Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Biedronka France

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:01
    Mam przecieki, że od najbliższego poniedziałku w Biedronce pojawi się kilka ciekawych butelek np. Chateau Beard La Chapelle St Emilion Grand Cru za 30 zł, Raoul Clerget Chablis za 25 zł i Chateau du Barry Bordeaux za 17 zł. Macie jakieś doświadczenia z tymi winami? Pozdrawiam serdecznie, Dorian.
    Obserwuj wątek
      • Gość: gazyn Re: Biedronka France IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 00:12
        To wymiociny a nie wina. Masz przecieki z szamba, czy co?
        • Gość: Kolega72 Re: Biedronka France IP: *.serwerownia.eu 14.10.10, 08:55
          do Gazyna - leszczu nie zaśmiecaj tego forum bełkotliwymi komentarzami. Co to za słownictwo - wymiociny, szambo, może te własnie substancje zalewają ci mózg.
          Tych win nie piłeś więc nie wysilaj się ..... koniec kropka. A co do win - poczekamy zobaczymy. Ten St Emilion brzmi interesująco, biorąc pod uwagę ceny w necie, a może to fałszywa informacja, nad którą nie ma sensu sie pochylać.

P.S. Czy nick Gazyn pochodzi od "gazów", jesli tak szczerze współczuje, próbuj to leczyć
      • Gość: winersch Re: Biedronka France IP: *.subscribers.sferia.net 13.10.10, 19:01
        Jeśli chodzi o St Emilion to zależy który rocznik, niemniej cena 30 jest okazyjna dla wina, które w słabszych rocznikach kosztuje ok. 15 euro a w 2005, kiedy było nagrodzone w Decanterze i wymienianym w przewadnikach około 18 - 19 euro

Clerget nalezy chyba do wielkiego negocianta Tresch - nie spodziewałbym wiele ale za 25 mozna zaryzykować

To podstawowe Bordeaux nie wiem - może byc bardzo źle może być poprawnie
        • wein-r Re: Biedronka France 16.10.10, 22:53
          To St Emilion jest (chyba?) z 2007 (taki widnieje na etykiecie butelki ze zdjęcia z ostatniej strony katalogu z Biedronki - "Z francuskich winnic". Ciekawe, czy właśnie ten rocznik będzie w sprzedaży...), ale w necie jeszcze nic nie znalazłem. Co więcej, na stronie producenta też nie ma wzmianki o 2007. Dlaczego?
          • wein-r Re: Biedronka France 19.10.10, 13:17
            Przepraszam, jednak jest.
        • Gość: Korek Re: Biedronka France IP: 178.235.0.* 17.10.10, 21:48
          pilem to postawowe Bordeaux AOC z rocznika 2009, kupilem ze wzgledu na rocznik i nie zawiodlem sie. Wino jest wiecej niz poprawne, powiedzialbym ze bardzo dobre, typowy Merlot pewnie z domieszka CS, a za 13 zl to radocha. Po raz kolejny potwierdza sie twierdzenie ze jesli rocznik jest znakomity w regionie Bordeaux to nawet proste wina sa pyszne i warto je kupowac. Co do innych Bordeaux z Biedronki to biorac pod uwage slaby rocznik 2007 to bym uwazal na nawet teoretycznie lepsze apelacje jak Bordeaux Superieur czy St. Emilion Grand Cru.
          • jeepwdyzlu Re: Biedronka France 18.10.10, 15:46
            pilem to postawowe Bordeaux AOC z rocznika 2009, kupilem ze wzgledu na rocznik
            > i nie zawiodlem sie. Wino jest wiecej niz poprawne, powiedzialbym ze bardzo dob
            > re, typowy Merlot pewnie z domieszka CS, a za 13 zl to radocha. Po raz kolejny
            > potwierdza sie twierdzenie ze jesli rocznik jest znakomity w regionie Bordeaux
            > to nawet proste wina sa pyszne i warto je kupowac. Co do innych Bordeaux z Bied
            > ronki to biorac pod uwage slaby rocznik 2007 to bym uwazal na nawet teoretyczni
            > e lepsze apelacje jak Bordeaux Superieur czy St. Emilion Grand Cru.
            ----------------------------------------------------------
            też je kupiłem i też spróbowałem
            dla mnie nie do przyjęcia
            takie "bordo" w Niemczech w każdym hipermarkecie kosztuje 2 euro..
            Jeśli je można z czymś porównać - to może z najgorszą sofią..
            jeep
            • Gość: Korek Re: Biedronka France IP: 178.235.0.* 19.10.10, 23:28
              > też je kupiłem i też spróbowałem
              > dla mnie nie do przyjęcia
              > takie "bordo" w Niemczech w każdym hipermarkecie kosztuje 2 euro..
              > Jeśli je można z czymś porównać - to może z najgorszą sofią..
              > jeep

jest takie powiedzenie "jeden lubi ogorki inny ksiedza corki". Nie wiem jakie "bordo" jest sprzedawane w Niemczek za 2 euro ale lepszego "bordo" w cenie ponizej 25 zl to w Polsce nie dostaniesz od tego z Biedronki. A to kosztuje tylko 13 zl
              • sstar Re: Biedronka France 20.10.10, 10:13
                W Lidlu jest też całkiem poprawne Bdx z 2009 i pewno za mniej niż 20PLN:)

Pzdr, star
                • nchyb Re: Biedronka France 22.10.10, 15:57
                  to bdx wspomniane przez Ciebie kupiłam wczoraj w Lidlu za 13 zł z groszami...
              • jeepwdyzlu Re: Biedronka France 20.10.10, 17:46
                "bordo" cię uraziło korek?
                luzuj, bo tego sikacza nie można nazywać inaczej

jeep
                • sstar Re: Biedronka France 20.10.10, 20:20
                  a może jeep zaproponujesz jakieś alternatywne bordo dostępne w Polsce w podobnej cenie, powiedzmy do dwóch dych;) (o jakim bordo mowa? barrail? bo kilka jest w biedrze)

pzdr, sstar
                  • jeepwdyzlu Re: Biedronka France 22.10.10, 14:41
                    nie będę więcej w biedronce próbował
                    jak pijam tanie wina (a pijam, a jakże)
                    to nie są to wina francuskie - po prostu
                    za 20 zł jest kupa dobrych win z Argentyny, Chile, nawet Włoch
                    za 4 euro w Niemczech - jeszcze więcej
                    Niemniej - na tanich winach bordoskich - zbyt wiele razy się przejechałem, żeby teraz proponować alternatywę.. Jak bordeaux - to trzeba więcej niż 13 zł, więcej niż 20 też...
                    Tak uważam :-)
                    ciao
                    jeep
                    • Gość: cava Re: Biedronka France IP: *.143.136.245.spray.net.pl 22.10.10, 20:03
                      popieram jeepa, kupiłem pare but. w biedronce, na razie klapa, białe pino blą z alzacji -nos niezły ale smaczek jakiś słodki, porto też podłe, w weekend powącham chablis za 25pln, jak okaże sie również niewypałem to był to pierwszy i ostatni zakup w tym stylu...
                      • Gość: Stefan Re: Biedronka France IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 01:16
                        Chablis już ktoś wpisał do tej pseudospamerskiej i złośliwie niekomercyjnej bazy danych liczącej sobie z 10 tysięcy win:
                        www.sstarwines.pl/wino10416
                        • jeepwdyzlu Re: Biedronka France 23.10.10, 10:10
                          Nawet w nosie jest jak strumyk spływający po skale w Tatrach, nie, jak powietrze nad tym strumykiem.
                          -----------------
                          :-)

jeep
                          • Gość: peyotl Re: Biedronka France IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 15:16
                            He he, strumyk w nosie - to chyba katar?
                            • nchyb Re: Biedronka France 23.10.10, 17:12
                              tyle już o tym Chablis biedronkowym napisaliście, że w sumie odżałuję te 25 zł i kupię i sprawdzę, czy katar, czy nie. A co tam, u mnie w mieście nie znalazłam żadnego Chblis, więc chociaż strumyczkowo-biedronkowego spróbuję...
                              • nchyb Re: Biedronka France 24.10.10, 08:26
                                No i nie kupiłam. Objechałam 3 Biedronki w moim mieście. Do zadnej z nich NIE DOWIEŹLI właśnie wina Chablis. Może uznali, że u nas nie lubią? Nie wiem. Bo to nie to, że już sklepy przedały - po prostu tego Chablis tu NIE BYŁO WCALE...

Jeżdżąc i szukając narobiłam sobie smaka na Chablis, więc pojechałam jeszcze do Auchana. Znalazła dwie butelki. Jedna to było Chablis identycznie wyglądające jak na fotce z katalogu Biedronki. Identyczny granatowy herbik. Taki sam podpisik. Znaczy się był to Raoul Clergt, ale jak zdążyłam zauważyć, rok 2005 i w dodatku 1-er Cru. Kosztował 50 zł. Druga butelka to Pierre Chanan 2007, 0,375l za 24 zł.

Po poszukiwaniach odechciało mi się białego wina i wypiłam różowe z Prowansji :-)

Chablis czekają na swoją kolej, czy ktoś może pił, któreś z nich?

Ale do Biedronki po wino już raczej nie pojadę...
                                • Gość: cv Re: Biedronka France IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:34
                                  cv
                    • sstar Re: Biedronka France 26.10.10, 16:48
                      Kiedyś w Carrefourze czy Tesco było niezłe la Chapelle de Vincent, Bordeaux rzecz jasna.
                      Pzdr, star
                      • Gość: cava Re: Biedronka France IP: *.143.136.245.spray.net.pl 26.10.10, 20:51
                        "szato" barrail 2009 (13pln)wypiłem, początkowo nos- zapach ludzkiego potu, dałem pooddychać z godzinę i schłodziłem do 18st., i zrobiło się przyjemne, delikatne wino, typowo "damskie" za tę kasę polecam,dokupiłem dzis na Targowej (w wawie,) było grand cru, ale chablis już wykupione...może już ktoś coś pił z tej francuskiej kolekcji i może zdecydowanie polecić...?
                        • sstar Re: Biedronka France 27.10.10, 09:28
                          La Dive rodańskie w porzo:
                          www.sstarwines.pl/wino10408
                          Wielki Malbec też:
                          www.sstarwines.pl/wino10415
                          A może dopiszesz też to szato baral na SstarWines?
                          A tu inne (stare!) francuskie biedronki:
                          www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&imp=Biedronka&country=Francja
                          Pzdr, star!
            • panowca Re: Biedronka France 28.10.10, 08:13
              też próbowałem (St.Emillon) i musze przyznac że daje radę - trochę się nad nim pastwiłem i po karafce (1 godzina) niczego niczego - trochę zimne i "suche" ale dla amatora takich win do przyjęcia
              • Gość: sstar Re: Biedronka France IP: *.pan.wroc.pl 28.10.10, 10:43
                Miło Cie słyszeć (czytać), może dopiszesz coś więcej tutaj:
                www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=10414
                Pzdr, sstar
                PS> Cieszę się, że pijalne, bo dwie flaszki kupiłem:)
      • sstar zaprzyjaźniony wątek 19.10.10, 15:56
        o francuskich biedronkach;)
        www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=725
        Pzdr, sstar
        • extrafresh Re: zaprzyjaźniony wątek 02.11.10, 12:26
          Czemu nie ma tych gazetek w Internecie?!
          • skrzych Re: zaprzyjaźniony wątek 07.11.10, 10:08
            Bo to reklama alkoholu by była?

Krzysztof
            • Gość: winkopinko Re: zaprzyjaźniony wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 20:39
              ja tam nie wiem czy piłem innego niż wy St Emilion Grand Cru ale mój był naprawdę dobry - a jeśli już porównać cene do jakosci to rewelacyjny

i na pewno dokupie 1 a może 2 butelki

• Gość: winkopinko Re: zaprzyjaźniony wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 20:43
                aha chodziło mi o tego "emila" z biedronki :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka