Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wrocławskie spotkania - Platon

15.11.04, 11:24
    Witam!

W ostatnia sobote spotkalismy sie w Winiarni/Restauracji Platon na
    skrzyzowaniu Krupniczej z Wlodkowica. Mozna powiedziec, ze tematem
    spotkania byla proba ustalenia formuly dalszych spotkan (tu oddaje
    glos pnwcy) przy winach z oferty (w wiekszosci, 2 wyjatki) sklepu
    "Wina i Specjały" na Krupniczej (samo tak wyszlo:-).
    Oto lista win:

#Pago de Miraflores#VdT Cadiz#Hijos de Rainera Perez Marin#2001#Palomino Fino

#Stamp of Australia#South EasternAustralia#Hardys#2003#Riesling,Gewurztraminer

##VO Velkopavlovicka, VO Kobyli#Tanzberg Mikulov#2003#Modry Portugal

##Badacsony#Szeremley Huba#2003#Pinot Noir

##DOC Aglianico del Vulture#Merum#2002#Aglianico

##VdP Oc#Domaine de Fresquet#2002#Syrah

#Szamorodni#Tokaji#Chateau Henye, Tokaj Major Kft.#1993#Furmint

Pozdrawiam
    star
    Obserwuj wątek
      • panowca Re: Wrocławskie spotkania - Platon 17.11.04, 12:17

> Witam!
        >
        > W ostatnia sobote spotkalismy sie w Winiarni/Restauracji Platon na
        > skrzyzowaniu Krupniczej z Wlodkowica. Mozna powiedziec, ze tematem
        > spotkania byla proba ustalenia formuly dalszych spotkan (tu oddaje
        > glos pnwcy)

witam wywołany stawiam i się i pisze - formuła rodzi sie w bólach najważniesze,
        że mamy miejsce i to bez dodatkowych opłat
        formuła zakłada spotkania w drugą sobotę miesiąca według starej sprawdzonej
        reguły kazdy przynosi coś co chciałby spróbowac z resztą zamawiać można z
        karty itd myślę że w ten sposób odciążymy sie - spotkania w domach prywatnych
        są coraz bardziej obciązające bo przybywa nam chętnych

nie podejmę się ocen przyznam szczerze, że zaaferowany dyskusją o formule nie
        czyniłem notatek , ale widziałem, że czyni je star sta moje rozleniwienie (może
        da zkserować;))

>
        > #Pago de Miraflores#VdT Cadiz#Hijos de Rainera Perez Marin#2001#Palomino Fino

Andrjiu wziął "ściekawości" bo było intrygujące białe wytrawne wino robione z
        Palomino Fino w rejonie Jerez - polecam przysadzista ciekawostka wino solidne

>
        > #Stamp of Australia#South EasternAustralia#Hardys#2003#Riesling,Gewurztraminer
        >
        słyszałem że zdania były podzielane był za ciepły chociaż osoba przynosząca
        twierdziłą że za zimny - mocne kwiatowo o wocowe aromaty gewurztraminer
        dominował mocno schłodzone może smakowac wielu osobom ja powtórzę ale dniu
        kiedy sezon grzewczy mocno się da we znaki

> ##VO Velkopavlovicka, VO Kobyli#Tanzberg Mikulov#2003#Modry Portugal
        żywy skoncentrowany takim winem można przywrócić wiarę w czerwone wina z CZECH
        (oczywiście tym, którzy ją stracili)

>
        > ##Badacsony#Szeremley Huba#2003#Pinot Noir

dla mnie super - otrzeźwienie bardzo skoncentrowany Pinot Noir polecam
        miłośnikom tego szczepu z tego co pamiętam to było skórzaście i troszceczkę
        oborzaście

>
        > ##DOC Aglianico del Vulture#Merum#2002#Aglianico
        niewiele pamiętam poza ciemną barwą i ekstraktywnością musze powtórzyć

>
        > ##VdP Oc#Domaine de Fresquet#2002#Syrah

podobno trzaśnięty - coś z nim było nie tak warzywa i obora ale w złym tego
        słowa znaczejiu słyszałem głosy o nutach acetonowych i aptecznych - pech
        >
        > #Szamorodni#Tokaji#Chateau Henye, Tokaj Major Kft.#1993#Furmint

ja się poddaję mnie zachwycił już sam aromat postawiłby na nogi osobę w
        głębokiej depresji nie za dużo słodyczy odpowiednia kwasowośc

jak widać bez notatek stara ani rusz chcociaż pytanie czy notował tylko swoje
        odczucia czy także innych?
      • Gość: star Re: Wrocławskie spotkania - Platon IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 17.11.04, 12:47
        Dla mnie Palomino bylo odkryciem imprezy, a Pinot najbardziej intrygujacy.

Ojciec zalozyciel sie wypowiedzial, a ja uzupelnilem wlasnie notatki wiec je
        przentuje (notki sa zbiorcze i wybiorcze, czasem wewnetrznie sprzeczne:-)

Pago de Miraflores Cadiz Hijos de Rainera Perez Marin 2001 11,5 VdT b
        Hiszpania 41 Palomino Fino lis 04 (1) Platon, udane polaczenie gorzkosci tanin
        ze slodkoscia beczki, grzyby, drozdze, slodki ananas, wanilia, kwiaty, smietana,
        tluste, geste, super wytrawne

Stamp of Australia South Eastern Australia Hardys 2003 12,5 b Australia 40
        Riesling, Gewurztraminer lis 04 (2) Platon, aromaty mineralne sie przebijaja
        przez poczatkowe intensywne
        aromaty cytrusow (liczi), oranzada w aromacie, Riesling wychodzi czasem,
        nie moj styl - usta zdecydowanie slabsze, zbyt cieple - przez co wydawalo
        sie rozwodnione oraz polslodkie:-),

Velkopavlovicka, Kobyli Tanzberg Mikulov 2003 14 VO, VO cz Czechy 25 Modry
        Portugal lis 04 (3) Platon, w ustach pestkowe, w nosie smietana, podworko na wsi
        troche, slodkosci sporo w ustach, mimo, ze charakterne w smaku - taniny obecne,
        bardzo fajne, najlepsze wino czeskie do tej pory,

Badacsony Szeremley Huba 2003 13 Minosegi cz Węgry 45 Pinot Noir lis 04 (4)
        Platon, podobne akcenty ale bardziej mineralne, przykurzone, stara szafa, tez
        smietanowe akcenty, acetonowe, lotna kwasowosc, lakier do paznokci, dlugie w
        smaku, tez sporo slodyczy w aromacie, troche alkohol, seler, szafa ze starymi
        ubraniami

Aglianico del Vulture Merum 2002 12,5 DOC cz Włochy 50 Aglianico lis 04 (5)
        Platon, trawiaste, zielono, cukierniczo, owocowe, czeresnie w nosie, siersc, w
        smaku oprocz kwasu, szorstkosc, siersciowatosc, miesiste, pizmo, suche w
        posmaku, wisnie

Oc Domaine de Fresquet 2002 12,5 VdP cz Francja 33 Syrah lis 04 (6) Platon,
        slodkie w smaku, mydlane, klej roslinny,
        perfumowane lekko, lekki pieprz - taniny, guma, kawa

Szamorodni Tokaji Chateau Henye, Tokaj Major Kft. 1993 13 s Węgry 50 Furmint
        lis 04 5 (7) Platon,
        zdenerwowane, orzech laskowy niedojrzaly, tokaj z nerwem, mocne utlenienie,
        podobne do pierwszego - ladne zamkniecie z powrotem do poczatku, sporo goryczy,
        grzyby, nie bardzo dla mnie - wino rozdarte miedzy slodycza a gorzkoscia,

Pozdrawiam
        star
        • joe_stru Ej, Starr! 17.11.04, 13:38
          > Szamorodni Tokaji Chateau Henye, Tokaj Major Kft. 1993 13
          s Węgry 50 Furmint
          > lis 04 5 (7) Platon,
          > zdenerwowane,> Pozdrawiam
          > star

----> Jak to "zdenerwowane"???:))
          • sstar Re: Ej, Starr! 17.11.04, 14:15
            joe_stru napisał:
            > ----> Jak to "zdenerwowane"???:))

znaczy, ze niespokojne :-)
            pozdrawiam,
            star
            • Gość: panowca Re: Ej, Starr! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.04, 15:59
              mogło być wkurzone bo leżało w barmańskiej lodówce koło takich rzeczy że wstyd
              przyznać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka