Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.olimpnet.pl 11.03.04, 09:13
    Mam do was pytanie może troche trywialne ale nurtuje mnie od jakiegoś czasu a
    na podstawie literatury jaką posiadam nieumie sobie na nie odpowiedzieć,
    mianowicie co określa się mianem tanin w winie jak ten termin odnosi sie do
    smaku wina i co sie przez niego rozumie.Bede wam wdzieczny za wszystkie
    wyjaśnienia.
    pozdr.
    bartek
    Obserwuj wątek
      • amsti Re: taniny 11.03.04, 10:11
        Gość portalu: bartek napisał(a):

> mianowicie co określa się mianem tanin w winie jak ten termin odnosi sie do
        > smaku wina i co sie przez niego rozumie. Bede wam wdzieczny za wszystkie
        > wyjaśnienia.
        > pozdr.
        > bartek

Taniny czyli inaczej garbniki (choć nie jestem pewien czy te pojęcia są do końca równoważne) Występują nie tylko w winie, całkiem sporo jest ich np w herbacie. Odpowiadają za smaki cierpki i gorzki, choć dojrzałe taniny stwarzają wrażenie hm pewnej słodyczy (tzn nie jest to słodki smak, nie wiem jak to opisać). Wpływają na kolor wina i jego strukturę, odpowiadają też za potencjał dojrzewania.

Do wina dostają sie też obce garbniki, jeśli wino ma kontakt z beczką.

• docg Re: taniny 11.03.04, 10:20
          ze strony Collegium Vini:

"POLIFENOLE
          Wśród polifenoli wyróżniamy:

* ANTOCYJANY - pochodzą ze skórek winogron, to barwniki odpowiedzialne za kolor
          w czerwonym winie, występują głównie w czerwonych odmianach winogron, z czasem
          łączą się z garbnikami;

* GARBNIKI (taniny) konieczne do właściwego dojrzewania - dają w ustach
          wrażenie ściągające: bardzo delikatne odrętwienie wewnętrznych ścianek jamy
          ustnej i języka, oraz odczucie wysuszenia w ustach. Podobny efekt powoduje, np.
          mocna, gorzka herbata.
          Garbniki to naturalny składnik wina - pochodzą ze skórki winogron, a także z
          drewna beczek, w których wino jest przechowywane. Z czasem garbniki wytrącają
          się - wino łagodnieje. Poza współtworzeniem "kompozycji" smakowej pełnią one
          także rolę konserwującą.

W młodych winach garbniki będą bardziej wyraźne i nadawać mu będą gorzkawy
          posmak. Wina czerwone zawierają ich zazwyczaj więcej niż białe, a to z tego
          powodu, że przy produkcji win czerwonych sok ma przez pewien czas kontakt ze
          skórką."
        • docg słodkie taniny 11.03.04, 10:29
          amsti napisał:

(...) choć dojrzałe taniny stwarzają wrażenie hm pewnej słodyczy (tzn nie jest
          to słodki smak, nie wiem jak to opisać)

• kapustawino Re: taniny 11.03.04, 11:42
        taniny moga rowniez sie wytracac pod wplywem czasu w postaci osadu.
        w mlodych klasyfikowanych bordeaux taniny sa w takim stezeniu ze moga wrecz
        wygarbowac jezyk... ale po kilku latach lezakowania wszystkie skladniki osiaga
        harmonie i wino nadaja sie do picia. wskazana dekantacja.
        na zdrowie!
        • Gość: bart Re: taniny IP: *.olimpnet.pl 11.03.04, 12:52
          Dzieki za odpowiedz, teraz juz bede wiedział co to takiego jest :)
          pozdr
          bart

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka