Dodaj do ulubionych

dzialania zbrojne na Ukrainie i nie tylko

07.03.14, 06:56
Powinien byc osobno ten watek - z zalozenia niepolityczny, dotyczacy tylko i wylacznie tego co wojsko robi zarowno na Ukrainie - jak i po naszej stronie konfliku.

Tak wiec przyleca do Polski 12 sztuk F-16. Za darmo. Bez negocjacji. smile
Czytam tez o 300 dzielnych wojakach z USA w polskiej bazie obslugujacej te samoloty. Beda ochraniac te samoloty. Zapewne po to, aby nie dostaly sie do ich skrzydel nieidentyfikowalne materialy wybuchowe typu trotyl. smile

Rosjanie natomiast wymyslili, ze trzeba flote ukrainska zakotwiczyc w porcie i zatopili statek przy wejsciu do portu.
www.smh.com.au/world/russia-sinks-ship-to-block-ukrainian-navy-entry-to-black-sea-20140307-hvghs.html

Nasi natomiast krytykuja chec Francji dostarczenia Putinowi 2 nowoczesnych jednostek:

wyborcza.biz/biznes/1,100896,15575014,We_Francji_zaczeto_testowac_wojenny_superokret_dla.html

A tymczasem Putin z wieka werwa realizuje postanowienie o jednostronnej blokadzie handlowej i zakazuje swoim firmom eksportu amunicji do USA. Czyli jak zwykle zabojady nie rozumieja sytuacji - UE nie moze sie zdecydowac na sankcje, a Putin jednym slowem wyczyscil mi sklep z popularnej amunicj 7.62x39. 0.22 nie da sie kupic juz od dawna, no ale teraz to chyba bedzie juz po prostu horror. Tylko Pionki nas teraz moga uratowac. He he he.

Nie wiem kto jeszcze tam u was wierzy w pozytywny rozwoj wypadkow - chyba tylko tepoglowi wlasciciele spolek zagranicznych w Rosji.
Obserwuj wątek
    • przycinek.usa ruscy zajeli baze rakietowa 07.03.14, 07:01
      www.smh.com.au/world/russian-forces-seize-ukrainian-missile-bases-20140305-hvgap.html
      News of the partial seizure in Cape Fiolent, near the city of Sevastopol, followed an earlier announcement that a base in Evpatoria - further north but without missiles on its grounds - had come under partial control by pro-Moscow forces.

Mysle, ze Putin gra wojne nerwow z tymi posterunkami po to, aby poniesc jak najmniejsze straty w personelu zanim dojdzie do pierwszych wymian ognia. Te bazy, ktore najdluzej si enie poddadza zostana zaatakowane i zajete, co wzburzy reszte ludnosci i konflikt wybuchnie naprawde.
      • przycinek.usa nasi wysylaja okrety 07.03.14, 07:12
        Ostatnio bylo sporo informacji o przemieszczeniach okretow, nie chce mi sie szukac linkow, wiec pierwszy z brzegu:
        www.zerohedge.com/news/2014-03-06/watch-us-missile-destroyer-departs-greece-black-sea
        Tak, na pewno nasi spodziewaja sie pokojowego rozstrzygniecia konfliktu.
        Na pewno nie bedzie wojny.

"Amerykanie potwierdzają, iż blisko północno-wschodniej granicy Ukrainy na pozycjach wyjściowych gromadzą się siły rosyjskie. Zauważono także wzmacnianie sił południowego okręgu wojskowego jednostkami z innych okręgów. Rejony koncentracji sił rosyjskich mogą wskazywać na Charków, Donieck jako pierwsze cele ewentualnej interwencji."

progressforpoland.com/koncentracja-wojsk-rosyjskich-ultimatum-rosji/
        Tak wiec na pewno Putin jest zawstydzony swoimi bledami, boi sie, ze wywoluje taki skandal i oczywiscie nie ma mowy o zadnej interwencji, bo przeciez nie ma motywow, nie?

Acha i zapomnialbym. Po co zajmowac Ukraine, skoro w najblizszych wyborach Ukraina i tak nie wygra wyborow, nie?

• przycinek.usa cwiczenia 150 tysiecy zolnierzy Rosyjskich 07.03.14, 07:25
          Specjalnie tak podkreslam, bo poczatkowo nie chcialo mi to "rosyjskich" przejsc przez klawiature.

www.cnn.com/2014/02/27/politics/russia-ukraine-troop-movements/
          W kazdym razie chcialem napisac "Radzieckich", bo przeciez to jest powrot do barbarzynstwa zimnowojennego i otwartego konfliktu.

Ktos tutaj pisal na forum, ze Rosja gra, czy tez grywa w szachy i to jest pokojowa partia.
          A ja sobie tak mysle, ze na poczatku szachow rozstawia sie figury na szachownicy i w pewnym momencie nastepuje atak. I te figury zaczynaja sie zabijac.

To tak na wypadek jakby ktos nadal chcial pisac o milosci i emocjach na Kremlu i oczywiscie wielkim strachu Putina przed wyslaniem kilkuset tysiecy ludzi w boj. Ach i nie ma co gadac, przeciez konfiskata aktywow inwestorow zagranicznych jest w takiej sytuacji done deal.

No bo chyba nie przewidujecie takiej dobroci serca jak pozwolenie zagranicy na biznes w Rosji i rownoczesna wojne na Ukrainie. Takie rzeczy nie beda szly rownolegle.
          Nie po tym jak Cypr potraktowal Rosjan w czasie ostatniego kryzysu bankowego.
          I oczywiscie Merkel byla tam pierwszym glosem. Powiedzialbym nawet - tenorem - ale nie wiem, czy spodobaloby sie to naszej sikoreczce z Berlina.

A propos - Sikorski juz chyba nie lata na Ukraine, nie?
          Usadzili go? A moze jeszcze lata, ale mniej?
          Ciekawy jestem jak to jest z nasza forumowa maskotka z ministerstwa spraw zagra.. tego, blisko zagranicznych.

I kolejne okrety, ktore akurat znalazlem przy okazji:
          www.zerohedge.com/news/2014-03-05/us-warship-given-permission-cross-bosphorus-enter-black-sea

• przycinek.usa Yanukowicz mial wypadek 07.03.14, 07:32
            Najwyrazniej Yanukowicz nie jest juz Putinowi potrzebny i dostal zawalu:

english.pravda.ru/news/world/04-03-2014/127011-viktor_yanukovych_dies-0/
            To w zasadzie nie jest juz taka istotna informacja, choc moze byc pomocna dla takich osobistosci jak Lukaszenko. Ciekawe jak sie czuje Lukaszenko? Jak myslicie? Dobrze sie czuje? Serduszko zdrowe? He he he he.
          • klip-klap Re: cwiczenia 150 tysiecy zolnierzy Rosyjskich 08.03.14, 09:19
            > A ja sobie tak mysle, ze na poczatku szachow rozstawia sie figury na szachownic
            > y i w pewnym momencie nastepuje atak. I te figury zaczynaja sie zabijac.

Od dawna maja atomowki i sie nie zabijaja.
            Bierzesz prezenie muskulow za cos innego.

Napisz ile czasu dajesz na wybuch konfliktu? Konkretnie.
            Bo jak przez 10 czy 20 lat bedziesz pisal, ze bedzie wojna, to jest prawdopodobne ze jakas w tym okresie bedzie. Tyle ze to kiepskie proroctwo.
        • frusto Hm.. 07.03.14, 11:35
          Przycinku, szczerze mówiąc, przestałem rozumieć Putina. Zakładałem, że gra o zajęcie Ukrainy. Zajmując Krym, szanse na zajęcie całej Ukrainy zmniejsza bardzo znacznie. Aż tak bardzo wierzy w NATO okrążające Rosję? Tak bardzo potrzebuje Krymu? Aż tak bardzo nie wierzy w możliwość połknięcia Ukrainy?

Mam wrażenie, że ten facet przestał myśleć długoterminowo, zaczyna działać jak oportunista korzystający z nadarzającej się okazji. To mi się kłóci z moim obrazem Putina, który sobie wykształciłem na podstawie obserwowania jego akcji w przeszłości.

Jeżeli Krym zostanie faktycznie włączony do Rosji, będę musiał sporo swoich zdań na temat Putina zrewidować. Zakładałem, że skończy się na gestach, zwiększonej autonomii, gwarancji praw mniejszości, gwarancji, że nie będzie Ukrainy w NATO i takie tam.
          • thor-sten Re: Hm.. 07.03.14, 11:57
            > Przycinku, szczerze mówiąc, przestałem rozumieć Putina. Zakładałem, że gra o za
            > jęcie Ukrainy. Zajmując Krym, szanse na zajęcie całej Ukrainy zmniejsza bardzo
            > znacznie. Aż tak bardzo wierzy w NATO okrążające Rosję? Tak bardzo potrzebuje K
            > rymu? Aż tak bardzo nie wierzy w możliwość połknięcia Ukrainy?

Dokładnie, zajmując Krym wyzwala nastroje antyrosyjskie na ukrainie i tych których będzie popierał wybory przegrają.

Więc albo to rozpaczliwa obrona choć części strefy wpływów bo w uratowanie ukrainy nie wierzy.

Albo robi głupoty dlatego że wie iż NATO i USA mu zagrało na nosie, złamało jakieś niepisane umowy zawarte pod stołem na temat podziału strefy wpływów i on teraz chce emocjonalnie im zrobić na złosc nie patrząc na konsekwencje.

Albo chce przyłaczyć Krym i zrobić z niego krainę mlekiem i miodem płynącą która będzie bogatsza od ukrainy tak by ukraińcy widząc to co się stało z Krymem za kilka lat mieli dość UE i umów stowarzyszenowych

p.s. Nam ewentualne przyłaczenie Krymu wydaje się tragedią tych ludzi co tam mieszkają, ale trzeba pamietać że w rosjii zarabia sie ze 3 razy więcej niz na ukrainie, w tej chwili rosja jest bogatsza i ludzie którzy są rosjanami mieszkającymi na Krymie lub choćby mówią po rosyjsku mogą być z tego zadowoleni, oczywiście z wyjątkiem tych którzy są ukraińskimi patriotami. Ci moga urządzić rosji czeczenię na Krymie, jeśli jest ich wystarczająco dużo i naprawdę będą gotowi walczyć o ukrainę.
            • leny20-4-7 jest jeszcze jedna opcja 07.03.14, 12:35
              albo trzy. ale skupię się na tej pierwszej z brzegu.

dlaczego nie analizuje się,że Putin został wystawiony przez "swoich"? Miał wygrany mecz, grał na swoim boisku, i...taki ZONK? ile on już lat rządzi, 20? całkiem długo, prawda? ile zarobił tylko on, nie licząc pociotków i zauszników, 40-70mld USD? nie chciałbyś? ja bym przebierał nóżkami...w zasadzie tylko Jelcyn dobrowolnie odszedł w odstawku, reszcie trzeba było pomóc albo nie mieli już wyjścia/poparcia. Kompromitacja na Ukrainie to powód wystarczający na bocznicę. Stąd take, a nie inne "nieodpowiedzialne" zachowanie Wołodii. Budowaniem zagrożenia, facet zwiera szeregi, tak jak "Donaldu Tusku" ratuje swoją doopę w innej skali of kors ( na dwój myślenie nad Wisłą jeszcze przyjdzie czas, teraz budowanie zagrożenia jest).
              Putin to bardzo szczwany gośc, to że karty/figury ma takie a nie inne, to i tak cud, że tyle na nich ugrał przez te naście lat. Teraz nagle zdurniac miał?Nie wiem dlaczego, czesc z Was ma go za retarda. Tak się gra jak przeciwnik pozwala.
              • przycinek.usa votum separatum 07.03.14, 16:11
                ja sie dystansuje od zdania, ze "mamy go za retarda".
                Mam nadzieje, ze osoby na forum widza to, ze Putin rozgrywa wszystkich na miekko.
                Tak samo bylo z ta konferencja prasowa. Brak pewnosci Putina. ... He he he.

Putin wykonujac atak na Krym postepuje zgodnie z planem, ktory jest planem dlugoterminowym, przygotowannym i starannie przecwiczonym i nie ma takiej mozliwosci, aby Rosja nie wiedziala co robi. Co wiecej Rosja przekonala Chiny do swojej akcji.

Podejrzewam, ze w ocenie Putina po prostu nie bylo innego wyjscia od ataku.
                Yanukwicz byl tylko narzedziem pokojowego zalatwienia sprawy - a skoro sie nie udalo - to reszta jest planem B. Plan B nie rozwaza rozwiazan pokojowych.
              • szczurek.polny Re: jest jeszcze jedna opcja 10.03.14, 21:46
                Dla Zachodu, zmiana (niekontrolowana) kierownika na Kremlu to bardzo duże ryzyko. Za duże.
                To lepiej już pozwolić Putinowi wziąć Krym i "wyjść z twarzą" - na wewnętrzny użytek w Rosji. Ale tylko Krym, Donbas już nie.
                Ropa ledwie po 100 USD, za euro wołają ponad 50 rubli, olimpiada kosztowała ponad 50 mld USD (choć raz MKOL realnie zasłużył się na rzecz pokoju), więc Putin może i chciałby coś więcej, ale akurat w tej chwili nie stać Rosji na większą wojenkę.
          • przycinek.usa Re: Hm.. 07.03.14, 16:28
            przejecie Krymu jest odejsciem od pokojowych rozwiazan przejmowanie Ukrainy glosami wyborcow. Wejscie na Krym jest przyspieszeniem wypadkow w drodze wojny. Wojna juz trwa, tylko jeszcze Ukraincy tego nie widza i ludza sie, ze moze sie wszystko wyjasni. Wszyscy naokolo juz polozyli lage na Ukrainie - tylko kombinuja jak tu odpowiedziec Moskwie, aby nie wyjsc na idiotow. Sa tez tacy frajerzy z gumy, ktorzy nawet nie probuja zachowac pozorow, tylko chca dostarczyc statki, ktore wyprodukowali dla radzieckiej floty. smile
          • herr7 to jest raczej poker, a nie szachy... 07.03.14, 17:07
            Moje interpretacja tych wydarzeń jest nieco inna. Putin w czasie swojego ostatniego wystąpienia złagodził retorykę, a minister Ławrow nawoływał Zachód żeby cofnąć się do porozumienia zawartego 21 lutego. Dawałoby to szansę Janukowiczowi na powrót do władzy na jakieś dwa miesiące, a tym czasie można by się było porozumieć jak rozsądnie zakotwiczyć Ukrainę pomiędzy Zachodem a Rosją. Ale odpowiedź Zachodu polegająca na zaproszeniu Ukrainy do partnerstwa z Unią praktycznie taki scenariusz uniemożliwia, choćby z tej racji, że Zachód twardo stoi za nowym reżimem.
            Pewne zachodniego poparcia władze Ukrainy aresztowały prorosyjskich aktywistów w Doniecku, a Amerykanie zaczęli wzmacniać swoje siły na Morzu Czarnym. Odpowiedzią Rosji na te wydarzenia była zapowiedź oderwania Krymu od Ukrainy. Jak sądzę do tej pory Rosja rozważała różne warianty i chyba by ją zadowalała autonomia dla Krymu, przypuszczalnie poszerzona, ale jednak w ramach Ukrainy, pod warunkiem, że ta odpowiadałaby rosyjskim interesom. W tym wszystkim, Zachód grając na całkowite podporządkowanie sobie Ukrainy, liczy na to, że Putin będzie "rozsądny" i za bardzo nie będzie przeszkadzać. Nie wiadomą pozostaje jak daleko obie strony są gotowe posunąć.
            • przycinek.usa Re: to jest raczej poker, a nie szachy... 08.03.14, 05:27
              "chyba by ją zadowalała autonomia dla Krymu, przypuszczalnie poszerzona, ale jednak w ramach Ukrainy, pod warunkiem, że ta odpowiadałaby"

Wpadnij jak bedziesz wiedzial na 100%
    • robsonwajher [...] 07.03.14, 17:49
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
    • przycinek.usa to sie kwalifikuje jako 5 kolumna - wojskowa 08.03.14, 05:42
      Oni mysla o wszystkim, a Ukraina spi:

niezalezna.pl/52624-narodowi-bolszewicy-wspieraja-putina-jada-na-krym-walczyc-z-ukraina
      Zastanawiam sie, czy ktorys z bystrzejszych politykow w Polsce potrafi jakos przemowic do tych zakuptych pal na Ukrainie i wyjasnic im, ze juz za chwilke beda latac kule?

Putin organizuje to perfekcyjnie. Wszystko jest dograne, tylko jeszcze brakuje zabezpieczenia technicznego, zaplecza medycznego i wjazdu ciezkiego sprzetu. Czolgi pojada na koncu.

• przycinek.usa Merkel psy i Putin 08.03.14, 05:53
      Tak sie usmialem po przeczytaniu tego artykulu, ze postanowilem to wkleic:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15585021,Relacje_Merkel_Putin__Ona_nigdy_nie_zapomni_mu_numeru.html
      Wyglada na to, ze NIE MA SZANS na pokoj, dopoki Putin siedzi na Kremlu.
      Ciekawe czy udaloby sie przekonac unie do doplat do Polskich Sil Zbrojnych?
      To jest idealna okazja - isc i na strachu przed Rosja wziasc od nich doplaty i zaczac produkowac czolgi OBRUM. Wedlug mnie pomysl jest perfekcyjny.
      • przycinek.usa OBRUM PL-1 08.03.14, 05:57
        Od razu mowie, ze chodzi mi o to:
        https://2.bp.blogspot.com/-bC6lKq4VrLw/Uk51ISdKi2I/AAAAAAAAHbA/COYrBbCwOW4/s1600/polish+tank+PL-01.jpg

a nie o wielozadaniowa platforme bojowa.
    • klip-klap nie znam sie na wojsku 08.03.14, 09:15
      przycinek.usa napisał:

> Tak wiec przyleca do Polski 12 sztuk F-16. Za darmo. Bez negocjacji. smile
      > Czytam tez o 300 dzielnych wojakach z USA w polskiej bazie obslugujacej te samo
      > loty. Beda ochraniac te samoloty. Zapewne po to, aby nie dostaly sie do ich skr
      > zydel nieidentyfikowalne materialy wybuchowe typu trotyl. smile

pl.wikipedia.org/wiki/Rosyjskie_Si%C5%82y_Powietrzne#Flota
      Prasa juz chce by Amerykanie zrobili sobie z Polski ruska tarcze. Pewnie znow za darmo chca.
      fakty.interia.pl/raport-zamieszki-na-ukrainie/aktualnosci/news-wsj-usa-powinny-wrocic-do-projektu-tarczy-antyrakietowej,nId,1354439

> A tymczasem Putin z wieka werwa realizuje postanowienie o jednostronnej blokadz
      > ie handlowej i

Putin sie nie szczypie. I dlaczego mialby? Ostatecznie rzecz idzie o rozpad Rosji. Jak okaza slabosc to po nich.

> Nie wiem kto jeszcze tam u was wierzy w pozytywny rozwoj wypadkow - chyba tylko
      > tepoglowi wlasciciele spolek zagranicznych w Rosji.

Zalezy co masz na mysli piszac pozytywny?
      Rosja bedzie kontrolowac Krym, w tej czy innej formie.
      Byc moze Niemcy i USA utrzymaja Ukraine.
      • widz102 Re: nie znam sie na wojsku 08.03.14, 09:33
        Patrząc na to w perspektywie na dziś nie zobaczy się wiele poza aktualną sytuacją. Żeby zobaczyć jej przyczyny i motywy głównych graczy, trzeba rizszerzyć sferę obserwacji' na sześć lat do tyłu i tyleż do przodu. I poprowadzić przez to trendy ekonomiczne (walutowe, finansowe, surowcowe i dopiero na koniec polityczne) głównych graczy .
        Od razu się przejaśni... A i Putina będzie można rozgryźć łatwiej. Zgadzam się całkowicie. To szachista, a Krym i Ukraina to nie cel a środek do długoterminowego celu. Znacznie dla Rosji ważniejszego.
        • dexxton Re: nie znam sie na wojsku 09.03.14, 01:24
          A czemu na sześć? Czyżby pięć było za mało, a siedem za dużo? A może wszystkie te analizy psu w dupę można włożyć, bo po prostu Putin złapał wstydliwą chorobę i odreagowuje?
    • frusto Blackwater jest na Ukrainie? 08.03.14, 12:47
      www.unz.com/article/the-ukrainian-pendulum/
      "The American soldiers are “military advisors”, ostensibly members of Blackwater private army (renamed Academi); a few hundred of them patrol Kiev while others try to suppress the revolt in Donetsk. Officially, they were invited by the new West-installed regime. They are the spearhead of the US invasion attempting to prop up the regime and break down all resistance. They have already bloodied their hands in Donetsk."

Ummm? Szukam po newsach, i nie widzę skąd te informacje. Ktoś może potwierdzić/zaprzeczyć?
      • frusto Jeszcze o artykule 08.03.14, 12:52
        Ogólnie artykuł jest do bani i wygląda, jakby napisał go Putinowski propagandysta, chodzi mi tylko o informacje o Blackwater na Ukrainie.
    • przycinek.usa jedzie dzielne wojsko Ukrainskie 09.03.14, 09:59
      www.zerohedge.com/news/2014-03-08/ukraines-military-mobilizes-prepares-combat-trucks-apcs-tanks-rolling-out
      Plandeki w autach potargane, ale jada dzielnie. Dymia niektore okropnie. Ale jada.
      Zauwazylem nawet Zily. Jezdzilem kiedys Zilem. No ale to bylo w latach 70-tych.
      Zal na to wszystko patrzec.
      • volupte Re: jedzie dzielne wojsko Ukrainskie 09.03.14, 16:57
        Ruscy maja znacznie lepsze .....amerykańskie? wink
    • przycinek.usa "Blackwater" 09.03.14, 10:05
      www.dailymail.co.uk/news/article-2576490/Are-Blackwater-active-Ukraine-Videos-spark-talk-U-S-mercenary-outfit-deployed-Donetsk.html
    • klip-klap zdjecia, mnostwo zdjec z Ukrainy 09.03.14, 10:29
      Gdzies w srodku jest tez link do dyskusji.

www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?236005-Situation-in-the-Ukraine-Crimea-*Photos-Videos*-ONLY
    • volupte Re: dzialania zbrojne na Ukrainie i nie tylko 09.03.14, 16:56
      To ciekawe :,,A tymczasem Putin z wieka werwa realizuje postanowienie o jednostronnej blokadzie handlowej i zakazuje swoim firmom eksportu amunicji do USA. Czyli jak zwykle zabojady nie rozumieja sytuacji - UE nie moze sie zdecydowac na sankcje, a Putin jednym slowem wyczyscil mi sklep z popularnej amunicj 7.62x39. 0.22 nie da sie kupic juz od dawna, no ale teraz to chyba bedzie juz po prostu horror. Tylko Pionki nas teraz moga uratowac. He he he. " Znaczy ze taka amunicje produkuja tylko ruscy? Ameryka ma problem z jej produkcja , taka to specjalistyczna wiedza techniczna? Kto ma w to uwierzyc?
      • przycinek.usa Re: dzialania zbrojne na Ukrainie i nie tylko 10.03.14, 00:10
        Uprzejmie informuje, ze to sa najtansze naboje po 0.22 i dlatego wiele ludzi lubi te bron. W efekcie wszyscy z tego strzelaja i jest spory popyt. To nie jest kwestia braku podazy - tylko nadzwyczajnego popytu. I oczywiscie da sie kupic, tylko trzeba wiecej placic.
        • volupte Re: dzialania zbrojne na Ukrainie i nie tylko 10.03.14, 09:05
          Uff....to jednak mnie uspokoiłeś, potrafia produkować smile Putin zakazujac eksportu tego towaru , tylko sobie w stopę strzela . no chyba ze sprzedawał w cenie dumpingowej , wtedy sama korzyść smile Będzie miał więcej naboi do strzelania na Ukrainie w potylicę.
    • przycinek.usa Re: dzialania zbrojne na Ukrainie i nie tylko 10.03.14, 00:31
      niezalezna.pl/52686-kreml-ma-nowy-plan-przygotowuje-sie-zaatakowac-ukraine-z-terenu-naddniestrza

www.zerohedge.com/news/2014-03-09/ukrainian-drone-captures-video-russian-troops-fortifying-crimea
      • klip-klap moze nie zauwazyles 10.03.14, 19:31
        mojego pytania na gorze. Jest duzo watkow i wpisow.
        Wiec zapytam tu na dole o konkretna odpowiedz.

Kiedy ta wojna wybuchnie? Bo jak bedziesz pisal 10 czy 20 lat, ze wybuchnie, to pewnie jakas wybuchnie, tyle ze wartosc takich przewidywan jest mala.
        • leny20-4-7 to jest Forum IDEI 10.03.14, 20:17
          na pewno nie sprawdza się w timingu, a szkodasmile

ps. przepraszam, że się wtryniam miedzy wtke a zakąske, ale podałem jak ja odbieram, te wszystkie większe i mniejsze improwizacje. dodam, że jest to to BARDZO dobre forum idei!
          pps. Klip, tak na marginesie, intencjonalnie prosisz o timing WYBUCHU WOJNY?(!!!) czy też czegoś nie zakumałem, a Ty masz w rękawie re-kontrę?
          • klip-klap to nie podstep tylko pytanie czy przycinek 10.03.14, 22:11
            ma jaja zeby odpowiedziec wink.

Chodzi o to zeby przycinek napisal kiedy, nawet jesli by to mialoby byc: 'nie jestem pewien, ale mysle, ze w ciagu pol roku'.

Takie pisanie, ze wybuchnie woja, wybuchnie wojna to ma ta sama wartosc, co napisanie, ze bedzie trzesienie ziemi w USA.

Jesli ktos wierzy, ze wybuchnie, to opiera to na jakis przeslankach, te przeslanki dzieja sie w okreslonym czasie i realizuja scenariusz wojenny w okreslonym czasie.

Przeciez smial sie nie bede jak sie pomyli, ale przynajmniej bede wiedziec jak powaznie traktuje to co pisze. Co do idei, to ja rozumiem, ale tu mowimy o konkretnym kraju i czasie i konkretnym konflikcie. Istnieja okreslone ruchy, ja przewidywalem, ze Putin zaczeka i na razie czeka. Nie wierze w wybuch wojny na Ukrainie w tej okreslonej sytuacji.
            --
            • przycinek.usa Re: to nie podstep tylko pytanie czy przycinek 16.07.14, 06:28
              klip-klap napisał:
              to nie podstep tylko pytanie czy przycinek ma jaja zeby odpowiedziec wink.

To ja pytam, czy klip ma jaja, zeby przyznac, ze wojna juz sie zaczela - i co wiecej - zmiescilem sie w zakresie czasu pol roku.
        • przycinek.usa Re: moze nie zauwazyles 11.03.14, 01:55
          > Kiedy ta wojna wybuchnie? Bo jak bedziesz pisal 10 czy 20 lat, ze wybuchnie, to
          > pewnie jakas wybuchnie, tyle ze wartosc takich przewidywan jest mala.

Konserwatywnie daje temu taki sam czasokres jaki minal pomiedzy wejsciem Hitlera do Sudetow i zajeciem Czechoslowacji. Czyli 6 miesiecy. Konserwatywnie, czyli maksymalny okres czasu jaki minie pomiedzy wejsciem na Krym i zajeciem calej Ukrainy. A minimalny okras czasu to wydaje mi sie 3 - 4 tygodni na wejscie armii czerwonej na Ukraine.
          • przycinek.usa Kiedy armia czerwona wejdzie? 05.06.14, 03:50
            Zastanawiam sie nad dalszym rozwojem wypadkow.
            GW juz pisze o wojnie na Ukrainie - zatem wojna chyba juz jest, prawda Klip?
            Media potwierdzaja? Czy moglbys z laski swojej potwierdzic?

To teraz trzeba powoli zaczac oswajac sie z mysla - ze bedzie misja stabilizacyjna Rosji.
            Co wiecej - jestem przekonany - ze taka misja - wiazaca sie oczywiscie z wejsciem wojska - bedzie wykonana w drodze mandatu miedzynarodowego. Czyli znajda sie jakies panstwa - ktore bardzo grzecznie poprosza Rosje o to, aby w imieniu wspolnoty i oczywiscie interesow ponadnarodowych weszly tam i zrobily porzadek. Kto wie, moze wydarzy sie jakis nowy kryzys, w ktorym rosja bedzie tak bardzo potrzebna, ze sam Oasam, przepraszam, Obama przeprosi? Tzn. oczywiscie poprosi.

"Jedni rosyjscy ochotnicy szykują się do udziału w ukraińskiej wojnie, inni wracają z niej w trumnach.
            Jak podaje na stronie internetowej kijowska gazeta "Dzerkało Tyżnia", na pomoc wykrwawiającym się separatystom śpieszą uzbrojeni ludzie z Rosji i Krymu. Na półwyspie zebrało się około 300 ochotników, którzy chcą się dostać do broniącego się przed Ukraińcami Słowiańska.

Niezależna "Nowaja Gazieta" zamieściła wczoraj wstrząsający reportaż "Pożegnanie Słowian" o powrocie ponad 30 ochotników z Rosji do ojczyzny. Przez granicę jechali w ciężarówkach chłodniach jako "gruz 200" ("ładunek 200"), bo tak Rosjanie nazywają ciała zabitych żołnierzy. Dokąd po przekroczeniu granicy ukraińsko-rosyjskiej trafili zabici i co się z nimi stało, reporterom nie udało się ustalić."

wyborcza.pl/1,75477,16097535,Rosjanie_wywoza_ciala_swoich_ochotnikow_z_Ukrainy.html?piano_d=1
            • przycinek.usa Re: Kiedy armia czerwona wejdzie? 05.06.14, 04:01
              I tu pisze o tym ze maja nowa Komisje. Czyli jakby nie poprosili to sami moga chciec wejsc stabilizowac. Wszystko mozliwe - dla chcacego nic trudnego. Prawda?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16097227,Rosja_chce_postawic_przed_sadem__winnych_zbrodni_.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt
              Rosyjski Komitet Śledczy wzywa do ustalenia osób odpowiedzialnych za "zbrodnie przeciw ludowi ukraińskiemu", by postawić je przed sądem - poinformował jego rzecznik Władimir Markin. Rosja utworzyła nawet komisję w tej sprawie.
              Komitet "wzywa wszystkich, włącznie z obywatelami Ukrainy mającymi sumienie, do zidentyfikowania tych, którzy zabili pokojowo manifestujących cywilów w południowo-wschodniej Ukrainie" - głosi komunikat Markina, w którym zaznaczono, że chodzi zwłaszcza o "pilotów, snajperów i dowódców artylerii". Komitet Śledczy Federacji Rosyjskiej utworzył nową komisję specjalną, której zadaniem jest "wyjaśnienie międzynarodowych zbrodni popełnionych na cywilnej ludności zamieszkującej terytoria ukraińskie" - poinformował Markin. Komisja będzie działać, aż "wszyscy ukraińscy wojskowi i inne osoby winne zbrodni" staną przed sądem - zapowiedział.

Komisja liczy na to, że "otrzyma niezależne dane z rozpoznania satelitarnego z wielu krajów, aby wykazać skalę zniszczeń spowodowanych przez armię ukraińską". Ponadto ma zamiar przesłuchać około 4 tys. Ukraińców, którzy - jak informuje Komitet Śledczy - uciekli do Rosji przed walkami toczącymi się na wschodzie ich kraju, a także pomóc im zwrócić się do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.
              • przycinek.usa Naglowki: WOJNA 05.06.14, 04:07
                W Kijowie Majdan, a na wschodzie wojna
                wyborcza.pl/1,75477,16083031,W_Kijowie_Majdan__a_na_wschodzie_wojna.html?piano_d=1
                Wojna na wycieńczenie
                wyborcza.pl/1,75477,16067903,Wojna_na_wycienczenie.html?piano_d=1

To jest wojna czy nie? Bo juz sam nie wiem...
                • przycinek.usa Re: Naglowki: WOJNA 05.06.14, 04:13
                  Wojna i pokój w Donbasie
                  wyborcza.pl/1,75477,16059864,Wojna_i_pokoj_w_Donbasie.html?piano_d=1
                  Gazeta wyborcza nie przestaje szokowac, nie?
                  Pisza, ze jest pokój w Donbasie!

https://bi.gazeta.pl/im/d6/0b/f5/z16059350Q,Czlonek-batalionu-rosyjskich-najemnikow--Wschod--w.jpg

Jak ten pokój sie swietnie rozwija!
                  • przycinek.usa Bitwa o Donieck 05.06.14, 04:20

Bitwa o Donieck
                    wyborcza.pl/1,75477,16046435,Bitwa_o_Donieck.html?piano_d=1
                    https://bi.gazeta.pl/im/69/d9/f4/z16046441Q,W-milionowym-Doniecku-separatysci-ustawiaja-baryka.jpg

Hmm
                    No nie wiem, Klip, jak myslisz, film kreca?
                    • frusto Miałeś rację 09.06.14, 18:25
                      Przycinku, miałeś więcej racji niż przewidywałem. Wprawdzie wbrew twoim prognozom czołgi jeszcze nie stoją w Kijowie i wszystko idzie znacznie wolniej mniej dramatyczniej, niż pisałeś, ale w kontraście do tego, co ja przewidywałem (trochę grożenia szabelką, jakieś porozumienia o zapewnieniu interesów Rosji i praw mniejszości rosyjskiej), miałeś rację.

W międzyczasie mało co nie pożarłem się z znajomą z Doniecka, która zdecydowanie Kijowa nie lubi i wpatrzona jest w Putina jak w obrazek. I święcie wierzy, że wszystko to efekt amerykańskiej prowokacji, do tego są banderowskei zbrodnie i najemnicy z Blackwater...
                      • thor-sten Re: Miałeś rację 10.06.14, 10:25
                        > W międzyczasie mało co nie pożarłem się z znajomą z Doniecka, która zdecydowani
                        > e Kijowa nie lubi i wpatrzona jest w Putina jak w obrazek. I święcie wierzy, że
                        > wszystko to efekt amerykańskiej prowokacji, do tego są banderowskei zbrodnie i
                        > najemnicy z Blackwater...

Tego to nie rozumiem, uważasz że wiesz lepiej niż ktoś kto tam jest na miejscu?
                        Obawiam się że ona ma wiedzę nie tylko z mediów ale też od znajomych i lepiej wie co tam się dzieje, niż my którzy się ograniczamy do tego co nam media sprzedadzą

Jej wiara w Putina nie jest w żaden sposób gorsza od naszej w Tuska, Kaczyńskiego, Korwina czy innych.
                        • llukiz Re: Miałeś rację 10.06.14, 12:42
                          > Tego to nie rozumiem, uważasz że wiesz lepiej niż ktoś kto tam jest na miejscu?

A ja tego nie rozumiem. Co to z argument, że ktoś jest na miejscu? Na miejscu są zwolennicu tuska kaczyńskiego i korwina. I co? Oni wszyscy wiedzą lepiej jak jest w polsce od siebie. Po co takie gówniane wypowiedzi generujesz nic nie wnoszące?
                          • thor-sten Re: Miałeś rację 10.06.14, 15:09
                            > A ja tego nie rozumiem. Co to z argument, że ktoś jest na miejscu?

Ktoś kto mieszka w doniecku zawsze wie lepiej czego chce on sam i inni ludzie z doniecka i nawet jeśli jest śmieszny w swojej wierze w Putina to nie ma nic do rzeczy. On wie czego chce dla swojego miasta i wie czego chce większosc jego mieszkańców bo tam właśnie mieszka

>Po co takie gówniane wypowiedzi generujesz nic nie wnoszące?

Nie wiem w jakim mieście mieszkasz ale sugerujesz mi że ja wiem tak samo jak Ty czego chcesz Ty i ludzie w Twoim mieście - oto "gówniana" logika - mogłem użyć innego słowa ale chyba je lubisz.

• llukiz Re: Miałeś rację 10.06.14, 19:38
                              > Nie wiem w jakim mieście mieszkasz ale sugerujesz mi że ja wiem tak samo jak Ty
                              > czego chcesz Ty i ludzie w Twoim mieście - oto "gówniana" logika - mogłem użyć
                              > innego słowa ale chyba je lubisz.

Przecież ja nie czepiałem się twojego poglądu że ktoś coś chce, tylko argumentacji z dupy konia której użyłeś na poparcie tej tezy.
                              • thor-sten Re: Miałeś rację 10.06.14, 22:43
                                Czyli jak twierdze że wiem lepiej niż Ty czego chcę ja i ludzie co mieszkają w "moim" mieście to jest argumentacja z "dupy konia"?
                                Uważasz że bycie na miejscu w moim mieście nie daje mi lepszego poglądu na sprawy mojego miasta? Z "dupy konia" to wyjąłeś jak nic smile

Mi się wydaje że to słuszna argumentacja, mająca coś wspólnego z demokracją, samostanowieniem i innymi tego typu sprawami które jako mam wrażenie prawicowiec gorąco popierasz.

Mam wrażenie że wkurzyło Cie tak naprawdę coś innego.
                                To iż ktoś jest zapatrzony w Putina a ktoś inny, w tym przypadku ja, popiera jego prawo do wybierania autorytetów i opowiadania się po Putina stronie.
                                Bo jak wiadomo każdy powinien mieć wolną wolę i sam o sobie decydować ale do momentu aż te wybory są zgodne z naszymi przekonaniami co nie? tongue_out
                                • llukiz Re: Miałeś rację 11.06.14, 13:14
                                  > Mam wrażenie że wkurzyło Cie tak naprawdę coś innego.

Tak jak pisałem, wkurzyły mnie błędy logiczne w uzasadnianiu twoich tez.

> To iż ktoś jest zapatrzony w Putina a ktoś inny, w tym przypadku ja, popiera je
                                  > go prawo do wybierania autorytetów i opowiadania się po Putina stronie.

Trochę brakuje mi sensu w tym co piszesz. Jakie autorytety wybiera sobie Putin?
                            • dexxton Re: Miałeś rację 11.06.14, 17:03
                              > On wie czego chce dla swojego miasta

Żona, której "życzliwy" doniósł, że mąż ją zdradza i że otruł jej matkę też wie czego chce dla swojego małżeństwa. Tyle, że chcąc uczciwie ocenić całą sytuację należałoby zapytać czy czasem ten "życzliwy" nie ma czasem z mężem na pieńku, nieprawdaż?
                        • dexxton Re: Miałeś rację 11.06.14, 01:09
                          > my którzy się ograniczamy do tego co nam media sprzedadzą

Tylko my jakby nie mamy odciętych niekremlowskich stacji telewizyjnych, argument o byci na miejscu też to niczego, bo jeszcze rok lub dwa lata temu większość ludności Doniecka, a nawet Krymu mimo swoich oczywistych sympatii wcale nie chciała się od Ukrainy odłączać.
                          • frusto Re: Miałeś rację 11.06.14, 07:58
                            dexxton napisał:

>jeszcze rok lub dwa lata temu większość
                            > ludności Doniecka, a nawet Krymu mimo swoich oczywistych sympatii wcale nie chc
                            > iała się od Ukrainy odłączać.

Dokładnie tak. Moja znajoma rok temu była lojalną obywatelką Ukrainy i na artykuły o możliwym podziale Ukrainy parskała śmiechem.
                            • dexxton Tak na potwierdzenie 11.06.14, 15:15
                              Całe 33% ankietowanych było za przyłączeniem Krymu do Rosji, chyba nie ma powodów by sądzić, ze w jakimkolwiek innym regionie taki pomysł miałby szersze poparcie

www.iri.org/sites/default/files/2011%20November%2021%20Survey%20of%20Crimean%20Public%20Opinion,%20September%2020-October%202,%202011.pdf , strona 34

Tak więc, czego naprawdę chce miejscowa ludność i czy aby na pewno nie daje się nikomu robić w wała?
                      • przycinek.usa Re: Miałeś rację 13.06.14, 07:46
                        I nie wiadomo - czy plakac, czy szykowac sie na wojne:

rt.com/news/165464-russia-baltic-drills-nato/
                        Prawde mowiac to wyglada coraz grozniej.
                        Ale chce podkreslic - ze to nie jest wina Rosji.
                        Chce zeby to bylo jasno powiedziane - USA faktycznie otoczylo Rosje i jej strefy wplywow - atakujac po kolei sojusznikow Rosji - Libie, Irak, Syrie. I Polacy brali w tym udzial jak idioci.
                        Trzeba to powiedziec jasno - jak kompletni idioci. Bylo kompletnym idiotyzmem atakowac Libie. Kolejnym debilizmem bylo uczestnictwo w awanturze irackiej. A mimo to swietlani przywodcy Polski wlezli w to jak w grzaskie gowno - bez zadnej swiadomosci konsekwencji.

Obecne dzialania koalicji NATO sa ewidentnie wrogie - w tym szkolenia i dozbrajanie terorystow Syryjskich. Rosja na to reaguje w sposob bardzo pasywny - wrecz wyjatkowo lagodnie. Dlatego jestem w najwyzszym stopniu zaniepokojony, poniewaz jestescie w Polsce calkowicie bezbronni - a wszystko wskazuje, ze Rosja szykuje sie do ataku.

I po co wam to wszystko bylo?
                        Czy naprawde nie lepiej siedziec cicho?

Po co tak sie mieszacie w cudze sprawy nie majac zadnej sily.

Polska powinna wyslac wojsko na granice. Czolgi przeniesc na wschod.
                        Pokazac je w telewizji. Pokazac je wszystkim naokolo w tym w Europie.
                        Ja nie rozumiem dlaczego wy tego nie robicie.

Nie mam na mysli nikogo personalnie - gdy powiem, ze to jest glupie.
                        Ale powiem to - bo ktos wam to musi powiedziec.

Glupie jest CZEKANIE, az wam ktos zaordynuje kopa w tylki.
                        Czekanie i nic nie robienie - jest najwyzsza forma glupoty.

I mowi wam to niejedna osoba - wystarczy prase zagranica poczytac.
                        Jak tak bedziecie siedziec na tylkach, to z tego dobrobytu ktos was wreszcie zaatakuje i moze to byc masa krajow - Rosja, Bialorus i Niemcy.

• llukiz Re: Miałeś rację 13.06.14, 09:05
                          > Jak tak bedziecie siedziec na tylkach, to z tego dobrobytu ktos was wreszcie za
                          > atakuje i moze to byc masa krajow - Rosja, Bialorus i Niemcy.

jak by tu mieli wejść niemcy, to ludzie będą ich kwiatami witać, że posprzątają ten burdel...
    • glupi_jasio Odessa 11.03.14, 22:31
      Co laczy Krym i Odesse?

To, ze bez nich Ukraina zostaje bez dostepu do morza, floty, terminali dla gazociagow i ropociagow, znaczne wplywy etnicznych Rosjan.

I dlatego wlasnie:

fakty.interia.pl/raport-zamieszki-na-ukrainie/aktualnosci/news-amerykanski-niszczyciel-wplynal-na-morze-czarne,nId,1354387
      Okręt, z 300-osobową załogą, ma na pokładzie rakiety Tomahawk i ASROC, przeznaczone do walki z okrętami podwodnymi oraz dwa śmigłowce Seahawk.

Ćwiczenia w północno-zachodniej części Morza Czarnego odbędą się w dniach 10-12 marca - poinformowało bułgarskie ministerstwo obrony, które zastrzegło, że zostały one zaplanowane jeszcze w 2013 r. i nie mają nic wspólnego kryzysem ukraińskim. W manewrach wezmą udział trzy fregaty rumuńskie i jedna bułgarska.
      • sevenseas Re: Odessa 12.03.14, 13:35
        "To, ze bez nich Ukraina zostaje bez dostepu do morza, floty, terminali dla gazociagow i ropociagow, znaczne wplywy etnicznych Rosjan."

Co ci Rosjanie tak sie martwia o te rurociagi? Jedni chcieli destabilizacji Ukrainy, drudzy wchodza na Krym (i tam zostana) i sytuacja sie uspokaja (choc media mowia o Wojnie i strzaszy Putinem - ktory broni swoich interesow i MUSIAL zrobic ruch, lepsze to nic nie robic nic - przynajmniej dla niego) Wszyscy mysla ze im potrzebna jest druga Czeczenia, w medich ich jedza zywcem nastawiajac odpowiedno publike (szczegolnie za atlantykiem), a w USA sie mowi o pierwszych kontraktach na sprzedaz gazu do Europy - DoE mowi zeby bylo jasne. Oni mi nawet mowia kiedy stopy procentowe zaczna sie ruszac w gore!

A na forum nadal - konflikt lokalny kiedy firmy ktore beda na tym zarabiac sa globalne smile
    • przycinek.usa Rosja: 220 tysiecy zolniezy i 1800 czolgow 13.03.14, 05:22
      niezalezna.pl/52773-ukrainska-armia-nie-bedzie-interweniowala-na-krymie-nasza-relacja-na-zywo
      20:00
      Rosyjski sprzęt wojskowy i transportery opancerzone są już otwarcie transportowane i rozmieszczane wzdłuż północnej granicy z Ukrainą. Ukraińskie media publikują nagrania i zdjęcia pociągów towarowych transportujących sprzęt wojskowy oraz opancerzone pojazdy. Dziś nie starano się już nawet ukrywać, że pociągi zmierzają w kierunku granicy z Ukrainą. Minister Obrony Ukrainy oświadczył, że resort dysponuje informacjami potwierdzającymi, iż w okolicach północno-wschodniej granicy Ukrainy rozlokowano już 220 tys. Rosyjskich żołnierzy, 1800 czołgów oraz 400 rosyjskich helikopterów.
      • przycinek.usa Ukraina popelnia najwiekszy blad w zyciu 13.03.14, 05:37
        www.zerohedge.com/news/2014-03-12/after-annexing-crimea-russian-troops-are-piling-east-ukraine-border
        Powyzszy artykul - to kolejny z cyklu ile Rosjan jedzie na wojne.
        Wedlug mnie jednak kluczowa sprawa jest tutaj absolutna glupota wladzy w Kijowie.
        Najpierw oglosili mobilizacje, a potem dali ludziom kartki do reki i odeslali do domow?

Mysle, ze Ukraina powinna nie tylko robic totalna mobilizacje, ale powinna w trybie natychmiastowym szkolic wielkie oddzialy snajperow i dac ludziom bron do reki.
        Ukrainska armia praktycznie NIE ISTNIEJE.

Tylko spoleczenstwo moze sie obronic przed inwazja - armia tego nie jest w stanie zrobic.
        A oni czekaja na cud. Zupelnie jak w Polsce w 1939.

Ukraincy po prostu zwariowali ze strachu. Sparalizowala ich wlasna glupota.
        Ukraina zostanie podzielona jak Polska w 1939 i to bedzie najbardziej pokojowe rozwiazanie z mozliwych. W innych wariantach Rosja bedzie graniczyc z Polska juz za kilka tygodni.
        Przy takich silach - cala impreza bedzie trwala moze 2 tygodnie.

Obrona Polski w kampani wrzesniowej bedzie tutaj symbolem walecznosci i oporu.
        • widz102 Re: Ukraina popelnia najwiekszy blad w zyciu 13.03.14, 10:26
          Dżentelmeni płacą za swoje przyjemności SAMI. Taka anglosaska zasada.

Cudu nie będzie. To tylko jeden z etapów tej opisanej przeze mnie w wątku obok światowej wojny toczonej przez USA i Rosję od kilku lat. Był pretekst na Ukrainie dla obu stron, to będzie wyłożenie kart (nawiasem mówiąc - także dlatego dziś widać, że polski 1989 rok należało zrobić dokładnie tak jak go zrobiono).

>Tylko spoleczenstwo moze sie obronic przed inwazja - armia tego nie jest w stanie zrobic. A oni czekaja na cud. Zupelnie jak w Polsce w 1939. Ukraincy po prostu zwariowali ze strachu. Sparalizowala ich wlasna glupota. Ukraina zostanie podzielona jak Polska w 1939 i to bedzie najbardziej pokojowe rozwiazanie z mozliwych. W innych wariantach Rosja bedzie graniczyc z Polska juz za kilka tygodni. <

KTÓRE społeczeństwo? Krymu? Doniecka i Charkowa? Kijowa? Lwowa? Bo to zdaje się, nieco inne społeczeństwa są. Ale - po co Rosji opanowywać aż Kijów i Lwów (rozumiane tu jako tereny etnicznie ukraińskie) i mieć tym samym zagwarantowany pół wieku wojny domowej z wysadzaniem gazociągów włącznie? Wystarczy "zsuczyć" PiS i kierujące się resentymentami manipulowane polskie społeczeństwo, jak już Kaczyński wygra wybory. A w międzyczasie podpowiedzieć to i owo Niemcom i Brukseli. Nie "kupimy" aby - jak tradycyjni "obrońcy przedmurza " - propozycji nowego wschodniego tym razem Zaolzia pod protektoratem Unii/Polski i z błogosławieństwem mocarstw? Jesteście stuprocentowo pewni? Ja niestety - nie. A byłoby to dla Polski NAJGORSZE możliwe rozwiązanie, wprost zmierzające do rewizji WSZYSTKICH naszych granic. I destabilizacji sytuacji wewnętrznej w Polsce za sprawą rozhulałych nacjonalizmów WEWNĄTRZ naszych granic.
          Z resztą się zgadzam, też niestety.

I teraz dwa warianty. Dla mnie ten drugi prawdopodobniejszy znacznie, ale mogę się mylić.

W pierwszym wariancie, stricte militarnym (wersja max): jedno głębokie rosyjskie uderzenie odcinające regiony wzdłuż południowo-wschodnich granic podziału etnicznego. Aż do Zadniestrza i Mołdowy, z odcięciem Ukrainy od Morza Czarnego (ew. z pozostawieniem jakiejś enklawy typu Neum w BiH na Bałkanach). Pozostawienie biednej, rolniczej zachodniej , czysto etnicznej Ukrainy samej sobie i Europie (patrz wyżej). Duża pomoc gospodarcza dla zaanektowanych regionów. Po co Putinowi etniczna wojna domowa od Bugu aż za Dniestr, skoro można ją przerzucić jak zgniłe jajo na teren UE?

Drugi wariant - jak dla mnie znacznie dziś bardziej prawdopodobny od pierwszego (tego, ktorego obawia się przycinek) - ew z podwariantem militarnego przechwycenia trzech -czterech wschodnich regionów Ukrainy etnicznie dla Rosji "bezpiecznych"), najbardziej prawdopodobne w kontekście tego, o czym tu już pisałem a neutralizujące Ukrainę równie skutecznie za to bez narażania się na gwałtowną (czytaj - ostateczną) reakcję Unii i USA: Krym definitywnie przyłączony do Rosji z ogłoszeniem 200 milowej wyłącznej rosyjskiej strefy ekonomicznej wokół półwyspu na Morzu Czarnym. Wschodnie centrum gospodarczo-surowcowe samej Ukrainy: na rosyjskojęzycznej Ukrainie - także pełzająca bądź szybka aneksja za pomocą "zielonych ludków" bądź od razu regularnych sił zbrojnych (na wezwanie Janukowycza), z natychmiastowym uruchomieniem osłony plebiscytarnej i ekonomicznej. Pod kijem sankcji gazowych z jednej, a marchewki gazowej z drugiej strony - w miarę szybkie ekonomiczne przejęcie pod kontrolę Rosji całej sieci gazowej Ukrainy- a przede wszystkim głównej infrastruktury przesyłowej na Zachód. Inicjatywa polityczna Rosji - w postaci nowego Monachium. No bo skoro układ z 1994 r. nie obowiązuje i nikt za Krym umierać nie zamierza... Co na to Unia? A jak myślicie?
          I grillowanie ekonomiczne etnicznej Ukrainy - z marchewką w postaci znacząco tańszego rosyjskiego gazu za koncesje terytorialne i gospodarcze. I kijem w postaci z jednej strony gazu, a z drugiej - pozostałego przy Ukrainie pasa potencjalnego konfliktu od Krymu do Zadniestrza.

A w międzyczasie uruchomienie szybkiej budowy rosyjskiego gazociągu z Syberii do Chin. I zgody na chińską propozycję multiregionalnej (porozumienie otwarte!) waluty rezerwowej.

To tak na gorąco. Obym się mylił.
          • herr7 widzę to nieco inaczej... 16.03.14, 10:31
            Rosja wykonała plan minimum zajmując Krym i czeka na reakcję Zachodu, a właściwie na różnice zdań pomiędzy "starą Unią" a Stanami i ich wschodnioeuropejskimi wasalami. Dla Rosji obecny rząd jest nie do zaakceptowania i Rosja liczy na to, że ukraińscy nacjonaliści również przestaną się Zachodowi opłacać. W końcu cele programowe takiej Swobody stoją w sprzeczności z celami "neobolszewickiej międzynarodówki", która chce z Ukrainy stworzyć państwo całkowicie od siebie zależne, jak np. nasz kraj. Np. program Swobody zakłada zakaz sprzedawania ukraińskiej ziemi obcym podmiotom. A przecież wielu grandziarzy z Nowego Jorku tylko marzy o tym, żeby przejąć na własność słynne ukraińskie czarnoziemy.

Rosja liczy więc na zawarcie jakiegoś kompromisu z umiarkowanymi nacjonalistami, lub na to, że spowodowany rewolucją chaos oraz nakazy ze strony MFW dadzą się Ukraińcom tak mocno we znaki, że ludzie wybiorą rosyjską protekcję jako mniejsze zło. Niewiadomą jest jednak postawa rosyjskiej elity, która w tej (i nie tylko tej) sprawie jest mocno podzielona.
        • widz102 Kolejny puzelek pasujący do (mojego) obrazka: 13.03.14, 12:27
          www.rp.pl/artykul/1093538.html
          Właśnie znalazłem w Rzepie. Propozycja Rosji do Polski - wzięcia Ukrainy pod wspólne gwarancje. I inne takie protektoraty... Pierwsza, a pewnie będą następne.
          Jak widzicie, stawiając się na ich miejscu, naprawdę sporo można przewidzieć.
    • przycinek.usa jedzie wojsko radzieckie 15.03.14, 01:27
      www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1075357,Krym-z-rosyjskiego-statku-wyladowano-pojazdy-wojskowe
      22 tysiace wojakow na Krymie (wczesniej mowili, ze 30K):
      www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1075846,MON-Ukrainy-juz-22-tysiace-zolnierzy-Rosji-na-Krymie
      najlepsze jednak jest tutaj:
      www.zerohedge.com/news/2014-03-14/russia-us-remain-odds-over-ukraine-sanctions-counterproductive-and-tanks-are-coming
      JADA CZOLGI.
      Mnie jednak zafrapowalo zdjecie na samej gorze.
      Chodzi mi o to zdjecie:
      www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2014/03/20140314_tanks1.jpg
      To chyba nie jest zdjecie czolgu. Wydaje mi sie, ze to jest haubica samobiezna, ale nie mam pewnosci. W kazdym razie wydaje mi sie, ze to jest duzego kalibru dzialo. Jesli ktos wie co to za urzadzenie - to prosze podpowiedziec. Takie uzbojenie swiadczy o tym, ze Rosja sie szykuje na niezla bijatyke.
      • przycinek.usa samobiezne dzialo 152 mm 15.03.14, 02:36
        To dzialo przypomina mi stare 2S3 Akacja. To byla ciezka haubica o zasiegu o ile pamietam 20 km. Mogla wystrzeliwywac pociski jadrowe. To, co jedzie na tych lawetach nie jest 2S3.
        To jest cos bardzo podobnego.

Cholera, to jest dziwna sprawa - ruscy nie wiezliby tych armat gdyby spodziewali sie jedynie misji pokojowej i utrwalania ustroju na Ukrainie. Co innego wiesc T90 - a co innego wysylac haubice. Niepodoba mi sie to coraz bardziej.

Sluchajcie, to jest grozne - ja uwazam, ze powinniscie gromadzic sily NATO na wschodniej rubiezy i ciagnac czolgi z Niemiec. Dogadac sie z Merkelowa i przygotowac sie na spotkanie z armia czerwona. Ja sobie nie robie jaj i nie przesadzam. To jest naprawde niebezpieczna sprawa. Jak oni podpisza te umowe w piatek w przyszlym tygodniu a rosja wjedzie pomimo tego do Ukrainy z opoznieniem, to macie wojne na calym kontynencie.
        Wy tego nie lekcewazcie.
        • przycinek.usa Re: samobiezne dzialo 152 mm 15.03.14, 03:01
          To chyba jednak sa 2S3:
          weaponsystems.net/weapon.php?weapon=DD04%20-%202S3%20Akatsiya
          static.panoramio.com/photos/large/63723157.jpg
          static.panoramio.com/photos/large/63723670.jpg
          weaponsystems.net/image.php?&size=lightbox&image=/img/ws/ar_sph_2s3_m5.jpg
    • przycinek.usa atak w poniedzialek az do granicy z Polska. 15.03.14, 02:27
      Juz wczesniej wypowiedzialem sie na ten temat tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,17007,149921558,150071605,atak_w_poniedzialek_.html
      Powiedzialem, ze powinno sie spodziewac ataku w kazdej chwili, w kazdym momencie.
      Klip mnie naciska kiedy ta woja wybuchnie i tak dalej, a ja widze, ze ona moze wybuchnac w kazdej chwili:

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1075917,Jaceniuk-polityczna-czesc-umowy-Unii-z-Ukraina-21-marca
      Jesli bowiem Jaceniuk chce byc stowarzyszony z Unia w piatek w przyszlym tygodniu - to znaczy, ze Rosji zostalo tylko 6 dni na blitzkrieg. Podazajac za mysla gen Skrzypczaka:
      forum.gazeta.pl/forum/w,17007,150091426,150091426,obronnosc_Polski_w_opinii_gen_Skrzypczaka.html
      I znajac sile ukrainskiej armii - mozna sie spodziewac, ze Rosja zajmie Ukraine bardzo szybko w 3-4 dni. I dlatego pisze, ze ten atak moze byc w kazdej chwili. Po niedzielnym referendum. W momencie zamkniecia urn + 2 godziny na policzenie glosow czolgi radzieckie wjada na terytorium Ukrainy i zatrzymaja sie dopiero na granicy z Polska.

I to jest wedlug mnie wariant calkiem realny. To jest naprawde bardzo prawdopodobne.
      I bardzo chcialbym sie mylic. Bardzo ucieszylbym sie, gdyby Klip przyszedl tu za kilka dni i powiedzial "znowu ci sie nie sprawdzilo."

To tyle.
      • dorota_333 ? Po co? 15.03.14, 11:08
        Krym już mają. Reszta Ukrainy wpadnie im do rąk jak dojrzały owoc (podoba mi sie to porównanie smile ) po 2-3 latach reformowania (uwolnienie cen energii etc.).

Następny Majdan będzie prorosyjski. Chyba, że USA i Europa weźmie Ukrainę na garnuszek, ale jakoś w to wątpię, to by wymagało transferów rzędu kilkudziesięciu mld euro rocznie.
        • przycinek.usa Re: ? Po co? 16.03.14, 10:00
          Ja nie wiem po co, ale jakis powod musi byc, skoro weszli na Krym i nie tylko, zajmuja wsie poza Krymem, sciagaja bron pancerna i przeciwlotnicza. Jesli w rzadzie polskim pracuja osoby, ktore w podobnym stopniu jak ty lekcewaza te sytuacje - to nie wrozy to nic dobrego w tym konflikcie.

• frusto Re: ? Po co? 16.03.14, 15:27
            Przycinku,

1) W ciągu dwóch tygodni czy nawet miesiąca nie da się nadrobić zaniedbań wieloletnich. Nasza armia jest przygotowana do działań zagranicą i do tego jest ma przystosowany sprzęt.
            2) Czy NATO kiwnie palcem, kiedy Polska zostanie zaatakowana? Jeżeli nie, to cokolwiek zrobimy, i tak nie ma sensu.
            3) Zdaje mi się, że kilka let temu była jakaś dyskusja na tym forum - nie wiem, czy dobrze kojarzę. Scenariusz w którym Rosjanie wchodzą, rozpirzają co się da do linii Wisły w ciągu jednego tygodnia, i się wycofują. Wtedy Ppolska armia nie byłaby w stanie nic zrobić, a NATO nie dałoby rady nic zmobilizować w ciągu takiego czasu. Czy się coś od tego czasu zmieniło?
          • dexxton Re: ? Po co? 16.03.14, 16:02
            Po to, że nawet jeśli nie planują inwazji na inne obszary to powinni zachowywać się tak jakby się ją planowali. Ot, pozycja negocjacyjna - po jakimś tam czasie takiej napinki i ciągłych prowokacji zachód będzie wręcz wdzięczny Putinowi, że zdecydował się zagarnąć "tylko" Krym. Zauważ, że praktycznie nie ma żadnego ryzyka militarnego odwetu ze strony Ukrainy lub NATO, więc czemu nie?
    • przycinek.usa przejeli nam drona na Krymie 15.03.14, 02:39
      www.zerohedge.com/news/2014-03-14/us-drone-intercepted-over-crimea-russian-self-defense-forces
      Pentagon zaprzecza.
      • przycinek.usa Re: przejeli nam drona na Krymie 15.03.14, 05:49
        news.yahoo.com/russia-says-intercepted-us-drone-over-crimea-arms-180430584.html
    • przycinek.usa s-300 16.03.14, 10:12
      Tu pisze, ze Rosja instaluje na Krymie bron przeciwlotnicza:
      www.cbc.ca/news/world/uncertainty-grips-ukraine-military-in-crimea-1.2574094
      In the eastern reaches of Ukraine's Crimean Peninsula, witnesses report advanced Russian surface-to-air missiles being offloaded and readied for movement. At a base near the naval port of Sevastopol, an air force commander takes to YouTube to appeal for clear orders of engagement with the Russian forces who have occupied much of his base. In a naval base near regional capital Simferopol, a commander reports feeling like a hostage, and fearing what will come in the next few days. [...]
      A spokesman for the Ukrainian military in Crimea, Vladislav Seleznyov, said witnesses in the eastern port of Kerch, which is separated from Russia by the narrow Straits of Kerch, had seen more than a dozen S-300 surface-to-air missile launchers at the railway station. Ukrainian social media sites are crowded with photos and video of Russian artillery being moved along Crimean roads and Russian radar stations being erected on hilltops.

Tu pisze, ze Rosja zajela obszary poza Krymem:
      news.yahoo.com/ukraine-says-russian-forces-move-outside-crimea-153116949.html
      SIMFEROPOL, Ukraine (AP) — Russian forces backed by helicopter gunships and armored vehicles Saturday took control of a village near the border with Crimea on the eve of a referendum on whether the region should seek annexation by Moscow, Ukrainian officials said.
      The action in Strilkove appeared to be the first move outside Crimea, where Russian forces have been in effective control since late last month.

NYT pisze o wojsku rosyjskim przy granicy z Ukraina:
      www.nytimes.com/2014/03/14/world/europe/ukraine.html
      • herr7 no tak, ale... 16.03.14, 10:43
        Na Morzu Czarnym pojawiły się też amerykańskie okręty i jak wiadomo reakcja prowokuje odpowiedź. Rosjanie muszą wzmocnić obronę przed atakiem z powietrza. To wszystko jest nadal tylko poker. Pytanie będzie kto tę rozgrywkę sprawdzi?
      • thor-sten Re: s-300 16.03.14, 10:48
        > Tu pisze, ze Rosja instaluje na Krymie bron przeciwlotnicza

A tu mówią Ze USA sponsorowało zadymę na ukrainie kwotą 5mld dolców
        www.youtube.com/watch?v=2y0y-JUsPTU#t=476
        Może już gdzieś było na forum ale nie zaszkodzi przypomnieć, fragmentu od 7:30
        • przycinek.usa Re: s-300 16.03.14, 17:57
          Since 1991. Czyli od 1991. Koniec cytatu.
        • dexxton Re: s-300 17.03.14, 01:55
          Podobno USA wspierały aktywnie opcje wyboru Polaka na papieża. Czy to robi z JPII marionetkę CIA?
    • przycinek.usa Putina powstrzymuja rury 16.03.14, 20:58
      Dzisiaj widze, ze do dzialan zbrojnych nie doszlo - a dodatkowo ukazala sie interesujaca informacja, w ktorej jeden z liderow Ukrainskiej prawicy powiedzial, ze jak Rosja wjedzie do Ukrainy - to oni wysadza te rurociagi gazowe.

I mam wrazenie, to jest faktycznie realna opcja nuklearna - przez ktora Putin nie spi po nocach.

Swoja droga przegladnalem zyciorys tego banderowca, ktory mowil o rurach i widze, ze to jest niezly gagatek. Nie bede gnojka reklamowal, bo nie uwazam za stosowne gloryfikowania skurwysyna, ktory dziala od lat w organizacjach imienia S. Bandery.

Ale grozba jest jak najbardziej realna i to narazie moze stanowic podstawe rozejmu. Gratuluje Ukraincom chwilowego sukcesu. Pytanie tylko jak dlugo uda im sie ta grozba powstrzymywac agresje i co zrobi Putin? Bo to jest dosyc istotne - jak oni zamierzaja uratowac te rury?
      • przycinek.usa Re: Putina powstrzymuja rury 16.03.14, 20:59
        Niejako na marginesie - czy Polska ma plan na wypadek, gdyby takie gnojki w patritycznym szale zdecydowaly sie te rury wysadzic?
        • dexxton Re: Putina powstrzymuja rury 17.03.14, 01:59
          A o gazociągu jamaskim czytał? Znowu lekcje nie odrobione... Przecinku, zanim napiszesz cokolwiek w danym temacie, spróbuj najpierw czegoś się dowiedzieć

https://bi.gazeta.pl/im/c9/dd/d0/z13688265Q,Gazociag-Jamalski-2-umocni-monopol-Gazpromu.jpg
          • przycinek.usa Re: Putina powstrzymuja rury 17.03.14, 04:12
            o co ci chodzi?
      • dexxton Re: Putina powstrzymuja rury 17.03.14, 01:53
        > to oni wysadza te rurociagi gazowe.

A da się wysadzić rurociąg o długości kilkuset kilometrów? To, że w kilku miejscach poluzują śróbki bombą domowej roboty i jeszcze w kilku zrobią brzydkie dziury termitem to jeszcze nie oznacza "zniszczenia rurociągu", przynajmniej nie w wymiarze, którym trzeba by się przejmować.

• przycinek.usa Re: Putina powstrzymuja rury 17.03.14, 04:16
          Stacje pomp sie wysadza. Znowu powtorze pytanie - o co tobie znowu chodzi?
          Chcesz powiedziec, ze Rosji to nie powstrzymuje?

• glupi_jasio Re: Putina powstrzymuja rury 17.03.14, 09:22
        Hm, nie wiem, czy mi uwierzysz, ale od dosc dawna o tym myslalem: ze proba rosyjskiej agresji zbrojnej na Ukraine moglaby zaszkodzic rurociagom.

Tylko, ze to jest, jednak, mniej istotne od reakcji Zachodu i gigantycznych problemow, jakie sie wiazalyby z okupacja czesci Ukrainy. Gdyby Putin mial zielone swiatlo do inwazji z Zachodu, to zniszczone rury odbudowalby w pol roku (gora), taniej by mu to wyszlo, niz ich odkupywanie.

Ale nie ma zielonego swiatla: jak sprobuja interweniowac poza Krymem, to sankcje stana sie znacznie bardziej dotkliwe, wlacznie z rezygnacja przez Europe z rosyjskich surowcow. A to, w odroznieniu od czasowego wylaczenia z uzytku czesci rur, oznacza prawdziwy krach w Rosji.

Druga sprawa: wejsc na Ukraine byloby im latwo, ale okupowac kraj z ludnoscia nieodroznialna od wlasnych obywateli, byloby szalenstwem. Koszta ludzkie, finansowe czegos takiego nie maja limesa.

Proba bezposredniej agresji militarnej i okupacji Ukrainy = upadek Rosji i rezimu Putina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka