Dodaj do ulubionych

podwójna diagnoza

13.04.07, 21:59
hej czy ktos sie z tym spotkał? podobno ja to mam depresja plus uzależnienie
od alkoholu,
Obserwuj wątek
    • rauchen Re: podwójna diagnoza 13.04.07, 22:13
      taka diagnoza jest dosc czesta,
      problem z tym ze to wyglada w ten sposob, ze pijesz bo masz depresje albo masz
      depresje BO pijesz.
      proponuje nie przejmowac sie tak zbytnio depresja, za to skupic sie na piciu, a
      raczej na niepiciu. I nie usprawiedliwiac swojego picia depresja, bo to taka
      ladna pulapka typu zaglaskac kotka na smierc, bo depresje sie ma to trzeba sie
      leczyc kieliszkiem.
      Alkohol nie leczy depresji, tylko ja powoduje albo poglebia, jak sie ja
      faktycznie ma.
    • trepxe Re: podwójna diagnoza 07.06.16, 00:48
      Poczytaj : tutaj nie zawsze występowanie objawów psychotycznych lub zaburzeń nastroju oznacza podwójne rozpoznanie. Często zaburzenia te wynikają "tylko" z faktu przyjmowania środków psychoaktywnych i mijają po ich odstawieniu. Niemniej osoby z rozpoznaną choroba psychiczną, w tym z depresją, częściej biorą używki i piją alkohol. Co oczywiście wiąże się z uzależnieniem.
      • grazkavita Re: podwójna diagnoza 08.06.16, 08:56
        To może być całkiem inny problem przez który pijesz i masz depresję. Coś co trwa dość długo i nie pozwala ci normalnie żyć...Zadaj sobie pytania, które powinny ci dac odpowiedź, jeśli nie to zgłos sie do psychologa. Oto one:1 Czy jestes, czujesz sie bezpieczny? 2 Czy czujesz się związany z jakąś grupa społeczną? To może byc rodzina, kumple, sasiedzi...Pamietaj człowiek jest istota społeczną i kontakty miedzyludzkie są mu potrzebne do życia. 3 Czy masz poczucie własnej wartosci? Twoje zycie musi mieć sens , a bedzie go miało gdy znajdziesz swoje atuty i podzielisz się z nimi z innymi ludźmi. 4 Czy masz poczucie , że inni cię szanują? 5Czy osiągnąłes ostatnio jakiś cel, czy masz poczucie sukcesu? Jeśli na któres z tych pytań nie potrafisz odpowiedzieć twierdząco, to znalazłeś prawdopodobnie przyczynę swoich rozterek i tą przyczyne należy usunąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka