Dodaj do ulubionych

z pomocą uzależnionym

14.03.15, 11:31
aktywisci praw człowieka kiedys protestowali, gdy nasz kochany sejm uchwalił tzw ustawę o potworach. Jednak ich obawy okazały się naprawdę uzasadnione, bo oto prezydent własnie podpisał ustawę o osobach uzależnionych, i teraz każda osoba uzależniona od rożnych rzeczy, PO ODBYCIU KARY będzie mogla byc zmuszona do powrotu do wiepienia. Powodem może byc np. odmowa na leczenie odwykowe. Powtorzę, chodzi o represje już po odbyciu kary!!! To jest zaprzeczenie wszelkim zasadom. Tak zwana ustawa o potworach miała byc naprawdę wyjątkiem, a okazało się że raz przekroczona granica jużnie jest granicą i coraz łatwiej ją się przekracza pod byle pretekstem. Wstyd mi za te moje panstwo
Obserwuj wątek
    • wolfbreslau Re: z pomocą uzależnionym 14.03.15, 11:51
      a czemu Ciebie to bulwersuje?
      to sprawa sumienia . masz co na sumieniu..trudno. poniesiesz konsekwencje...nie masz nic na sumieniu, to nie masz sie co martwic.
      jest proste rozwiązanie...nie ulegac nałogom.
      jeszcze kilka lat po zaprzestaniu chlania i cpania dopadaly konsekwencje przeszlosci...teraz nie obchodza mnie problemy innych uzaleznionych wynikajace z ich uzaleznienia...to sprawa indywidualna kazdego z nas.

zasadniczo, gdy ktos dajmy na to w pijanym widzie zarąbie siekiera żone, teściowa i córke...to po odbyciu kary moze wedle twego "oburzenia" wrócić na łono spoleczenstwa...i zapewne znów kogo zarąbie siekiera, gdy sie nachla...stad pewnie jałowe i bezsilne próby upaństwowienia wszelkich terapii powięziennych...to taka głupia profilaktyka i prewencja.
      a na mój rozum wystarczy zwyczajny i staromodny sposób traktowania kodeksu...kara jest za konkretny czyn i fertif. ewentualne bzdury o wychwaczym odziałowywaniu weizenia wkładam miedzy bajki i nie sa mi do niczego potrzebne. a ze jakiegos tam uzaleznionego bandyte chca zmusic do leczenia po odbyciu kary?...mial wybor: mogl nie zostac bandyta i mogl sie nieuzaleznic.
      proste jak drut.
      jak juz pisalem jest mi to obojetne...sam ponioslem swoje konsekwencje i "cierpienia" innych w tej mierze nie sa dla mnie niczym nadzwyczajnym.
      • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 14.03.15, 21:33
        wolfbreslau napisał:
        > ... jest proste rozwiązanie...nie ulegac nałogom.
        ________________________________________.
        Hawk, powiedzial czerwononosy drobnopijoczek..! ;-)
        A...
      • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 14.03.15, 21:40
        wolfbreslau napisał dalej:
        > ... a ze jakiegos tam uzaleznionego bandyte chca zmusic do leczenia po odbyciu kary?...mial wybor: mogl nie zostac bandyta i mogl sie nieuzaleznic.
        > proste jak drut.
        ______________________________________________________.
        Tak, to proste jak drut w kieszeni... - Ale tylko dla drobnopijoczkow
        ktorzy naduzywali alkoholu, bo musze ci powiedziec z wlasnego
        doswiadczenia, ze w wiezieniach siedza ludzie za przestepstwa
        dokonane (w powyzej 90%) pod wplywem srodkow zmieniajacych
        swiadomosc, a sa to glownie chorzy alkoholicy, ktorzy nie bardzo
        maja Taki wybor wolnego swojego dzialania, jak ty...
        A...
        • europa277 Re: z pomocą uzależnionym 14.03.15, 21:42
          I tylko Ty możesz ich wyleczyć - ciamajda!
          • deoand Re: z pomocą uzależnionym 14.03.15, 22:14
            Nic tak ćpuna nie leczy jak zap... od rana do wieczora .... To własnie MONAR >>>>
    • odpal Re: z pomocą uzależnionym 15.03.15, 07:19
      komentarze w tym wątku są wstrząsające, totalitarne i po prostu... głupie. Proszę zauważyc, że w owej ustawie nie chodzi o mordercow, nie chodzi o tyranow rodziny, nie chodzi o jakis bandytow, tylko chodzi o osoby uzależnione co naruszyły totalitarny paragraf o zapobieganiu uzależnieniom i nic pozatym. W omawianej ustawie nie ma słowa o mordercach czy bandytach- czy to jasne? Dlatego wasze komentarze są nie na temat.

,
      Tzw. ustawa o potworach miała byc absolutnym unikatowym wyjątkiem, a okazuje się, że bardzo szybko rozszerzono to na osiby uzalepnione, a jutro może do listy będą dodani oszusci, potem złodzieje, może jeszcze alimenciarze? Kto jescze?
      ,
      Od 25 lat polskie prawo jest systematycznie zaostrzane, a wymiar kar jest dramatycznie zaostrzany, przez co więzienia są przepełnione. A rownoczesnie z tymi zjawiskami systematycznie ograniczane są swobidy i prawa obywatelskue, a panstyo staje się coraz bardzuj represyjne i totalitarne, też ciągle w panstwie przybywa służb kontrolno represyjnych. Najgorsze jest to, że obywatele jak cholera cieszą się z tych totalitarnych przemian, bo widac że panstwo broni obywateli przed bandytami i innymi pedofilami. Swiatły obywatel przecież to rozumie, że aby panstwo chroniło obywateli, to musi po kolei zabierac wolnosc, prawa człowieka i swobody... Tylko że ja sam zadbam o swoje bezouczenstwo, więc ja się nie godzę aby w imię walku z terroryzmem czy z bandytami i z patologiami, panstwo bez przerwy ograniczało moje prawa i swobody. To jest straszne jak ludzie łatwo godzą się na ograniczanie demokracji, na zabieranie swobod, praw i wolnosci! Wystarczy trochę medialnej prooagandy, wystarczy wywołac trochę paniki i oburzenia, a już ludzie z radoscią oddawają swoje prawa i swobody, byle by tylko panstwo uwolniło ich od przerażenia. Do cholery, jak już się tak boicie, to oddawajcie władzy swoją wolnosc, swoje prawa i swobidv, ale od moich swobod wam wara! Tylko kłopot jest taki, że ja mogę sobie protestowac i się nie godzic, a i tak panstwo zrobi co chce, bo lud z radoscią oddał władzy swoją i moją wolnisc i swibody. Ale i do waszych drzwi jeszcze załomocze totalitarna władza, by upomniec się o was lub o waszych bliskuch! Będziecie płakac i na kolanach błagac, będziecie przeklinac siebie i cały swiat
      • europa277 Re: z pomocą uzależnionym 15.03.15, 12:47
        Niech się obawiaja Ci co trwaja w nałogach , przede wszystkim narkotykowych !
      • e4ska Re: z pomocą uzależnionym 15.03.15, 23:55

Warto też trochę zorientować się w socjologicznie jasnych sprawach. Otóż - jak to... no, bez aluzji do praktyk ludobójczych - ale dobre jest odwołanie do lektur szkolnych. Niby otwierają oczy uczniom na zniewolenia, ale jakby kto się "przeciwił, tego na miecze alboli na topory".

Otóż, zawsze, nawet w tej pozornie cudnie demokratycznej Grecji antycznej, pojawiały się potwory, które spaliły Pitagorasa.

Ktoś musi we więźniu siedzieć. Kto? Na kogo idzie pieniądz. To znaczy: z kogo bierze pieniądz taki deuś. Tysiące opłacanych przez państwo łowców czarownic.

Może spróbujesz z baclofenem? Słyszałeś coś na temat tego lekarstwa?
    • odpal Re: z pomocą uzależnionym 15.03.15, 12:36
      Jest skandalem, że o tej sprawie polskie media nieomal milczą. Na forum platfirmy obywatelskij gdy o tym napisałem, to ludzie tam byli zaskoczeni a niektorzy nie dawali mi wiafy. Ja sam o tym się dowiedziałem trzy dni temu słuchając radia tok fm. O tej sprawie jest trochę w Krytyce Politycznej, oto fragment:
      .
      Przyjęte rozwiązania najbardziej
      kontrowersyjną postać
      przyjmują w odniesieniu do
      uzależnionych, w wypadku
      których skazanie za
      jakiekolwiek przestępstwo popełnione w związku z
      uzależnieniem otwiera
      możliwość stosowania wobec
      takiej osoby środków
      zabezpieczających
      potencjalnie nawet dożywotnio, jeśli tylko
      zostanie to uznane za
      potrzebne ze względów
      prewencyjnych - zaznaczyła
      Helsinska Fundacja Praw Człowieka
      • e4ska Re: z pomocą uzależnionym 15.03.15, 23:32
        Hmmmm... Ależ ja o tym pisuję lat dziesięć, chociaż osobiście nie doznałam żadnej krzywdy ze strony państwa.
        Masz rację.

Toż można zamknąć człowieka w psychiatryku na całe życie - jak się komu podoba, rozmaitym prymitywom w rodzaju deosiów... a tych nie brakuje. Ciekawe, ilu zmarnowali - dane statystyczne niedostępne.

Dożywotnie roboty dla przedsiębiorstw czysto ekonomicznych typu MONAR. Ekonomicznych, bo rwących kasę państwową...

Ale musisz pisać staranniej. Niemniej osoba, która odwołuje się do Krytyki Politycznej... heh, cuś nie praf dopodobne :-)

• odpal Re: z pomocą uzależnionym 16.03.15, 02:38
          e4ska, chciałbym do Ciebie napisac kilka słow, ale nie wiem jak? Nie mogę znalezc sposobu w jaki sposob wysłac wiadomosc. Jest tykko komunikat e4ska nie edytował swojego profilu... Pozdrawiam.
          • e4ska Re: z pomocą uzależnionym 16.03.15, 22:52
            Zobaczę... Ale w tej chwili jestem tak zaganiana, że nie mam sił na forum.
            Niemniej problem, który poruszyłeś, jest istotny. Narkomanów traktuje się jak bezmyślne zwierzęta, które należy zamknąć w więzieniu, a potem dodatkowo w ośrodku pseudoleczenia. Kasę z tego, niemałą zresztą, wpycha się do kieszeni cwaniaczków od "ratowania". Tak było np. z zamykanymi w więzieniach rowerzystami po piwie, wyłapywanych przez policję na polnej dróżce. Plan należało wykonać, wyznaczona forsa musiała być wzięta.
            Przymus "leczenia" należałoby potraktować ostrzej - np. odwoływać się do przykładów, kiedy to "leczeni" stoczyli się, poumierali... W USA sąd zabronił przymusowego AA - więc może i w przypadku gnojenia ludzi w rozmaitych ośrodkach "ratowania" dałoby się uchronić chociaż część nieszczęsnych ofiar systemu?

Trzeba znaleźć ludzi sprzeciwiających się opluwaniu ludzi uzależnionych przez rozmaitych pasożytów typu tutejszych deusiow czy działaczy aowskich, którym dobrze tak, jak jest.
            Zdrufki :-)
            • wolfbreslau Re: z pomocą uzależnionym 26.03.15, 09:07
              e4ska napisała:

> Niemniej problem, który poruszyłeś, jest istotny. Narkomanów traktuje się jak b
              > ezmyślne zwierzęta, które należy zamknąć w więzieniu, a potem dodatkowo w ośrod
              > ku pseudoleczenia. Kasę z tego, niemałą zresztą, wpycha się do kieszeni cwaniac
              > zków od "ratowania".
    • odpal Re: z pomocą uzależnionym 16.03.15, 02:14
      Krtytyka Polityczna dlatego, bo tak chciały google, choc jeszcze niedawno czasami czytywałem strony www krytyki. Za brak dbałosci przepraszam, ale piszę na prymitywnejnkomorce i stąd takie efekty.
      ,
      Przereżają mnie wasze opinie. Wg opini niektorych, to już z definicji brzydkiego cpuna trzeba izolowac i to najlepiej na zawsze.
      • grazkavita Re: z pomocą uzależnionym 16.03.15, 09:38
        No cóż jakiego mamy prezydenta to widać z tej ustawy....Czas na zmiany w maju...Ustawa jest nieludzka, nie można karać dwa razy za ten sam czyn.Można i trzeba się opiekować człowiekiem nieuleczalnie chorym, i ta opieka to według naszego państwa więzienie, to jest hańba i prędzej czy później zainteresuje się tą ustawą trybunał praw człowieka i podpis naszego prezydenta może nas drogo kosztować...
        • europa277 Re: z pomocą uzależnionym 17.03.15, 10:02
          No to czas otworzyc oczka i zobaczyć !
      • thomi73pl Re: z pomocą uzależnionym 17.03.15, 12:49
        Odpowiadasz na:
        odpal napisał:

> ,
        > Przereżają mnie wasze opinie. Wg opini niektorych, to już z definicji brzydkie
        > go cpuna trzeba izolowac i to najlepiej na zawsze.

Nie przejmuj sie opiniami...
        najczęściej opiniuja Ci co mają duże zaległości w stosunku do siebie.. i zeby sie tym nie zajac opininiuja sobie innych..
        " Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie. "' - cyt. z Desideraty

To Ty decydujesz czy jesteś cpunem czy chorym człowiekiem, który chce sie leczyc.
    • odpal Re: z pomocą uzależnionym 17.03.15, 11:10
      Trudno miec o tą nowelizację pretensję tylko do prezydenta. Winna jest cała klasa polittczna i winni są komentatorzy i publicysci. Do prezydenta i do platformy mam pretensje za populizm i tchorzostwo. Kiedys platforma ambitnie obiecywała liberalizację ustawy o zapobieganiu uzależnieniom, jednak wystarczył sprzeciw pisu by platforma ze strachu podkuliła ogon i zrezygnowała ze swoich wyborczych obietnic. Tej hanbie winna jest cała klasa polityczna i winni są obroncy praw człiwieka za brak odpowiedniego sprzeciwu
      • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 17.03.15, 12:20
        odpal napisał:
        > Trudno miec o tą nowelizację pretensję tylko do prezydenta. Winna jest cała kla
        > sa polittczna i winni są komentatorzy i publicysci. Do prezydenta i do platform
        > y mam pretensje za populizm i tchorzostwo. Kiedys platforma ambitnie obiecywała
        > liberalizację ustawy o zapobieganiu uzależnieniom, jednak wystarczył sprzeciw
        > pisu by platforma ze strachu podkuliła ogon i zrezygnowała ze swoich wyborczych
        > obietnic. Tej hanbie winna jest cała klasa polityczna i winni są obroncy praw
        > człiwieka za brak odpowiedniego sprzeciwu
        _____________________________________________.
        A ile wina i "winy" nosisz TY sam tutaj...!?
        To jest pytanie retoryczne, no bo jak mozesz na nie odpowiedziec,
        skoro widzisz tylko innych a swojego nosa w tym wszystkim nie widzisz...(!?) :-(
        A...
        • grazkavita Re: z pomocą uzależnionym 19.03.15, 14:51
          On o tym tu na tym forum napisał i teraz my wszyscy powinniśmy się pod tym podpisać i wysłać to do p. Prezydenta.... Tylko nie bardzo wiem jak to zrobić...
          • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 19.03.15, 16:40
            grazkavita napisała:
            > On o tym tu na tym forum napisał i teraz my wszyscy powinniśmy się pod tym podp
            > isać i wysłać to do p. Prezydenta.... Tylko nie bardzo wiem jak to zrobić...
            __________________________________________.
            Zrob zatem tak ile wiesz... - Efekt bedzie ten sam...!
            A...
    • e4ska Re: z pomocą uzależnionym 25.03.15, 22:13
      Przeczytałam część marną dyskusji tutejszych bywalców.
      Nie powiem, że ich nic nie obchodzi. Pewnie ich obchodzi. Obchodzi ich, żeby mieli miejsce w Necie - żeby zamieszczali informacje, ile kto ma na koncie szczęśliwego bytowania, żona, kochanka, kto umarł i co się spaliło.
      Mam wrażenie, że ci ludzie kompletnie odjechali od realiów świata, że są pogrążeni w swoich chorych relacjach z bliskimi, że dla nich nic się liczy poza kawałkiem śmietniczkowatej torebki do rzygów.
      Gnębi mnie fakt: oto za torebkę amfetaminy można człowieka zgnoić do końca życia - jakże można tym ludziom pomóc?
      Boli mnie to - nie dość, że kogoś mądrale opłacane z góry sprowadzili do mułu, zamknęli, to jeszcze normalnego, myślącego człowieka będą poniżać w potwornym "leczeniu"? Jak już uznają, że zniszczyli umysł, wypuszczą takiego potworka na zewnątrz. Najlepiej, żeby kogo zabił. Dla sprawy.

Ohyda to mało powiedziane.
      • grazkavita List do prazydenta 26.03.15, 08:42
        Na forum uzależnionych gazety pl. toczy się dyskusja dlaczego pan Prezydent podpisał haniebna ustawę nakazującą odizolowanie osób od świata gdy są uzależnione, a niekoniecznie niebezpieczne. Przymusowe leczenie nie daje żadnych efektów, gdyż nie da się wyleczyć takiej osoby gdy ona tego nie chce. Jest to marnowanie pieniędzy podatnika. Radzę panu Prezydentowi zmienić ta haniebna ustawę godzącą w wolność człowieka i mogącą przynieść duże straty materialne i moralne dla narodu. Niechybnie zainteresuje się ta ustawa trybunał Praw Człowieka i do wydatków związanych z przymusowym leczeniem , które nie ma sensu dołączą dotkliwa dla pana Prezydenta kara finansowa i rozgłos tej pochopnej decyzji na cały świat. Straty moralne już są i to niestety będzie procentować... Wysłałam dzisiaj, ciekawe czy pan Prezydent mi odpowie
      • wolfbreslau Re: z pomocą uzależnionym 26.03.15, 09:20
        e4ska napisała:

>
        > Boli mnie to - nie dość, że kogoś mądrale opłacane z góry sprowadzili do mułu,
        > zamknęli, to jeszcze normalnego, myślącego człowieka będą poniżać w potwornym
        > "leczeniu"? Jak już uznają, że zniszczyli umysł, wypuszczą takiego potworka na
        > zewnątrz. Najlepiej, żeby kogo zabił. Dla sprawy.

abstrahujac od narkotykow. posluze sie odniesieniem do alkoholikow. nie slyszalem Eska, by jakis mniej, lub bardziej wyteraputyzowany alkoholik, ktory w/g Ciebie zyje w abstynencji po "potwornym" leczeniu i poniżeniu , zarąbał w trzeźwym wiedzie soje dzieci, lub konkubine. nie słyszałem ,też, aby jakis uduchowniony wstecznie członek AA, w wyniku wieloletniej nienormalnej abstynencji powiesil dla przyjemności kota na podwórzu, lub zakopał na smierc bezdomnego.....natomiast o takich przypadkach w wykonaniu nietrzexwych , lub nacpanych dopalaczami czytam co jakiś czas.

i mam takie jakies niepokojące mnie spostrzeżenie..kto dla Ciebie w takim wypadku jest "normalnym i myslącym" człowiekiem?
        na czym ma polegac jego normalnosc i myslenie, skoro stał sie narkomanem, lub alkoholkiem?
        ja przez wiele lat uwazalem ,ze skoro funkcjonuje mimo alkoholizmu spolecznie to znaczy ,ze jestem normalny i myslacy.....niestety zycie po jakims czasie zweryfikowalo moje doznania. ani ja bylem normalny, ani myslący...co najwyzej moje myśli błądziły po pustym strychu pełnym strachów, demonów i robiły sie coraz bardziej agresywne, czasem autoagresywne.
        teraz nadal nie uwazam sie za normalnego i pewnie nigdy juz nim nie bede . moj czas na to , minął wiele lat temu. sam sie tego pozbawiłem.
        teraz uzywam różnych protez uczuciowych, intelektualnych i emocjonalnych...i ciesze sie , ze choć tyle udało mi sie uratowac i osiagnąć.
        • wolfbreslau Re: z pomocą uzależnionym 26.03.15, 09:32
          piszac w poprzednim poscie o pewnych patologiach i ich uniknieciu w znaczemiu oficjalnego obrotu narkotykami dla pelnoletnich. mialem na mysli patologie wynikajace z tego calego gangstersko-mafijno-bosnesowo-politycznego układu. a przy okazji zapewne gigantyczne pieniądze nie trafiały do szarej strefy, tylko do skarbu panstwa.....a;e to tylko tak gwoli wyjasnienia detali :-)))
    • bananarama-live Re: z pomocą uzależnionym 27.03.15, 17:40
      Państwo - TO
      Państwa - TE
      • wolfbreslau Re: z pomocą uzależnionym 28.03.15, 10:41
        bananarama-live napisał:

> Państwo - TO
        > Państwa - TE

ja nosze kalosze
        ty nosisz kalosze
        panstwo nosza kalosze
        wy nosicie kaloszicie :-)
        • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 28.03.15, 14:15
          wolfbreslau napisał:
          > ja nosze kalosze
          > ty nosisz kalosze...
          _________________.
          Ja kaloszy nie nosze..!
          A...
        • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 28.03.15, 14:19
          wolfbreslau napisał:
          > ja nosze kalosze
          > ty nosisz kalosze...
          _________________.
          Ja kaloszy nie nosze...!
          A...
        • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 28.03.15, 14:33
          wolfbreslau napisał:
          > panstwo nosza kalosze
          > wy nosicie kaloszicie :-)
          __________________________.
          Ty kalosz, wiec nosisz kalosze...!
          Ja poslaniec, niose poslanie...!
          A...
        • wolfbreslau Re: z pomocą uzależnionym 28.03.15, 14:47
          ty auguscie nie jestes zaden poslaniec, tylko posraniec
          • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 28.03.15, 15:10
            wolfbreslau napisał:
            > ty auguscie nie jestes zaden poslaniec, tylko posraniec
            ______________________________________________.
            Potwuierdzasz tylko, ze narobilem ci juz pare razy na glowe...! ;-)
            A...
          • wolfbreslau Re: z pomocą uzależnionym 28.03.15, 20:09
            na wycieraczke nasrales mi kilka razy,, raz ,nawet w meilu prywatnym :-)))
            • aaugustw Re: z pomocą uzależnionym 29.03.15, 11:25
              wolfbreslau napisał:
              > na wycieraczke nasrales mi kilka razy,, raz ,nawet w meilu prywatnym :-)))
              _________________________________________________.
              Od kiedy swoje piora na glowie nazywasz wycieraczkami...!?
              A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka