Dodaj do ulubionych

mini program HALT

27.07.07, 08:12
Staraj się nie być:

Zbyt głodny (Hungry)
Zbyt rozgniewany (Angry)
Zbyt samotny (Lonely)
Zbyt zmęczony (Tired)

Każdy z tych stanów może nas tak otumanić. że stracimy z oczu nasz główny
cel. Wkrótce zaczniemy pogrążać się w rozczulaniu nad sobą, a stąd już tylko
jeden krok do kieliszka.

Jeżeli zreflektujemy się w ostatnim momencie i postępować będziemy z radami
naszych doświadczonych poprzedników. możemy uniknąć dostania się na listę
ciągłych wpadkowiczów.

HALT jest programem. który dobrze jest zapamiętać.

Czy stosuję program HALT?
Obserwuj wątek
    • adalkoo Re: mini program HALT 27.07.07, 11:12
      Mocne słowa. Otumianiać :-) Tak, Halt jest niezły, choć tu dość drastycznie
      przedstawiony. Niezły nie tylko dla alkoholików. Jest prosty i naprawdę
      skuteczny w różnych sytuacjach.

Tenjarasie. Sądzę, że gdybyś używał bardziej łagodnej frazeoologii, pozbawionej
      retoryki mitingu aa, bardziej trafiałbyś do przekonania czytelników. Cięzkie
      zdania mogą zniechęcić. Ale to moja, może mocno subiektywna ocena.
      • tenjaras Re: mini program HALT 27.07.07, 11:29
        sądzę, że gdybym był potraktowany łagodniej przez moich poprzedników, że gdybym
        słyszał łagodniejsze słowa niż słyszałem, nie doszedłbym do tego, do czego
        doszedłem

przed alkoholikiem są trzy drogi - izolacja od społeczeństwa, śmierć, albo
        najmniej popularna, trzeźwość
        • adalkoo Re: mini program HALT 27.07.07, 11:37
          Nie mówię o łagodnym traktowaniu. Można traktować szorstko, nawet trzeba. Ja
          też wybrałem zrozumiałem etc. Jednakże pozostawianie pytania na koniec posta
          typu:
          Czy stosuję program HALT? Mam wrażenie, jakbyś przepsiywał fragmenty jakiegoś
          przewodnika duchowego, a nie kierował się własnymi słowami.
          • tenjaras Re: mini program HALT 27.07.07, 11:42
            a czy ja muszę być mądrzejszy od poradnika zachowania trzeźwości?

te teksty wkleiłem gdy zobaczyłem reakcję na wpis do postu "jak wytrwać" -
            można dyskutować i nicować problem, ale można też wkleić kilka cennych
            informacji na ten temat
            • adalkoo Re: mini program HALT 27.07.07, 11:50
              Oczywiście to są lata doświadczeń, praca ludzi ich przeżycia , doświadczenia.
              Tylko czasem w przekazywaniu tej wiedzy więcej mechanicznej roboty, niźli
              włąsnego ducha, własnego pierwiastka. Tak jak by trzeźwiejący alkoholik bał się
              swoich odczuć. Nie bez przyczyny mówi się o Biblii Alkoholików. wszak ze Świetą
              Księgą dyskusji nie ma. Ale może ruchowi AA przydałby się jakiś II sobór?
              • tenjaras Re: mini program HALT 27.07.07, 12:07
                książka "Anonimowi Alkoholicy" nazywana jest Wielką Księgą, bo jej pierwsze
                wydanie, że wględów oszczędnościowych, było na papierze gazetowym, dużym
                drukiem i zawierało sporo piciorysów (dziś dwa plus kilka opisowych) i miała
                spore rozmiary wzrokowo

jak się czyta historię AA to widać, że pionierzy AA wcale nie stali sie
                poważnymi ludźmi - tylko alkoholizm traktowali poważnie, reszta była zabawą
                wynikającą z poczucia uwolnienia i niedojrzałości życiowej, dlatego jak czasami
                widzę ludzi skrajnie inaczej się zachowujących, nagle wysublimowanych, to
                niewiele poświęcam im uwagi

wierzę w cuda, ale nie wierzę cudakom
                • adalkoo Re: mini program HALT 27.07.07, 13:09
                  Mam rozumieć, że jestem cudakiem, wysublimowanym (!) w dodatku? Ze nie biorę
                  swojej choroby poważnie?
                  Wszyscy, którzy zachowują się inaczej, niż mówi księga, spychamy na margines?
                  Nie traktujemy ich poważnie, bo pajacują i nie wiedzą ,czym jest choroba. nie
                  mają świadomości?
                  • tenjaras Re: mini program HALT 27.07.07, 13:15
                    no widzisz... też czytasz to co chcesz...

opisywałem AA, nie wiem jak jest gdzie indziej
                    • adalkoo Re: mini program HALT 27.07.07, 21:45
                      Reasumując. HALT jest naprawdę OK. Właściwie to chciałem powiedzieć, co
                      uczyniełm na początku już dyskusji.
        • addicted11 Re: mini program HALT 28.07.07, 00:50
          tenjaras napisał:

> sądzę, że gdybym był potraktowany łagodniej przez moich poprzedników, że
          gdybym
          >
          > słyszał łagodniejsze słowa niż słyszałem, nie doszedłbym do tego, do czego
          > doszedłem

tak tak,
          "Rodzice mnie bili i wyroslem na porzadnego czlowieka"
          Marek Jurek.
          >
          > przed alkoholikiem są trzy drogi - izolacja od społeczeństwa, śmierć, albo
          > najmniej popularna, trzeźwość

zapomniales o duposcisku.
          >
    • addicted11 Re: mini program HALT 27.07.07, 15:13
      Oczywiscie nie wolno zapomniec, NIE WOLNO

ze program halt sluzy do niepicia a raczej trzezwienia.

W innym przypadkach bycie glodnym, wku..onym, samotnym i przemeczonym to jakie
      spobozne zyczenia, alkoholik nie moze ale normalny czlowiek to nie musi o to
      dbac, bo przeciez to takie mile uczucia, ze az chyba sie poglodze nieco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka