownic, której obchodom przewodziła bogini śmierci Hel. Noc ta miała miejsce
        z 30 kwietnia na 1 maja, kiedy wg legend odbywały się sabaty czarownic na górze
        Brocken (granitowy szczyt, najwyższy w górach Harcu, 1142 m).
        • dupekzoledny Re: Widmo Brockenu... 30.04.05, 15:31
          widziałem,widziałęm.
          siedziałęm sobie na kamieniach na beskidzie i gapiłem krywania. nie widziałęm
          co za mną.obejrzałem się chmury zwarte jakieś 50-100m poniżej i mój cieńz
          olbrzymią tęczową aureolą.
    • Gość: RAUBER Re: Widmo Brockenu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 22:56
      Widziałem, ale wiedziałem też że mozna coś takiego zobaczyć. To była
      ciekawostka, teraz czekam na drugie i trzecie żeby mi sie dutki na koncie mnożyły ;)
      • ciupazka Re: Widmo Brockenu... 03.05.05, 10:44
        Od widma Brockenu dudki Ci sie nie pomnożom. Do roboty, nietoty, hehe....
        TElo.Pozdr.
        • Gość: RAUBER Re: Widmo Brockenu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 21:58
          Ale mnie na ziemie sprowadzasz ;)
          • dupekzoledny Re: Widmo Brockenu... 04.05.05, 09:09
            icek do jehowy-wszyscy wygrawają;mosiek auto,biniek pieniędze,kuba dom a ja nic
            nie mogę wygrać.
            jehowa wielkim głosem-icek ty mnie daj szansę,ty zagraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka