Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.04, 21:02
    Co to jest za wino? Piłam pierwszy raz, wcale mi nie smakowało, jakieś
    dziwne, wyrażając głośno opinię mocno sięnaraziłam reszcie towarzystwa.
    Proszę mnie doinformować.
    Obserwuj wątek
      • qmp1 Re: KADARKA 26.05.04, 01:05
        Pozdrawiam.Kadarka to wegierska odmiana bulgarskiej Gamzy. Trudno z tego zrobic
        wielkie wino i predzej znajdziesz pijalna Gamze niz Kadarke.Troche tego grona
        dodaje sie do Bikavera.Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z Bonn.
        pzdr.qmp1
      • winoman Re: KADARKA 26.05.04, 01:05
        > Co to jest za wino? Piłam pierwszy raz, wcale mi nie smakowało, jakieś
        > dziwne, wyrażając głośno opinię mocno sięnaraziłam reszcie towarzystwa.
        > Proszę mnie doinformować.

Kadarka to nie wino, a nazwa odmiany winorośli, można z niej robić wina niezłe,
        można i beznadziejne. Jest uprawiana głównie na Węgrzech i w Bułgarii (gdzie
        nazywa się Gamza. Kiedyś była głównym składnikiem win Egri Bikaver, ostatnio
        jest mniej popularna, głównie ze względu na późne dojrzewanie i podatność na
        choroby, a także pracochłonną uprawę (jeśli chce się uzyskać dobre wino).

Pozdrawiam!
        • qmp1 Re: KADARKA 27.05.04, 01:31
          winoman napisał:

> > Co to jest za wino? Piłam pierwszy raz, wcale mi nie smakowało, jakieś
          > > dziwne, wyrażając głośno opinię mocno sięnaraziłam reszcie towarzystwa.
          > > Proszę mnie doinformować.
          >
          > Kadarka to nie wino, a nazwa odmiany winorośli, można z niej robić wina
          niezłe,
          >
          > można i beznadziejne. Jest uprawiana głównie na Węgrzech i w Bułgarii (gdzie
          > nazywa się Gamza. Kiedyś była głównym składnikiem win Egri Bikaver, ostatnio
          > jest mniej popularna, głównie ze względu na późne dojrzewanie i podatność na
          > choroby, a także pracochłonną uprawę (jeśli chce się uzyskać dobre wino).
          >
          > Pozdrawiam!

Szanowny winomanie!Oczywicie masz racj€ Kadarka to szczep a wino nosi jego
          nazwe, poszedlem na NIEUZASADNIONY SKROT MYSLOWY I STAD FAUX PAS:w Bikaverach
          jest go teraz najczesciej 5%.Spotykalem niektore Gamzy nawet sophie o
          absolutnie pijalnej konstrukcji.Bardzo gleboka ciemna suknia, zupelnie
          przyzwoity owocowo - jagodowy /owoce jagodowe/ bukiet i czasem zaskakujacy
          poludniowofrancuski smak.Ale tylko czasem.pzdr jeszcze z Bonn.
      • qubraq Re: KADARKA ROSENTALER! 26.05.04, 23:33
        Jest takie wino "Kadarka Rosentaler" bułgarskie. Regularnie je pijam bo jest
        bardzo smaczne. Dzięki za informację o Gamzie.
        Czy ktoś z Państwa pił bułgardską "Kaługierską Izbę"?
        Andrzej
        • docg Re: KADARKA ROSENTALER! 26.05.04, 23:41
          qubraq napisał:

> Jest takie wino "Kadarka Rosentaler" bułgarskie. Regularnie je pijam bo jest
          > bardzo smaczne. (...)

• qubraq Re: KADARKA ROSENTALER! 27.05.04, 18:38
            docg napisał:
            >> qubraq napisał:
            >> Jest takie wino "Kadarka Rosentaler" bułgarskie. Regularnie je pijam bo jest
            >> bardzo smaczne. (...)
            >
          • qubraq Re: KADARKA ROSENTALER! 27.05.04, 18:51
            docg napisał:
            >> qubraq napisał:
            >> Jest takie wino "Kadarka Rosentaler" bułgarskie. Regularnie je pijam bo jest
            >> bardzo smaczne. (...)
            >
          • svetomir KADARKA ROSENTALER a ST. Laurent Znovin 29.05.04, 12:04
            Myślę, ze moge odpisać, bo regularnie pijam wina z nizszej półki. Myslę, że
            Kadarkę Rosentaler da się wypić, ale jest wśród tanich win całe mnóstwo od niej
            lepszych, węgierskich, bułgarskich, mołdawskich, macedońskich, słoweńskich w
            tej samej cenie mniej więcej.
            Dla mnie obecnie winami codziennymi sa Svatowavrinecke i Frankovka Modra,
            najczęściej Znovin , ale też Hukvaldy, czy Valtice. Solidne tanie wino, litrowa
            butelka w czeskim Tesco to na nasze niecałe 10 PLN.
            Niestety o smakach i nutach nic nie umiem pisać. Wiem tylko, czy mi wino
            smakuje, czy nie.
      • qubraq Re: Do "docg"! 27.05.04, 22:34
        Jeszcze jedno, pisałeś w forum "Napoje" o piołunówce. Poratuj mnie swoją
        wiedzą: Zrobiłem w tamtym roku nalewkę na piołunie i na berberysie nie na
        spircie czy okowicie ale na zwykłej żytniówce. Mam jednak poważne wątpliwości
        czy nie zrobiłem trucizny. Mam świadomość, że toksyczność piołunówki może
        zależeć od stężenia tego czegoś natomiast nic nie wiem o berberysie - nalewka
        na nim jest straszliwie kwaśna no ale to jest jeszcze sprawa połączenia jej z
        syropem ponalewkowym. Pomóż jesli potrafisz. Być może trzeba będzie wszystko
        wylać a przecież szkoda alkoholu.
        Andrzej
        • Gość: docg Re: Do "docg"! (offff topic) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 23:07
          qubraq napisał:
          > Jeszcze jedno, pisałeś w forum "Napoje" o piołunówce. (...)

• qubraq Re: Do "docg"! (offff topic) 29.05.04, 21:04
            Dzięki A.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka