laband 02.01.04, 11:24 A co byscie padali o poswiyncynie im wontku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola-f Re: Strzelce Podhalanske IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 16:34 www.pinkwart.pl/muzyka_i_tatry/wojsko.htm Dobry pomysł, warto to wiedzić. A mnie się strasznie podobają chłopaki w tych mundurach... Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 16:45 Super watek, trzeba pogrzebac w necie. Dlaczego od razu mi sie zanucilo "Czerwone maki na Monte Cassino"?... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 19:20 Przede wojnom nalezeli do tych "Karpackich" jak sie niymyla /ale moga sie naprowdy mylic!/ "Strzelcy Huculscy" - huculscy ale byli na zicher. We i-necu pieronym mauo je o Strzelcach Podhalanskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kolcero Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 19:45 I strzelcy huculscy i kresowi nalezeli do 11 DP, natomiast pulki strzelcow podhalanskich ( niby bylo ich 6 ) do Brygad Gorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 19:56 W wojsku polskim przed 1939 r. bylo 6 pulkow strzelcow podhalanskich wchodzily one w sklad dwoch dywizji piechoty gorskiej - 21 DPG I 22 DPG. garnizony i dowodcy w/g stanu na 01.09.1939 21 DPG mp. Bielsko gen. bryg. Jozef Kustron: 1psp mp. Nowy Sacz plk dypl. Alfred Krajewski 3psp mp. Bielsko pplk Julian Czubryt 4 psp mp. Cieszyn pplk dypl. Bronislaw Warzybok 22 DPG mp. Przemysl plk dypl. Leopold Endel-Ragis: 2psp mp. Sanok pplk dypl. Stefan Szlaszewski 5psp mp. Przemysl pplk. Antoni Zolkiewski 6psp mp. Sambor pplk dypl. Mieczyslaw Dobrzanski. W trakcie mobilizacji 21 i 22 DPG weszly w sklad A. Krakow. W trakcie mob. 21 DPG 1 psp zostal wylaczony z jej skladu i wlaczony w sklad 2 Brygady Gorskiej (A. Karpaty). Na miejsce 1 psp 21 DPG otrzymala 202 pp rez. ( d-ca pplk Zygmunt Piwnicki). Wrzesien 1939 r. 21 DPG w dniach 1-2 09. bronila przedola glownej linii obrony pod Bielskiem. 7.09 z duzymi stratami przebila sie przez Dunajec. 11.09 koncentrowala sie nad Sanem, nastepnie ruszyla jako czolowka A. Krakow w kierunku Lwowa. Odcieta od Armii zostala zniszczona w bitwie pod Oleszycami-Cieszanowem 15-17.09. Gen. Kustron polegl 16.09. 22 DPG przetransportowana do Trzebni 2.09 zajela pozycje w rejonie Olkusza. W trakcie odwrotu stoczyla walki opozniajace na szlaku Miechow-Stopnica-Busko. Zostala rozbita 10.09 pod Staszowem. 1 psp broni³ odcinka granicy od Popradu do srodkowego poludnika miedzy Gorlicami a Jaslem, nastepnie bronil rejonu Jasla a potem walczyl razem z oddzialami 24 DP 18.09 walczyl pod Rzesna Ruska gdzie zostal ostatecznie rozbity Jesli chcesz dokladnie poznac dzialania pulkow strzelcow podhalanskich we wrzesniu 1939 r. to polecam ci nastepujace prace: Wojciech Mos Strzelcy Podhalanscy 1918-1939 KAW 1889 Wladyslaw Steblik Armia Krakow 1939 MON 1975 Ryszard Dalecki Armia Karpaty 1939 MON 1979 Zarysy Historii Wojennej Pulkow Polskich w Kampanii Wrzesniowej 3 psp wyd. Ajaks Pruszkow 1992 5 psp j.w. 1996 6 psp jw.1996 pamietaj tez ze WP Polski Niepodleglej byl pulk strzelcow huculskich - 49 pulk strzelcow huculskich z Kolomyji wchodzacy w skald 11 Karpackiej Dywizji Piechoty ze Stanislawowa. We wrzesniu 1939 pulk ten zlozyl wielka danine krwi, swoja krwia udowadniajac przynaleznosc kresow poludniowo-wschodnich do Macierzy. W latach 1944-45 komunisci pod naciskiem Moskowy zrezygnowali z prawie z 50% terytorium RP. Po 1989 r. "Solidarnosc" ochoczo juz bez zadnego nacisku z zewnatrz potwierdzila ten stan rzeczy. Czy wiec warto bylo ponosic takie ofiary w latach 1939-1945? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 19:58 to bouo z pod tyj adresy: users.nethit.pl/forum/read/wp39/1578490 Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 20:03 I jeszcze jedna ciekawostka , keroch prawie wysznupou a kero mie "zafrapowaua": "Strzelcy Podhalanscy przed wojna nie uzywali szarotek jako swojego symbolu. Jako znak rozpoznawczy mieli na plaszczach galazke jodly ze swastyka (o ramionach skierowanych w lewo)." Moge mi to ktos wytumaczyc abo cosik wiyncyj na tyn temat pedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
kolcero Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 19:58 www.gory.pl/bloki/mp/muzyka_i_tatry/wojsko.htm Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 20:10 Jest to tzw."krzyżyk niespodziany" i od dawien dawna istnieje wśród górali. J.Karłowicz znaczył nim szlaki w Tatrach, a dziś ten znak zdobi jego kamień u stóp Kościelca... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 20:23 Prziznom sie "bez bicia" izech jeszcze tyj nazwy niy suyszou. Wiysz cos wiyncyj o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 20:42 a to mierne i marne wyniki mojego sznupania w i-necu: groups.google.de/groups?q=krzy%C5%BCyk+niespodziany&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=de&btnG=Google+Suche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Strzelce Podhalanske + swastyka IP: *.it-net.pl 26.06.06, 16:04 Swastyka, zwana przez Słowian swarzycą (inne określenia: Swarożyca, Krzyż Thora, Svastika, dysk Słońca), przez wielu kojarzona jest tylko i wyłącznie z nazizmem, złem i potęgą III Rzeszy. Tylko prawdziwi sympatycy starożytności oraz wczesnego średniowiecza wiedzą, iż symbol ten jest znacznie starszy od rządów Hitlera, a co więcej jest nacechowany pozytywnie. Encyklopedia Onetu podaje taką definicję swastyki: „symboliczny i ornamentalny znak w postaci równoramiennego krzyża o ramionach zagiętych pod kątem prostym w tym samym kierunku. Jako symbol pomyślności i szczęścia szeroko rozpowszechniona w starożytnym i we współczesnym świecie”. Jedno z najstarszych malowideł przedstawiających swastykę pochodzi z okresu paleolitu, co sugeruje, iż powstało co najmniej 10 000 lat temu. Jest symbolem wielokulturowym, występowała na wszystkich pięciu kontynentach. Za każdym razem oznaczała przychylność bogów, dążenie do sukcesu, zwycięstwo w walce i dobre plony. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 20:56 Krzyzyk niyspodziany - niywia skond ta nazwa sie wzionua, ale niy ukrywom ize to je temat kerego wogole niyznouem. Proponuja sam trocha na tyn temat wiadomosci wysznupac. Sam cosik: www.gornyslask.pl/krajoznawca/zeszyt_16/krzyz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 21:01 I tu cos ciekawego : www.historycy.pl/Strony/Archiwum/Vol.%2007_08/Klobuk%20i%20Krasenia%2003.html Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 02.01.04, 21:14 Czegoch niznod to wytuplikowanie tego suowa "niyspodziyny" - czymu prawie "niyspodziany". Som mozno jakes legyndfy abo berania na tyn temat wsrod Gorali? Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 14:19 Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że ma to coś wspólnego ze znakiem rodła. Rzeczywiście gdyby skrzyżować dwa rodła to powstaje coś w rodzaju krzyżyka niespodzianego... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 14:38 Roduo to symbol kery wzion sie od uproszczonego ksztautu Wisuy(rzeki) Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 14:41 laband napisał: > Roduo to symbol kery wzion sie od uproszczonego ksztautu Wisuy(rzeki) www.polonia21.de/img/Rodlo3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 14:49 Rodło, znak Związku Polaków w Niemczech, symbol łączności Polonii z narodem. Przedstawia na czerwonym tle biały graficzny znak Wisły z Krakowem, przeciwstawny swastyce hitlerowskiej. Zaprojektowany graficznie przez J. Kłopocką. Autorem nazwy jest E. Osmańczyk. Wprowadzony w 1933. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 14:54 www.republika.pl/koncerz1/Polska/Podhale%20mountain%20brigade%20officer1939.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 15:03 Piosenka batalionu podhalanskiego. Slowa Wl. Orkan. Coz sie to han swieci, coz sie to han lyska? Podchalanscy chlopcy zlozyli ogniska. Cyz to o tym czasie sobotki palujom? Ze dyc to han w Polsce wojne uchwalujom. Idziemy se dolu, dolu ku dolinie; Kazda nasza kulka, wraha nie ominie, Idziemy se borem, ta wysoka percia, Wrahowi z nienacka zjawiamy sie smiercia. Prostuj se glowicke, Jedrus, basam tobie, Bo tam po dziedzinach, idzie hyr o tobie, Niescie se glowicki prosciutko a dumnie, Coby powiedzieli: Jak sie niesa sumnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 15:59 nsi.pl/almanach/art-ludzie/zapomniany_kapelmistrz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 16:45 Hej, tam od Tater, od sinych Tater, hej, poduchuje halny wiater. Hej, poduchuje, leci z nowiną, że strzelcy idom ku dolinom. *********************************** Kie Janicka wiedli od Lewoce, zapłakały turnie i uboce. Janicku, Janicku! Gaśnie w górach śleboda, ej, po tobie, płynom łzy jak woda. ************************************* www.pinkwart.pl/muzyka_i_tatry/wojsko.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 16:58 Piosenka 3 Pułku Strzelców Podhalańskich Hej, hej Podhalanie podhalańskie dzieci Na bok z drogi podle wrogi; bo idzie Pułk Trzeci Pulk nasz w Bielsku stoi na śląskiej ziemicy Będziem bronić ojców z wami i polskiej granicy Panie pułkowniku my też Twoje dzieci Gdy zawołasz: naprzód wiara my z Tobą: Pułk Trzeci Gdy w zagrody nasze podły wróg uderzy naprzód strzelcy podhalańscy bij kto w Boga wierzy Hej, hej Podhalanie hej góralskie dzieci Komu trzeba, sprawim lanie jakeśmy Pułk Trzeci Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 17:35 roomtsays napisał: > Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że ma to coś wspólnego ze znakiem rodła. > Rzeczywiście gdyby skrzyżować dwa rodła to powstaje coś w rodzaju krzyżyka > niespodzianego... Rumcajs, mozno sam na tyj stroonie znejdziesz tyn znak: www.gornyslask.pl/krajoznawca/zeszyt_16/krzyz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 19:24 hanys_hans napisał: > roomtsays napisał: > > > Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że ma to coś wspólnego ze znakiem rodła > . > > Rzeczywiście gdyby skrzyżować dwa rodła to powstaje coś w rodzaju krzyżyka > > > niespodzianego... > > > Rumcajs, mozno sam na tyj stroonie znejdziesz tyn znak: > > > www.gornyslask.pl/krajoznawca/zeszyt_16/krzyz.htm www.jsp.alpha.pl/bron2ws/art/index.php?id=03 Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 03.01.04, 21:47 www.bip.nowotarski.pl/index.php?id=serwis&news=225 Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 05.01.04, 09:16 Wyprawa w Czarnohorę Jacek Magdoń Wyprawa w Czarnohorę - to podróż w czasie. Wystarczy zaopatrzyć się w przedwojenną wojskową "setkę", przewodnik - nawet z czasów Franciszka Józefa, wypchać plecak suchym prowiantem i przez Przemyśl, Lwów i Kołomyję dotrzeć w - ukraińskie dziś- Karpaty Wschodnie. Zniszczone ciuchy - najlepiej z czasów "wczesnego" Gierka i sfatygowany plecak pomogą wtopić się w otoczenie. Paczka tanich papierosów, puszka tłustej mielonki czy w ostateczności, szeleszczący zielony banknot, zdecydowanie ułatwią kontakty z Hucułami - ruskimi góralami, wypasającymi na płajach krowy i owce. Jeśli jeszcze nie będziemy próbować dogadać się po rosyjsku, równocześnie pamiętając, że we wrześniu 1939 roku, to właśnie, przebijający się do Lwowa, 49. Huculski Pułk Strzelców atakiem na bagnety rozpędził SS "Germanię", to możemy w miarę bezpiecznie, choć zapewne po kolana w błocie, wdrapać się na grań Czarnohory. A tam, na wysokości mniej więcej dwóch tysięcy metrów, już tylko kilometry pierwszowojennych okopów i zasieków, granitowe słupki starej, kresowej granicy polsko-czechosłowackiej, ruiny naszych schronisk i obserwatorium. Wywód "Pigmeja" szefa rzeszowskiego survivalu był zwięzły i konkretny; jego siwa głowa gwarantowała, że wie co nas czeka. Wszędzie pustka, ogromne przestrzenie i zdziczałe góry - krzyżówka Bieszczadów z Tatrami. Przed nami............................................................... www.pspttk.intertele.pl/wspomn/czarn.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Strzelce Podhalanske 05.01.04, 09:28 Samodzielna Brygada Strzelców Podhalańskich Sformowana 4 stycznia 1940 roku we Francji na mocy polsko-francuskiej umowy wojskowej. Dowódcą jej został płk. dypl. Zygmunt Bohusz-Szyszko. Stan w momencie powstania sięgał ok.5 tys. żołnierzy. 8 maja 1940r. brygada dotarła drogą morską do Norwegii. W rozpoczętym 27 maja natarciu na Narwik Podhalańczycy opanowali w ciężkich wielogodzinnych walkach, prowadzonych w trudnych górskich warunkach, drogę łączącą to miasto ze Szwecją. 28 maja oddziały niemieckiej 3 Dyw.Górskiej opuściły Narwik. Od 30 maja Brygada osłaniała ewakuację wojsk alianckich, która trwała do 8 czerwca. Straty Brygady w walce z Niemcami wyniosły 97 poległych, 189 rannych i 28 zaginionych.15 czerwca powrócili do Brestu z Norwegii, na pokładach statków "Batory", "Sobieski" i "Georgic". Zamiast pozostać na pokładach statków brygada została skierowana do obrony reduty bretońskiej. Nic też dziwnego, że polscy żołnierze po udziale w walkach, które nie miały szans powodzenia, ulegli rozproszeniu, a do Wielkiej Brytanii dotarło ich później ok. 400, czyli 8 % stanu brygady. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 12.01.04, 13:21 No i dalyj niywia czamu sie tyn krzizyk nazywo "niyspodziany" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 12.01.04, 13:39 Moze ta niespodzianka była fołsywym szlakiym w walce... zabiylisie mi klina , kajsi cosi o tym cytałak, hale musem do góry nogami chałupe przetrzyńść, coby nonść. Nawet u nos chyba wydali takom ksiązke "Strzelcy Podhalańscy" Muse posukac w bibliotece... A co ciekawe, ze w schronisku na Hali Gąsienicowej w " Murowańcu" , kie idzies po schodak na góre do recepcji i wysyj, to tyn som ornamynt jest w barierce zabezpieczającej turystów na klatce schodowej. Musem sie dopytać, skad sie to wziyno. A Ty szwagerku nic ześ nie naloz? Przeciyś spec! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 12.01.04, 13:47 Kaj tam symie szpec - o tym mianie "niyspodziany" jak narazie nic niyporadza nikaj znonsc. Kebych bou tam u wos we Tatrach to juz downo bych wszyske oumiczki i oupy wymynczou pytaniami, a tak musza wos sam mynczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 12.01.04, 14:11 poradzicie po rusku? jak ja to sam jedyn ciekawy link: www.rne.org/emb.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Strzelce Podhalanske 12.01.04, 16:51 W Brygadzie Strzelców Podhalańskich kapral mówi do żołnierzy: – Som tu jacyś muzykanci góralscy? Z szeregu występuje czterech żołnierzy. – Wicie, kany mieska naski kapitan? Trza mu wnieść pianino na ósme piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 21.01.04, 23:41 take zdanie znoduech(kere zaczuo mie potwierdzac w moich przipuszczyniach): "swastyka, a dokładnie jej odbicie, jest znakiem mogącym strzec domostwo. Jest swego rodzaju talizmanem, znakiem odpędzającym złe moce" a mozno tyn krzizyk "niyspodziany" to mo szczec przed niyspodzianym niyszczynsciym(?) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 22.01.04, 19:38 Piosenka 3 Pułku Strzelców Podhalańskich Hej, hej Podhalanie podhalańskie dzieci Na bok z drogi podłe wrogi; bo idzie Pułk Trzeci Pułk nasz w Bielsku stoi na śląskiej ziemicy Będziem bronić ojców z wami i polskiej granicy Panie pułkowniku my też Twoje dzieci Gdy zawołasz: naprzód wiara my z Tobą: Pułk Trzeci Gdy w zagrody nasze podły wróg uderzy naprzód strzelcy podhalańscy bij kto w Boga wierzy Hej, hej Podhalanie hej góralskie dzieci Komu trzeba, sprawim lanie jakeśmy Pułk Trzeci Nie wiym, cy to nie ta sama piosenka, ftorom wceśniyj Hanys podoł, nojwysyj jom przyboce... . . Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 17.04.04, 08:52 Dzisiok temat tatrzański leci...Mocie co na ty temat, to piście, hej!Moze Ty śledzik 4 co mos, he? Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 08.07.04, 12:22 Mnie furt tyn krzyz góralski (ta swastyka z ramionami w prawo ) męcy numer (12) na toblicy w linku podanym przez Hanysa: www.gornyslask.pl/krajoznawca/zeszyt_16/krzyz.htm Skąd sie on u nos jak znak wzion? Moze fto wie? Znak zdrowio, odwagi, pomyślności u Hindusów, a skąd u nos sie on wzion? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: "My pierwsza brygada".... 09.08.04, 09:02 ...strzelecka gromada... na bój!!! dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/08.09/Magazyn/01/01.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: "My pierwsza brygada".... IP: *.it-net.pl 03.10.04, 14:55 Żeby to nie uciekło nam! Fajny ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
protozor Re: Strzelce Podhalanske 04.10.04, 12:45 Mogę się pochwalić, że w 1982 roku służyłem w tej jednostce w Krakowie. Niestety historia i tradycje Strzelców Podhalańskich były wtedy kompletnie przemilczane, więc nic nowego do dyskusji dodać nie mogę. Ale jakie wrażenie zrobiłem, jak przyjechałem do domu w mundurze z peleryną i w kapeluszu z piórem................. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Strzelce Podhalanske 04.10.04, 13:28 a bouo te piorko richtik od orua? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Strzelce Podhalanske IP: 217.153.209.* 04.10.04, 13:56 A Tyś som orłem cy indykiym? He? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protozor Re: Strzelce Podhalanske IP: 213.227.80.* 04.10.04, 14:59 He, he, he I kto tu komu dokucza? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 04.10.04, 20:46 A cy jo co pedziała? Juz i spytać sie nie wolno? I to kogo? Tego niby ze Strzelców Podhalańskich? Noo, wiycie, wiycie... Nie dziwota, piórko indyce, som nie wie, kim jest, hehe.... Jeee, nie widzis mi sie, hehe... Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protozor Re: Strzelce Podhalanske IP: 213.227.80.* 05.10.04, 13:12 Huc mi se ta huc, jak powiadała moja babcia. Duży masz zapas szpilek? A widzieć Ci się na szczęście nie muszę. Są inne.......... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 19:03 Gość portalu: Protozor napisał(a): > Huc mi se ta huc, jak powiadała moja babcia. > Duży masz zapas szpilek? > A widzieć Ci się na szczęście nie muszę. Są inne.......... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 19:13 Gość portalu: Protozor napisał(a): > Huc mi se ta huc, jak powiadała moja babcia. > Duży masz zapas szpilek? > A widzieć Ci się na szczęście nie muszę. Są inne.......... Hale tyk inksyk nie barz tu uwidzis, hehe... Som widzis kieli ruch, zeby choć co godzine słupek telegraficny...mig! Ba jako, Pore godzin upłynyno i kie mnie ni ma, to dobrze, ze jesce Ty zes sie tu pokozoł, hale i nie dziwota - "strzelec podhalański" , hehe.... Widzem, ze juz przy kozdym poście karabiny som jest poustawiane, to tak kozdy moze se strzelić, he??? Jo juz pore postów swoik nie widze, godoj jako to dzało? Tak miarkuje, ze naprowde trza sie stąd wynieść, bo nos sami wystrzylocie. Tyj przyjymności Wom nie zrobimy, hale sie odpowiednio odwdzięcymy, przydzie taki cas... C E N Z U R A precki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
protozor Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 19:45 Jestem pacyfistą i nikogo odstrzelić nie chce, bo po co? Samemu "siedzieć" na Forum i do nikogo gęby otworzyć - nudno. Tak to przynajmniej z Tobą wymienię kilka strzałów w powietrze;D A czemu twoich nie ma? Nie wiem. Tylko nie groź, że się wyniesiesz, bo i tak Ci nie uwierzę. A pamiętaj, że mam w zanadrzu jeszcze nie wykorzystany jeden sposób na wyciągnięcie Cię z dziury. Nawet gdybym miał przy tym polec. Jak Strzelec Podhalański. "Jam nie pański, nie hetmański, Tylko karny, wolny Strzelec Podhalański." HEJ! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 20:08 Mam na myśli te znacki "skasujcie" Co to jest??? Inacej - zestrzelcie, pytom sie, cy to funkcjonuje? Cy kozdy moze to zrobić, cy ino Ty? Godoj i to wartko. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
protozor Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 20:11 Ale dlaczego ja?!! Też się kiedys zastanawiałem jak to działa, ale nie próbowałem, bo i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
protozor Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 20:14 A możemy zaraz spróbować, ot choćby z tym wątkiem o pijaństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 20:40 A po co? Wątek zawiera problem, nie widze powodu... Odpowiedz Link Zgłoś
protozor Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 21:12 A tu coś o tym strzelaniu (oops!) - kasowaniu wątków i listów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=16414083&a=16414083 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 05.10.04, 22:55 No to strzyloj!!! Cytałak to dodatkowo broń dlo moderatorów i adminów. Juz to bylo "super watek" i cosi tam jesce, a teroz kosyk na śmieci. Hale usuwo chyba admin? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 29.11.04, 07:43 Zabocyłak sie Tobie spytać, jaki to mo związek ze strzelcami podhalańskim, he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Strzelce Podhalanske IP: *.it-net.pl 01.02.05, 15:40 Temat włościwy to nie strzylanie w ikonke USUŃ! Telo. Komu sie nie widzi, nie musi cytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessyk Re: Strzelce Podhalanske IP: *.bialy-dunajec.sdi.tpnet.pl 01.02.05, 18:45 Wracając do tematu, to twórcą wojsk podhalańskich noszących umundurowanie stylizowane na góralską modłę i autorem pomysłu marszów podhalańskich, które gra ich orkiestra jest gen. Andrzej Galica rodem z Białego Dunajca. Hej, tam od Tater, od sinych Tater, hej, poduchuje holny wiater. Hej, poduchuje, leci z nowiną, że strzelcy idom ku dolinom. c.d. Na samym przedzie Galica jedzie śtyry tysiące chłopców wiedzie śtyry tysiące chłopców góroli hej z ciupazkami na Moskoli. A tak o nim napisoł Antoni Zachemski, ftory ozyniył siy tyz z Biołodunajcankom : Idom chłopcy idom ochota ik niesie przystanyni na malućko przy zielonym lesie na samym przedzie Galica jedzie ..... Dudni cosi w zbójeckiej piywnicy sumi cosi w starym chrubym lesie To hyr, sława o wojsku Galicy po dalekik dziedzinak sie niesie A wieś nasa (czyli Biały Dunajec - przyp. aut) dumno jak orlica bo ś niej wyrós Generał Galica ******************************* **** Kie Janicka wiedli od Lewoce, zapłakały turnie i uboce. Janicku, Janicku! Gaśnie w górach śleboda, ej, po tobie, płynom łzy jak woda. - piosenka ta jest popularna wśród górali, ale nie wszyscy wiedzą, że autorem tych słów jest właśnie nasz Generał Galica. Jak chcecie więcej się o nim dowiedezieć i o strzelcach podhalańskich zapraszam do Biblioteki w Białym Dunajcu. ******************************* ****** www.pinkwart.pl/muzyka_i_tatry/ wojsko.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessyk Re: Strzelce Podhalanske IP: *.bialy-dunajec.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 13:13 Generał Andrzej Galica był nasym rodokiem i syćkik zainteresowanyk pytomy piyknie do Biołego Dunajca. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 02.02.05, 15:51 A cyście mu jakie Muzeum zrobiyli, abo choć Izbe Pamięci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessyk Re: Strzelce Podhalanske IP: *.bialy-dunajec.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 18:05 Gminny Ośrodek Kultury jest jego imieniem, a i tyz pomnik przy Urzędzie Gminy stoi, wprowdzie generałowi ułomali juz piórko u kapelusa, ale jest. Prace doktorskom pise o nim Jacek Magdoń, materiały tyz troche u mniy zbiyroł. Zeby uczcić jego pamięć, pasowałoby zabrać sie za jego siedzibe dozywotniom w Majdanie Generalskim, ale niekze juz Jacek Magdoń obroni tom prace doktorskom o nim, to wtej cosi kajsi bedziemy myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: Strzelce Podhalanske IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 10:52 "Koniec drugiego roku wojny, tj. wiosnę i lato 1916 przyszło nam spędzić nad dolnym Styrem, na sławnych z póżniejszych bojów pozycjach pod Kostiuchnówką(...) Jak nigdy przedtem zakwitła architektura frontowa. Kompanie, bataliony, pułki prześcigały się wzajemnie, kto staranniej będzie miał urządzony i utrzymany rejon(...) Wzdłuż okopów i w najbliższym ich sąsiedztwie rosło, niczym za dotknięciem różdżki czarodzieja, dziwaczne, fantastyczne miasto(...) Modę tę sprowokowali Czwartacy, którzy dzięki swojemu bacy Jędrusiowi Galicy przyswoili sobie styl zakopiański, z prawdziwym mistrzostwem zaiwaniając gdzie tylko można było wysokie, załamane dachy o wysuniętych okapach, każde drzwi zdobiąc promienistymi słońcami (...) Zbudowane przez nich Rojowe Osiedle stanowiło całą osadę, mniejszą wprawdzie, lecz bez porównania porządniej rozbudowaną oraz bardziej jednolitą i czystą w stylu od Zakopanego(...) Bolesław Wieniawa-Długoszowski "Wymarsz i inne wspomnienia" Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Nazwy Strzelecka , -i, -ie...... 13.08.05, 21:26 znajdziecie w Tatrach Słowackich w Dolinie Staroleśnej i jej otoczeniu: Strzelecką Kotlinę Strzelecka Turnię, Strzelecki Stawy Niżni i Wyżni Strzeleckie Oka,, Strzeleckie Pola, ciekawe czy mają związek ze strzelcami czy tylko ze strzelaniem zbojnikow do ludzi bądź zwierzyny? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: 132 rocznica urodzin Generała Galicy 28.11.05, 09:51 132. rocznica urodzin generała Galicy - Z plutonem podhalańczyków. Doktor Wincenty Galica ( 91 lat)w asyście dowódców 21. Brygady Strzelców Podhalańskich: ppłk Tomasza Krzempka i majora Wiesława Lewickiego uczestniczyli w tej uroczystości Na samym przedzie Galica jedzie, śtyry tysionce chłopców wiedzie. Śtyry tysionce chłopców-góroli. Hej, z ciupagami na Moskoli!... - któż nie słyszał i nie nucił strof najpopularniejszego z podhalańskich marszów (bez względu na spory historyków, ilu tych chłopców naprawdę było); któż nie podziwiał najelegantszego wojska w kapeluszach z piórkiem, w pelerynach z szarotkami na wyłogach? Ale: - Był czas, kiedy pamięć o generale Galicy niemal zanikła, niewiele brakowało, by problemem stała się identyfikacja jego grobu w Bęczkowicach koło Piotrkowa Trybunalskiego - mówił kustosz ludźmierskiej bazyliki, ks. Tadeusz Juchas, goszcząc na niedzielnej mszy najlepszy pluton 21. Brygady Strzelców Podhalańskich im. gen. Mieczysława Ludwika Boruty-Spiechowicza z Rzeszowa. Przyjechała też orkiestra. 27 listopada był 132. rocznicą urodzin twórcy i patrona podhalańskich pułków. Uroczystości, które zaczęły się ranną mszą w Ludźmierzu, miały swoją kontynuację w Białym Dunajcu - rodzinnej wsi generała - i w Zakopanem, dokąd przewieziono trumnę z jego kośćmi w setną rocznicę urodzin (rok 1973), by mógł spocząć u stóp wytęsknionych Tatr. Od rana towarzyszył żołnierzom z rzeszowskiej jednostki doktor Wincenty Galica - krewniak generała, inicjator ekshumacji i powtórnego pochówku Podhalanina, który - formując wojsko, służąc Polsce na frontach trzech wojen i w powstańczych walkach - przeszedł swoją cierniową drogę, niejedną też przeżył gorycz. Ojciec doktora Galicy i generał byli kuzynami, a doktora z dowódcą łączą nieocenione zasługi dla ruchu regionalnego. - Wybraliśmy się do Bęczkowic raz, drugi - i nie mogliśmy znaleźć grobu... - wspomina doktor rok 1973. Dopiero starszy pan, który był na pogrzebie, powiedział nam, gdzie leży generał. Krzyż spróchniał, litery na tabliczce się rozsypywały. Po odkopaniu dwóch metrów piachu łopata stuknęła o trumnę. Były w niej strzępy ubrania i kości. Te szczątki (w metalowej już trumnie, w bagażniku samochodu dr Galicy) wróciły na Podhale, lecz pan z Majdanu Generalskiego zaskarbił sobie wdzięczną pamięć miejscowej ludności, jako założyciel straży pożarnej, szkoły i poczty. Generał Andrzej Galica to nie tylko legenda i symbol polskich walk niepodległościowych okresu dwóch wojen, ale też jeden z tych światłych synów Podhala, którzy z sercem i oddaniem współtworzyli przed wiekiem podhalański ruch regionalny, piórem i wiedzą walcząc o lepszy byt swoich ziomków. Urodzony właśnie 27 listopada 1897 r., w Białym Dunajcu, po ukończeniu elitarnego gimnazjum im. Nowodworskiego w Krakowie i odbyciu służby wojskowej, która dała mu stopień podchorążego - inżynierską wiedzę zdobywał w politechnikach Lwowa i Wiednia. Studia skończył z dyplomem inżyniera budowy dróg i mostów, by zacząć pracę w Krakowie, równocześnie uaktywniając się politycznie w szeregach PPS-u i organizując życie kulturalne robotniczych środowisk. Budowniczy kanału Odra-Wisła wkrótce zaczyna tworzyć oddziały w ramach Związku Strzeleckiego i wchodzi w kontakt z Józefem Piłsudskim. Stworzone przez niego dwie kompanie strzeleckie zasilą powstające legiony. Andrzej Galica - już w randze kapitana - zostaje dowódcą batalionu w Suchej Beskidzkiej. Po wybuchu I wojny walczy za wolną Polskę w III brygadzie. Kolejne walki przynoszą mu stopnie majora, potem podpułkownika. Gdy w roku 1918 dochodzi do rozwiązania legionów Piłsudskiego, podpułkownik z Podhala zostaje internowany na Węgrzech. Wróciwszy z obozu, awansowany do stopnia pułkownika, rozpoczyna werbunek żołnierzy do wojska polskiego na Podhalu. Organizowaniu przez niego siedmiu kompanii strzeleckich towarzyszy duży entuzjazm społeczny - zebranych pieniędzy starcza na zakup 12 karabinów maszynowych. Potem gen. Galica tworzy brygadę podhalańską, złożoną z czterech pułków strzelców i zostaje generałem brygady. Walki na froncie rosyjskim w 1920 roku to kolejny etap jego wojskowej służby. Gdy po zakończeniu działań obejmuje dowództwo Dywizji Piechoty Górskiej w Bielsku-Białej, a potem X Korpusu w Przemyślu - dzięki jego zabiegom pułki podhalańskie przywdziewają regionalne mundury, a ich orkiestry dęte zaczynają grać głośne potem w całej Polsce marsze podhalańskie. Pierwsza lokata, z jaką gen. Galica ukończył kurs dla dowódców w warszawskim Centrum Wyższych Studiów Wojskowych, tylko potwierdziła jego wybitne uzdolnienia. Gdy jednak w 1931 roku Piłsudczyk i PPS-owiec wypowiada się odważnie przeciwko "rządowi pułkowników" - zostaje przeniesiony w stan spoczynku. Wojsko Polskie traci z jego odejściem świetnego dowódcę, mają też kogo żałować pułki strzelców podhalańskich. Zahartowany w bojach generał kupuje wszakże liche włości pod Piotrkowem Trybunalskim i gospodaruje na nich, tęskniąc za rodzinnym Podhalem. Przed wybuchem II wojny narodowi służy jeszcze jako poseł i senator wsławiony odważnymi wystąpieniami. Podczas wojny zmuszony jest ukrywać się przed gestapo, po długiej chorobie umiera mu żona. Ostatni epizod jego walecznego żywota to udział w Powstaniu Warszawskim. Ranny wraca do mająteczku pod Piotrkowem. Tam co prawda doczekał wyzwolenia, lecz krótko cieszył się wyśnioną Niepodległą. Śmierć zabrała go w czercu 1945 roku. Zostały jednak po generale-góralu nie tylko dowody jego męstwa, ale też płody literackie - dramaty o wydźwięku społecznym, wojenne wspomnienia, obrazki z dziejów strzelców podhalańskich, wiersze, sylwetki chłopskich działaczy, inne rozproszone utwory. W stulecie urodzin generała Galicy jego doczesne szczątki z zapomnianego grobu w powiecie piotrkowskim zostały - staraniem działaczy regionalnych - ekshumowane i uroczyście przeniesione na zakopiański cmentarz, gdzie twórcy i patronowi strzeleckich pułków przygotowano honorowe miejsce. (ASZ) Dz.P. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Strzelce Podhalanske 19.02.06, 16:58 Witomy Wos piyknie! Powitanie 21 Brygady Strzelców Podhalańskich odbyło się w sobotę, 11 lutego 2006 r. w Rzeszowie. Powrócili oni z misji stabilizacyjnej w Republice Iraku. Obchody rozpoczęły się uroczystą Mszą Świętą o godzinie 11.00 w Kościele katedralnym w Rzeszowie. Następnie o 13.30 w hali widowiskowo-sportowej odbył się uroczysty meldunek generała Rozmusa przed Dowódcą Wojsk Lądowych oraz oficjalne powitanie żołnierzy. Na zaproszenie Dowództwa Brygady w uroczystościach brała również udział delegacja z Urzędu Gminy Biały Dunajec na czele z Wójtem Gminy. "Panie Generale, szlachetni żołnierze! W imieniu mieszkańców Gminy Biały Dunajec, rodzinnej miejscowości Generała Andrzeja Galicy pragnę wyrazić ogromną radość ze szczęśliwego powrotu Strzelców Podhalańskich z Iraku. Jesteśmy dumni i pełni podziwu dla wzorowej i solidnej służby podhalańskich żołnierzy, którzy noszą na ramionach wyszyte szarotki." - powiedział Wójt Gminy Biały Dunajec Andrzej Jacek Nowak wręczając pamiątkowy obraz malowany na szkle Matki Bożej Góralskiej Panu Generałowi Brygady Rozmusowi - dowódcy powracających z Iraku żołnierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:Strzelce Podhalanske- 61 rocznica śmierci A.G 10.06.06, 23:30 6 czerwca minęła 61. rocznica śmierci generała Andrzeja Galicy, twórcy formacji Strzelców Podhalańskich, działacza ruchu regionalnego, pisarza i poety. Z tej okazji w Zespole SP i Gimnazjum nr 2 w Białym Dunajcu młodzież pod kierunkiem Iwony Sfery oraz Janiny Mrozowskiej-Cudzich przygotowała program słowno-muzyczny "Strofy o generale". W inscenizacji wystąpili: Krystyna Pawlikowska Katarzyna Stachowiec, Stanisława Maciata, Magdalena Trzebunia, Anna Ślimak i Ewa Kolbrecka oraz Wojciech Cudzich. Wcześniej Andrzej Czernik, przewodniczący Rady Gminy Bukowiny Tatrzańskiej, przybliżył uczniom życiorys generała. (zc) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:Strzelce Podhalanske- 03.10.06, 23:09 Do wierchu...Moze co jesce dopisom... Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_z_laband Re:Strzelce Podhalanske- 07.10.06, 20:15 forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=4743&postdays=0&postorder=asc&start=60 Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_z_laband Re:Strzelce Podhalanske- 07.10.06, 20:27 www.ushmm.org/photos/57/57851.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:Strzelce Podhalanske- IP: *.it-net.pl 01.11.06, 19:22 Generał Andrzej Galica: www.bialydunajec.pl/galica.htm www.watra.pl/rozne/bdunajec/konkurs.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:..Strzelce Podhalanske... 10.03.07, 16:11 Do cyrwca niedaleko i kolejno rocznica śmierci generała Andrzeja Galicy, twórcy formacji Strzelców Podhalańskich, działacza ruchu regionalnego, pisarza i poety. Co tam Dunajec tym razem ryktuje? www.bialydunajec.pl/galica.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:..Strzelce Podhalanske... IP: *.it-net.pl 14.03.07, 08:23 Odwiedziny w Rzeszowie:delegacja Miasta Zakopane odwiedziła XXI Brygadę Strzelców Podhalańskich w Radymnie k.Rzeszowa.21 Brygada Strzelców Podhalańskich jest spadkobierczynią tradycji takich jednostek górskich, jak: · Drużyny Podhalańskie (1913–1914) · Brygada Górska (1918–1919) · 21 Dywizja Piechoty Górskiej (1919–1939) · 22 Dywizja Piechoty Górskiej (1921–1939) · Samodzielna Brygada Strzelców Podhalańskich (1939-1940) · Batalion Podhalański 1 Dywizji Pancernej (1940-1947) · 1 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · 2 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · 3 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · 4 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · 5 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · Samodzielny Batalion Piechoty Górskiej KBW (1956–1978) · 5 Podhalańska Brygada Wojsk Obrony Wewnętrznej Ziemi Krakowskiej (1978–1989) · 5 Pułk Strzelców Podhalańskich Ziemi Krakowskiej (1989-1993) Współpraca Zakopanego ze strzelcami trwa od paru lat i wszystko wskazuje na to, że będzie podtrzymana. W maju żołnierze wezmą udział w uroczystościach patriotycznych , które odbędą się w naszym mieście oraz w Nowym Targu i Ludzimierzu w dniach 25 i 26 maja. Dzień 26 maja to święto 21 Brygady Strzelców Podhalańskich i jej patrona mieszkającego wiele lat w Zakopanem - gen. bryg. Mieczysława Ludwika Boruty-Spiechowicza. Pododdziały 21 Brygady Strzelców Podhalańskich stacjonują w Rzeszowie, Jarosławiu, Żurawicy i Przemyślu. W jej skład wchodzą m.in.: Bataliony Strzelców, Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej, Batalion Czołgów i Dywizjony Artylerii". Foto-relacja (zdjęcia UM Zakopane): www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0703.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0718.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0741.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0736.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0737.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0761.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0765.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0769.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0722.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:..Strzelce Podhalanske... IP: *.it-net.pl 14.03.07, 08:23 Odwiedziny w Rzeszowie:delegacja Miasta Zakopane odwiedziła XXI Brygadę Strzelców Podhalańskich w Radymnie k.Rzeszowa.21 Brygada Strzelców Podhalańskich jest spadkobierczynią tradycji takich jednostek górskich, jak: · Drużyny Podhalańskie (1913–1914) · Brygada Górska (1918–1919) · 21 Dywizja Piechoty Górskiej (1919–1939) · 22 Dywizja Piechoty Górskiej (1921–1939) · Samodzielna Brygada Strzelców Podhalańskich (1939-1940) · Batalion Podhalański 1 Dywizji Pancernej (1940-1947) · 1 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · 2 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · 3 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · 4 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · 5 Pułk Strzelców Podhalańskich AK (1943–1945) · Samodzielny Batalion Piechoty Górskiej KBW (1956–1978) · 5 Podhalańska Brygada Wojsk Obrony Wewnętrznej Ziemi Krakowskiej (1978–1989) · 5 Pułk Strzelców Podhalańskich Ziemi Krakowskiej (1989-1993) Współpraca Zakopanego ze strzelcami trwa od paru lat i wszystko wskazuje na to, że będzie podtrzymana. W maju żołnierze wezmą udział w uroczystościach patriotycznych , które odbędą się w naszym mieście oraz w Nowym Targu i Ludzimierzu w dniach 25 i 26 maja. Dzień 26 maja to święto 21 Brygady Strzelców Podhalańskich i jej patrona mieszkającego wiele lat w Zakopanem - gen. bryg. Mieczysława Ludwika Boruty-Spiechowicza. Pododdziały 21 Brygady Strzelców Podhalańskich stacjonują w Rzeszowie, Jarosławiu, Żurawicy i Przemyślu. W jej skład wchodzą m.in.: Bataliony Strzelców, Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej, Batalion Czołgów i Dywizjony Artylerii". Foto-relacja (zdjęcia UM Zakopane): www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0703.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0718.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0741.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0736.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0737.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0761.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0765.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0769.JPG www.watra.pl/rozne/zakopane/strzelcy/DSCF0722.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka .Strzelce Podhalanske... 25-26 maja przysięga 16.05.07, 10:22 26 maja na nowotarskim rynku uroczystą przysięgę złoży 250 żołnierzy 21. Brygady Strzelców Podhalańskich im. gen. Mieczysława Ludwika Boruty- Spiechowicza w Rzeszowie. Uroczystość poprzedzi msza w ludźmierskim sanktuarium, połączona z paradą wojskową, pokazem wyszkolenia i patrolowania, koncertem orkiestry wojskowej i kapeli Trebuniów-Tutków. spodziewamy się szanowych kilkuset gości (obecność potwierdził już metropolita krakowski, abp Stanisław Dziwisz), a mieszkańcy są zaproszeni na wojskowy piknik z grochówką. Będzie to powrót do przeszło stuletniej tradycji drużyn strzeleckich. Święto 21. Brygady jest bowiem dwudniowe, a pierwszą jego część, 25 maja, goście zawitają w stolicy Tatr. Na parkingu przy ul. 3 Maja odbędzie się wtedy po południu pokaz sprzętu i uzbrojenia zakończony koncertem orkiestry garnizonowej na placu Niepodległości, capstrzykiem przed Urzędem Miejskim i nadaniem tytułu Honorowego Podhalańczyka. Wieczorem, o 19.30, przy grobach patronów na cmentarzu przy ul. Nowotarskiej odbędzie się apel poległych i złożenie wieńców. Święto 21. Brygady zbiegnie się takze z przyjazdem do Nowego Targu członków senackiej Komisji Obrony Narodowej, której przewodniczy senator Franciszek Adamczyk. W siedzibie Euroregionu "Tatry" zostanie zorganizowana wystawa historycznych zdjęć ze zbiorów Muzeum Podhalańskiego. Serdeczne więzi od dawna łączą elitarną jednostkę z ludźmierskim sanktuarium, gdyż Matkę Boską Ludźmierską Podhalańczycy obrali sobie za patronkę. Najelegantsze wojsko wraz z orkiestrą i kompanią honorową przyjeżdża do Ludźmierza nawet dwa razy w roku, na Dożynki Podhalańskie i w rocznicę urodzin gen. Andrzeja Galicy, twórcy i patrona podhalańskich pułków, który - formując wojsko, służąc Polsce na frontach trzech wojen i w powstańczych walkach - przeszedł swoją cierniową drogę, niejedną też przeżył gorycz. Na samym przedzie // Galica jedzie, // śtyry tysionce chłopców wiedzie. // Śtyry tysionce chłopców-góroli, // Hej, z ciupagami na Moskoli!... - któż nie słyszał i nie nucił strof najpopularniejszego z podhalańskich marszów (bez względu na spory historyków, ilu tych chłopców naprawdę było); któż nie podziwiał wojska w kapeluszach z piórkiem, w pelerynach z szarotkami na wyłogach? Był jednak czas, kiedy pamięć o generale Galicy niemal zanikła, niewiele brakowało, by problemem stała się identyfikacja jego grobu w Bęczkowicach koło Piotrkowa Trybunalskiego. Doktor Wincenty Galica z Zakopanego to krewniak generała, inicjator ekshumacji i powtórnego pochówku Podhalanina. Ojciec doktora Galicy i generał byli kuzynami, a samego doktora z dowódcą łączą nieocenione zasługi dla ruchu regionalnego. Doczesne szczątki generała - kości i resztki ubrań - w metalowej już trumnie, w bagażniku samochodu dr. Galicy w 1973 r. wróciły na Podhale. Generał Andrzej Galica to nie tylko legenda i symbol polskich walk niepodległościowych okresu dwóch wojen, ale też jeden z tych światłych synów Podhala, którzy z sercem i oddaniem współtworzyli przed wiekiem podhalański ruch regionalny, piórem i wiedzą walcząc o lepszy byt swoich ziomków. Urodzony właśnie 27 listopada 1897 r., w Białym Dunajcu, po ukończeniu elitarnego gimnazjum im. Nowodworskiego w Krakowie i odbyciu służby wojskowej - inżynierską wiedzę zdobywał w politechnikach Lwowa i Wiednia. Budowniczy kanału Odra-Wisła wkrótce zaczął tworzyć oddziały w ramach Związku Strzeleckiego i wszedł w kontakt z Józefem Piłsudskim. Sformowane przez niego dwie kompanie strzeleckie wkrótce zasiliły powstające legiony. Andrzej Galica - już w randze kapitana - został dowódcą batalionu w Suchej Beskidzkiej. Po wybuchu I wojny walczył o wolną Polskę w III brygadzie. Awansował na majora, potem podpułkownika. Gdy w roku 1918 doszło do rozwiązania legionów Piłsudskiego, podpułkownik z Podhala został internowany na Węgrzech. Wróciwszy z obozu, awansowany do stopnia pułkownika, rozpoczął werbunek żołnierzy do wojska polskiego na Podhalu. Organizowaniu przez niego siedmiu kompanii strzeleckich towarzyszył duży entuzjazm społeczny. Potem gen. Galica tworzył brygadę podhalańską, złożoną z czterech pułków strzelców i został generałem brygady. Walki na froncie rosyjskim w 1920 roku to kolejny etap jego wojskowej służby. Dzięki jego zabiegom pułki podhalańskie przywdziały regionalne mundury, a ich orkiestry dęte zaczęły grać głośne potem w całej Polsce marsze podhalańskie. Gdy jednak w 1931 roku Piłsudczyk i PPS-owiec wypowiedział się odważnie przeciwko "rządowi pułkowników" - został przeniesiony w stan spoczynku. Kupił liche włości pod Piotrkowem Trybunalskim i gospodarował na nich, tęskniąc za rodzinnym Podhalem. Przed wybuchem II wojny narodowi służył jeszcze jako poseł i senator wsławiony odważnymi wystąpieniami. Ostatni epizod jego walecznego żywota to udział w Powstaniu Warszawskim. Ranny wrócił do mająteczku pod Piotrkowem. Tam co prawda doczekał wyzwolenia, lecz krótko cieszył się wyśnioną Niepodległą. Śmierć zabrała go w czerwcu 1945 roku. Zostały jednak po generale-góralu nie tylko dowody jego męstwa, ale też dzieła literackie. (ASZ) Z A P R A S Z A M Y !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .Strzelce Podhalanske...25-26 maja przysięga 20.05.07, 23:38 Uwaga!!! Przypominamy i zapraszamy: 25 maja - Zakopane( post wyzej) a 26 maja - zaprasza Dowódca 21 Brygady Strzelców Podhalańskich, Burmistrz Miasta Nowego Targu i Burmistrz Miasta Zakopane na Święto 21 Brygady Strzelców Podhalańskich i uroczystą Przysiegę Wojskową żołnierzy Podhalańczyków - Nowy Targ, Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: .Strzelce Podhalanske...25-26 maja przysięga IP: 84.201.213.* 24.05.07, 21:45 Przypominamy, że w sobotę na nowotarskim rynku ślubowanie złoży 250 żołnierzy z Brygady Strzelców Podhalańskich. Obecnie podhalańczycy założeni prawie 100 lat temu przez gen. Andrzeja Galicę stacjonują w Rzeszowie. Piątkowe i sobotnie uroczystości przygotowują wspólnie samorządy: zakopiański i nowotarski. Uroczystości rozpoczną się w piątek o godz. 15. Na parkingu przy Al. 3 Maja żołnierze zaprezentują swoje uzbrojenie. O godz. 18.30 na Placu Niepodległości wystąpi orkiestra garnizonowa. Następnie, honorowa kompania przemaszeruje ulicami Zakopanego. O godz. 19 przed urzędem miasta odbędzie się uroczysty capstrzyk i Apel Poległych. W sobotę żołnierze przeniosą się w okolice Nowego Targu. O godz. 10 w Ludźmierzu rozpocznie się uroczysta msza święta z udziałem podhalańczyków. Uroczysta Przysięga Wojskowa zaplanowana na godz. 14. na Rynku w Nowym Targu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: .Strzelce Podhalanske...25-26 maja przysięga IP: 84.201.213.* 25.05.07, 07:33 Dziś i jutro - program w Zakopanem,Nowym Targu Dziś w Zakopanem o godz. 15 na parkingu przy al. 3 Maja odbędzie się pokaz sprzętu i uzbrojenia, natomiast o godz. 18 - koncert Orkiestry Garnizonowej na pl. Niepodległości. Następnie kompania honorowa przemaszeruje ulicami miasta. Godz. 19 - Uroczysty capstrzyk przed Urzędem Miejskim, nadanie tytułu Honorowego Podhalańczyka; Godz. 19.30 - Apel poległych i złożenie wieńców na grobach patrona na cmentarzu przy ul. Nowotarskiej NOWY TARG Sobota, 26 maja Godz. 10 - Msza w intencji 21BSP w ludźmierskim sanktuarium; Godz. 14 - Uroczysty apel, przysięga wojskowa na rynku, nadanie tytułów Honorowych Podhalańczyków; Godz. 14.40 - Pokaz wyszkolenia i patrolowania, występy artystyczne, koncert "Trebuniów-Tutków", poczęstunek. (ASZ) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .Strzelce Podhalanske...25-26 maja przysięga 27.05.07, 14:07 Tak przy okazji spominki ...Józek Gutt Mostowy z Poronina z "Rybołówki". O tyk sie juz nie bocy, haj. fotoforum.gazeta.pl/3,0,650834,2,135.html "Przyjedź, mamo, na przysiegę..." Przyjedź, mamo, na przysięgę, zaproszenie wysłał szef. Syn ci wyrósł na potęgę, przyjedź - zobacz, twoja krew! Syn ci wyrósł na potęgę, przyjedź - zobacz, twoja krew! Mundur na mnie, jak ulany, tęsknią do mnie ładne panny i czekają, i wzdychają - och! i ach! - hej! A ja mamie, proszę mamy, biję w dach! Może będę na peronie i przywitam mamę sam, albo spotkasz mnie w rejonie, pewnie warta będzie tam. Albo spotkasz mnie w rejonie, pewnie warta będzie tam. Bo u bramy, proszę mamy, stoi chłopak malowany, jego spytaj - broń nabita, pytać strach... - hej! Lecz on mamie, proszę mamy, bije w dach! Służba cię na obiad prosi, kucharz dobrze o tym wie, jakich miłych przyjmie gości. Co nam poda - to się zje! Jakich miłych przyjmie gości. Co nam poda - to się zje! Kucharz daje wciąż to samo, ale tremę ma przed mamą, więc po zupie chciałby upiec nawet schab - hej! Kucharz mamie, proszę mamy, bije w dach! Na przysiędze - trudna rada - będzie sztandar, nie roń łez niech ci serce podpowiada, jaki żołnierz syn twój jest? Niech ci serce podpowiada, jaki żołnierz syn twój jest? Potem mamę cmoknę w rękę, poprowadzę, jak panienkę, czy wierzyłaś, czy marzyłaś o tym w snach? - hej! Wojsko mamie, proszę mamy, bije w dach! Wojsko mamie, proszę mamy, bije w dach! Trubadurzy Dziś 250 żołnierzy 21. Brygady Strzelców Podhalańskich im. Gen. Mieczysława Boruty-Spiehowicza złoży przysięgę wojskową. Po raz pierwszy od 70 lat wracają na podhalańską ziemię, by tu ślubować wierność ojczyźnie. Wczoraj od rana Zakopane przeżywało emocje związane z pojawieniem się na ulicach czołgów, wozów bojowych, dział przeciwlotniczych. Wszystko za sprawą wojskowego pokazu zorganizowanego przez 21. Brygadę Strzelców Podhalańskich im. Gen. Mieczysława Boruty-Spiehowicza. Pod Tatry reprezentanci jednostki w poligonowym rynsztunku dotarli aż z Rzeszowa, które to miasto jest obecnie siedzibą jednostki. A założył ją blisko sto lat temu generał Andrzej Galica. Dziś o godz. 10 w Ludźmierzu rozpocznie się uroczysta msza święta z udziałem podhalańczyków. Przysięgę zaplanowano na godz. 14. Pododdziały 21. Brygady Strzelców Podhalańskich stacjonują w Rzeszowie, Jarosławiu, Żurawicy i Przemyślu. W jej skład wchodzą dziś: 21 Batalion Dowodzenia im. gen. bryg. Zygmunta Szyszko-Bohusza, 1 Batalion Strzelców Podhalańskich im. gen. bryg. Józefa Kustronia, 5 Batalion Strzelców Podhalańskich im. gen. bryg. Andrzeja Galicy, 21 Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej im. gen. dyw. Józefa Zająca, Polsko-Ukraiński Batalion Sił Pokojowych im. Hetmanów Jana Karola Chodkiewicza, Piotra Konaszewicza Sahajdacznego, 1 Batalion Czołgów, 14 Dywizjon Artylerii Samobieżnej i 14 Dywizjon Artylerii Rakietowej.(RAV) Odpowiedz Link Zgłoś