Dodaj do ulubionych

Rady od mondrych proszem

10.10.06, 20:18
Jak ktoś ma zareagowac w takiej sytuacji?

Jakaś osoba mówi do młodego alkoholika po odbytej terapii alkoholowej :
"Twój mózg jest zlasowany przez alkohol, ja oglądałam w telewizji- terapeuta
mówił, że u alkoholika regeneracja trwa kilkanaście lat i do końca się nie
uda, więc się zamknij bo nie masz racji".
?
Wysłać kartkę do Terapeuty z telewizji z podziękowaniami?
uznać smutną prawdę że tak jest się przymknąć.?
Ten koleś ma dylemat, bo jest bardzo inteligentny i takie słowa go oszołomiły.
Obserwuj wątek
    • e4ska Re: Rady od mondrych proszem 10.10.06, 22:26
      No ja nie jestem "mondra"... ale za takie coś... Terapeuci są rozpuszczeni,
      kochany Wolny, sam dobrze o tym wiesz. Na terapiach terapeuta moze wygadywac
      najstraszliwsze głupoty, a nikt nie śmie pisnąć, zaś jak który piśnie, to cała
      grupa trzyma stronę terapeuty. Sam dobrze wiesz... Rozpuszczony bezkarnością
      "fachowiec od uzaleznień" wygaduje zatem ze swadą najrózniejsze bzdury, również
      na forum publicznym. Sam o tym wiesz. Poza tym te bzdury puszcza redachtor,
      ktory się np. terapeutyzował się u terapeuty, bo wierchuszka u wierchuszki...
      sam o tym wiesz. I jest jak jest.
      Ciekawe, kto tak gadał i kiedy. Bardzo ciekawe. Mozesz powiedzieć dokładniej?

Zapędy terapeutów są imponujące. Chcieliby decydować o prawach i obowiązkach
      obywatelskich, bo się znają... To jest bardzo niebezpieczne zjawisko, i warto,
      żeby o tym mowić. Jesli prokuratura chce zabierac pijakom autka, to wtedy takie
      terapeuty albo będą bronić pijaka, albo nie... kto z nich robi autorytety, na
      litośż... przecież oni nic nie wiedzą... nie wiedzą, czy to uzależnienie, czy
      nie, czy ktos przestanie pić, czy nie przestanie... co się dzieje z mózgiem, jak
      sie on regeneruje... no to dlaczego ktoś ich w ogóle puszcza w eter...!!!

Twój kolega powinien złożyć doniesienie do prokuratury o przestępstwie,
      następnie domagać się zadoścuczynienia. I do Strasburga, jakby co. Niby złościmy
      sie na wpisy osób nieuzależnionych, ale... ich ironia, szyderstwa i zdrowy
      rozsądek to czasem jedyna nadzieja, żeby jeszcze cos bylo normalne w tym
      spojrzeniu na nałogi.
      Odrobina zdrowego rozsądku... nawet tego nie ma:(
      • rauchen Re: Rady od mondrych proszem 10.10.06, 22:38
        pozostaje jeszcze pytanie czy ten "mlody" alkoholik to mlody wiekiem, czy mlody
        stazem, bo tu jest roznica, zreszta sama eska tu podalas:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=176&w=49335735
        ale ze ten znajomy wolnego to pewnie niejaki addi,
        to co tu sie dziwic ze znow z dylematami i pretensjami wyskakuje.
        • e4ska Re: Rady od mondrych proszem 10.10.06, 23:42
          Ale nikt nie wie, co z mózgiem alkoholika sie dzieje... nikt, chyba że ktos juz
          dorobi się jakiejs choroby konkretnej. Natomiast Ty, Rauchen, bo siebie jestem
          pewna, odczuwasz,że masz cos z głową?
          Za to ten, kto gada podobne, nie poparte naukowo, głupoty w telewizorze, na
          pewno z głową szwankuje.
          • rauchen Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 11:34
            mozg u alkoholika, z tych informacji co ja posiadam, sie faktycznie "lasuje".
            Dzieje sie to z kilku powodow, chociazby ten najwazniejszy, ze alkohol zabija
            komorki mozgowe - pocieszajace jest to ze mozg ma tyle tych komorek, ze
            normalny czlowiek chcac wszystkie wybic, musialby pic od rana do wieczora
            szklankami wodke, zeby je wszystkie wybic.
            Z tym, ze tak naprawde, to pewnie gra losowa, ktora komorki alkohol zacznie
            niszczyc, i wybrac sobie raczej nie mozna zeby zaczal od tych nieuzywanych.
            Druga sprawa, ze jesli mamy na mysli mlodego alkoholika, w tym momencie nie
            stazem tylko wiekiem, kilkunastolatka, to normalnie jest on na poziomie
            rozwoju, w tym mozgu, to alkohol ma latwiejsza sprawe do wyrzadzenia, bo tych
            komorek jest mniej.
            Po nadto, mozg sie lasuje z powodu niedoboru witamin, witaminy B - ponoc
            wlasnie niedobor jednej z tych witamin B - nie pamietam juz ktorej, jest
            przyczyna pana Korsakowa - chyba wiesz o co chodzi - a alkohol dba o to zeby
            witaminki z organizmu wyplukiwac.
            Kolejna sprawa, to jest odwodnienie organizmu z powodu zbytniego picia
            alkoholu, a akurat mozg zawiera ogromna ilosc wody. Poniewaz w organizmie
            ogolnie nastepuje odwodnienie od zbytniego picia alkoholu, to samo dotyczy
            mozgu, i mozliwe ze to wlasnie jest powodem zmniejszania sie objetosci mozgu u
            alkoholikow pijacych alkohol.
            No i chyba ostatnia przyczyna lasowania sie mozgu, to urazy glowy pod wplywem
            upojenia alkoholowego. Jesli chodzi o mnie, to nie raz tego doznalam, ze za
            przeproszeniem pieprznelam glowa po pijanemu w jakas futryne, po czym kac nie
            wiem czy wiekszy byl z powodu tego uderzenia w cos glowa, czy od samego picia.

Tak czy siak, z mozgiem dzija sie ciekawe rzeczy od zbytniego picia alkoholu,
            ale ze akurat mozg to bardzo skomplikowana struktura, to pewnie dlugo jeszcze
            bedzie trzeba badac co tam jeszcze z tym lasowaniem mozgu sie dzieje.

Ja osobiscie po ostatnim odstawieniu alkoholu, jeszcze przez kilka miesiecy
            mialam dziwne pukanie w glowie, to nie byla migrena, to nie byl bol glowy ale
            takie dziwne uczucie, zwlaszcza wieczorem przed zasypianiem. Zniknal po
            tabletkach pomagajacych w zasypianiu.

I jeszcze co do zmiejszenia objetosci mozgu, to ponoc proces jest odwracalny, i
            po okolo miesiacu abstynencji, mozg zaczyna wracac do "formy".

To mniej wiecej tyle ile wiem na temat lasowania mozgu - i nie jestem terapeuta.
            • wolny32 Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 12:08
              Do Rauchen: o lasowaniu mózgu i nie tylko:

Zgadzam się, na pewno mózg sie niszczy od picia, szczęgólnie długotrwałego i
              wieloletniego. Ale nie do tego stopnia ( pomijając skrajne przykłady z dworca
              ) aby stracic umiejętności mnyślenia! a o to tu chodzi.
              Mózg niszczy się niedożywienia, nieregularnego rytmu życia, braku snu, braku
              sportu, zatrucia powietrza, nie mówiąc o tym, jakie spustoszenie może uczynić
              np. uczestnictwo albo sam widok tragicznego wypadku samochodwego, pożaru, utrata
              pieniędzy, bankructwo itp.

Po co więc takie argumenty i sugerowanie, że ktoś kto pił jest głupszy od
              kazdego napotkanego przechodnia.
              Takim sposobem abstynent leżący dzień cały przed telewizorem i żrący czipsy i
              colę może się szczycić przy harującym na 3 etaty pijaku, bo przecież tamtemu
              mózg wyżarło.

Chodzi nie o pretensje tylko o zdrowy rozsądek.
              Znajdz mi Rauchen gdzie Wolny32 zglaszal pretensje.

Wolny32 tym rozni sie od Addicted1, ze się nie żali, nie skamle, ni błaga o
              litoś i nie przeprasza że żyje.
              A poglądami nie różni się faktycznie tak mocno.

• wolny32 Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 11:59
          rauchen napisała:

> pozostaje jeszcze pytanie czy ten "mlody" alkoholik to mlody wiekiem, czy mlody
          >
          > stazem, bo tu jest roznica, zreszta sama eska tu podalas:
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=176&w=49335735
          > ale ze ten znajomy wolnego to pewnie niejaki addi,
          > to co tu sie dziwic ze znow z dylematami i pretensjami wyskakuje.

Akurat nie Addi tylko kumpel addiego ( z terapii).
          Kobieta do niego w sporze, gdy skończyły się argumenty, wyjechała z takim tekstem.
          A on mi powiedział tak: nie miałem argumentu, no bo przecież ona to usłyszała od
          Pana Fachowca w TV, ytylko spróbowałem mówiąc że tak nie jest do końca, to ona
          od razu wyskoczyla z drugim argumentem "Tak, tak, ten terapeuta mówił, że
          alkoholik się nigdy nie przyzna".

I to mnie zastanowiło.

• wolny32 Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 12:01
            Młody wiekiem ( przed 40), stażem z tego co mówił to tak z 10 lat mocnego picia.
            Ale człowiek z pozycją, zawsze pracował na dobrych stanowiskach, inteligentny,
            oczytany.
            A tu słyszu "masz wyżarty mózg i się zamknij".
            Po co takie rzeczy w tv pierniczyc?
            Tylko chyba po to, by wzbudzic litosc spolecznenstwa nad alkoholikami.
            A litosci to akurat to oni najmniej chyba chcą.
            • rauchen Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 12:11
              jesli byla to bliska osoba owego alkoholika, typu zona,
              dlatego jest wskazane zeby tez uczestniczyla w jakiejs terapi,
              dla wspoluzaleznionych.
              A osoba po terapii mysle ze powinna rowniez zdawac sobie sprawe z tego, ze
              swoim piciem nie wyrzadzila tylko szkody sobie, typu zlasowanie mozgu,
              ale rowniez wyrzadzila szkody w zachowaniu bliskiego otoczenia.
              I tu inteligencja sama nie pomoze, jesli do tego nie dojdzie zwykle zdanie
              sobie sprawy z tego, ze swoim piciem powoduje takie a nie inne szkody u
              bliskich.

ps. osoba wspoluzalezniona potrzebuje prawie dwa razy tyle czasu na wyjscie z
              wspoluzaleznienia, niz osoba uzalezniona.
              Wiec moze warto sie zastanowic, kto jest bardziej w takiej sytuacji
              poszkodowany, jesli oczywiscie mozna w ten sposob to nazwac.
              • wolny32 Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 12:17
                Z gosciem jedynki to tylkop przypuszcam, moze to telewizja sniadaniowa?
                Zauważe, ze taki argument może pasć niekoniecznie z ust skrzywdzonego
                współuzależnionego, tylko np. od kumpla z pracy, który wie o \nasyzm piciu a
                zarazem ogladał miłego pana w tv śniadaniowej, i co wtedy?
                Też go na terapię?
                • rauchen Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 12:28
                  uzyc argumentu:
                  wiesz czlowieku, lepiej byc alkoholikiem niz zwyklym idiota, bo alkoholik
                  wystarczy ze przestanie pic, i ma szanse wyjscia na prosta, a zwykly idiota
                  takiej szansy nie ma.
                  • wolny32 Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 12:35
                    auchen napisała:

> uzyc argumentu:
                    > wiesz czlowieku, lepiej byc alkoholikiem niz zwyklym idiota, bo alkoholik
                    > wystarczy ze przestanie pic, i ma szanse wyjscia na prosta, a zwykly idiota
                    > takiej szansy nie ma.

chodzi o to,m ze przetsac pic nie starczy, bo w telewizji powiedzieli, ze
                    regeneracja to kilkanascie lat.
                    On mi odpowie "przyjdz za 15 lat jak Ci się mózg wyleczy".

Ja wiem, ze ten argument oponenta jest idiotyczny, ja to rozumiem. Tylko problem
                    w tej podpórce- on idiota nie sam to wydumał tylko mu w tv spec powiedzial.
                    • rauchen Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 12:46
                      "sorry, ale za 15 lat to tobie mozg moze sie zlasowac od ogladania telewizji"
      • wolny32 Do Eski 11.10.06, 12:09
        Jakiś program typu gość jedynki czy coś pewnie, nie wiem dokładnie, bo to z
        trzecich źródeł.

• rauchen Re: Do Eski 11.10.06, 12:15
          program typu gosc jedynki z tego co jeszcze pamietam trwa cale 15 minut, a
          potem jest z tego co pamietam KLAN....:))))
    • aaugustw Re: Rady od mondrych proszem 11.10.06, 13:33
      (Wolny32 napisal):
      >“Jak ktoś ma zareagowac w takiej sytuacji?

Jakaś osoba mówi do młodego alkoholika po odbytej terapii alkoholowej :
      "Twój mózg jest zlasowany przez alkohol, ja oglądałam w telewizji- terapeuta
      mówił, że u alkoholika regeneracja trwa kilkanaście lat i do końca się nie
      uda, więc się zamknij bo nie masz racji"?
      Wysłać kartkę do Terapeuty z telewizji z podziękowaniami?
      uznać smutną prawdę że tak jest się przymknąć.?
      Ten koleś ma dylemat, bo jest bardzo inteligentny i takie słowa go oszołomiły.
      _____________________________________________________________________________.
      Musze zapisac sie do tego „klubu mondrych“. ;-))
      Po pierwsze; lasowac pochodzi od slowa niemieckiego; „löschen“, co oznacza –
      gasic…
      Slowo to uzywane bylo (i jest) w budownictwie, w Polsce podczas gaszenia
      wapna woda.
      Dzis widze, ze wyraz ten sluzy potocznie takze do "lasowania mozgu", a jezeli
      tak to nie czyni sie to gorzala (jak przystalo na polskie budownictwo) ;-))
      lecz woda… - to pierwszy blad oponenta!
      Drugim jest ten, ze osoba ta (jak i pytajacy – zreszta) ;-)) nie maja wlasnego
      zdania! Ona podpiera sie „jakims“ tam terapeuta z telewizji, co prawdopodobnie
      jest klamstwem. Czyni to aby podeprzec swoje – przepraszam, ale glupie
      argumenty. Argumenty te (na zasadzie "echa dzwonow"), tylko po czesci
      odpowiadaja prawdzie!
      Trzecim – najwiekszym bledem oponenta, (jezeli pochodzi ona z bliskiego kregu
      alkoholika) jest to, ze podpiera swoje argumenty wykorzystujac jego chorobe…
      W ten sposob probuje go zdominowac, pokazac sie lepszym. Ja nazywam to
      dolowaniem…! (A´propos; wapno lasuje sie w dole…)

A odpowiedz na pytanie:
      >“Jak ktoś ma zareagowac w takiej sytuacji?

Ona sama wynika z powyzszego…
      Pozdrawiam:
      A…
      Ps. AA znowu ma te przewage nad terapeutycznymi, zawilymi teoryjkami
      Freudowskimi (j.w.), ze sugeruje nam w takich przypadkach pokornie (nie mylic z
      upokorzeniem) przyjac takie slowa! W koncu to przez nas cala ta dyskusja!
      Sugeruje wykazac; cierpliwosc, wyrozumienie, tolerancje i... duuuzo Milosci!
      To wszystko wroci w sposob podwojny z powrotem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka