Dodaj do ulubionych

Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj ducha

08.10.13, 16:00
wiesj23 napisał w jakims watku:
> a ja dalej nie wiem,po co?..!?
> może za bardzo jestem...
> ale dalej nie rozumiem: po co...!?
_______________________________________________________.
Uwazam, ze jest to jedno z podstawowych pytan, ktore kazdy z nas
powinien skierowac do samego siebie, aby dowiedziec sie "kim jestem"...!?
Po co wogole jestem...!? - Dlaczego jestem takim, jakim jestem...!?
Po co jestem tutaj...!? - Jak mam rozpoczac trzezwienie...!? - Jakie
drogi prowadza do celu...!? - Co jest tym celem...!? itd...
Te pytania tworza potem kolejne pytania: Jaki powinienem byc...!? -
Co mam na mysli...!? - Jakie sa moje slabe strony...!? - Jak najlepiej
potrafie zamienic je w mocne...!? - Jakie mam swoje mocne strony...!?
Jak moge skierowac je dla dobra ogolu...!?
Poniewaz najpierw jest dawanie, a potem branie i trzezwienie...!
Co mnie jeszcze powstrzymuje...!? - Co powinienem odrzucic...!? -
Co przeszkadza mi jeszcze, aby to wdrozyc i byc soba...!? - Strach...!?
Bezmyslnosc...!? - Przyzwyczajenia...!? - Jak moge swoj rozwoj duchowy
przyspieszyc...!? - Jak moge nawiazac kontakt do otaczajacej mnie,
wszystko ogarniajacej mnie Swiadomosci (Boga, jakkolwiek Go pojmuje)...!?
A...
"Obojetnosc jest rodzajem paralizu duszy, przedwczesna smierc" - A. Czechow
Obserwuj wątek
    • wiesj23 Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 19:56
      i ty chcesz odpowiedzieć na te podstawowe pytania?
      chłopie mądrzejsi sobie odpuszczali
      kilka lat wstecz czytałem rozmowę współczesnych filozofów o Bogu
      na koniec Kołakowski skwitował:odpowiedzią na pytania o Boga/np.jaki,co to jest/ jest cisza po ich zadaniu
      synonimem religii jest wiara.Właśnie wiara.Ktoś kiedyś powiedział o "łasce wiary".Można z tej łaski kpić.Ale i można jej zazdrościć.Nie wiem co lepsze.Ja zazdroszczę.
      w hospicjum co niedziela jest msza przez radiowęzeł.Wtedy zrozumiałem jej znaczenie.Mszy ,modlitwy.Powiedziałem w rozmowie o Bogu:matka ma mnie raz na tydzień,czasem kilka.Boga ma na codzień.

ps.nie przekręcaj moich wpisów.Sens był inny i pytanie też dotyczyło czego innego.Ukryte też.
      • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 21:55
        wiesj23 napisał (do A...):
        > i ty chcesz odpowiedzieć na te podstawowe pytania?
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        Pytasz, wiec odpowiadam...!
        Nie... - Ja juz sobie na nie odpowiedzialem...!
        ____________________________________.
        wiesj23 napisał (do A...) dalej:
        > chłopie mądrzejsi sobie odpuszczali...
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        A ty z pewnoscia zaliczasz siebie do nich...!
        Roznica jest tylko ta; oni zrozumieli, ze nie moga byc mna,
        a ty dalej porownujesz sie ze mna i myslisz, ze twoj poziom
        rozwoju duchowego jest taki sam, jak i u mnie...! :-(
        > ... kilka lat wstecz czytałem rozmowę współczesnych filozofów o Bogu
        > na koniec Kołakowski skwitował:odpowiedzią na pytania o Boga/np.jaki,
        co to jest/ jest cisza...
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        I po co...!? - To byla strata czasu, skoro nic z tego czytania nie zrozumiales,
        mimo ze Kołakowski wyraznie ci podpowiedzial co powinienes zrobic...! :-(
        Ze mna jest co innego; ja mowiac o Bogu, mowie o sobie i o tym, jak ja Go
        pojmuje i nie wciskam nikomu zadnego Boga ani religijnego, ani filozofow...! -
        Czujesz roznice...!
        > ... ps.nie przekręcaj moich wpisów.Sens był inny i pytanie też dotyczyło czego inne
        > go.Ukryte też.
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        Mam rozumiec, ze ty mimo mojego "przekretu",
        odpisales bezsensownie na moj post...!? :-o
        A...
    • pierzchnia Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 19:59
      W Piśmie jest napisane:
      " Nie samym chlebem człowiek żyje..."
      Jednak można ten ewangeliczny tekst odwrócić:
      Nie samym słowem bożym człowiek żyje...
      • bananarama-live Re: 08.10.13, 20:12
        Z Bogiem, wiara ,żyje się łatwiej, ale jak prawdziwie uwierzyć?
        • wiesj23 Re: 08.10.13, 20:15
          to co banan?Już dwóch zazdrośników?
          • bananarama-live Re: 09.10.13, 06:19
            Zazdrośników?
            Czy chęć bycia lepszym to coś złego?
            Ja po prostu nie lubię pompy ,wielkich słów - jak juz pewnie pisałem.
            • aaugustw Re: 09.10.13, 10:10
              bananarama-live napisał:
              > Zazdrośników?
              > Czy chęć bycia lepszym to coś złego?
              > Ja po prostu nie lubię pompy ,wielkich słów - jak juz pewnie pisałem.
              ________________________________________.
              Musisz zrozumiec "wiesja23" on w swej "pokorze"
              tylko tak napisal o tych "zazdrosnikach", a dlaczego...!?
              Odpowiedz sobie sam i pomysl, jak reaguja ludzie (tylko) religijni...!
              A...
        • aaugustw Re: 08.10.13, 22:01
          bananarama-live napisał:
          > Z Bogiem, wiara ,żyje się łatwiej, ale jak prawdziwie uwierzyć?
          __________________________________________________________________.
          Uwierz w siebie i odpowiedz sobie uczciwie i odwaznie na te wszystkie pytania ...!
          A...
          • bananarama-live Re: 09.10.13, 06:17
            Oj,oj
            Ja od dawna zadawałem sobie podobne pytania - stąd decyzja o zmianie trybu życia.
            • aaugustw Re: 09.10.13, 10:05
              bananarama-live napisał:
              > Oj,oj
              > Ja od dawna zadawałem sobie podobne pytania -
              stąd decyzja o zmianie trybu życia.
              ____________________________.
              Czyli: przynioslo to jakis efekt...(!?)
              A...
              • bananarama-live Re: 09.10.13, 14:59
                To nic nadzwyczajnego, takie pytania. Ludzie od wieków zadają sobie je - niekoniecznie alkoholicy.

Problem w tym,ze oprócz pytani - nie ma nic - brak działania, w wielu przypadkach.
                • aaugustw Brak gotowosci i dzialania...! 09.10.13, 15:10
                  bananarama-live napisał:
                  > Problem w tym,ze oprócz pytan - nie ma nic - brak działania..
                  ___________________________________________________.
                  I to jest to... - Tak naprawde to ludzie dotknieci uzaleznieniami,
                  a prawdopodobnie i ci, tzw. "zdrowi" wcale nie chca byc zdrowi.
                  Oni chca sobie tylko ulzyc w swym zyciu, w swej chorobie...! :-l
                  A...
                  • aaugustw Re: Brak gotowosci i dzialania...! 09.10.13, 22:31
                    Widzisz banana, kiedy dochodzi do tematu
                    gotowosci i dzialania, watek sie urywa..! :-(
                    A... ;-)
                    • bananarama-live Re: Brak gotowosci i dzialania...! 10.10.13, 15:47
                      Jezeli mam byc szczery, nudzi mnie to całe forumowe gadanie.
                      Sam nie wiem po co tu zaglądam i coś tworzę.
                      Pewnie z przyzwyczajenia .
                      • aaugustw Re: Brak gotowosci i dzialania...! 10.10.13, 16:00
                        bananarama-live napisał:
                        > Jezeli mam byc szczery, nudzi mnie to całe forumowe gadanie.
                        > Sam nie wiem po co tu zaglądam i coś tworzę.
                        > Pewnie z przyzwyczajenia .
                        _______________________.
                        A moze z wewn. potrzeby...?
                        A...
                        Ps. Jezeli ty nie wiesz po co
                        cos robisz, moze ty snisz...!?
                        • bananarama-live Re: Brak gotowosci i dzialania...! 10.10.13, 17:50
                          Eeeee śnie - przestań. Mów po ludzku ,a nie jak wróż .

Myślę ,a nawet wiem - jestem uzależniony od for :-(

Gadam nawet jak nic ciekawego nie mam do powiedzenia :-D
                          • aaugustw Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo..! 10.10.13, 18:45
                            bananarama-live napisał (do A...):
                            > Eeeee śnie - przestań. Mów po ludzku ,a nie jak wróż .>
                            > Myślę ,a nawet wiem - jestem uzależniony od for :-(
                            > Gadam nawet jak nic ciekawego nie mam do powiedzenia :-D
                            ________________________________________________.
                            Ostrzegalem, ze takie fora sa dobre ale dla juz trzezwych,
                            (czyt. przebudzonych duchowo...!), wiec nie narzekaj, ze
                            dzisiaj jestes takim, jaki jestes...!
                            A...
                            • bananarama-live Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 10.10.13, 19:02
                              Ty jestes niebezpieczny :-)
                              Jak sie coś czyta tyle razy, można w końcu w to uwierzyć :-)

Kiedyś kłamałem non stop tz opowiadałem pewną nieprawdziwa historię .

W pewnym momencie zjeżyły mi się włosy - normalnie uwierzyłem w to :-0

Zacząłem walczyć z tym - chwile mi to zajęło.
                              • aaugustw Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 10.10.13, 19:50
                                bananarama-live napisał (do A...):
                                > Ty jestes niebezpieczny :-)
                                > Jak sie coś czyta tyle razy, można w końcu w to uwierzyć :-)
                                > Kiedyś kłamałem non stop tz opowiadałem pewną nieprawdziwa historię .
                                > W pewnym momencie zjeżyły mi się włosy - normalnie uwierzyłem w to :-0
                                > Zacząłem walczyć z tym - chwile mi to zajęło.
                                ______________________________________.
                                ;-) I tak to dziala, banana...! - Zanim ucieklem na zachod,
                                dyskutowalem z Urbanem w telewizorze i jego propaganda
                                komuny, myslac ze nic do mnie nie moze z tego dotrzec...
                                Wrecz przeciwnie, kiedy juz bylem poza granicami komuny
                                dopiero do mnie dotarlo, jak mocno jestem "skazony"...! :-(
                                Ale w tej chorobie Banana o to wlasnie chodzi, zeby siebie
                                "wytrenowac" od nowa...! - A zkim to lepiej zrobisz, jak nie
                                ze mna - juz "skazonym"...! ;-)
                                A...
                                • iskram Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 10.10.13, 20:08
                                  O jaki Ty madry - nudzisz sie ,a mnie bardziej interesuja przyczyny zdarzeń ,niż same zdarzenia- wiecej jest takich ludzi w Polsce i nie uciekaja, mogą pojechać zobaczyć jak żyja inni poznać ich kulturę, i wracają do domu , i zrozum ze Ci ludzie żyli w komunie ,natomiast z niczym z tej ideologii sie nie identyfikowali!
                                  • aaugustw Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 10.10.13, 21:07
                                    iskram napisała (do A...):
                                    > O jaki Ty madry - nudzisz sie ,a mnie bardziej interesuja przyczyny zdarzeń ,ni
                                    > ż same zdarzenia...
                                    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                                    O dziekuje za uznanie...!
                                    Ciebie interesuja przyczyny zdarzeń, to bedzie trudne odkryc tobie swoja glupote...! :-o
                                    (ja tam wole przyjac moja chorobe taka, jaka ona jest i nie szukam dlaczego...!).
                                    Ps. Co znaczy; nudzic sie...!?
                                    _________________________.
                                    iskram napisała (do A...) dalej:
                                    > ... wiecej jest takich ludzi w Polsce i nie uciekaja, mogą pojech
                                    > ać zobaczyć jak żyja inni poznać ich kulturę, i wracają do domu...
                                    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                                    A co mnie inni interesuja...!? - Moj dom jest tu gdzie mieszkam...!
                                    iskram napisała (do A...) dalej:
                                    > ... , i zrozum ze Ci ludzie żyli w komunie ,natomiast z niczym z tej ideologii sie nie identyfikowali!
                                    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                                    Jacy "Ci ludzie"...!? zyjesz w ich glowach...!? - Czy chcesz tylko nimi sie podeprrzec...!?
                                    A...
                                    Ps. Przed ponad cwierc wiekiem myslalem podobnie, jak ty dzisiaj...!
                                    • iskram Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 11.10.13, 12:42
                                      Mam uszy do słuchania - usłyszałam ,zanurkowałam i znalazłam, to tylko dla odważnych !!
                                      I za tym przyszło wszystko- a inni mnie interesuja , bowiem" Nikt nie jest samotną wyspą " poznając kulturę innych rozwijamy Sie.....! Domem jest cały swiat!!!!!! Nauczyciel jest jeden !!! " Myslę wiec jestem"- dziś też aktualne! Podpora to zmora......
                                      A co się tyczy ludzkiego myślenia , to chyba nie zdajesz sobie sprawy ,ze dziś 25-latkowie wiedza to czego nie wiedzą ,50 latkowie ( chyba że mieli odwage i szczescie rozprawić się tą ciemnoscia) pozdrawiam i dziękuje...
                                      • aaugustw Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 11.10.13, 13:56
                                        iskram napisała:
                                        > " Myslę wiec jestem"
                                        - - - - - - - - - - - - - - -
                                        Mysle, po co jestem...!
                                        __________________.
                                        iskram napisała dalej:
                                        > A co się tyczy ludzkiego myślenia , to chyba nie zdajesz sobie sprawy ,ze dziś
                                        > 25-latkowie wiedza to czego nie wiedzą ,50 latkowie...
                                        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                                        Jak by nie bylo, brakuje im jeszcze cale 25 lat doswiadczenia...!
                                        A...
                                        • iskram Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 11.10.13, 14:03
                                          Nie po co! (błedne myślenie) , tylko kim jestem!
                                          (i od tego się zaczyna), co chcę zrobić dla siebie !!!!
                                          • aaugustw Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 11.10.13, 14:15
                                            iskram napisała:
                                            > Nie po co! (błedne myślenie) , tylko kim jestem!
                                            > (i od tego się zaczyna), co chcę zrobić dla siebie !!!!
                                            ______________________.
                                            Co chce zrobic dla kogos...!
                                            A...
                                            • iskram Re: Brak gotowosci i dzialania... - Wygodnictwo.. 11.10.13, 14:41
                                              Spij kochanie , bo dostaniesz lanie!!!!!!!!!!
      • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 22:00
        pierzchnia napisał:
        > W Piśmie jest napisane:
        > " Nie samym chlebem człowiek żyje..."
        > Jednak można ten ewangeliczny tekst odwrócić:
        > Nie samym słowem bożym człowiek żyje...
        Wg. mnie to jedno i to samo...!
        "Chleba powszedniego daj nam dzisiaj"...!
        (nie wczoraj, nie jutro... - dzisiaj...!).
        Tylko dzisiaj nie mam pic, a jutro znowu tylko dzisiaj... - Nie 5 lat, nie 15-scie...!)
        A...
        • iskram Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 10.10.13, 20:23
          Aauguscie rozwój duch- owy, intymność, masz fobię kompulsywna wegetatywna!
          • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 10.10.13, 21:10
            iskram napisała:
            > Aauguscie rozwój duch- owy, intymność, masz fobię kompulsywna wegetatywna!
            ________________________________________________________.
            A to co za komplement...!? ;-) - Tego mi jeszcze nikt nie powiedzial..!
            Mozesz mi wytlumaczyc co to takiego...!?
            Czy ot tak sobie tylko to wymyslilas, zeby mi sprawic przyjemnosc...!? ;-)
            A...
            • iskram Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 11.10.13, 10:52
              Sprawdz jak mozesz w słowniku lekarskim !!!!!!!!!!
              • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 11.10.13, 13:42
                iskram napisała (do A...):
                > Sprawdz jak mozesz w słowniku lekarskim !!!!!!!!!!
                __________________________________.
                Nie moge... - Napisz mi Ty co to takiego...!
                A...
                • iskram Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 11.10.13, 13:53
                  Ja wiem dla siebie , a Ty sie ucz!!!!!!!!!!!!
                  • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 11.10.13, 14:12
                    iskram napisała dalej:
                    > ... inni mnie interesuja , bowiem" Nikt nie jest samotną wyspą "
                    - - - - - - - - - - - - - - - -
                    iskram napisała:
                    > Ja wiem dla siebie , a Ty sie ucz!!!!!!!!!!!!
                    ____________.
                    No coment ...!
                    A...
    • grazkavita Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 20:14
      Jeśli ktoś naprawdę chce się tego dowiedzieć to polecam książkę :' Modlitwa i czyn' M. Quoista. Poza tym niegłupie by było oprócz odpowiedzi na zadane przez Augusta pytania , pomyślenie o swojej perspektywie czasowej...Otóż wszyscy popaprańcy typu; żarłoki, narkomani i alkoholicy zazwyczaj mają ją bardzo krótką; od jednego obżarstwa (lub pijaństwa) do drugiego...Rozwój duchowy polega na wydłużeniu tej perspektywy i zadaniu sobie pytania :kim będę za 5 , 10, 15 lat? Co chcę zrobić, aby nie tylko mieć, ale również być...Co będą o mnie mówić moje dzieci, znajomi? Czy przejdę do wieczności za pomocą moich dzieł?
      • pierzchnia Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 20:48
        Nie trzeba być narkomanem czy też alkoholikiem żeby nie współuczestniczyć ze światłem - wystarczy żyć duchem tego świata.
        Nie myślcie czasem, że uważam siebie za bohatera - to tylko moje spostrzeżenie.
        Nikt nie ma prawa rozważać nad czyimś zbawieniem - umierają młodzi narkomani, ale też nowo narodzone dzieci i skąd ta pewność, co do zasług ?
        Wciąż twierdzę, że bez odpowiednich doświadczeń świętobliwe teksty są nie do zrozumienia.
        Niektórym życie układa się dość gładko - mieli dobry start i wiedzieli, w jaki sposób się ustawić , ale są drogi cierniowe, a nawet te zaklęte - z pokolenia na pokolenia spłacające rodowy dług.
        Być może coś zauważam, ale to nie znaczy, że jestem w stanie to ogarnąć.

• grazkavita Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 21:12
          To prawda bez pokory nie ma rozwoju ducha, nie znane są nam wyroki Boskie i nie nam decydować kto zostanie zbawiony i dlaczego, ale możemy starać się być braćmi dla innych i i być dzieckiem Boga, który słucha swego ojca....Umiejętność modlitwy ( rozmowy z Bogiem ) tez może nam pomóc w zrozumieniu nas samych...Zawsze myślałam, że to jest bardzo łatwe: wystarczy mówić modlitwę... Okazuje się, że wcale nie polega to na mówieniu, tylko na wyjściu z siebie i kontemplacji Boga...To dla mnie bardzo trudne nie odczuwać nic i zostawić realny świat na boku... Tymczasem podobno sama szczera chęć modlitwy już ją jest...
          • pierzchnia Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 21:38
            "To dla mnie bardzo trudne nie odczuwać nic i zostawić realny świat na bok
            > u... "

Jest taka scena, w Iluminacji Zanussiego, kiedy to główny bohater filmu / podczas poszukiwań własnej drogi/ odwiedza kamedułę - ten mu uświadamia, że świat, z którego zrezygnował, zastąpił innym światem.
            " Nie można żyć, w pustce..."
            Po tej rozmowie ten człowiek wreszcie rozumie, że nie można podążać drogą innych - godzi się na swój własny los.

Tylko raz potrafiłem się naprawdę modlić - ta modlitwa została wysłuchana - to było przeżycie czysto mistyczne.
            • grazkavita Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 21:56
              Podobno tego można się nauczyć..Moja babcia powiedziała mi , że modlić się powinien człowiek kiedy jeszcze nie jest stary, bo gdy traci zmysły to wtedy tylko klepie pacierze. Myślę, że warto poświecić więcej uwagi modlitwie i nauczyć się rozmawiać z Bogiem, aby potem na starość być bogaty również w tą umiejętność..
              • pierzchnia Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 22:07
                Twoja babcia zapewne miała na myśli wcześniejsze nawiązanie więzi z Bogiem, bo przecież, gdy traci się zmysły, zanika większość umiejętności.
            • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 22:15
              pierzchnia napisał:
              > ... ten mu uświadamia, że świat, z którego zrezygnował, zastąpił innym światem.
              > " Nie można żyć, w pustce..."
              > Po tej rozmowie ten człowiek wreszcie rozumie, że nie można podążać drogą
              innych - godzi się na swój własny los.
              - - - - - - - - - - - - -
              To je to...! ;-)
              ______________________________.
              pierzchnia napisał dalej:
              > Tylko raz potrafiłem się naprawdę modlić - ta modlitwa została wysłuchana - to
              > było przeżycie czysto mistyczne.
              - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
              Dla mnie modlitwa to nie jest recytowanie gotowych mysli innych ludzi z ksiazeczki
              do nabozenstw... - Dla mnie modlitwa, to moje slowa i moje czyny dla innych ludzi;
              tych bliskich i tych obcych...!
              Dla mnie modlitwa jest takze moja kontemplacja i moje medytacja...!
              A...
              • pierzchnia Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 22:21
                Musimy częściej o tych sprawach rozmawiać na forum - wtedy już wszyscy dadzą stąd dyla :)))
                • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 09.10.13, 10:01
                  pierzchnia napisał:
                  > Musimy częściej o tych sprawach rozmawiać na forum -
                  wtedy już wszyscy dadzą stąd dyla :)))
                  ____________________________.
                  Jak te diably przed swiecona woda! ;-))
                  A...
              • alkodarek Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 09.10.13, 09:00
                aaugustw napisał:

> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                > Dla mnie modlitwa to nie jest recytowanie gotowych mysli innych ludzi z ksiazec
                > zki
                > do nabozenstw... - Dla mnie modlitwa, to moje slowa i moje czyny dla innych lud
                > zi;
                > tych bliskich i tych obcych...!
                > Dla mnie modlitwa jest takze moja kontemplacja i moje medytacja...!
                > A...

Niczym cytat ze sztambucha gimnazjalistki. Banał za banałem, banałem pogania.
                • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 09.10.13, 10:15
                  alkodarek napisał (do A...):
                  > Niczym cytat ze sztambucha gimnazjalistki. Banał za banałem, banałem pogania.
                  ___________________________________________________________________.
                  A czemuz to az tak mocno wyprowadzily cie moje slowa z rownowagi...!?
                  Klepiesz modlitwy z ksiazeczki... - Bronisz honoru dobrego religijnego z
                  piecioma klasami edukacji szkoly podstawowej...!? - Czy jest jakis inny
                  jeszcze powod takiego twojego zachowania...!? (np. obronca zagubionych dusz...!?) ;-)
                  A...
                  • alkodarek Małe kompendium... 10.10.13, 10:41
                    aaugustw napisał:

- Czy jest jakis inny jeszcze powod takiego twojego zachowania...!? (np. obronca zagubionych dusz...!
                    > ?) ;-)
                    > A...

Tak, tym powodem jest poczucie smaku i estetyki, również w dziedzinie elokwencji. Wątki o infantylnych tytułach jakie zakładasz aby dać upust niepohamowanej potrzebie błyszczenia i karmienia swojego dętego ego są żałosne. Zbiorem zaczerpniętych tu i ówdzie "mądrości" obracasz na tym forum od lat, nie wnosisz niczego nowego do dyskusji ponieważ bezrefleksyjnie powielasz aowskie banały, starasz się zagarniać przestrzeń i deprecjonować innych forumowiczów chorobliwie bojąc się zdemaskowania swojej wewnętrznej pustki i zagubienia. Jedyną metodą jaką znasz na radzenie sobie z bezradnością to chamskie przytyki i próby obrażania tych, których się boisz.
                    Chyba jednak pozostawię Cię, Auguście w swoim świecie ułudy, choć czasami warto będzie Tobą potrząsnąć.
                    Baw się dalej w swojej urojonej piaskownicy i odbieraj innym dzieciom zabawki w świadomości, że tylko Ty na nie zasługujesz.
                    • aaugustw Wielkie male kompendium...! 10.10.13, 14:30
                      alkodarek napisał Kompendium - podrecznik naukowy (do A...):
                      > Tak, tym powodem jest poczucie smaku i estetyki, również w dziedzinie elokwencj
                      > i. Wątki o infantylnych tytułach jakie zakładasz aby dać upust niepohamowanej p
                      > otrzebie błyszczenia i karmienia swojego dętego ego są żałosne. Zbiorem zaczerp
                      > niętych tu i ówdzie "mądrości" obracasz na tym forum od lat, nie wnosisz niczeg
                      > o nowego do dyskusji ponieważ bezrefleksyjnie powielasz aowskie banały, starasz
                      > się zagarniać przestrzeń i deprecjonować innych forumowiczów chorobliwie bojąc
                      > się zdemaskowania swojej wewnętrznej pustki i zagubienia. Jedyną metodą jaką z
                      > nasz na radzenie sobie z bezradnością to chamskie przytyki i próby obrażania ty
                      > ch, których się boisz.
                      > Chyba jednak pozostawię Cię, Auguście w swoim świecie ułudy, choć czasami warto
                      > będzie Tobą potrząsnąć.
                      > Baw się dalej w swojej urojonej piaskownicy i odbieraj innym dzieciom zabawki w
                      > świadomości, że tylko Ty na nie zasługujesz.
                      ___________________________________________________________________.
                      Moja odpowiedzia alkodarku bedzie male Kompendium (waw, jaki mundry wyraz...!) ;-)
                      z dzisiejszej Codziennej Refleksji AA, na dzien 10 pazdziernika, pt:
                      "NAPRAWIAJ SIEBIE, A NIE INNYCH".
                      "Kiedy ktos nas dotknie i czujemy sie tym zranieni, to przeciez takze z nami cos nie
                      jest w porzadku (12 Kroków i 12 Tradycji, s.90)
                      Pozdrawiam:
                      A... ;-)
                      • grazkavita Re: Wielkie male kompendium...! 11.10.13, 06:34
                        Nie przejmuj się tym studentem, który , ocenia , bo ma do tego prawo i sądzi choć nie ma do tego żadnego prawa. To jest forum i każdy ma prawo pisać co chce choćby wiedzę tylko z jednego źródła....Ja pokochałam to forum między innymi ze względu na Ciebie...Pochylasz sie nad kazdym z nas, wszystko co robisz przyprawiasz szczyptą humoru, tak trzymaj!
                        • aaugustw Jakby slonce zaswiecilo...! 11.10.13, 10:00
                          grazkavita napisała (do A...) opiekunczo:
                          > Nie przejmuj się tym studentem, który , ocenia , bo ma do tego prawo i sądzi
                          choć nie ma do tego żadnego prawa...
                          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                          Dziekuje Ci Grazka za te opiekunczosc ...! ;-)
                          "Studenci" sa po to, aby sie czegos nauczyli, wiec otrzymuja od nas to
                          o co sami sie prosza...! ;-)
                          A co do mojego przejmowania sie, (jak sama to wyczulas) musze to uscislic;
                          uczucie to pojawia sie zawsze kiedy czytam tego "studenta", ale nie jest
                          to przejmowanie sie mnie nade mna lecz mnie nad jego osoba...! :-(
                          Taki juz jestem uczulony...! ;-)
                          _______________________________________.
                          grazkavita napisała (do A...) dalej opiekunczo:
                          > ... To jest forum i każdy ma prawo pisać co chce choćby wiedzę tylko z jednego źródła....
                          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                          Tak, ale wtedy kazdy kto tu pisze musi takze sie liczyc z doswiadczeniami innych, ktore
                          moga byc inne, niz te przedstawione...!
                          __________________________________________________________.
                          grazkavita napisała (do A...) dalej juz pocieszajaco i podbudowywujaco:
                          Ja pokochałam to forum między innymi ze względu na Ciebie...
                          Pochylasz sie nad kazdym z nas, wszystko co robisz przyprawiasz szczyptą humoru,
                          tak trzymaj!
                          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                          Dawno juz nie uslyszalem takich cieplych slow, ktore zadzialaly na mnie tak, jakby
                          nagle slonce zaswiecilo mi prosto na moje serce...! ;-)
                          Slowa te zadzialaly jak balsam przylozony na duchowe rany i zaraz pomyslalem
                          o tej drugiej stronie, o stronie cienia... - O jej...! :-(
                          Ale co mi tam ta druga strona: Rozdajmy dalej te nasze bogactwa,
                          a bida niech sie dalej wscieka...! ;-)
                          A...
            • iskram Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 11.10.13, 13:05
              Urojeniaa- zła droga myślenie magiczne- wyskocz z tego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
              • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 11.10.13, 14:09
                iskram napisała:
                > Urojeniaa- zła droga myślenie magiczne- wyskocz z tego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                _______________________________________.
                Gdyby ludzie czesciej patrzeli do swego wnetrza,
                nie musieliby tak czesto "wychodzic z siebie"...! :-(
                A...
                • iskram Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 11.10.13, 19:27
                  Swiat to nie twoje wnetrze , ty tylko na niego patrzysz , a każdy widzi inaczej i po swojemu zarzuca wędkę, moze być rajem ,ale zawsze znajdzie sie zepsuta mucha , i dobry słoik miodu chce zepsuć ,dlatego ostroznosc nie jest głupota. dbaj o serce!
                  • grazkavita Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 12.10.13, 07:17
                    To prawda, ale tez my możemy zmieniać ten świat na lepsze przez zmianę swego wnętrza i otoczenia.Wiara kreuje czyny, a one zmieniają rzeczywistość...
                    • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 12.10.13, 07:38
                      grazkavita napisała:
                      > To prawda, ale tez my możemy zmieniać ten świat na lepsze przez zmianę swego wn
                      > ętrza i otoczenia.Wiara kreuje czyny, a one zmieniają rzeczywistość...
                      __________________________________________________________.
                      Ja zmieniam tylko moj swiat we mnie i moje postrzeganie tego swiata,
                      ktory jest taki, jaki byc powinien...!
                      A...
                      Ps. Bogiem nie jestem abym mogl go zmienic...!
                      Moge tylko swoja osoba zrobic go troche lepszym - wg. mnie...!
        • aaugustw Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 22:04
          pierzchnia napisał:
          > Nie trzeba być narkomanem czy też alkoholikiem żeby nie współuczestniczyć ze św
          > iatłem - wystarczy żyć duchem tego świata...
          _____________________________________________________________.
          Z pewnoscia masz racje, ale ja znam tylko swiat wyzwolonego alkoholika...!
          I dzis takze moge juz powiedziec o sobie, ze czuje tetno tego swiata...! ;-)
          A...
          • pierzchnia Re: Po to by dowiedziec sie "kim jestem"-Rozwoj d 08.10.13, 22:14
            Bycie poza światem nie oznacza ucieczki przed nim.
            • grazkavita Trzy strefy budowy człowieka 11.10.13, 07:12
              Kontynuując nasze rozważania o duchowości człowieka chciałabym poruszyc dość ważną sprawę dla wszystkich uzależnionych.Jak wiadomo zbudowani jesteśmy z trzech stref: fizycznej, uczuciowej i duchowej (najmniej ważna jest fizyczna, a najważniejsza jest duchowa). Fizyczna to nasze ciało, uczuciowa to wynik działania naszych zmysłów(strach, ból widok, dźwięk itd.), duchowa to nasza motywacja, czyli świadomość kim jestem?; jaki mam w życiu cel?; co jest ważne? Dla każdego uzależnionego jest ważne, aby odróżnić te sfery. Np. ja jako żarłok muszę umieć odróżnić autentyczny głód wynikający z braku cukru we krwi (który nie powinien trwać zbyt długo), od potrzeby zjedzenia czegoś pysznego, aby się uspokoić i poczuć się bezpiecznie, co jest naturalnym dyskonfortem dla każdego żarłoka, który się odchudza. Gdy coś takiego odczuwam mówię sobie, że ja tortów nie jadam(a właśnie jest na widoku) , albo że mój posiłek jest za godzinę , albo gdy już na prawdę nie mogę wytrzymać to sięgam po skibeczkę chrupkiego pieczywa...Wszystko by było okey gdyby nie pamięć o tym strachu o swoje zdrowie gdy mi leciała krew z nosa i budziłam sie na mokrej poduszce...To właśnie każe mi ciągle studiowac rózne piramidy żywności i przypomina mi , że mam ciało o które muszę dbać...
              • aaugustw Re: Trzy strefy budowy człowieka 11.10.13, 10:05
                grazkavita napisała:
                > ... i przypomina mi , że mam ciało o które muszę dbać...
                ____________________________________________________________.
                Gdyz ono jest ubrankiem dla naszej, wszystko ogarniajacej swiadomosci...!
                A...
                • iskram Re: Trzy strefy budowy człowieka 11.10.13, 12:28
                  jest kochani 7 ... stref budowania człowieka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • aaugustw Re: Trzy strefy budowy człowieka 11.10.13, 13:44
                    iskram napisała:
                    > jest kochani 7 ... stref budowania człowieka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    __________________________________.
                    Pomylilas sie tylko o pare lat swietlnych...!
                    A...
                    • iskram Re: Trzy strefy budowy człowieka 11.10.13, 13:56
                      transgresja!!!!!!!!!!!
              • iskram Re: Trzy strefy budowy człowieka 11.10.13, 13:01
                W zdrowym ciele zdrowy duch.......
                • aaugustw Re: Trzy strefy budowy człowieka 11.10.13, 14:00
                  iskram napisała:
                  > W zdrowym ciele zdrowy duch.......
                  ________________________.
                  O tym mowimy tu caly czas...
                  Tam gdzie zdrowie duchowe,
                  tam i cialo niczego sobie...! :-l
                  A...
                  • deoand Re: Budował , budował i niczego nie zbudował . 12.10.13, 00:13
                    Spij kochanie , bo dostaniesz lanie!!!!!!!!!

Gucio lania co prawda nie było ale przegraliśmy z Ukrainą 0 -1 i koniec marzeń o Brazylii . Teraz to Ukraińcy będą pili z radosci a my ze smutku !

• aaugustw Re: Budował , budował i niczego nie zbudował . 12.10.13, 07:35
                      deoand napisał:
                      > Spij kochanie , bo dostaniesz lanie!!!!!!!!!
                      > Gucio lania co prawda nie było ale przegraliśmy z Ukrainą 0 -1 i koniec marzeń
                      > o Brazylii . Teraz to Ukraińcy będą pili z radosci a my ze smutku !
                      ___________________________________.
                      Wiem. Interesowalem sie tym. Szkoda...! :-(
                      Ale ja mam jeszcze jednych "naszych", ktorzy wygrali 3:0
                      i weszli juz "do Brazylii"... - Nie bylo czasu pic z radosci,
                      bo bylem na Mityngu AA, a tam jak sie obejmuje drugiego
                      alko, nie ma sie wolnej reki do flaszki...!
                      A...
                      Ps. Zaraz wyjezdzam na caly dzien na Dni Skupienia polskojez.
                      Wspolnot 12-Krokowych do Carlsberga (ale nie tego dunskiego,
                      slynnego z piwa lecz tego w Pfalz-Niemcy, slynnego z duchowosci...!) ;-)
                      • deoand Re: Wziąć , nie wziąć ale czy ktokolwiek da ? 13.10.13, 14:05
                        Hej Guciu - jak juz sie skupiłeś to teraz wróć do rzeczywistości - troche bardziej na luzie . Ano we wtorek mecz z Anglikami w Anglii . Nam to rybka ale karty rozdajemy my . Remis z Angolami - wchodza Ukraincy a Angole do baraży a w barażach róznie może byc - więc może Angole dadzą jaka kaske aby spokojnie wygrac - w końcu nie wszyscy w kadrze sa Lewandowskimi , Borucami czy Błaszczykowskimi - a kaska zawsze sie przyda . Niby po co kaska skoro z Polami kazdy wygrywa ale .... przypominam sobie taki mecz o punktu chyba z Kazachstanem czy tam innym pustynnym kraikiem gdzie piłke widzą jak sobie ulepia kule piaskowa w deszczu . W składzie owych Kazachów chyba - Fuksow , Ciamajdow , Ofermow , i kolejni na
                        • aaugustw Re: Wziąć , nie wziąć ale czy ktokolwiek da ? 13.10.13, 21:21
                          deoand napisał:
                          > Hej Guciu - jak juz sie skupiłeś to teraz wróć do rzeczywistości - troche bardz
                          > iej na luzie ...
                          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                          Przez caly ten miniony czas nie stracilem fasonu... - Pojechalem tam,
                          bo mnie dwie al-anonki namowily... - Raczej nie jezdze juz na takie
                          spotkania, ktore prawie nic nie maja wspolnego z AA, ale przyznam
                          bylem takze ciekawy tej nowej terapeutki, ktora zastapila naszego
                          dotychczasowego wspanialego psychoterapeute, specjaliste - alkoholika Olka...
                          Nie zrobila na mnie wrazenia, choc musze przyznac, ze jest dobra, a moze
                          i bardzo dobra, jako nie-alkoholiczka pracujaca na odwyku...
                          Podpadla mi tylko raz, a w zasadzie dwa razy; raz kiedy stwierdzila, ze na
                          alkoholika moze miec wplyw rodzina, a drugi raz kiedy zobaczylem ze ona pali...!!
                          Jak to wyglada, aby nalog, pouczal naloga...!? :-(
                          deoand napisał dalej:
                          > ... Ano we wtorek mecz z Anglikami w Anglii . Nam to rybka ale karty
                          > rozdajemy my . Remis z Angolami - wchodza Ukraincy a Angole do baraży a w bara
                          > żach róznie może byc - więc może Angole dadzą jaka kaske aby spokojnie wygrac...
                          > ... - a kaska zawsze sie przyda . Niby po co kaska skoro z Polami kazdy wygrywa ale
                          > .... przypominam sobie taki mecz o punktu chyba z Kazachstanem czy tam innym p
                          > ustynnym kraikiem gdzie piłke widzą jak sobie ulepia kule piaskowa w deszczu .
                          > W składzie owych Kazachów chyba - Fuksow , Ciamajdow , Ofermow , i kolejni na
                          >
                          • aaugustw Re: Wziąć , nie wziąć ale czy ktokolwiek da ? 15.10.13, 19:51
                            aaugustw napisał (do Deo...):
                            > ... Mysle, ze ta przerwa w meczu to dobry pomysl, wystarczy tylko
                            > zgasic swiatlo w szatni Ukraincow...(!?)
                            ___________________________________.
                            Deo, za 2 godz. nie zapomnij zgasic swiatla,
                            (ale w polskiej druzynie), to bedzie ostatnia
                            twoja podnieta pilkarska, chyba ze bedziesz
                            trzymal ze mna...!?, ale nie beda juz wtedy
                            grali Lewandowski i Blaszczykowski...!
                            A...
                            Ps. Dzisiaj Niemcy chca nakopac Szwedom,
                            choc Maja juz zapewnione 1 miejsce...!
                            Zobaczymy... - Poczatek 20:45
                            • aaugustw Wzieli i nic nie dali...! 16.10.13, 09:55
                              > Deo, za 2 godz. nie zapomnij zgasic swiatla,
                              > (ale w polskiej druzynie), to bedzie ostatnia...

> Ps. Dzisiaj Niemcy chca nakopac Szwedom,
                              > choc maja juz zapewnione 1 miejsce...!
                              > Zobaczymy...
                              _____________________________________.
                              Nasi zrobili z 2 : 0 --> 3 : 5
                              drudzy nasi z 2 : 0 --> Zero
                              Co ty na to compañero...!? :-l
                              (tylko nie wmawiaj mi, ze tak wyglada remis...!)
                              A...
                              Ps. Ogladalem to wszystko na trzezwo, a ty...!?.
                              • deoand Re: Wzieli i nic nie dali...! 16.10.13, 10:49
                                Ano nasi jak zwykle ale do końca każdej połowy nieźle szło a pod koniec to Angole mogły drżeć o wynik bo Sobota trafił choc był minimalny spalony ... Ogólnie to szajs choc szczęśliwie nie było lania - zreszta Angole też tacy mocni nie są ...Teraz ciekawsze kto będzie nowym trenerem - przynajmniej tym mozemy sie w Polsce poemocjonować ...
                                Ale nie myśl , że" twoi drudzy " złożeni z ciapatych Niemców czyli Turków / Oezil , Polaków Podolski i innych rodowitych Niemców rodem z buszu daleko zajdą ćwierć finał i szlaban - tak jak w ME .
                                Pozdrawiam - ja też na trzeźwo i bez Baclofenu !!
                                • aaugustw Re: Wzieli i nic nie dali...! 16.10.13, 12:05
                                  deoand napisał:
                                  > Ale nie myśl , że" twoi drudzy " złożeni z ciapatych Niemców czyli Turków / Oez
                                  > il , Polaków Podolski i innych rodowitych Niemców rodem z buszu daleko zajdą ćw
                                  > ierć finał i szlaban - tak jak w ME .
                                  > Pozdrawiam - ja też na trzeźwo i bez Baclofenu !!
                                  _______________________________________________________.
                                  Jezeli bez baclofenu, to wierze, ze na trzezwo...!
                                  Ale do rzeczy:
                                  ;-) Bylem pewien, ze mi to "wygarniesz", mam na mysli tych dwoch,
                                  czy trzech rodowitych Niemcow (Podolski, Boateng, Özil), a ja mam
                                  juz przygotowana na to odpowiedz...!
                                  Özil urodzil sie 15. pazdz. 1988 (25), w Gelsenkirchen. Juz jego dziadkowie
                                  przybyli do Niemiec. Majac 18 lat przyjal obywatelstwo D, jako ze w Niemczech
                                  nie mozna miec powojnego obywatelstwa...
                                  Jérôme Agyenim Boateng urodzil sie 3. wrzesnia 1988 w Berlinie (West).
                                  Wychowywala go matka Niemka, gdyz ojciec (z Ghany) rozwiodl sie z nia
                                  gdy mial 5 lat.
                                  Podolskiego nie musze chyba tlumaczyc:
                                  Lukas Josef Podolski (* 4. Juni 1985 als Łukasz Józef Podolski in Gliwice, Polen) ist ein deutscher Fußballspieler...!
                                  Jezeli matka i ojciec byli wilczurkami, to syn nie moze byc kundlem...! ;-)
                                  To dotyczy takze Klose z mojego (Ł)opola...!.
                                  A...
                                  Ps. Pozdrawiam i ja na trzezwo - bez baclofenu...!
                                  Do finalu dojda...! - Obrone Maja slaba...! :-(
                                  • aaugustw Re: Wzieli i nic nie dali...! 16.10.13, 13:05
                                    > ... Bylem pewien, ze mi to "wygarniesz"...
                                    __________________________________________.
                                    O najwazniejszym nie powiedzialem deo, mianowicie
                                    niedlugo skonczy sie twoja niezdrowa zawisc, gdyz
                                    takze do waszej reprezentacji dojda ci o bardzo ciemnym
                                    jasnym kolorze skory... - Slyszalem juz glosy w UE aby
                                    rowno dzielic nimi, skoro jest jedna Europa, wiec i taka
                                    Polska, ktora nie potrafi wejsc do finalu MS otrzyma ich
                                    sporo... - A na Lampeduzie juz ich czeka pelno, aby dalej
                                    poplynac w kierunku na polnoc, do PL, do bialoglowych,
                                    aby ten swiat i tam stal sie kolorowy...!
                                    A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka