Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szampany, który wybrać...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:13
    Witam, mam do wyboru: Mumm Cordon Rouge, Veuve Clicquot Brut, Taitinger Brut.
    Czy kupić obojętnie którego, czy jest jakaś ich hierarchia?
    Pozdrawiam
    Arti
    Obserwuj wątek
      • Gość: jo.hanna Re: Szampany, który wybrać... IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 25.08.04, 11:39
        Jedyna hierarchia w swiecie szampanow, ktora znam to Vintage kontra Non-
        Vintage. Reszta to sprawa osobistego smaku no i portfela: producenci
        wypuszczaja krotkie serie.. Wlasnie sprawdzila, jedno z takich cudow Moet
        Chandon idzie na aukcji za jedyne $800:-)
        Do listy polecanych szampanow moge jeszcze dodac Heidsieck (robi doskonale
        rozowe), Krug, wymieniony juz Moet Chandon, Jadot (nie pamietam jak sie pisze)
        • amsti Re: Szampany, który wybrać... 25.08.04, 12:08
          Gość portalu: jo.hanna napisał(a):

> Do listy polecanych szampanow moge jeszcze dodac Heidsieck (robi doskonale
          > rozowe),

Heidsiecków jest 3 (Charles, Piper i Monopole). Najłatwiej dostepny jest
          Piper-Heidsick, jego wina wina NV sa wzglednie tanie i niezłe (coś koło 20 euro
          za but NV)

> Jadot (nie pamietam jak sie pisze)

nie produkuje szampana, to negociant z Burgundi

• Gość: Ałtor Re: Szampany, który wybrać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 12:23
            moze o jabouleta chodzi. A jadot robi cremanty chyba.
            • Gość: gosc Re: Szampany, który wybrać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:01
              Jaboulet jest producentem rodańskim.
        • vigneto.monty Re: Szampany, który wybrać... 25.08.04, 12:38
          Gość portalu: jo.hanna napisał(a):

> Jadot (nie pamietam jak sie pisze)

A może to miał być Jacquart tudzież Perrier-Jouët?
      • amsti Clicquot (NV) 25.08.04, 12:20
        jest niezły.

Pozostałych 2 nie piłem

• koralka1 Re: Szampany, który wybrać... 25.08.04, 12:29
        Ja najbardziej lubie Moet & Chandon
      • vigneto.monty Re: Szampany, który wybrać... 25.08.04, 12:36
        Wybrałbym Tattingera, choć do Cordon Rouge mam sentyment - był pierwszym winem
        jakie piłem (u nich w piwnicach zresztą), więc wziałbym go w drugiej
        kolejności. "Wdowy" natomiast po prostu nie lubię. Ponadto w Tattingerze jest
        najwięej Pinot Noir (potem w CR i VC w kolejności), co osobiście bardzo lubię.
        • Gość: WB No nie bardzo... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.04, 18:17
          W Veuve Clicquot NV jest ok. 65% Pinot Noir, w Mumm Cordon Rouge ok. 45%, w
          Taittinger NV 30-35%, więc dokładnie odwrotnie, niż piszesz, zresztą to czuć w
          kieliszku, że Veuve Clicquot jest najmocniejszy, a Taittinger najbardziej
          cytrusowy...
          • Gość: monty Re: No bardzo... IP: *.ipartners.pl 27.08.04, 10:17
            Veuve Clicqout

50% do 55% Pinot Noir
            28% do 33% Chardonnay
            15% do 20% Pinot Meunier

Mumm Cordon Rouge

Pinot Noir 45%
            Chardonnay 30%
            Pinot Meunier 25%

Taittinger

Pinot Noir 60%
            Chardonnay 40%
          • Gość: monty Re: No nie bardzo... IP: *.ipartners.pl 27.08.04, 10:28
            Gość portalu: WB napisał(a):

> W Veuve Clicquot NV jest ok. 65% Pinot Noir, w Mumm Cordon Rouge ok. 45%, w
            > Taittinger NV 30-35%, więc dokładnie odwrotnie, niż piszesz, zresztą to czuć
            w
            > kieliszku, że Veuve Clicquot jest najmocniejszy, a Taittinger najbardziej
            > cytrusowy...

Dla mnie VC jest landrynkowy i moim skromnym zdaniem po prostu sztampowy, może
            dlatego najpopularniejszy. Wprawdzie ostatni raz piłem go trzy lat temu, więc
            może się coś zmieniło, choć to mało prawdopodobne.
            Natomiast Taittinger, jak mówią sami producenci jest "Vin de charme par
            excellence, il allie à la fois la puissance du Corps et l'intelligence de
            l'Esprit". I nawet jeśli nie jest to 60% Pinot Noir, ale mieszanka Pinot Noir i
            Meunier, to jest cielisty, a do tego cytrusowy, co stawia go wśród moich
            ulubionych, "zwykłych" szmpanów. Z tych włsnie powodów go polecam w
            przeciwnieństwie do Wdowy NV.

• Gość: WB Polecaj co lubisz, ale nie przeinaczaj procentów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.04, 11:02
              • vigneto.monty Re: Polecaj co lubisz, ale nie przeinaczaj procen 27.08.04, 11:20
                Fakt, pomyliłem tylko kolejnośc VC i CR - cóż pamięć jest zawodna - natomiat w
                drugim poście podałem DOKŁADNE dane ze stron producentów, więc niczego nie
                przeinaczam tyko cytuję. Pomyłka wynika zapewne stąd, iż pamiętam VC jako
                niestrawne, więc wydawało mi się, że naturalnie ma najmniejsz zawartość PN.
                • ducale w gore szkoda tematu n/t 19.08.05, 14:24
                  • holita Re: w gore szkoda tematu n/t 19.08.05, 15:03
                    Masz racje, to chyba jedyny sposob na wypchniecie z Forum tych wszystkich
                    kretynskich watkow IDV. Ide za Twoim przykladem - jak pare osob tak zrobi, to
                    znow na Forum bedziemy rozmawiac o winie...
      • buncek Re: Szampany, który wybrać... 19.08.05, 18:55
        Hierarchia wg. popularności wytwórni jest taka :

1. G.H.MUMM *
        2. VEUVE CLICQUOT-PON **
        3.TAITTINGER **

* gwiazdki oznaczają jakość .
        *** to elita szampanów i żaden z w/w do nich nie należy :)

Każdy z nich to PRAWDZIWY szampan i to same znane marki :)

• Gość: Marek Re: Szampany, który wybrać... IP: 217.79.151.* 22.08.05, 09:59
          > 1. G.H.MUMM *
          > 2. VEUVE CLICQUOT-PON **
          > 3.TAITTINGER **
          >
          > * gwiazdki oznaczają jakość .
          > *** to elita szampanów i żaden z w/w do nich nie należy :)

rocznikowe szampany od Taittigera i VC jak najbardziej należą do elity
          szampanów i to elity tych rocznikowych
      • nachlany.sommelier Re: Szampany, który wybrać... 20.08.05, 07:08
        Porządki...
      • Gość: kapusta Re: Szampany, który wybrać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:24
        wg mnie z tych tanszych non vintage najlepszy jest bollinger, nie wszystkim
        moze odpowiadac ze wzgledu na wytrawnosc i kwasowosc, dobrze jest go
        przetrzymac rok-dwa w zimnej piwniczce, efekt powalajacy.
        cliquot i moet tez sa niczego sobie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka