Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kolejny weekend 13-15.02.2003

13.02.04, 12:57
    Zaczął się już wczoraj winem z Pfalz (Palatynat) Gimmeldingen Meerspinne
    Grauburgunder Kabinett trocken 2002 QmP Weingut H. Klohr - uffffff!
    wina od Klohra polecam w ciemno wszystkie bo to juz kolejna próbla jego
    możliwosci i naal zachwyca (nawet zepsute [no moze nie zepsute ale za stare]
    beerenslese halbtrocken!! Ortega)

A rzeczony grauburgunder pieknie nastroił kwiatowo owocowymi aromatami -
    miał taka solidna lecz potulna strukturę wytrawnośc umowna polecam to juz
    trzecie Pnot Gris z Palatynatu, którego próbowaliśmy i moge polecic jako wino
    nie rzucające wprawdzie na kolana ale solidne i bezpieczne
    Obserwuj wątek
      • panowca .2004 oczywiście jakiś ruch w czasie n/txt 13.02.04, 12:59

• holita Re: kolejny weekend 13-15.02.2003 13.02.04, 20:26
        U mnie po afrykansku: Graham Beck
        2 dni temu Pinno - przyjemnie owocowe i ... nic wiecej. Idealne dla
        poczatkujacych, nieagresywne, przyjemne, pije sie latwo, zapomina rowniez.
        Lekkie, proste - na poczatek: czego chciec wiecej?
        Wieczorem powazniej: Graham Beck CS, z mocniejsza struktura, dosc miekkimi
        garbnikami i troche dziwna (ale w sumie fajna) nuta miety.
        I jeszcze duma firmy: The Ridge Syrah - well... na pewno byloby cudowne, gdyby
        nie ewidentny korek, ktory zepsul nam cala przyjemnosc z wina i z kolacji.
        Pech. Podobno na Int.Wine Challenge 2003 to wino uznano za najlepsze Syrah
        konkursu. No coz, moze jeszcze bedzie okazja...
        A dzisiaj obcuje z Graham Beck Pinotage - wisniowo-jagodowe, dosc pikantne, jak
        dla mnie ma troche zbyt wysoka kwasowosc, ale w sumie nawet przypadlo mi do
        gustu.
        Pozdr.
      • Gość: winersch Re: kolejny weekend 13-15.02.2003 IP: *.chello.pl 14.02.04, 22:21
        Chateau Chalon od Durand-Perron W ubiegłym roku podczas wakacji odwiedziliśmy
        pana Duran-Perron, który okazał się uroczym, bezpretensjonalnym człowiekiem.
        Dziś w dobrym towarzystwie wypiliśmy wspaniałą butelkę z roku 1994. Durand-
        Perron to szkoła zółtych win mniej utlenionych, delikatniejszych jednak
        bogatych i wspaniałych. Duże przeżycie. Orzechy, kwiaty, dobra kwasowość, siła.
        Pięknie rozwinięte, pełne, bogate wino. Z serem Comte po prostu unosi do góry.
        Dziękujmy za piękne chwile.
      • panowca weekend 13-15.02.2003 17.02.04, 10:35
        13.02
        - Rioja Sonsierra Reserva 1997 - tzw. import walizkowy
        Bardzo poprawna i bardzo zwyczajna Rioja polecam
        14.02
        - pomijając przypadkowo "zaistniałą " na naszym stole "Afrodytę" zaczęliśmy
        kolejnym genilanym Rieslingiem od Buerklina Wolffa z Palatynatu tym razem
        Forster Pechstein 2001 trocken, który w porównaniu do Jesuitengarten (znanego
        nam wcześniej) okazł się mić więcej mocy w smaku, odrobinę wyższa kwasowośc -
        i a romacie było mniej słodyczy - zdecydowanie polecam zawsze i wszędzie
        - Crozes Hermitage Domaine du Colombier 2001 (Firma "Hermitage" 120 zł)- ktoś
        ostrzegał ze po Graillocie będzie cięzko znależć coś równie dobrego - i pewnie
        gdyby nie Graillot zachwyciłoby nas to wino - ale mimo, ze wszystko było z nim
        w porzadku było na pewno trochę gorzej złożone - takie nieposkładane - trochę
        w nim wszystko było osobno - w aromacie było cos ciekawego i bardzo trudnego do
        okreslenia - mimo wszystko polecam ale po 1 maja jak stanieje
        - Cotes du Rhone Caves des Papes 2002 (Jean Jean - ktoś polecał tę firmę jako
        zaopatrzeniowca hipermarketów - kupione w wiejskim sklepiku za 31 zł) -
        owocówka z malinowo - truskawkowumi aromatami - nie było złe lekie łatwe i
        przyjemne

15.02
        Do srebrzyka miało być jak znalazł Chardonnay arabesque VdP d'Oc(Jean Jean -
        sklepik wiejski jakieś 23-25 zł) nie polecam nieprzyjemny zapach świeżego wina
        z kadzi OMC nie zepsuło potrawy

sytuację uratował straszny dziwoląg, który nie osobiście zachwycił i polecam
        jeśli ktoś będzie miał okazję nabyć
        -Grosskarlbacher Burgweg St. Laurent 2000 trocken KNIPSER - PFLAZ (importer:
        sfatygowany bagażnik)- nie wiem jak oni tam robią takie wina - 13,5% (but
        0,375l - 17 euro)świetne wino solidne wypełniające kubki smakowe moim skromnym
        zdaniem ma dużo potencjału nie pozbawione chłodu w pierwszym kontakcie - ale
        kiedy jest już oswojone az żal że się kończy pięknie się otwiera aromat czarnej
        porzeczki bez dwóch zdań - po trzykroć polecam
      • Gość: monty Re: kolejny weekend 13-15.02.2004 IP: *.ipartners.pl 17.02.04, 13:00
        TERUZZI & PUTHOD Terre di Tufi 2002
        Sympatyczne. Jabłka, ananasy, cytrusy i troszkę miodu. Dość pełne, świeże i
        minaeralne. Vernaccia, Chardonnay, Malvasia, Vermentino.

NINO FRANCO
        Prosecco di Valdobbiadene Rive di San Floriano Brut
        Cudowne! Gruszkowo-jabłkowe z nutami kwiatowymi. Perlisto-kremowe! Długie,
        zrównoważone, o znakomitej kwasowości.

CHATEAU CASTERA 2000
        Medoc, Cru Bourgeois
        Wymaga przewietrzenia. Trochę czeresienek i kwiatowych aroamtów, subtelne
        taniny, beczka (po godzince znika). Z końcem butelki troszke śliwkowe i jakby
        bardziej podobne do St Estephe, z aromatami leśnymi. Końcówka dość długa i
        pełna. Szkoda, że kosztuje 90 PLN.

MONTES ALPHA Curico Valley
        Cabernet Sauvignon 2000
        Za cenę 130 zł można spodziewać się czegoś więcej. Wybucha taninami. Bez serów
        ani rusz. Aromaty klasycznie chilijskie. Roztarta mięta z rozchodzącym się
        niemal do stóp aromatem czarnej porzeczki. Później nieco łagodnieje,
        dostarczająć zdecydowanie więcej przykemnosći w postaci czekoladowo-śliwkowych
        (suszonych) aromatów. Za mało subtelności. Końcówka słodkawa, jak zwykle...
      • Gość: ameli Re: kolejny weekend 13-15.02.2003 IP: *.compower.pl 17.02.04, 14:41
        U nas weekend byl w miare zroznicowany zarowno jakosciowo jak i
        smakowo...
        13.02 bylo dosc dziwne wino z Portugalii - Douro Barrocao 1995 (caves do
        Baroccao)fajny bukiet, troche tanin, dosc dluga koncowka ale jakies takie malo
        skupione - mozna by powiedziec, ze rozwodnione ale nie mozna zbyt wiele
        oczekiwac za cene 31zl - alevza te cene polecam zwlaszcza jesli ktos nie pil
        innych, lepszych czerwonych, wytrawnych win z Protugali - dobre na poczatek...(a
        jak by ktos juz to wino kupil i chcial zachowac etykietke to nie polecam
        moczenia w wodzie, gdyż farba sie rozpuszcza czy tak jakos dziwnie odchodzi)
        14.02 i tu juz jak dla mnie bardzo pysznie Chateau Moulin du Cartillon 2000
        Haut-Medoc (Robert Giraud) takie wina to ja uwielbiam - aromatyczne, taninowe,
        dlugie i prze-pyszne:-) nie umie pisac o winach po ich wypiciu, a tylko mowie o
        nich podczas picia - notatek tez nie robie bo w zachwycie nie czas na notatki...
        dziekuje Panu ktory polecil nam to wino - w przyszlosci czekam na kolejne
        sugestie..:-)przypomnialy mi sie wakacje w tym regionie.....
        15.02 tutaj tez bylo pysznie..i tez wspomnienie wakacji
        Bourgogne 2000 Hautes Cotes de Beaune (Jean Bouchard) gleboki kolor, niesamowity
        bukiet z przewaga jak dla mnie sliwki, czerwonej porzeczki i innych dojrzalych
        owocow, odpowiednia ilosc tanin, wystarczajaco dlugie.... jedna butelka to
        stanowczo za malo na 2 osoby:-) a byla tylko jedna...
        16.02 wino argentynskie Los Cardos Malbeck 2002 (Lucjan de Cuyo) niezwykle
        aromatyczne, gęste, skoncentrowane, owocowo- korzenne, z niewielka aczkolwiek
        wystarczajaca iloscia tanin, w miare dlugieee - - wg. mojego opisu wszystko jak
        najlepiej ale cos mi nie gralo - jak dla mnie za duzo slodyczy(slodka koncowka)
        a za tym w winach nie przepadam... troche mnie zmeczylo...ale warto sprobowac
        juz mysle o nast weekendzie
        pozr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka