Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.06.02, 10:44
    W weekend udalo mi sie wypic kilka znakomitych win (niestety dokladnego
    pochodzenia nie znam - bylem goszczony), wiec polecam:

- Shiraz, Leasingham Estate, Clare Valley (Australia), 1996, ok. 100 zl w
    jakiejs sprzedazy bezposredniej w Polsce - absolutnie monumentalne wino! Taki
    stopien koncentaracji, zrownowazenia i owocowosci, ze wlasciwie nadaje sie do
    picia bez jedzenia! Niewiarygodnie dlugie.
    - Torrione, Perolo, IGT (Toskania), 1997, powyzej 100 zl, chyba w Prohibicji
    (Wawa) - znakomite, zlozone smakowo sangiovese, "wszystko na miejscu",
    dosyc "pieprzowe" ale zrownowazone i dlugie, jednak nie dla poczatkujacych
    - Brunello di M. (generic), Banfi, 1997, ok. 150 zl, chyba PWW - proste (jak na
    Brunello!) wino, o dziwo calkowicie juz nadajace sie do picia (spodziewalem sie
    nieco za mlodego), ale to pewnie zasluga "polityki winiarskiej" u Banfiego.
    Silnie owocowe, bez zednych nieprzyjemnych "przebitek" drewna. Krotsze od
    poprzednich, ale nie tak zeby to razilo. Wino dla kazdego.
    - Chianti Classico, Fattoria di Felsina, 1999, import prywatny (12-15 eur?),
    niestety za mlode, poteznie zbudowane Chianti (chyba 1999 bedzie bardzo udany!)
    jednak za wysoki poziom garbnikow na razie psuje efekt - owoce i garbniki
    rozchodza sie zbyt mocno (mysle, ze tylko na razie)

"Padlo" jeszcze kilka win (w tym 2 biale), ale ze wzgledu na to ze albo
    wczesniej juz o nich pisalem, albo zbyt mocno odstawaly od wymienionych -
    pomijam je.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: Polecam 25.06.02, 11:06

> - Brunello di M. (generic), Banfi, 1997, ok. 150 zl,
        (...)
        > poprzednich, ale nie tak zeby to razilo. Wino dla
        kazdego.

Ech, gdyby to każdego tak goszczono ...
        Uważaj, Giorgio, bo znów na prowokatora wyjdziesz :-))))
        Pozdrawiam!!!

• Gość: GiorgioP Re: Polecam IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.06.02, 11:59
          ))) nie mialem na mysli ceny!!! chodzilo mi ocharakter tego Brunello - jest
          bardzo "latwe" do picia, nawet dla "poczatkujacych"!

Nic innego nie mialem na mysli!)))
          • walet Re: Polecam 25.06.02, 12:30
            Gość portalu: GiorgioP napisał(a):

> ))) nie mialem na mysli ceny!!! chodzilo mi ocharakter tego Brunello - jest
            > bardzo "latwe" do picia, nawet dla "poczatkujacych"!
            >
            > Nic innego nie mialem na mysli!)))

Ok,ok - przeciez wiemy co miales na mysli .
            Ale nastepnym razem podaj od razu adres tego gospodarza no i uprzedz go ,
            ze koledzy z forum chetnie wpadną ....

Pozdrawiam :)

• Gość: GiorgioP Re: Polecam IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.06.02, 12:36
              No coz...))) Piwniczka u niego faktycznie przednia. Pilismy chyba raczej "dolna
              polke" z niej...

)))Pozdrawiam.
              • topiel Re: Polecam 25.06.02, 15:16
                Ej GiorgioP, czy ty przypadkiem nie wpadasz w jakis SNOBIZM ?

Winko za 150 zl i to raczej "u niego z dolnej polki"

Ktos tu kiedys kogos krytykowal za snobizm, he !

• Gość: GiorgioP Re: Polecam IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.06.02, 17:54
                  No jakby mnie bylo stac, to bym tez taki snobizm "uprawial" z duza
                  przyjemnoscia. A to, ze moj weekendowy gospodarz ma w piwniczce zdecydowanie
                  wysoka srednia cene... to ja sie ciesze, ze czasem moge z niej cos sprobowac!

A snobizm jest ok. Byleby w dobrym kierunku! A ten ktory mi "wypominacie" jest
                  chyba nieco inny...

)))
                  • topiel Re: Polecam 26.06.02, 11:39
                    Lubisz wloskie, no to cos mniej snobistycznego i na kazda kieszen:
                    Mandra Rossa
                    Nero D´Avola
                    Sicilia, 2000
                    14,5%
                    kupione we Wloszech, 4,95 euro
                    wlasciwie wszystkie wina, robione z Nero D´Avola warte polecenia

• Gość: GiorgioP Re: Polecam IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 26.06.02, 19:53
                      W pelni sie zgadzam! Pisalem juz kiedys o bardzo sympatycznym i tanim Nero d'A
                      dostepnym w Hicie za 19,90. Lepszy 2000 niz 2001. Jak za ta cene, to fajne wino
                      do jedzenia.

)))
                      • topiel Re: Polecam 27.06.02, 07:39
                        A dla milosnikow bialych win doloze:
                        Mandra Grecanico, 2000
                        Sicilia
                        kosztuje mniej wiecej tyle samo co czerwone

• miszka44 Re: Polecam 27.06.02, 15:43
                        Gość portalu: GiorgioP napisał(a):

> W pelni sie zgadzam! Pisalem juz kiedys o bardzo sympatycznym i tanim Nero d'A
                        > dostepnym w Hicie za 19,90. Lepszy 2000 niz 2001. Jak za ta cene, to fajne wino
                        > do jedzenia.

Jakiś czas temu skorzystałem z Twojej rady i powyższe wino otworzyłem do kolacji.
                        Niestety, jak dla mnie porażka. Winko cieniutkie IMO

>
                        > )))

((((
                        Pozdrawiam
                        • Gość: GiorgioP Re: Polecam IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.06.02, 17:29
                          Trudno polemizowac z gustem, ale napisze tak:

Najpierw cytat Miszki:
                          "Co piję? Generalnie wina dobre, tzn. takie, które przy aktualnym stanie
                          portfela mogę zdjąć z półki i bez obawy nalać. Do codziennego obiadu będzie to
                          13 zł (Valdepenas, z kaczką na okładce, HIT), na większą okazję (typu rocznica
                          ślubu) Conde de Valdemar Gran Reserva"

Oba wina pilem. Oba uwazam za zle winifikowane - calkowity brak "owocow" i
                          chemiczne posmaki. Ale jak napisalem:: rozne sa gusta. Szkoda, ze sie zawiodles.

Pozdrawaiam.
                          • topiel Re: Polecam 28.06.02, 08:09
                            Ze swej strony dodam, iz calkowicie zgadzam sie, ze sprawa smaku to osobiste
                            przezycie ale sa pewne kryteria, ktore okreslaja co rozumie sie przez "wino
                            dobre"
                            W klasie cenowej 13 zl. nie ma win dobrych. Sa wina pitne, nie szkodzace
                            zdrowiu !
                            (odnosnie obecnego poziomu cen w kraju)
                            Sprawa grubosci portfela to jedna rzecz a sprawa podejscia do jakosci to druga
                            rzecz.

GiorgioP tylko nie mow, ze to snobizm.
                            • Gość: GiorgioP Re: Polecam IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 28.06.02, 09:05
                              ))) Wcale tak nie powiem!

Powiem cos innego. Nie wiem jak Wy, ale ja pijam wina praktycznie ze wszystkich
                              poziomow cenowych (poza "francuzami" - co wiecie) i pijam naprawde duzo wina
                              (moze juz mi potrzebny terapeuta???hihi). Dokonuje jednak zawsze oceny
                              dotyczacej relacji cena/jakosc. Nie moge przeciez oczekiwac tego samego od win
                              o 1000% rozniacych sie w cenie. I tak na przyklad jestem wielkim fanem pitych
                              do obfitej, prostej i dlugiej kolacji na "swiezym powietrzu" (najlepiej w moich
                              ukochanych Wloszech!) win mlodych i lanych prosto z beczki. Sa smiesznie tanie,
                              a taki merlot z Trentino lekko schlodzony potrafi byc cudownym uzupelnieniem
                              wieczoru (hmmm... czasami to uzupelnienie bywa tez glownym punktem!). Jak
                              jednak mam to wino oceniac??? Przeciez nie postawie przy nim Sassicai... Tak
                              tez traktuje np. wspomniane Nero'd A. z Hita. I uwazam, ze to wlasnie jest w
                              winie piekne! Potrafi czesto cieszyc niezaleznie od ceny. Zawsze szanuje wina
                              zrobione poprawnie w swojej klasie. Tutaj musze sie przyznac, ze nadal niektore
                              produkty bulgarskie traktuje jako "dobre w swojej klasie", tylko importerzy i
                              fiskus spowodowali ze sa nieco za drogie! Tym samym dosc dawno przestalem
                              testowac "bulgary". Troche nad tym ubolewam, ale szukalem swojego czasu, ponoc
                              bardzo ciekawego Chardonnay Blueridge (co za ochydna etykieta!) strzonego w
                              debie (D. Boyar), ktore chcialem kupic za stosunkowo wysoka cene - oczywiscie
                              nie dostalem.

I to tyle.
                          • miszka44 Re: Polecam 28.06.02, 10:24
                            O tym, że de gustibus... powszechnie wiadomo. I dlatego cieszy mnie zawsze
                            niezmiernie fakt, że komuś nie podobają się filmy, na które chodzę (nie lubię
                            tłoku w kinie), miejsce, w którym mieszkam (niższa cena metra kw.) oraz wina,
                            które w siebie wlewam (może nie zabraknie w Hicie mojej "hiszpańskiej kaczki").
                            Jestem amatorem absolutnym, aczkolwiek wiem, że wina, które najczęściej pijam
                            nie należą do światowej czołówki. Parę razy zdarzyło mi się pokosztować
                            nektaru, oczywiście na miarę słabo wyrobionego języka.
                            A tak jak pisałem wcześniej: dobroć wina określam stosunkiem jakości do ceny. I
                            w tej konkurencji hiszpan za 13 zeta bije na głowę wspomniana włoszczyznę za
                            20. Przynajmniej dla mnie. I to właśnie jest piękne.
                            Miłego dnia
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka