Dodaj do ulubionych

Krok Osmy (8) AA

01.08.20, 09:25
Codzienne Refleksje AA - 01. sierpnia

ŻYĆ ŻYCIEM DUCHOWYM
Życie duchowe to nie teoria. Musimy nim żyć.
Anonimowi Alkoholicy,str.72

Kiedy byłem nowicjuszem w AA, nie mogłem pojąć, na czym polega życie duchowym aspektem Programu; teraz, gdy przetrzeźwiałem, nie mogę pojąć, jak można żyć bez duchowości. Bo to jej właśnie szukałem przez całe życie. Bóg, jakkolwiek Go pojmuję, udzielił mi odpowiedzi na wiele dręczących mnie pytań, które sprawiły, że piłem przez dwadzieścia lat. Żyjąc życiem duchowym i prosząc Boga o pomoc, nauczyłem się miłości, troski i współczucia dla wszystkich ludzi; umiem już też odczuwać radość w świecie, w którym kiedyś odczuwałem jako lęk.
cytat: Codzienne Refleksje; (C) BSK AA; Wszelkie Prawa Zastrzeżone
-----
A...
Obserwuj wątek
    • aaugustw Re: Krok Osmy (8) AA 02.08.20, 10:42
      Krok 8 AA; Zrobiliśmy listę osób, które skrzywdziliśmy i staliśmy się gotowi zadośćuczynić im wszystkim.
      -----
      A...
      • aaugustw Re: Krok Osmy (8) AA 02.08.20, 10:45
        Codzienne Refleksje AA - 02. sierpnia

STAJEMY SIĘ GOTOWI
        Na razie staramy się uporządkować swoje życie. Ale na tym nie koniec.
        Anonimowi Alkoholicy, str.66

Jakże łatwo mogę obrać niewłaściwy kierunek w podejściu do Kroku Ósmego! Dzięki pracy nad Krokiem Szóstym i Siódmym zmierzam do wolności i przemiany. Teraz, przy Kroku Ósmym, muszę szczególnie uważać, by nie ulec własnemu egoizmowi i głęboko ukrytym dążeniom. Muszę pamiętać, że zaspokojenie moich własnych potrzeb wewnętrznych – które płynie czasem z uzyskania wyrazów przebaczenia do tych, których skrzywdziłem – nie jest moim prawdziwym celem. Staję się gotów do zadośćuczynienia, wiedząc, że proces ten mi służy i czyni mnie gotowym do pójścia naprzód – do poznania zapragnięcia przewidzianej woli Boga.
        cytat: Codzienne Refleksje; (C) BSK AA; Wszelkie Prawa Zastrzeżone
        -----
        A...
        • aaugustw Re: Krok Osmy (8) AA 05.08.20, 13:20
          Codzienne Refleksje AA - 05.08.

"UWAŻNE SŁUCHANIE"
          Z jakim uporem rościmy sobie prawo do wyłącznej decyzji, gdy w grę wchodzą nasze poglądy i postępowanie.- 12 Kroków i 12 Tradycji,str.39

Jeśli przyjmę porady tych, którzy już skorzystali na programie, i będę zgodnie z nimi działać, to mam szansę wyrosnąć poza granice, które narzuca mi moja przeszłość. Niektóre problemy całkiem znikną, podczas gdy inne mogą wymagać cierpliwego, dobrze przemyślanego działania. Uważne słuchanie wypowiedzi innych uczestników AA może rozwinąć we mnie intuicyjną umiejętność radzenia sobie z nieoczekiwanymi problemami. Zwykle najlepiej jest dla mnie, abym wystrzegał się gwałtownych posunięć. Takiemu jak ja "męczennikowi", wystarczającą ulgę przynosi pójście na mityng albo zadzwonienie do kogoś ze Wspólnoty. Dzielenie się problemami na mityngach - z innymi alkoholikami, z którymi się utożsamiam - albo prywatna rozmowa ze sponsorem może zmienić niektóre aspekty położenia, w jakim się znajduję. Pozwala mi to rozpoznać moje wady i dostrzec, w jaki sposób obracają się przeciwko mnie. Kiedy wierzę w duchową moc Programu, kiedy ufam, że inni uczą mnie tego, czego potrzebuję do lepszego życia - wówczas odkrywam, że mogę zaufać sobie w czynieniu tego, co konieczne.
          -----
          A...
          • aaugustw Re: Krok Osmy (8) AA 06.08.20, 09:10
            Codzienne Refleksje AA - 06.08.

KIEROWANI NIEWŁAŚCIWYMI POBUDKAMI
            Powodowani tysięcznymi lękami, fałszywymi wyobrażeniami, różnymi odmianami samolubstwa i rozczulania się nad sobą krzywdzimy innych ludzi, a oni odpłacają nam tym samym. - Anonimowi Alkoholicy, str.52

Mój egoizm był siłą napędową mego picia. Piłem po to, by uczcić sukces, i po to by utopić w alkoholu swoje smutki. Rozważaniem jest pokora. Uczę się powierzać moją wolę i moje życie opiece Boga. Mój sponsor mówi, że dzięki służbie zachowuję trzeźwość.
            Dziś stawiam sobie pytanie: czy próbowałem poznać wolę Boga wobec mnie? czy dałem coś z siebie mojej grupie AA?
            -----
            A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka